kourdistoportocali.comNews DeskΕξακολουθούν να είναι μουδιασμένοι οι επενδυτές με την Ελλάδα

Capital Link

Εξακολουθούν να είναι μουδιασμένοι οι επενδυτές με την Ελλάδα

Αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα, αλλά δεν βιάζονται

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε  για επενδύσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα η κυβέρνηση.

Υπουργοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη στο Επενδυτικό Forum της Capital Link και όπως φάνηκε, το κάλεσμα είχε ισχυρή ανταπόκριση τουλάχιστον όσο αφορά τη συμμετοχή εκπροσώπων funds, ξένων επιχειρήσεων και τραπεζών καθώς και από τις από τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν οι εκπροσώποι της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την Αθηνά Δημητρίου

Η απάντηση πάντως επί τους παρόντος από τους ξένους επενδυτές είναι ναι μεν αλλά : αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα, αλλά δεν βιάζονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άνοιξε το forum, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ζήτησε από τους αμερικανούς επενδυτές να βάλουν στην “ατζέντα” τους την ελληνική οικονομία.

«Το σημερινό επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μια συντριπτική υποστήριξη για τις ξένες επενδύσεις», τόνισε και σε «σε αντίθεση με αυτό που ήταν ο γενικός κανόνας στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία χωρίς να δώσει κενές υποσχέσεις για παροχές και άλλες χάρες στο εκλογικό σώμα. Αντίθετα εστίασε στο να παρουσιάσει μια ατζέντα βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταμόρφωναν την ελληνική οικονομία προς το καλύτερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι ομιλίες των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και Τουρισμού Χ. Θεοχάρη και των υφυπουργών.

Σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια συμμετείχαν στο forum μεταξύ των οποίων τα: Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint και Weterwheel.

Η ελληνική κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη αλλά και οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία για απευθείας επαφές με τους επικεφαλής funds, διεθνών τραπεζών και επιχειρήσεων, μέσα από περισσότερες από 100 one-to-one συναντήσεις.

Ειδικότερα σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν δύο group sessions για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο καθένας αναφέρθηκε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του και του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, πραγματοποίησαν σειρά από one-to-one συναντήσεις με επενδυτές και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά στην πράξη οι ξένοι επενδυτές ενώ αντιμετωπίζουν πιο θετικά την Ελλάδα δεν βιάζονται να επενδύσουν.

Από ελληνικής πλευράς επικράτησε ενθουσιασμός, το μήνυμα που έστειλαν υπουργοί, τραπεζίτες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων στο Capital Link στην Νέα Υόρκη ήταν ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί επενδυτικό προορισμό με προοπτικές.

Οι σχεδόν 50 ξένοι επενδυτές που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν σε διάφορες συναντήσεις δεν επέδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό.

Οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί κυρίως για λόγους που σχετίζονται με το διεθνές περιβάλλον.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρό project για να αναληφθεί επενδυτικός κίνδυνος και ρίσκο όταν οι αποδόσεις θα είναι χαμηλές λόγω των διεθνών αβεβαιοτήτων.

Η ελληνική κυβέρνηση εύλογα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας με το στόρυ ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις και η οικονομία θα ανακάμπτει μαζί με το ΑΕΠ και λαμβάνει θετικές πρωτοβουλίες, όπως ο Ηρακλής, αλλά ο αντίκτυπος αυτών των παρεμβάσεων θα είναι μεσοπρόθεσμος.

Είναι ενδεικτικό ότι η Moody΄s επισημαίνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, διαμηνύοντας ότι αναμένει απτά αποτελέσματα σε δύο μέτωπα προτού κρίνει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βρεθεί στο κατώφλι του γκρουπ των χωρών με υψηλές αξιολογήσεις. Σημειώνεται πως η αξιολόγηση που δίνει ο οίκος στην Ελλάδα είναι Β1 με σταθερές προοπτικές, διατηρώντας την έτσι τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον οίκο αξιολόγησης, η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει 1) στο μέτωπο της βιωσιμότητας της ανάπτυξης καθώς και 2) στον τραπεζικό της κλάδο. Όπως τονίζει η Moody’s, μετά τις εκλογές του Ιουλίου η Ελλάδα έχει πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον, καθώς για πρώτη φορά από το 2009 κατάφερε ένα κόμμα να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Ωστόσο, το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει αδύναμο, καθώς αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών μετά τον μηδενισμό του ELA και την πλήρη άρση των capital controls, ωστόσο, αντανακλά επίσης τις πολύ αδύναμες πιστωτικές συνθήκες που συνεχίζουν να υπάρχουν στην οικονομία, και οι οποίες χαρακτηρίζονται από το ακόμα υψηλό επίπεδο των προβληματικών δανείων των τραπεζών τα οποία και εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο.

Αν και εκτιμά ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας θα βελτιωθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο παραμένουν σημαντικά εμπόδια στη βιωσιμότητά της, όπως τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και οι χαμηλοί ρυθμοί επενδύσεων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

EKTAKTO> Γιατί ετοιμάζονται να καταργήσουν την 2η δόση σε Pfizer/BionTech και AstraZeneca
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
Άσχημα νέα από το Ισραήλ (πλήρως εμβολιασθέντες 57%). Μετά από ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού οι μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Η χώρα παραμένει ερμητικά κλειστή για τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020!
ΒΟΜΒΑ> Ξαφνικά κόπηκε το εμβόλιο της CureVac από την οποία οι Ευρωπαίοι είχαν παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις!
Κυριακάτικη BOMBA από το Ισραήλ! Επιστρέφει το lockdown στη πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Ξαφνική εκτίναξη του δείκτη R. Η παραλλαγή DELTA χτύπησε το 1/3 εμβολιασθέντων!
Ο καθηγητής Θοδωρής Γιάνναρος με άρθρο του στο Capital.gr υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο “Η Ελπίς” δέχεται επίθεση “γιατί χαλάει τα σχέδια κάποιων”
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
Πως το κινέζικο καθεστώς εμπαίζει τον πλανήτη> Οι 4.636(!) θάνατοι από COVID σε 18 μήνες και τα 4 εμβόλια
Κυνική παραδοχή Fauci> Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 είχε ενημερωθεί ότι ο κορωνοϊός πιθανά να είναι εργαστηριακός
Ζerohedge> Από το 2017 στο Εργαστήριο της Wuhan είχαν έτοιμο τον ιό. Τους χρηματοδοτούσε ο Fauci χωρίς την έγκριση ενός κυβερνητικού οργάνου εποπτείας
Κωστής Χατζηδάκης> Ο πολιτικός που τόλμησε να ακουμπήσει τα Καρτέλ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Εργατοπατέρων
Γιατί το Κουρδιστό Πορτοκάλι με 75.000 μοναδικούς αναγνώστες σε μία μέρα-χωρίς να γράψουμε λέξη για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά-βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας