kourdistoportocali.comNews DeskΈργο υπερπαραγωγή με την σφραγίδα της Εurobank

Hλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με την Αττική

Έργο υπερπαραγωγή με την σφραγίδα της Εurobank

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και άλλα 400 εκατ. με δάνειο από τη Eurobank

Χρειαζόμαστε άμεσα ένα πλούσιο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για την σύνταξη ενός καταλόγου μεγάλων έργων, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά έργων υποδομής, που να μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα, ιδανικά μέσα σε ένα εξάμηνο. Και επειδή οι χρόνοι αδειοδότησης είναι κρίσιμοι, προτείνω ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις υψηλής σημασίας και άμεσης υλοποίησης, που να παρακάμπτει εμπόδια και διαδικασίες, πάνω στο πρότυπο που είχε εφαρμοστεί για την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων πριν από το 2004…,

Σημείωνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank κ. Kαραβίας σε άρθρο του στη Καθημερινή.

Και να που λίγα 24ωρα αργότερα μια εντυπωσιακή είδηση με επίκεντρο την χρηματοδότηση του έργου από την Eurobank θα προκαλούσε αίσθηση μια και το έργο είναι “χολυγουντιανών διαστάσεων” και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, όπως αποκαλύπτει η Νένα Μαλλιάρα στο Capital.gr.

Στη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού έργου – ορόσημο για τη χώρα και τις επενδυτικές της προοπτικές, που σηματοδοτεί επίσης τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ελληνικές τράπεζες για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, προχωρά η Eurobank.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που θα υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ με την θυγατρική του “Αριάδνη Interconnection”.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ (ΕΣΠΑ, προχωρά η διαδικασία ένταξης) και άλλα 400 εκατ. με δάνειο από τη Eurobank (με option συμμετοχής στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε ένα μέρος του δανείου).

Η συμφωνία χρηματοδότησης αναμένεται να υπογραφεί σήμερα από τις διοικήσεις ΑΔΜΗΕ και Eurobank, παρουσία του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά.

Το δάνειο των 400 εκατ. ευρώ της Eurobank θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο deal για τον ΑΔΜΗΕ που συμπιέζει συνεχώς τα χρηματοδοτικά του κόστη. Έχει δεκαετή διάρκεια, μεσοσταθμικό επιτόκιο 2%, τετραετή περίοδο χάριτος για την καταβολή κεφαλαίου και συμφωνία balloon για την επόμενη εξαετία (με 50% καταβολή κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% αποπληρωμή στη λήξη του δανείου).

Μιλώντας στο Capital.gr, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής Corporate & Investment Banking του Ομίλου, Κώστας Βασιλείου, επισημαίνει ότι είναι επίσης μία πολύ καλή χρηματοδότηση για την Τράπεζα. “Όταν πρόκειται για ένα σημαντικό και μεγάλο έργο που δημιουργεί αξία για την Οικονομία, τις υποδομές της χώρας και την κοινωνία, η Eurobank βρίσκεται εκεί και το χρηματοδοτεί με πολύ ανταγωνιστικούς όρους. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το επιτόκιο, αλλά και με τη δομή της χρηματοδότησης, την ταχύτητα και την ευελιξία”, λέει ο κ. Βασιλείου, τονίζοντας και την σημειολογική διάσταση του deal.

“Σηματοδοτεί ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να στηρίξουν μεγάλα επενδυτικά έργα. Όταν μία μόνο τράπεζα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν και οι τέσσερις τράπεζες μαζί. Δεν είναι λίγο όταν μέχρι πρότινος γινόταν κουβέντα αν στην Ελλάδα υπάρχουν θεσμοί και τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά έργα. Εδραιώνεται η εμπιστοσύνη για το ελληνικό γίγνεσθαι, ότι μπορούν να σχεδιαστούν, να υλοποιηθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα μεγάλης κλίμακας. Την τελευταία 10ετία οι ξένες τράπεζες είναι εκκωφαντικά απούσες από την Ελλάδα. Το έργο αυτό και όσο θα ενισχύονται οι επενδύσεις, θα φέρουν και ξένες τράπεζες στην Ελλάδα για τη χρηματοδότησή τους, όπως επίσης και ξένους επενδυτές”, επισημαίνει.

Αναφερόμενος στη συμφωνία από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και Γενικός Διευθυντής της “Αριάδνη Interconnection”, Γιάννης Μάργαρης, επισημαίνει στο Capital.gr την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του ΑΔΜΗΕ. “Τα τελευταία τρία χρόνια, με την απόσχιση από την ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ απέκτησε νέα μετοχική σύνθεση. Η είσοδος της State Grid μας έδωσε πρόσβαση για κεφάλαια στην αγορά της Κίνας, καθώς και πρόσβαση για χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βελτιώθηκε η χρηματοοικονομική μας θέση και επιταχύναμε έργα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, τα οποία είναι η περιουσιακή μας βάση. Το 2017 οι επενδύσεις μας ανέρχονταν σε 70 εκατ. ευρώ, το 2018 ενισχύθηκαν στα 170 εκατ., το 2019 στα 250 εκατ. ευρώ και φέτος θα τα ξεπεράσουν. Το επενδυτικό πλάνο καθιστά την εταιρεία στιβαρή, καθώς οι επενδύσεις μέχρι το 2030 ξεπερνούν τα 5,5 δις. ευρώ (ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου και επενδύσεις σε γραμμές υψηλής τάσης στην ηπειρωτική χώρα). Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος για την ενέργεια και το κλίμα, ο οποίος προβλέπει την απολιγνιτοποίηση της χώρας και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο του πλάνου της ΕΕ για την “πράσινη”, βιώσιμη ανάπτυξη.
Ποιο είναι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης

Με το έργο του “μεγάλου καλωδίου” (σημειώνεται ότι στο τέλος του 2020 ολοκληρώνεται η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, το λεγόμενο “μικρό καλώδιο”), η Κρήτη θα διασυνδεθεί με την Αττική και με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας, αποκτώντας οικονομική, αξιόπιστη και πράσινη ηλεκτροδότηση.

Ο ΑΔΜΗΕ θα υλοποιήσει το έργο με την “Αριάδνη Interconnection” και το 2023 (όπως προβλέπουν οι συμβάσεις που υπογράφηκαν με τους αναδόχους) η Κρήτη θα γίνει ενεργειακά ασφαλής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της. Ενεργειακά αποδοτική, μειώνοντας κατά 400 εκατ. ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος για όλους τους πολίτες της χώρας. Ενεργειακά πράσινη, με τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής στο νησί να κλείνουν οριστικά (-60% μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα). Ενεργειακά σημαντική, καθώς θα ενισχύσει τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Ενεργειακά αναπτυξιακή, αφού ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού.

Όπως λέει ο κ. Μάργαρης, ανοίγει ο δρόμος για καθαρή ενέργεια με μία υποβρύχια διασύνδεση (400 χιλιόμετρα υποβρύχια καλώδια σε βάθος 1.300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) που συναγωνίζεται σε καινοτομία κορυφαία διεθνή έργα, με υπόγειες γραμμές μεταφοράς για μηδενική οπτική όχληση, με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου σταθμού μετατροπής φιλικού για το περιβάλλον και με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Η θυγατρική “Αριάδνη” του ΑΔΜΗΕ έχει αποδεδειγμένα τη χρηματοοικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στο έργο, προϋπολογισμού της τάξεως του 1 δις. ευρώ (περίπου 615 εκατ. ευρώ τα καλωδιακά τμήματα και περίπου 370 εκατ. ευρώ τα τμήματα των μετατροπέων στη μία και στην άλλη πλευρά).

Ένα έργο με τόσο μεγάλο κόστος θα αποσβεσθεί σε λιγότερο από 3 χρόνια, καθώς το πώς τροφοδοτείται σήμερα η Κρήτη με ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει σε όλους τους πολίτες της χώρας (το βλέπουν στον λογαριασμό τους) 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτά τα 400 εκατ. θα αφαιρεθούν ετησίως από τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα, το πολύ σε 3 χρόνια το έργο να έχει αποσβεσθεί και από εκεί και πέρα θα είναι κερδοφόρο συνολικά για την ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενος στη σημασία του έργου για την Κρήτη, ο Αναπληρωτής CEO της Eurobank, Κ. Βασιλείου-κεντρική photo- επισημαίνει ότι η Κρήτη αναπτύσσεται ραγδαία οικονομικά, χωρίς να έχει αντίστοιχη ανάπτυξη των υποδομών.

“Για την Κρήτη το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη και πρωτίστως το ότι θα την μετατρέψει σε ένα πιο “πράσινο” νησί, γεγονός που θα είναι “ατού” για τον Τουρισμό της τα επόμενα χρόνια.

Η Eurobank, εδώ και 5 χρόνια, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κρήτη, η οποία συμβάλλει με ποσοστό λίγο άνω του 5% στο ΑΕΠ της χώρας. Το συγκεκριμένο project δένει με την ευρύτερη στρατηγική της Eurobank. Μία στρατηγική που δίνει έμφαση στον τομέα της ενέργειας και στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι μία από τις πιο σημαντικές και υγιείς επιχειρήσεις της χώρας, με πολύ καλή πιστοληπτική αξιολόγηση και έχει αναλάβει να “τρέξει” το δίκτυο υψηλής τάσης με οφέλη για το σύνολο της χώρας”, λέει ο κ. Βασιλείου, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος και γύρω από το συγκεκριμένο έργο θα ενισχυθούν ευρύτερα οι υποδομές.

“Πρόκειται για ένα πολύ βασικό έργο υποδομής για το νησί, καθώς κάθε καλοκαίρι η Κρήτη, με τους 550.000 μόνιμους κατοίκους που φτάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα 8 εκατομμύρια (η Κρήτη έχει το 19% των τουριστικών αφίξεων στη χώρα), ανησυχεί για το εάν θα έχει επάρκεια ρεύματος.

Αυτή τη στιγμή, το νησί ηλεκτροδοτείται από τρεις μεγάλες μονάδες παραγωγής που παράγουν εκατοντάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και θα έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει. Επιπλέον, κάθε χρόνο όλοι οι καταναλωτές της χώρας πληρώνουν 400 εκατ. για τα ΥΚΩ της Κρήτης”, λέει ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Γ. Μάργαρης.

Όπως προσθέτει, η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης είναι το πρώτο μεγάλο έργο σε επίπεδο ισχύος και τάσης και θα ακολουθήσουν η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Β. Αιγαίου. Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί επίσης από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα διασυνδέσεων υποθαλάσσιων – υπογείων στον ευρωπαϊκό χώρο. Η τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται είναι καινοτόμος και μπορεί να αξιοποιηθεί για να μπει ο ΑΔΜΗΕ στην αγορά των off shore αιολικών πάρκων (αιολικά πάρκα μέσα στη θάλασσα) ή να κάνει συνεργασίες με άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη off shore δικτύων.

“Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται στην Ευρώπη η μετάβαση στη νέα πράσινη εποχή. Μας ενδιαφέρει να παίξουμε ρόλο στον νέο κλάδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έρχεται τα επόμενα χρόνια και βέβαια στις διασυνδέσεις των off shore αιολικών πάρκων που θα δημιουργηθούν μέσα στη θάλασσα”, αναφέρει ο κ. Μάργαρης για τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ.

Ερωτώμενος, τέλος, για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της μετά – Covid-19 εποχής, ο Αναπληρωτής CEO της Eurobank, Κ. Βασιλείου αναφέρει ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι κλάδος – αιχμής, καθώς συμβάλλει άμεσα στο 9,5% και έμμεσα στο 1/5 του ΑΕΠ.

“Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα πρωτοστατήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων με έργα στην Ελλάδα. Η ενέργεια θα είναι ένας από αυτούς, όπως επίσης τα logistics, το εμπορικό real estate (ιδίως με τα έργα του Ελληνικού) και η ναυτιλία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε κλάδους και business plans με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μέλλον. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χρειάζεται υποδομές και αυτό το έργο βοηθάει πολύ. Η Κρήτη θα αναπτυχθεί και τουριστικά και βιομηχανικά”, καταλήγει ο κ. Βασιλείου.

Πολύ ενδιαφέροντα για την φιλοσοφία της τράπεζας και τα άρθρα των κ.κ. Καραβία και Καλαντώνη που δημοσιεύθηκαν στην Καθημερινή και στον Οικονομικό Ταχυδρόμο αντίστοιχα.

Η «ευκαιρία της πανδημίας» και πώς να την αξιοποιήσουμε

Του Φωκίωνα Καραβία

Η κρίση του κορωνοϊού βρήκε την Ελλάδα στην κρίσιμη φάση που ετοιμαζόταν να ανοίξει ένα σταθερό βήμα ανάπτυξης. Αυτή τη φορά, όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι στη δεκαετία της ύφεσης. Η Ελλάδα ξεχώρισε και πάλι, τώρα όμως με θετικό τρόπο που κανείς δεν περίμενε. Το κράτος έπαιξε κεντρικό ρόλο ώστε μια μεγάλη και αιφνίδια δοκιμασία να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς και ευκαιρία. Η επιτυχία στο υγειονομικό σκέλος ήταν η αφετηρία. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός την αξιοποίησε επικοινωνιακά, βελτιώνοντας σημαντικά το brand name της χώρας. Το κέρδος στην διεθνή εικόνα της χώρας είναι μεγάλο και κεφαλαιοποιήσιμο. Στον τομέα του τουρισμού, για παράδειγμα, οι επιπτώσεις φέτος θα είναι σοβαρές, αλλά από εκείνους που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν πολλοί θα προτιμήσουν την Ελλάδα, ως ασφαλή προορισμό. Αλλά η θετική επίδραση δεν περιορίζεται στον τουρισμό. Οι επιδόσεις της χώρας συνέβαλαν ουσιαστικά ώστε η Eurobank να ολοκληρώσει μια μείζονα συμφωνία εξυγίανσης του ισολογισμού της με απαλλαγή από το βάρος του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία με την ιταλική doValue σηματοδοτεί και την πρώτη μετά την πανδημική κρίση μεγάλη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα θετικές είναι και οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διατηρώντας χαμηλό κόστος δανεισμού μέσω των ομολόγων του Δημοσίου. Ίσως το σημαντικότερο όλων, όμως, να είναι το μερίδιο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία NEW GENERATION EU, με ποσά που δικαιολογούν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη από ένα ιστορικό βήμα για την Ευρώπη.
Επομένως, το επόμενο στοίχημα είναι όχι τόσο το βάθος της ύφεσης το 2020, αλλά κυρίως υπό ποιες προϋποθέσεις θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος το 2021. Στο υγειονομικό επίπεδο σωστά η πολιτεία αναγνώρισε νωρίς τις έκτακτες συνθήκες, την «εμπόλεμη κατάσταση» και έλαβε τα ανάλογα μέτρα. Αντίστοιχα «εμπόλεμες» είναι οι συνθήκες και στην οικονομία, όχι μόνο τώρα λόγω κορωνοϊού, αλλά όλη την τελευταία δεκαετία. Αυτό δυστυχώς αργήσαμε να το αποδεχτούμε. Και το ισχυρότερο όπλο για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο είναι οι επενδύσεις.
Χρειαζόμαστε άμεσα ένα πλούσιο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για την σύνταξη ενός καταλόγου μεγάλων έργων, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά έργων υποδομής, που να μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα, ιδανικά μέσα σε ένα εξάμηνο. Και επειδή οι χρόνοι αδειοδότησης είναι κρίσιμοι, προτείνω ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις υψηλής σημασίας και άμεσης υλοποίησης, που να παρακάμπτει εμπόδια και διαδικασίες, πάνω στο πρότυπο που είχε εφαρμοστεί για την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων πριν από το 2004.
Ποια είναι τα προβλήματα που κρατούν τις επενδύσεις σε αναιμικά επίπεδα; Όχι η χρηματοδότηση. Με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και επαρκή ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και τις αγορές, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Το βάρος πρέπει να πέσει στην αντιμετώπιση ιστορικών αδυναμιών, όπως το μείζον ζήτημα των αδειοδοτήσεων και της χωροταξίας, καθώς και οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης. Η αντιμετώπισή τους θα πολλαπλασιάσει την αποδοτικότητα φορολογικών κινήσεων που μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή, όπως οι υπεραποσβέσεις ως επενδυτικό κίνητρο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του συντελεστή φορολόγησης της εργασίας.
Η πανδημία, παρά την ύφεση που φέρνει για φέτος και τα προβλήματά της, μεταβλήθηκε ήδη σε ευκαιρία. Έδειξε πως μια άλλη Ελλάδα είναι δυνατή. Έχει δημιουργηθεί μια διαφορετική προσδοκία αλλά και οι πραγματικές βάσεις για να αποδειχθεί ρεαλιστική.

Η εξειδικευμένη Διαχείριση Δανείων κλειδί για την εξυγίανση επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Γράφει ο Θόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece

Η κρίση της πανδημίας βρήκε το τραπεζικό σύστημα σε ένα μεταίχμιο. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν ακόμη προλάβει να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα των προβληματικών δανείων που συσσώρευσε η προηγούμενη κρίση, τα 8 χρόνια ύφεσης. Και ενώ η οικονομία έκανε τα πρώτα σταθερά βήματα ανάπτυξης, το lockdown έφερε μια μεγάλη όσο και αναπάντεχη ανατροπή. Η αναγκαστική αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας θα φέρει για φέτος όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, έτσι και στην Ελλάδα, βαθιά ύφεση. Κάθε ύφεση συνοδεύεται από αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει ότι μετά από αρκετά τρίμηνα μείωσης των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα δούμε και πάλι ανοδική τάση.
Η απειλή είναι προφανής. Να σχηματιστεί ένα νέο στρώμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, πάνω από τα ήδη υπάρχοντα. Αναδεικνύεται έτσι η διπλή πρόκληση: αφενός να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα που θα προκύψει λόγω του κορωνοϊού και, αφετέρου, να μην πάει στις καλένδες η λύση για το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει σήμερα περίπου στα 62 δισ. ευρώ.
Η εμπειρία μας δείχνει την ανάγκη για έγκαιρη δράση. Όταν ξέσπασε η κρίση του 2009, δεν υπήρχε εμπειρία. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρι οι τράπεζες αποκτήσουν τεχνογνωσία και να στρέψουν τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η στροφή, αν και αναγκαία, οδήγησε σε κρίση ταυτότητας, καθώς οργανισμοί προσανατολισμένοι στην παροχή δανείων και στην επέκταση των εργασιών έπρεπε να αναπροσανατολιστούν ριζικά προς τις μαζικές ρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Τώρα πια ξέρουμε ότι εάν τα προβληματικά δάνεια αφεθούν να λιμνάσουν, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι βαρύς.
Σήμερα, υπάρχει εμπειρία και πρότυπο. Το «μοντέλο Eurobank» που εφαρμόζεται πια σχεδόν καθολικά προβλέπει τιτλοποιήσεις δανείων μεγάλης έκτασης. Το Δημόσιο έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο «Ηρακλής» για την παροχή εγγυήσεων σε αυτές τις τιτλοποιήσεις, ώστε να φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών τα προβληματικά χαρτοφυλάκια με έγκριση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. Ταυτόχρονα, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, εκτός από τις τράπεζες και τις ασφάλειες, περιλαμβάνει μια νέα, τρίτη συνιστώσα. Οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, οι λεγόμενοι servicers, είναι γέννημα της συγκυρίας και προσαρμοσμένοι εξαρχής στις απαιτήσεις της. Έτσι, μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη διαχείριση των προβληματικών δανείων του παρελθόντος και, προφανώς, όσων προκύψουν λόγω της πανδημίας. Στην πράξη αποτελούν ένα μηχανισμό παράλληλης εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας ευρύτερα. Αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των προβληματικών δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος, επιτρέπουν στις τράπεζες να εστιάσουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, στηρίζουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις, με αναδιαρθρώσεις χρεών ή και εισροή νέων κεφαλαίων, ενώ οι μη βιώσιμες δεν καταλήγουν στο παρατεταμένο αδιέξοδο που στερεί πόρους από την οικονομία και συχνά οδηγεί σε ασφυξία άλλες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ανακάμψουν και να συνεχίσουν.
Η λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων αναδεικνύεται έτσι σε κεντρικό μοχλό για την αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, με όρους διαφάνειας, καθαρών σχέσεων, αποτελεσματικότητας και αναπτυξιακής ώθησης. Η doValue έχει το μέγεθος, τις προδιαγραφές, την υποδομή, την τεχνογνωσία αλλά και ένα πλαίσιο εταιρικών αξιών για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλάδου στην Ελλάδα.
Η ένταξη της κορυφαίας ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Δανείων, της Eurobank FPS, στον όμιλο της doValue, της ηγέτιδας εταιρείας διαχείρισης δανείων και ακινήτων στη Νότια Ευρώπη, είχε ανακοινωθεί το 2019, αλλά συντελείται στο νέο περιβάλλον. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας συνιστά όχι μόνο ένδειξη της αξιοπιστίας των δύο συμβαλλόμενων, που θα διατηρήσουν και στρατηγική και μετοχική συνεργασία στην ελληνική δραστηριότητα της doValue, αλλά και μια ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ένα σημαντικό ξένο επενδυτή μέσα σε συνθήκες που πολλοί θα θεωρούσαν απαγορευτικές. Η doValue είναι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ο μεγαλύτερος servicer στην Ελλάδα. Διαχειρίζεται ήδη δάνεια ονομαστικής αξίας 26 δισ. ευρώ, από τα χαρτοφυλάκια που τιτλοποίησε το τελευταίο έτος η Eurobank, από χαρτοφυλάκια τρίτων πελατών, ενώ θα διαχειρίζεται και όλες τις δανειακές οφειλές, από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, για λογαριασμό της Eurobank σε βάθος 14ετίας. Η doValue έχει κορυφαία εξειδίκευση στη διαχείριση δανείων στη μεγαλύτερη αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά, την Ιταλία, ενώ στον όμιλό της ανήκει και η Altamira, κορυφαία εταιρεία στη διαχείριση ακινήτων με προέλευση την Ισπανία, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ακινήτων. Η μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και συνεισφορά, καθώς το αντικείμενο του κλάδου μεγαλώνει, όπως και η σημασία του για την οικονομία.
Αυτή είναι και η αποστολή των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων και κατεξοχήν της πρωτοπόρου εταιρείας του κλάδου. Αξιοποιώντας τη βέλτιστη τεχνογνωσία, να βοηθήσουν νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και βιώσιμες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και εξυγίανση, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK