kourdistoportocali.comNews DeskEνώ ο Καραμανλής είναι εξαφανισμένος ρίχνεται στη μάχη ο Σαμαράς

Το σενάριο νίκης του Σύριζα

Eνώ ο Καραμανλής είναι εξαφανισμένος ρίχνεται στη μάχη ο Σαμαράς

Εσύ (Tσίπρα) είσαι πολύ λίγος που θέλησες να μας επιβάλεις ότι δίπλα υπάρχει μια άλλη Μακεδονία

Kι ενώ ο Κώστας Καραμανλής (Κουρασμένος Νο1) παραμένει εξαφανισμένος μπαίνει δυναμικά στην αρένα λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ο οργισμένος Αντώνης Σαμαράς: «Πρέπει να τους στείλουμε σπίτι τους. Να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου. Ενώ βγαίναμε από τα μνημόνια εκείνοι μας έβαλαν ξανά μέσα. Τρεις μήνες θέλαμε για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια. ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος και Χρυσή Αυγή έριξαν μια κυβέρνηση -με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας- που μας έβγαζε από τα μνημόνια το 2015. Τότε είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη. Μας έβαλαν σε ύφεση ξανά. Σήμερα η Ελλάδα σέρνεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη ζημιά και στοίχισε πολύ μέσα σε λίγο χρόνο. Αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε και να πάει ο Τσίπρας σπίτι του. Πρέπει να επιστρέψει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα με μεταρρυθμίσεις φιλελεύθερες.

Ο κύριος Σαμαράς μίλησε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Πού Πάμε» του ψυχίατρου και υποψηφίου βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

«Εσύ (Tσίπρα) είσαι πολύ λίγος που θέλησες να μας επιβάλεις ότι δίπλα υπάρχει μια άλλη Μακεδονία, όταν η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική. Αυτός που παρίστανε μια ζωή τον τιμωρό των πλουσίων, ξεκουράζεται σε κότερα και προσπαθεί να το κρύψει. Εκείνη την περίοδο μαζεύαμε ακόμα τους νεκρούς από το Μάτι και ο κ. Τσίπρας έκανε διακοπές.

Η Μακεδονία με συγκλονίζει. Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική. Το Μακεδονικό με βασανίζει και με πληγώνει. Η μισή μου οικογενειακή καταγωγή είναι από τη Μακεδονία. Τις μεγάλες υποθήκες των δυο μεγάλων ηγετών της Μεταπολίτευσης: του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου που προειδοποιούσαν τους πάντες, εχθρούς και φίλους για τις συνέπειες, τις έδωσε. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είμαστε ούτε ακροδεξιοί ούτε φασίστες. Αυτό δεν περνάει. Είναι ύβρη σε όλους τους Έλληνες και την επιστρέφουμε στον κ. Τσιπρα.

Δεν θα δέσουμε τα χέρια της Ελλάδας όταν θα διαπραγματεύεται την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη. Το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν ήταν μια εκκρεμότητα αλλά το κατάλοιπο ενός προβλήματος περιφερειακού. Δεν λύσαμε ένα πρόβλημα αλλά δημιουργήσαμε ένα πρόβλημα. Το Μακεδονικό λύθηκε τέσσερις φορές τον προηγούμενο αιώνα. Ματαιοπονούν και δεν θα τους περάσει. Καμιά κυβέρνηση δεν αναγνώρισε εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα. Εγώ επιμένω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει όνομα με τη λέξη Μακεδονία. Εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα δεν δέχτηκε καμία κυβέρνηση μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο κ. Τσίπρας. Πάμε στη λύτρωση από τη χειρότερη κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά. Πάμε στην Αναγέννηση της πατρίδας μεσα σε μια ενωμένη Ευρώπη. Πάμε στην τελική ευθεία με την Ευρώπη δίπλα μας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό»

Την ίδια στιγμή μετά το Κουρδιστό Πορτοκάλι που έβαλε στο τραπέζι και το σενάριο νίκης τους Σύριζα έρχεται και ο Κώστας Στούπας του Capital.gr να εξετάσει το δυσμενές για τη ΝΔ σενάριο και τις συνέπειές του. Οπως όλα δείχνουν το διάστημα ως τις 26 Μαίου θα είναι συναρπαστικό αλλά και καταλυτικό.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την αφωνία του Καραμανλή και παραθέτουμε το άρθρο του Κώστα Στούπα>

Οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές απέχουν πλέον λιγότερο από δυο εβδομάδες και είναι φυσιολογικό οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις να κινούνται με βάση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων της 26ης Μαΐου θα πρέπει να αξιολογηθούν σαν ιδιαίτερα σημαντικά καθώς θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσουν πρόκριμα για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ή ακόμη να διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της χώρας για πολλά χρόνια.

Τούτο είναι πολύ πιθανό να συμβεί π.χ. στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή ή αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αντί της Ν.Δ. όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ας δούμε όμως μερικά πιθανά και μερικά απίθανα σενάρια με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν αυτά να έχουν στις πολιτικές εξελίξεις.

Η πλήρης ανατροπή

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες στις πολιτικές εξελίξεις αν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και στις αυτοδιοικητικές οι υποψήφιοί του διεκδικούσαν με αξιώσεις την τελική επικράτηση;

Είναι βέβαιο πως την επομένη θα υπήρχε κρίση στη Ν.Δ. και πως το αποτέλεσμα αυτό θα είχε καταλυτική επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση αυτή θα ήταν πιθανό να εξασφαλίσει μια δεύτερη τετραετία και η θέση του κ. Τσίπρα θα ενισχυόταν στον χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά ποιες θα ήταν οι εξελίξεις αν στις 26 Μαΐου η Ν.Δ. εξασφαλίσει μια διαφορά άνω των 10 μονάδων και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στους περισσότερους μεγάλους δήμους και περιφέρειες δεν καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο;

Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο του κ. Τσίπρα για εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός εκ των δυο ισχυρών πόλων στο νέο δικομματισμό θα ετίθετο σε αμφισβήτηση. Ιδίως αν το ΚΙΝΑΛ εμφανιζόταν ιδιαίτερα ενισχυμένο. Αν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι μεγαλύτερη από 10% το πιθανότερο είναι πως στις βουλευτικές θα διευρυνθεί περαιτέρω, δημιουργώντας συνθήκες κατάρρευσης για το κυβερνών κόμμα…

Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις

Αυτές όμως είναι δυο ακραίες εκδοχές, το πιθανότερο είναι οι διαφορές που θα καταγράψουν οι κάλπες να κινηθούν κάπου ανάμεσα,  με αποτέλεσμα τα όρια μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας να είναι περισσότερο δυσδιάκριτα, αφήνοντας περιθώρια για υποκειμενικές ερμηνείες.

Σε γενικές γραμμές μια διαφορά στις Ευρωεκλογές μεγαλύτερη του 5% θα θεωρηθεί επιτυχία της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη και θα ενισχύσει τη διαφορά στις επικείμενες βουλευτικές. Όσο μεγαλύτερη του 5% θα είναι η διαφορά τόσο πιο ισχυρές δυνάμεις θα κινητοποιήσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η αποτυχία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν στον δεύτερο γύρο στους μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες όπως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα αμφισβητήσει επίσης τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ρόλο σε ένα νέο δικομματικό σύστημα όπως αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις την τελευταία διετία.  Ποτέ κόμμα σε τροχιά εξουσίας δεν ερχόταν τρίτο-τέταρτο στις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά αν η διαφορά στις Ευρωεκλογές είναι μικρότερη του 5%  και ειδικά κοντά στο 2-3% όπως ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών η προοπτική νίκης Ν.Δ. στις επικείμενες βουλευτικές θα βρεθεί υπό αμφισβήτηση.

Βέβαια στις Ευρωεκλογές την Άνοιξη του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 26,52% και η Ν.Δ. δεύτερη με 22,78%. Σε λίγους μήνες στις βουλευτικές η διαφορά του 3,74% εκτινάχθηκε πάνω 8,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 36,34% και τη Ν.Δ. στο 27,81%.

Καλώς ή κακώς οι δημοσκοπήσεις έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση πως η διαφορά που έχει εξασφαλίσει η Ν.Δ. είναι μεγαλύτερη και τυχόν αρνητικές αποκλίσεις από αυτό θα έχουν ανάλογο ψυχολογικό αντίκτυπο με συνέπειες στη μεταβολή συμπεριφορών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές καταγράφουν μια διαφορά μεταξύ 5-9% υπέρ της Ν.Δ. ανάλογα με τον τρόπο που υπολογίζουν  την κατανομή των αναποφάσιστων σε κάθε μια από αυτές τις έρευνες.

Από το 2010 και μετά όμως το πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει ρευστοποιηθεί και οι κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές έχουν απωλέσει τους παραδοσιακούς κανόνες προσανατολισμού και στοίχισης.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων συχνά αμφισβητούνται. Οι επικείμενες ευρωεκλογές και τοπικές αν μη τι άλλο θα λειτουργήσουν σαν μια έγκυρη καταγραφή των διεργασιών που συντελούνται στην κοινωνία.

Το κύμα της αγανάκτησης μετά τη χρεοκοπία του 2010 έφερε στη Βουλή τη Χ.Α. και στην εξουσία τους λαϊκιστές ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι οποίοι έπραξαν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγαν, ενώ τα λίγα χρόνια εξουσίας εξευτέλισαν την οποία ασπίδα του “ηθικού πλεονεκτήματος”.

Οι κάλπες της 26ης Μαϊου είναι οι πρώτες μετά το 2015 και έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις και τις πιθανές εξελίξεις που δρομολογούν.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ανέχθηκε τη χλεύη του Τσίπρα. Πως θα μπορούσε να διατηρήσει την Ευρώπη Ενωμένη;
Τραμ τέλος! Αφού πετάξαμε ένα σωρό λεφτά τώρα πάει το Μετρό στη Γλυφάδα
Συγκλονίζει η δημοσκόπηση της MRB>Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα
Ο Κυριάκος έτοιμος να βομβαρδίσει τη Μέρκελ με πρόσφυγες και μετανάστες
Πως οι Τούρκοι κομμάντος σχεδιάζουν να μεταφέρουν στη Τουρκία δεμένους χειροπόδαρα Παυλόπουλο και Μητσοτάκη!
TAKEN No3>O σκληρός Boyko Borissov παίρνει το μέρος της Τουρκίας
Η Ευρώπη διαλύεται, όπως η Αυτοκρατορία των Αψβούργων
Aκόμη και η κόντρα του Νίκου με τον Γιάννη κόβει λιγότερα εισιτήρια από το Rebrain του Βρούτση
Ο Νίκος Μαστοράκης και η επίσημη πρεμιέρα του GOLD TV
Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ
Μόνη σωτηρία η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο 10-15% της αγοράς. Πάνω από 4 δις το κόστος των νέων πάρκων
Τιτανικός στον Ωκεανό της σπατάλης η Iστορική Εθνική Τράπεζα