kourdistoportocali.comNews DeskEmmanuel Macron> H Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος–κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε

Paris-Athens 1675-1919

Emmanuel Macron> H Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος–κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε

Kυριάκος Μητσοτάκης> Γιορτάζουμε επίσης τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής

Τολμώ όμως να πω ότι γιορτάζουμε επίσης τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη. Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Kυριάκος Μητσοτάκης

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας, από κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, την έκθεση τέχνης Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919), στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο Macron, δήλωσε:

«Είναι πραγματική χαρά, κυρίες και κύριοι, που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στο Λούβρο όπου εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητές να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους – κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Και μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας. Και φυσικά, η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή.

Πιστεύω πως μας συγκινεί όλους το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Και είναι όντως ενδεικτικό, θεωρώ, ότι ίσως ο πιο εμβληματικός πίνακας που κινητοποίησε την κοινή γνώμη για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων, «Η Σφαγή της Χίου,» έχει πλέον αποκατασταθεί στα αρχικά του χρώματα, με τρόπο εξαιρετικό. Και μπορείτε πλέον να το δείτε στο Μουσείο του Λούβρου.

Πράγματι, αυτά τα 200 χρόνια απεικονίζουν την περίπλοκη ιστορία της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους και τη συνεχή πάλη των ανθρώπων που θεωρούσαν εαυτούς “φύλακες” ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Πάσχιζαν να διατηρήσουν, με τη δημιουργία της νεοσύστατης χώρας τους, το πνεύμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, ο οποίος κράτησε τον Ελληνισμό και το Ελληνικό Πνεύμα ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Συμφιλίωσαν αυτές τις ιστορικές καταβολές με την επιθυμία της δημιουργίας ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού έθνους- κράτους. Και νομίζω ότι είναι ακριβώς η πολυπλοκότητα αυτού του ταξιδιού, αυτού του ταξιδιού 200 ετών, που αντικατοπτρίζεται τόσο λαμπρά σε αυτή την υπέροχη έκθεση.

Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συντελεστές, όλα τα μουσεία από τη Γαλλία και την Ελλάδα που προσέφεραν τα έργα τέχνης τους για να παρουσιάσουν αυτή τη συναρπαστική, αυτή την πολύ μοναδική ιστορία. Και πιστεύω ότι θα άρμοζε, κ. Πρόεδρε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε ότι όταν η Γαλλία γιόρτασε τα 200 χρόνια της, το έκανε σε μια εποχή βαθιών σεισμικών ιστορικών αλλαγών το 1989, όταν το Τείχος του Βερολίνου κατέρρεε, όταν κάποιοι πίστευαν ότι έφτασε το τέλος της Ιστορίας. Όταν ουσιαστικά η Ανατολική Ευρώπη απελευθερώθηκε.

Τολμώ όμως να πω ότι γιορτάζουμε επίσης τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη. Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω ξανά για την οργάνωση αυτής της έκθεσης. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς. Δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ακριβώς όπως θέλαμε λόγω Covid. Αλλά καθώς η χρονιά τελειώνει, είμαι πολύ χαρούμενος που οι επισκέπτες του Λούβρου θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν μέσω αυτής της έκθεσης, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και τη συμβολή της Γαλλίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού έθνους-κράτους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Macron, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος – κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε».

«Για τη Γαλλία», συνέχισε ο Emmanuel Macron, «ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά, είτε φιλοσοφικά και άλλα».

Η σημασία της έκθεσης

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Λούβρο την φθινοπωρινή περίοδο, με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και εξετάζει επιρροές που συνδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της Ελλάδας από το 17ο έως τον 20ο αιώνα, από την βυζαντινή κληρονομιά και την ορθοδοξία έως το ευρωπαϊκό πνεύμα της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του φιλελληνισμού.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν το έργο και οι προτεραιότητες της UNESCO για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στα πεδία της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού και οι αναγκαίες δράσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, ειδικά λόγω και των συνεπειών που επέφερε η πανδημία στη λειτουργία των σχολείων ανά τον κόσμο.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Azoulay συζήτησαν την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την επικεφαλής της UNESCO για τη συνεχή στήριξη του εγχειρήματος από τον οργανισμό και επισήμανε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι σε πολλές χώρες της Μεσογείου -λίκνο δεκάδων μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας- αποδεικνύουν την ανάγκη για άμεση δράση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε την κα Azoulay να λάβει μέρος στη διάσκεψη κορυφής που προγραμματίζει η Ελλάδα για το θέμα αυτό, το 2022.


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη από την Τουρκία, επιλογή που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον χαρακτήρα τους ως μνημεία με παγκόσμια πολιτιστική ακτινοβολία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την στάση που τήρησε η UNESCO στο ζήτημα, ενώ παράλληλα ζήτησε τη συνέχιση των προσπαθειών που γίνονται στο πλαίσιο της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση μετείχαν, από Ελληνικής πλευράς, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Νίκος Στεργιούλας και η Πρέσβειρα Καλης Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis will travel to Paris today (27/9) where he will join the President of France Emanuel Macron and inaugurate the exhibition Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 – 1919 (Paris – Athens, the Birth of modern Greece 1675 – 1919), at the Louvre.

The exhibition is to mark the bicentenary anniversary in 2021 of the independence of Greece and the 200th anniversary of the arrival of the Venus de Milo on 1 March 1821 in the Louvre collection– following its discovery in April 1820.

The proximity of these two events is rich in meaning. It raises the questions of the special place of ancient Greek art in the Louvre’s collections and the singular role of Greece in the construction of the cultural identity of Europe, and of France in particular.

However, the fascination with Greek antiquity continues to obscure our knowledge of modern Greece, which the French began to rediscover from the 18th century onwards.

The birth of the Greek nation in the 19th century was determined to a large extent by the development of scientific archaeology and by French and German neoclassicism. This exhibition spotlights the cultural, historical and artistic links between the two nations, which led to the definition of modern Greece.

The exhibition, which runs from runs from 30 September 2021 to 7 February 2022, is organised by: Marina Lambraki Plaka, director of the National Gallery–Alexandros Soutzos Museum, Athens; Anastasia Lazaridou, director of Archaeological Museums, Exhibitions and Educational Programmes, Hellenic Ministry of Culture and Sports, Athens; Jean-Luc Martinez, president-director of the Musée du Louvre, assisted by Débora Guillon.

Επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Η Γέννηση της Νεότερης Ελλάδας (1675-1919)» που διοργανώθηκε από #louvremuseum και #greeknationalgallery στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που σηματοδοτούν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτή η έκθεση εντοπίζει τους πολιτιστικούς, διπλωματικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας τον 19ο αιώνα και δείχνει πώς η ανακάλυψη της ελληνικής αρχαιότητας άλλαξε την ευρωπαϊκή άποψη για την Ελλάδα.
Musée du Louvre, 30 Σεπτεμβρίου 2021-7 Φεβρουαρίου 2022, Hall Napoléon, #200yearsgreekindependence #emmanuelmacron #kyriakosmissotakis

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stavroula Saloutsi (@saloutsi)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stavroula Saloutsi (@saloutsi)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stavroula Saloutsi (@saloutsi)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stavroula Saloutsi (@saloutsi)


Την έδρα της UNESCO στο Παρίσι επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού και αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους επιτελείς της UNESCO όπου συζητήθηκαν πολιτιστικά θέματα με επίκεντρο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού κύριος Ernesto Ottone και ο Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Azoulay κύριος Νικόλας Κασσιανίδης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης τόσο η κυρία Azoulay όσο και ο κύριος Μητσοτάκης έκαναν ξεχωριστή αναφορά στο έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη. «Μαριάννα ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σου. Η κυρία Βαρδινογιάννη κάνει ένα εξαιρετικό έργο και όχι μόνο στα θέματα πολιτισμού, αλλά σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολείται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά της η κυρία Azoulay τόνισε: «Είναι απίστευτο το έργο της. Ξέρω πως ασχολείται με πολλούς τομείς αλλά και στα θέματα της UNESCO είναι απόλυτα αφοσιωμένη και προσφέρει πολλά».
Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην έδρα της UNESCO, η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Η επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στην έδρα της UNESCO και η συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια Audrey Azoulay αποτελεί μια μεγάλη τιμή για την οικογένεια της UNESCO. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την UNESCO και είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία του κυρίου Μητσοτάκη που ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα».

Συνέντευξη στην ΕΡΤ

 

Α. Παρασκευοπούλου: Καλησπέρα σας κύριε Πρόεδρε. Βρισκόμαστε στο Μουσείο του Λούβρου μαζί με τον Νίκο Αλιάγα, όπου σε πολύ λίγο με τον Γάλλο Πρόεδρο θα εγκαινιάσετε την έκθεση «Αθήνα – Παρίσι, Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδος». Τα θέματα στο διεθνές προσκήνιο είναι πολλά. Η νέα αμυντική συνεργασία, γερμανικές εκλογές, τουρκική παραβατικότητα. Θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια για να δούμε πόσο μας αφορούν και πόσο μας επηρεάζουν. Θα ήθελα όμως να σταθούμε εδώ, στη Νίκη της Σαμοθράκης. Γιατί ουσιαστικά αυτή η έκθεση που γίνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν αφορά μόνο στο παρελθόν μία χώρας, αλλά είναι η εδραίωση μία Ευρωπαϊκής συμμαχίας. Τι συμβολίζει για εσάς και γιατί χρειαζόμαστε νέες συμμαχίες;

Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, δεν μπορώ να μην εκφράσω το θαυμασμό μου για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε μέσα στο μοναδικό Μουσείο του Λούβρου με θέα αυτό το καταπληκτικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Θα έχουμε την ευκαιρία όντως, σε λίγο, να εγκαινιάσουμε μια σημαντική έκθεση με τον Πρόεδρο Μακρόν, η οποία σηματοδοτεί τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και αποτελεί μία διαδρομή στο χρόνο, μία υπενθύμιση ότι η Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη γέννηση του Ελληνικού κράτους, υπήρξε ουσιαστικά μία Ευρωπαϊκή επανάσταση, μία επανάσταση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν εδώ στη Γαλλία, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Επομένως οι σχέσεις Ελλάδος και Γαλλίας έρχονται από μακριά, πηγαίνουν μακριά και ακριβώς αυτό σηματοδοτεί και η κοινή μας παρουσία με τον Πρόεδρο Μακρόν στα εγκαίνια αυτής της Έκθεσης.

Ν. Αλιάγας: Κύριε Πρόεδρε, πού συνδέεται η Ελλάδα, η διαχρονική Ελλάδα που ενέπνευσε τους Γάλλους με τη σύγχρονη Ελλάδα;

Κ. Μητσοτάκης: Ένα νήμα ιστορίας συνδέει την αρχαία, την κλασική Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της ομορφιάς, της τέχνης, με την Ελλάδα της επανάστασης, στην οποία συνενώθηκαν από τη μία η ανάγκη της χώρας να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, χωρίς όμως να χάσει την ιδιαίτερη εθνική της ταυτότητα. Το προϊόν, λοιπόν, αυτής της ώσμωσης είναι η σύγχρονη Ελλάδα, η Ελλάδα του 2021. Μία χώρα βαθιά Ευρωπαϊκή, όμως, μια χώρα εξαιρετικά υπερήφανη για τη δική της ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και ακριβώς σε αυτή την ώσμωση νομίζω συνίσταται και η πρόκληση του πως μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Έλληνες και Ευρωπαίοι.

Ν. Αλιάγας: Μιλήσατε πριν για τις νέες συμμαχίες, Ανδριάνα, με τη Γαλλία…

Α. Παρασκευοπούλου: Ακριβώς γιατί, κύριε Πρόεδρε, παραγγέλνουμε Rafale, συζητάμε για υπερσύγχρονες φρεγάτες. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είμαστε πιο κοντά; Είμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή μiας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία;

Κ. Μητσοτάκης: Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο.

Α. Παρασκευοπούλου: Αυτό μπορεί να μεταφραστεί πέρα από εξοπλιστικά προγράμματα και σε συνδρομή της Γαλλίας προς εμάς;

Κ. Μητσοτάκης: Κάντε λίγη υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα δούμε αύριο. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να αναφέρω και στην ομιλία μου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη: ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η οποία -να τονίσω- δεν είναι μόνο μία προσπάθεια η οποία καθ΄ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ.

Ν. Αλιάγας: Εσείς λέτε μπορούν να συνυπάρξουν λοιπόν και ιδιαίτερες σχέσεις με τους Γάλλους, τους Ευρωπαίους, και την Αμερική;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν, αλλά πάλι μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές, ενδεχομένως, στη Μέση Ανατολή ή στο Σαχέλ -το οποίο τόσο μας ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Γαλλία- στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Και βέβαια η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι μία αρμοδιότητα, είναι μια ευθύνη η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη.

Ν. Αλιάγας: Η Γαλλία ξεκινάει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγους μήνες. Ένα από τα θέματα είναι το αμυντικό θέμα και για τη Γαλλία όχι μόνο για εμάς, και για την πραγματικότητα της περιοχής μας. Εσείς θεωρείτε ότι η πρόταση του κ. Μακρόν, κύριε Πρόεδρε, να στηρίξει, να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός, κάτι που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, είναι προτεραιότητα;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι ώριμη πρόταση πια. Είναι ώριμη πρόταση διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Και το γεγονός τελικά ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Τονίζω, η Ευρωατλαντική Συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, εάν κρίνεται ότι η Ευρώπη, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί.

Α. Παρασκευοπούλου: Σε αυτή την ώριμη απόφαση σε τι επίπεδο θα συμμετείχε η Ελλάδα;

Κ. Μητσοτάκης: Σε πολύ ενεργό επίπεδο. Ξέρετε, δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε προσπάθειες ευρωπαϊκές, έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ευρώπη ή προς άλλα κράτη-μέλη. Μια ενεργή εξωτερική και αμυντική πολιτική επιβάλλει να μην ζητάμε μόνο στήριξη, αλλά και να είμαστε σε θέση -και πρέπει να είμαστε σε θέση, γιατί θυμίζω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία ξοδεύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα- να μπορεί αυτήν την ισχύ της να την αξιοποιεί προς όφελος της Ευρώπης.

Και βέβαια, μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η συζήτηση περί της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων. Εμείς επιλέξαμε, παραδείγματος χάρη, να αγοράσουμε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία η δική μας με τη Γαλλία, με άλλες χώρες -όπως είναι η Κροατία ας πούμε η οποία και αυτή πρόσφατα αποκτά αεροσκάφη Rafale- θα είναι πολύ πιο εύκολη, διότι ουσιαστικά θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα.

Ν. Αλιάγας: Πάντως μιλήσατε για αλληλεγγύη. Είναι δεδομένη στα αλήθεια σήμερα όταν εμείς ζούσαμε επεισόδια θερμά στην περιοχή μας στο Αιγαίο όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκαζαν κατά κάποιο τρόπο, αλλά, κάποιοι έμεναν ουδέτεροι. Μήπως τελικά χτίσαμε μια Ευρώπη και άλλαξε πρόσωπο γιατί στην ουσία τα πρώτα, τα θεμέλια ήταν για ειρήνη και αλληλεγγύη.

Κ. Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 18 μήνες και συγκεκριμένα ως προς τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας αποτελούν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αποτελούν σημαντικές αποφάσεις, διότι θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το πρίσμα το ευρωπαϊκό.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ουσιαστικά ευρωτουρκικές και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναγνωρίσω ότι υπήρχαν χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες προσέφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν την χρειάστηκε και μέσα από γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, στην ξηρά, στον αέρα και στις θάλασσές μας.

Ν. Αλιάγας: Άρα, το μότο κύριε Πρόεδρε της εθνικής μοναξιάς, που επανέρχεται, που ακούμε, είναι μυθοπλασία ή πραγματικότητα;

Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά. Και όσο εμείς περιχαρακωνόμαστε σε μια αντίληψη εθνικής μοναξιάς, τόσο η εθνική μοναξιά γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα ισχυρή, η οποία πατάει καλά στα πόδια της δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μέσα από αυτό το πλέγμα. Αν κάτι, πιστεύω, έχουμε πετύχει αυτούς τους 26 μήνες που ο ελληνικός λαός μας έχει εμπιστευτεί τις τύχες του τόπου, είναι ακριβώς να χτίσουμε ένα πλέγμα συμμαχιών το οποίο είναι εξαιρετικά πολυδιάστατο αλλά και ταυτόχρονα ισχυρό.

Εξαιρετικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμειξη της Ευρώπης στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, ισχυροποίηση της συμμαχίας μας με την Αίγυπτο. Αρχίζουμε να έχουμε μια παρουσία στην Αφρική- μια ήπειρο η οποία είναι τόσο κοντά μας- σε πρώτη φάση μέσα από μια διπλωματία των εμβολίων. Ανοίγματα μεγάλα τα οποία κάνουμε προς την Ινδία.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η γνώμη και η άποψη της οποίας σήμερα μετρά. Μετρά στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή με τολμηρές πολιτικές οι οποίες, νομίζω, ότι έχουν τύχει της προσοχής όλων των χωρών που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Είναι με άλλα λόγια μια χώρα η οποία πάνω από όλα έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της.

Α. Παρασκευοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, δεν συναντηθήκατε στην Αμερική, τελικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως προϊδέαζε τουλάχιστον ο ίδιος γι’ αυτή τη συνάντηση. Και μετά από ένα σύντομο -η αλήθεια είναι- χρονικό διάστημα νηνεμίας, η Τουρκία επανέρχεται στη γνωστή της τακτική. Στην τακτική των προκλήσεων. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο;

Κ. Μητσοτάκης: Είχα κάνει μια πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και μετά έναν ήσυχο χειμώνα. Πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τελικά κανέναν.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποτελεσματικότητα και με αυτοπεποίθηση. Και προτιμώ πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Και μισογεμάτο σημαίνει ότι υπάρχουν κοινές προκλήσεις όπως τα ζητήματα -ας πούμε- της κλιματικής αλλαγής ή της μετανάστευσης, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν μέσα από μια καλή διάθεση.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια -πάνω από όλα- σεβασμό του γείτονα, σχέσεις καλής γειτονίας. Και μια επί της αρχής συμφωνία ότι οι μεγάλες διαφορές μας με σημαντικότερη, κυριότερη, το ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την επίλυση τέτοιων θεμάτων, που είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λύνονται αυτά τα ζητήματα, παρά μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας, και στην περίπτωση της Αιγύπτου ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες. Συμφωνίες που απαιτούν, ναι, θα το πω ανοιχτά και κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να μπορούμε να πετύχουμε τελικά λύσεις που θα είναι προς όφελος όλων.

Α. Παρασκευοπούλου: Πάντως, αυτή η καλή διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας δεν εκδηλώνεται ούτε με το να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε με τις αυξημένες παραβιάσεις που έχουμε, τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες, ούτε με την εκτόξευση απειλών για έρευνες στην ΑΟΖ. Εμείς πως θα αντιδράσουμε; Θα αντιδράσουμε διαφορετικά;

Κ. Μητσοτάκης: Θα αντιδράσουμε όπως αντιδράσαμε πάντα και πιστεύω ότι το κάναμε μέχρι στιγμής με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση όπως σας είπα. Πλην όμως δεν μου αρέσει- το τονίζω- να βλέπω πάντα το αρνητικό σενάριο. Η Τουρκία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι τα όριά μας, τα οποία όπως σας είπα δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδος, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση: να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας. Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου.

Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης, την οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στη διάδοχό μου- γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτές είναι αποφάσεις, μεγάλες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα υλοποίησης- Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ.

Ν. Αλιάγας: Κύριε Πρόεδρε, τι περιμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό;

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος κ. Αλιάγα, αγαπητέ μου Νίκο, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε εύκολα μία συμφωνία με την Ευρώπη.

Ν. Αλιάγας: Γιατί;

Κ. Μητσοτάκης: Διότι υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δεν δέχονται επί της αρχής ότι πρέπει να εκφράζουν οποιαδήποτε αλληλεγγύη και δεν δέχονται επί της αρχής, ότι πρέπει να υπάρχει οποιοσδήποτε καταμερισμός ευθυνών στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή στιγμή για την Ευρώπη. Διότι όπως ξέρετε, απαιτείται ομοφωνία για επίτευξη τέτοιων σημαντικών αποφάσεων, η οποία σήμερα πολύ απλά θα σας το πω, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε μία υποχρέωση να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε. Να φυλάμε τα σύνορά μας.

Ν. Αλιάγας: Άρα εκεί είμαστε μόνοι.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι, δεν είμαστε μόνοι, διότι…

Ν. Αλιάγας: Ήρθαν και Αυστριακοί, μας βοήθησαν.

Κ. Μητσοτάκης: Όχι, δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες μας υποστηρίζουν σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει η Frontex, η οποία και αυτή μας υποστηρίζει, υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι. Παραδείγματος χάριν, θα βρεθώ τις επόμενες μέρες στη Σάμο. Στη Σάμο εγκαινιάσαμε προ ημερών ένα υποδειγματικό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων το οποίο παρέχει συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς στους ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα μας. Και κλείνουμε αυτό τον άθλιο χώρο στο Βαθύ που αποτελούσε ντροπή, προσβολή για τη χώρα, για τους Σαμιώτες αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι έμεναν σε αυτό τον ανοργάνωτο χώρο, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς βασικές υποδομές.

Άρα η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της. Το κάνει με πολύ ξεκάθαρους κανόνες. Σέβεται πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σώζει ανθρώπους στη θάλασσα. Έχει πια γρήγορες διαδικασίες απονομής ασύλου. Και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο στα νησιά της, σε χώρους οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι τολμώ να πω ότι είναι υποδειγματικοί και σίγουρα παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Ν. Αλιάγας: Αν έρθουν αύριο όμως δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες μετά τα γεγονότα τα γεωπολιτικά στο Αφγανιστάν και αλλού, είμαστε έτοιμοι;

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι μ’ ένα τέτοιο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Θα επαναλάβω: κατά 90%.

Παραλάβαμε ένα πρόβλημα σε έξαρση και σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη ύφεση. Δεν μπορώ να είμαι προφήτης να ξέρω τι θα γίνει, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία σχέση σήμερα, αν πάτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με αυτό το οποίο παραλάβαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα πριν από 26 μήνες.

Α. Παρασκευοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, οι γερμανικές κάλπες βάζουν σε δεύτερο πλάνο τον Συνασπισμό της Κεντροδεξιάς μετά από 16 χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι η Άγκελα Μέρκελ. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο Όλαφ Σολτς, ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης θα είναι ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας. Αυτό πόσο θα επηρεάσει εμάς στο βασικό θέμα που μας αφορά που είναι το Σύμφωνο της Σταθερότητας. Περιμένετε να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή του;

Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε γερμανική Κυβέρνηση προκύψει μέσα από τις διαβουλεύσεις των κομμάτων. Διότι, όπως ξέρετε πράγματι με βραχεία κεφαλή κέρδισε ο κ. Σολτς, αλλά δεν υπάρχει στη Γερμανία συνταγματική υποχρέωση να λάβει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης το πρώτο κόμμα.

Κυβέρνηση θα έχουμε ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των κομμάτων. Αν όμως ο κ. Σολτς είναι τελικά Καγκελάριος προσβλέπω σε μια πολύ γόνιμη συνεργασία μαζί του.

Και ένα είναι βέβαιο: ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Είναι αδύνατον να επιστρέψουμε στους αυστηρούς- ανούσιους τολμώ να πω- δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι έρχονται από μια εποχή η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πιστεύω ότι ο κ. Σολτς το αναγνωρίζει αυτό. Πιστεύω ότι και η κυρία Μέρκελ το αναγνώριζε αυτό, εξ ου και η στροφή της και η αποδοχή της σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, την ανάγκη δηλαδή η Ευρώπη να δανείζεται ευρωπαϊκά για να στηρίζει μέσα από επιδοτήσεις τα κράτη-μέλη.

Αυτή η συζήτηση, λοιπόν, θα ανοίξει στα σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και είμαι βέβαιος ότι όποιος κι αν είναι καγκελάριος θα δεχθεί τη βασική αρχή ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές.

Α. Παρασκευοπούλου: Είναι η σωστή ώρα τώρα να αλλάξει; Και θεωρείτε ότι είναι και εφικτό και ρεαλιστικό να αλλάξει στο προσεχές διάστημα;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι απολύτως επιβεβλημένο να αλλάξει, δεν μπορεί να μείνει έτσι. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους. Το πώς θα αλλάξει ακριβώς, το ποιο θα είναι το πλαίσιο το οποίο ταυτόχρονα θα δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας για να αντιμετωπίζουμε μια κρίση χωρίς να θέτει σε κίνδυνο όμως την δημοσιονομική σταθερότητα μιας ζώνης όπου όλα τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν σε αυτή μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αυτή είναι η δυσκολία αυτής της άσκησης.

Ν. Αλιάγας: Τι σας ενώνει με τον κ. Εμανουέλ Μακρόν, κύριε Πρόεδρε; Με τον Γάλλο Πρόεδρο πού τα έχετε βρει, πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών;

Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι έχουμε μια πολύ ανθρώπινη, τολμώ να πω φιλική σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Τον εκτιμώ πολύ, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη, που σκέφτεται πριν μιλήσει, με βαθιά παιδεία.

Είχαμε μια πολύ όμορφη επίσκεψη- την οποία κρατήσαμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- την προηγούμενη Παρασκευή όπου ανεβήκαμε μαζί με τις συζύγους μας στην Ακρόπολη, αργά το βράδυ. Μια πολύ δυνατή εμπειρία.

Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάρω τηλέφωνο και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί. Ανταποκρίθηκε ας πούμε το καλοκαίρι όταν τον κάλεσα στο τηλέφωνο και ζήτησα βοήθεια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα. Και θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Ν. Αλιάγας: Σας ευχαριστούμε κύριε Πρωθυπουργέ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε, εδώ, στο Μουσείο του Λούβρου, για την Ελληνική Τηλεόραση με την Αντριάνα.

Α. Παρασκευοπούλου: Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί ήταν και περιορισμένος ο χρόνος λόγω των εγκαινίων που ακολουθούν σε πολύ λίγο. Και γι’ αυτό επειδή περισσότερο συζητήσαμε τα διεθνή θέματα και τα γεωστρατηγικά θα ήθελα να δεσμευτείτε και στους δυο μας ότι όλα αυτά τα τεκταινόμενα που αφορούν την εσωτερική επικαιρότητα θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε την επόμενη φορά στην Αθήνα.

Κ. Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. Αλιάγας : Και ένα τελευταίο κύριε Πρόεδρε. Τι μας λέει σήμερα η Νίκη της Σαμοθράκης; Το 2021, τι μας λέει;

Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω είναι η νίκη της ελπίδας απέναντι στον φόβο. Ένα άγαλμα που παρότι δεν βρήκαμε ποτέ το πρόσωπό του νομίζω από την ίδια τη στάση του σώματος εκπέμπει μια έμφυτη αισιοδοξία που νομίζω ότι πρέπει όλους μας να μας διακρίνει παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ν. Αλιάγας: Ευχαριστώ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
ΕΚΤΑΚΤΟ> 730.000 αντιιικά χάπια της Merck και της Pfizer αγόρασαν οι Βρετανοί για θεραπεία Covid κατ’ οίκον
Δ. Παπαλεξόπουλος> Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή μετάβαση