kourdistoportocali.comNews DeskΕκτοξεύθηκαν οι θάνατοι στο Ισραήλ τον Ιανουάριο. Γιατί στήνουν στο τοίχο τον Νετανιάχου

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Εκτοξεύθηκαν οι θάνατοι στο Ισραήλ τον Ιανουάριο. Γιατί στήνουν στο τοίχο τον Νετανιάχου

Η χώρα πρωταγωνιστεί στους εμβολιασμούς αλλά...

Στη κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο Νετανιάχου δύο μήνες πριν τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου. Παρότι το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα σε εμβολιασμούς την ίδια στιγμή τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να κάνει ρεκόρ θανάτων ξεπερνώντας ακόμη και τον έως τώρα πιο “θανάσιμο” μήνα ο οποίος ήταν ο Οκτώβριος του 2020 με 960 θανάτους.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ήδη τα Ισραηλινά ΜΜΕ χρεώνουν στον Bibi το γεγονός ότι στις  υπερ-Ορθόδοξες κοινότητες τα ποσοστά μόλυνσης μαίνονται με την Αστυνομία να μην επιχειρεί να επιβάλει τους περιορισμούς-με εντολές ανοχής άνωθεν!

-Η υπερ-Ορθόδοξη κοινότητα του Ισραήλ, αντιμετωπίζεται με απόλυτη αδράνεια από την κυβέρνηση…, σημειώνουν οι επικριτές του Νετανιάχου.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι Ισραηλινοί πέθαναν από τον κοροναϊό έκανε ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2021. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 18 Ιανουαρίου τουλάχιστον 607 Ισραηλινοί πέθαναν αφού αρρώστησαν από τον ιό. Εάν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης, ο αριθμός των θανάτων μόνο για τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000, ξεπερνώντας τους 960 θανάτους του Οκτωβρίου του 2020.

Τα Ισραηλινά ΜΜΕ επιχειρώντας να ινχηλατήσουν τι συνέβη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κύρια ευθύνη έχει να κάνει με την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά το αεροδρόμιο Ben-Gurion!

Κι όμως το αεροδρόμιο της χώρας είναι θεωρητικά κλειστό από τον Μάρτιο του 2020 για όσους δεν διαθέτουν Ισραηλινό διαβατήριο ή Visa. H διαχείριση του Αεροδρομίου και η μη αυστηρή τήρηση των μέτρων στις υπερ-ορθόδοξες  κοινότητες είχαν σαν αποτέλεσμα τους πάνω από 4.000 θανάτους έως αυτή τη στιγμή στη χώρα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το επιχείρημα των επικριτών του Νετανιάχου είναι ότι ενώ άλλες χώρες με παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά με το Ισραήλ εφάρμοσαν ελέγχους που κρατούσαν τη μόλυνση εκτός των συνόρων τους, η κυβέρνηση του Ισραήλ αγνόησε τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις για τον καθορισμό αποτελεσματικών πολιτικών.

Τον Μάρτιο του 2020, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου περίμενε πέντε ημέρες για να κλείσει τα σύνορά του σε Αμερικανούς ταξιδιώτες, με αποτέλεσμα περισσότερο από το 70% των μολύνσεων από κοροναϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.

Τον Σεπτέμβριο, αγωνίστηκε για να επιτρέψει σε χιλιάδες υπερ-Ορθόδοξους hasidim – ενάντια στη σύσταση του τότε επιτρόπου κοροναϊού Καθ. Ronni Gamzu – να ταξιδέψουν από και προς το Uman.

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι αεροπλάνα ασθενών είχαν επιστρέψει στη χώρα.

Τον Νοέμβριο, πλήθος Αράβων Ισραηλινών ταξίδεψαν στην Τουρκία. Επέστρεψαν στις κοινότητές τους αποτυγχάνοντας να απομονωθούν, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των περιπτώσεων στις πόλεις τους. Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι  τα δύο τρίτα των επιστρεφόμενων δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση καραντίνας.

Στη συνέχεια, μετά την ειρηνευτική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Νετανιάχου ενθάρρυνε τους Ισραηλινούς να ταξιδέψουν στο Ντουμπάι και να γιορτάσουν τη συμφωνία, παρά το υψηλό επίπεδο μόλυνσης εκεί και την επαγγελματική σύσταση ότι η χώρα πρέπει να χαρακτηριστεί ως «κόκκινη», που απαιτεί απομόνωση κατά την επιστροφή.

Αντίθετα, οι Ισραηλινοί ταξίδεψαν ανεξέλεγκτα μέχρι και αυτήν την εβδομάδα, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων κοροναϊού από το εξωτερικό που εισήλθαν στο Ισραήλ προέρχονταν από το Ντουμπάι.

Και αυτό δεν περιλαμβάνει την είσοδο στη χώρα των μεταλλάξεων – από τη Νότια Αφρική, τη Βρετανία, πιθανώς τη Βραζιλία και τελικά τις Ηνωμένες Πολιτείες – μέσω του αεροδρομίου Μπεν-Γκουριόν, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό παρά τις εκατοντάδες προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Yamina Naftali Bennett, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος πρωθυπουργός, περίπου 750.000 άνθρωποι έφτασαν εδώ αεροπορικώς από τον Μάρτιο σε αυτό που ονόμασε «τεράστιο φιάσκο» και «αποτυχία διαστάσεων αντίστοιχη του πολέμου του Yom Kippur».

Τη Δευτέρα, ο Μπενέτ ζήτησε την απόλυση της υπουργού Μεταφορών Μίρι Ρεγκέφ. «Η απόφαση να επιτραπεί η παραβίαση στο Αεροδρόμιο Ben-Gurion οδήγησε στην παράταση της πανδημίας και τεράστιες απώλειες ζωών και αγαθών», δήλωσε στη The Jerusalem Post.

Το Υπουργείο Υγείας υπερασπίστηκε τη θέση του, λέγοντας τη Δευτέρα ότι «δυστυχώς, παρά τα αιτήματα του υπουργού Υγείας και του υπουργού Μεταφορών να απαιτήσουν από τους Ισραηλινούς να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κοροναϊού ως προϋπόθεση εισόδου στη χώρα, δηλώθηκε ότι υπάρχουν νομικές δυσκολίες

H Ρεγκέφ πρόσθεσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι είπαν στο υπουργείο της ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αναγκαστούν να κάνουν εξετάσεις κατά την επιστροφή τους. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε τις κατηγορίες τις Ρετζέβ και του υπουργού Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν σε μια δήλωση: «Μετά από μια σειρά ψευδών δημοσιεύσεων, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπάρχει αλήθεια στον ισχυρισμό ότι η νομική συμβουλή προς την κυβέρνηση παρεμπόδισε ποτέ με οποιονδήποτε τρόπο, την υπό όρους είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό παρουσιάζοντας ένα αρνητικό τεστ κοραναϊού. ”

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το ζήτημα «εμφανίστηκε για πρώτη φορά και τέθηκε μόνο σε ερώτηση την περασμένη εβδομάδα – και υπογραμμίζουμε ότι υπάρχει ένας κατάλληλος νομικός τρόπος για την επίλυση του ζητήματος, ο οποίος έχει κοινοποιηθεί στους αρμόδιους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Άλλες «νησιωτικές» χώρες όπως το Ισραήλ που είχαν εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τα ποσοστά θνησιμότητάς τους, ενώ στο Ισραήλ αυξήθηκαν στο δεύτερο και τώρα τρίτο κύμα.

Η Αυστραλία, με πληθυσμό 25,36 εκατομμύρια, είδε μόνο 909 άτομα να πεθαίνουν από τον ιό.

Η Νέα Ζηλανδία, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων, έχασε μόνο 25 άτομα.

Η Ταϊβάν, με πληθυσμό 24 εκατομμυρίων, είχε απώλειες μόνο επτά ανθρώπων.

«Όταν οι «νησιωτικές» χώρες έκλεισαν, εξασφάλισαν ότι κανένας ασθενής  δεν παραβίασε τα σύνορά τους.

“Η έλλειψη προθυμίας του Νετανιάχου και της κυβέρνησής του να ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική που θα μπορούσε να θεωρηθεί μη δημοφιλής, ειδικά μεταξύ ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων, οδήγησε μακροπρόθεσμα σε τεράστια ζημιά σε όλο τον λαό του Ισραήλ. Και ο Νετανιάχου γνώριζε τις πολιτικές που θα μπορούσε να εφαρμόσει…”

Πίσω στον Μάρτιο του 2020, όταν ο Μπενέτ ήταν ακόμα υπουργός Άμυνας, παρουσίασε ένα σχέδιο στον πρωθυπουργό, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και στο Υπουργείο Υγείας, συνιστώντας στο Ισραήλ να απαιτήσει από άτομα που ήθελαν να ταξιδέψουν στη χώρα να υπογράψουν ένα έντυπο σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να κάνουν test και στο Ισραήλ και να μείνουν σε απομόνωση για 14 μέρες. Το σχέδιο ήθελε ακόμη κι εκείνους που δεν είχαν συμπτώματα να κάνουν το test και στη συνέχεια να παρέμειναν σε απομόνωση σε σπίτι. Όποιος είχε συμπτώματα θα πήγαινε σε ένα κρατικό ξενοδοχείο κορανοϊού μέχρι να επιτευχθεί αρνητικό αποτέλεσμα.

Όποιος ήταν θετικός θα μεταφερόταν σε ξενοδοχείο. Το Ινστιτούτο Shoresh εξέδωσε επίσης ένα έγγραφο πολιτικής που στάλθηκε στην κυβέρνηση και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Σε αυτό, ο Μπεν-Ντέιβιντ έγραψε ότι, «το μικρό μέγεθος και η φυσική απομόνωση του Ισραήλ παρουσιάζει στη χώρα μια σειρά από εμπόδια. Αλλά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ενός θανατηφόρου ιού, μερικά από αυτά τα εμπόδια μετατρέπονται σε τεράστια πλεονεκτήματα.

«Με μόλις εννέα εκατομμύρια ανθρώπους, ολόκληρος ο πληθυσμός του Ισραήλ ισοδυναμεί με μια μεγάλη πόλη σε άλλες χώρες. Η έλλειψη ανοικτής και ανεμπόδιστης διέλευσης πέρα ​​από τα σύνορα του Ισραήλ παρέχει στη χώρα συνθήκες που θα μπορούσαν να ονειρευτούν άλλες χώρες σε αυτήν την περίοδο κρίσης.”

Επίσης, συνέστησε σε κάθε άτομο που φτάνει στο Ισραήλ από το εξωτερικό να υποβληθεί σε δοκιμή PCR κατά την άφιξή του. Οι άνθρωποι θα μπαίνουν σε απομόνωση έως ότου τα αποτελέσματα ήταν διαθέσιμα. Όσοι έχουν αρνητικά test θα ελευθερωθούν για να κάνουν τις δουλειές τους.

«Υπάρχουν προφανή πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε», δήλωσε ο Μπεν Ντέιβιντ στη Jerousalem Post, «και για εντελώς πολιτικούς λόγους, δεν τα έχουμε κάνει».

O Mπενέτ είπε ότι η συγγραφέας Barbara Tuchman, στο βιβλίο της The March of Folly, ορίζει την τρέλα ως κάτι που σε πραγματικό χρόνο, παρά σε αναδρομική άποψη, ήταν γνωστό ότι είναι ηλίθιο, αλλά έγινε ούτως ή άλλως. Είπε ότι η αποτυχία του Νετανιάχου να διαχειριστεί τον Μπεν Γκουριόν είναι τόσο ανόητη.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να επαινεθεί για τη μεταφορά εμβολίων στο Ισραήλ. Έχει περιγραφεί ως ιδιοφυής διπλωμάτης.

-Εάν ο Νετανιάχου είχε στοχεύσει τις προσπάθειές του και είχε επενδύσει με παρόμοιο ενδιαφέρον για τον περιορισμό του ιού, το Ισραήλ δεν θα ήταν σε αγώνα μεταξύ των μεταλλάξεων και των εμβολίων. Ο Νετανιάχου έχει γίνει ο «βασιλιάς των εμβολίων», αλλά σώζει το Ισραήλ από μια τραγωδία που είχε ως επί το πλείστον τον εαυτό του στο επίκεντρο.

«Φανταστείτε αν ο Νετανιάχου είχε ενδιαφερθεί για εμάς όσο νοιαζόταν για τον εαυτό του», είπε ο Μπεν Ντέιβιντ. «Θα μπορούσε να κάνει θαύματα για το Ισραήλ».

Τώρα, ορισμένοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας καλούν την κυβέρνηση να κλείσει εντελώς τους ουρανούς προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα ατόμων που έχουν μολυνθεί με μεταλλάξεις κοροναϊού. Αυτή είναι η τεμπέλικη λύση. Ακριβώς όπως το Ισραήλ δεν θα χρειαζόταν να κλειδωθεί εάν είχε πραγματοποιήσει σωστά ένα διαφοροποιημένο μοντέλο.

“Δεν θα χρειαζόταν να σταματήσει όλα τα ταξίδια στη χώρα εάν είχε διαχειριστεί σωστά το αεροδρόμιο. Θα πρέπει-για παράδειγμα- να επιβάλλεται αμέσως σε όλους τους ταξιδιώτες να κάνουν test εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση για το Ισραήλ και να το επαναλαμβάνουν ξανά κατά την προσγείωση. Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει στη συνέχεια να μπαίνουν σε καραντίνα έως ότου επιτευχθεί ένα δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα…”

Όπως βλέπετε και στο Ισραήλ που εμφανίζεται ως μεγάλος νικητής των εμβολίων οι επικρίσεις κατά του Νετανιάχου είναι καταιγιστικές ενώ τώρα η χώρα τρέμει στην ιδέα ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν καλύπτει τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα του Ισραήλ.

Ανάμεσα στους πολίτες υπάρχει οργή και αμηχανία. Ήδη έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις σε συναγωγές για να “τιμωρηθούν” οι υπερ-ορθόδοξοι ενώ κυκλοφορούν ακόμη και θεωρίες συνομωσίας που θέλουν τους εμβολιασθέντες να μεταδίδουν τον ιό (!!!) επειδή στο εμβόλιό τους περιλαμβάνεται η εισαγωγή του ιού στο σώμα.

Η κατάσταση σε όλο τον πλανήτη είναι σκέτη τρέλα…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Οι “καλοί γονείς” και τα κανάλια στέλνουν “εμπόρευμα” στους Λιγνάδηδες και στο Ντουμπάι
Γιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια
Το πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία
Ένας πράκτορας στο σκοτεινό κόσμο των παιδεραστών
Το Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή
Οι σκληροί δεν χορεύουν. Ο Ζούλιας αποκαλεί επαγγελματία ηλίθιο τον Κούγια!
Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Πιο τρομακτικός απ’ όλους ο καλιφορνέζικος “σούπερ-κορωνοϊός”
Οι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ
Συγκλονιστικός ο David Attenborough στον ΟΗΕ> Δεν υπάρχει επιστροφή για τον πλανήτη
UPS Eλλάδα>Ψηφιακός μεσαίωνας ή καψόνι;
Ο Fassbinder‎ του Μεταξουργείου