kourdistoportocali.comNews DeskΕΚΤΑΚΤΟ>To Bloomberg χλευάζει τους εγχώριους ντιρλαντάδες

Τώρα αρχίζει το πάρτυ

ΕΚΤΑΚΤΟ>To Bloomberg χλευάζει τους εγχώριους ντιρλαντάδες

Τα διεθνή ΜΜΕ ανακαλύπτουν το βουνό των κόκκινων δανείων της χώρας που έβγαλε στις αγορές η Μέρκελ!

Θα γίνει Σεισάχθεια, μη πληρώνετε τα δάνεια και τα χρέη σας!

2014 στη περιοχή του Νέου Ψυχικού και συγκεκριμένα στη πλατεία Ελευθερίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δίνει ρεσιτάλ της αφασίας του. Θα πει μιλώντας σε πολίτες-ιδιώτες και επαγγελματίες:

-Mη πληρώνετε τα χρέη σας στο Δημόσιο και τα δάνειά σας στις Τράπεζες. Οταν βγει ο Σύριζα θα κάνουμε Σεισάχθεια…

Κάπως έτσι και εξαιτίας των προηγούμενων διεφθαρμένων κυβερνώντων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξελέγη ο Σύριζα στην εξουσία και ο Τσίπρας πρωθυπουργός. Για να φθάσουμε το 2019 και μετά από 10 χρόνια μνημόνια τα κόκκινα δάνεια για τα οποία κατ΄επανάληψη έχει γράψει το Κουρδιστό Πορτοκάλι να εξακολουθούν να αποτελούν την πυρηνική βόμβα της πεπετζίδικης ελληνικής οικονομίας. Μια πυρηνική βόμβα που συνειδητά η ολίγιστη καιροσκόπος Μέρκελ και οι ακόμη πιο ολίγιστοι Ελληνες πρωθυπουργοί την άφηναν με την ελπίδα να εκραγεί στα χέρια του επόμενου…

Οι επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων με έκπτωση μαζεύονται στην Αθήνα για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει αξία στα χαλάσματα που άφησε μια από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία, αναφέρει το Bloomberg σ δημοσίευμά του.

Οι επενδυτές αυτοί θα παρευρεθούν σε ένα συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναμένεται να τύχουν θερμής υποδοχής, σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει: οι επενδυτές αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος το οποίο παραμένει πληγωμένο από τα επισφαλή δάνεια, και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τις επιχειρήσεις με τα άκρως αναγκαία κεφάλαια.

Ακόμα και με την οικονομία να οδεύει για το τρίτο έτος ανάπτυξης, ο δανεισμός από τις ελληνικές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σημειώνει πτώση και υποχώρησε 1,4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

“Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετική τεχνογνωσία, ισχυρές επιχειρηματικές προτάσεις και έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ή λιγότερο, είναι σε μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση”, αναφέρει ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Capital Partners SA και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την παροχή των κεφαλαίων είναι η  κληρονομία της κρίσης χρέους που ανάγκασε την Ελλάδα να ζητήσει προγράμματα στήριξης. Οι δανειολήπτες υπολείπονται των πληρωμών σε σχεδόν το μισό χρέος προς τις ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, υπάρχουν επισφαλή δάνεια 88,6 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να περιορίζουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και πούλησαν 12,5 δισ. ευρώ με εξυπηρετούμενης έκθεσης σε επενδυτές το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Evercore.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανεβάσουν ταχύτητα.

Μια πρόταση που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ένα μοντέλο στα ιταλικά πρότυπα όπου το χρέος θα μεταφέρεται σε οχήματα ειδικού σκοπού τα οποία στη συνέχεια θα πωλούν ομόλογα σε επενδυτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις της κυβέρνησης για τα πιο ασφαλή μερίδια του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει το πράσινο φως για το σχέδιο από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας δουλεύει στο δικό της σχέδιο για την αναμόρφωση του χρέους και την πώληση της έκθεσης σε επενδυτές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τραπεζίτες θα εστιάσουν την προσοχή τους στη διάθεση των επενδυτών που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο στην Αθήνα. Από την πλευρά τους οι επενδυτές θα αναζητήσουν εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί μια αγορά στην οποία αξίζει να επενδύσουν.

“Η μείωση των επισφαλών δανείων καταλήγει σε δύο στοιχεία”, αναφέρει ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, chief risk officer της Attica Bank, η οποία τον Ιούλιο του 2017 τιτλοποίησε ένα πακέτο 1,3 δισ. ευρώ ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Πρώτα, μια λειτουργική αγορά εξυπηρέτησης και δεύτερον ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον”.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK