kourdistoportocali.comNews DeskEKTAKTO>Oι Τούρκοι αρπάζουν τα κοιτάσματα της Πάφου!

170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

EKTAKTO>Oι Τούρκοι αρπάζουν τα κοιτάσματα της Πάφου!

Εκαναν γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ-μόλις 60 χλμ από την Πάφο-και εντόπισαν τεράστιο κοίτασμα

Oι Τούρκοι όχι μόνο έκαναν γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ-μόλις 60 χλμ από την Πάφο-αλλά εντόπισαν  κοίτασμα, το οποίο φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Πως αντιδρά η Ε.Ε. σε όλο αυτά; Παίζοντας με τις λέξεις!

Είνια λογικό μια και ούτε καν ο πλανητάρχης Τραμπ δείχνει να μπορεί να επιβληθεί στον Σουλτάνο Ερντογάν. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος ανατριχιαστικό:
Εικόνα εγκατάστασης της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ, αντανακλούν πληροφορίες που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», διαβιβάστηκαν από την ΕΕ προς τα κράτη μέλη, καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα «δεν κάνει πίσω» και ότι επιχειρεί να οικειοποιηθεί τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και του φυσικού πλούτου ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Όπως ανέφερε στον «Φ» έγκυρη κοινοτική πηγή, οι εν λόγω πληροφορίες της ΕΕ αναφέρουν ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες» για επιτυχία της γεώτρησης του «Φατίχ», ενώ παραπέμπουν σε κοίτασμα, το οποίο φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σημειώνουμε πάντως ότι γύρω από τις πληροφορίες αυτές υπάρχουν επιφυλάξεις, ενώ η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» της ΕΕ περί επιτυχούς γεώτρησης του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ, στη βάση και ενημέρωση που φέρονται να έχουν οι κυπριακές Αρχές από τρίτα κράτη.

Το παζλ της εικόνας που έδωσε η ΕΕ προς τα κράτη μέλη συμπληρώνουν πληροφορίες για άφιξη αρμάτων Leopard στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (κάτι που πριν από μερικές μέρες η Γερμανία δεν επιβεβαίωσε, είπε ότι θα πρέπει να το ελέγξει και παρέπεμψε και στην ίδια την Τουρκία). Παράλληλα, κάποιες «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» της ΕΕ, που επίσης γνωστοποιήθηκαν προς τα 28 κράτη μέλη, φέρουν μπαταρίες του αντιπυραυλικού συστήματος S400 να έχουν μεταφερθεί στα κατεχόμενα, κάτι που επίσης προκαλεί ερωτηματικά, καθώς το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα φέρεται να περιλαμβάνει πρόνοια για εγκατάσταση εντός Τουρκίας.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι εν λόγω ευρωπαϊκές πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω» στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, διαπίστωση που φέρεται να είναι απολύτως βάσιμη, καθώς προσυπογράφεται από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την τουρκική πολιτειακή ηγεσία τις τελευταίες μέρες.

Η διαπίστωση αυτή για την πρόθεση της Τουρκίας να εγκατασταθεί στην κυπριακή ΑΟΖ αναδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων που λήφθηκαν για επιβολή κόστους προς την Άγκυρα, καθώς για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, από το 2006 οπότε είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση 8 τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου, η ΕΕ στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια τις έκνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα μέτρα που λήφθηκαν σε πρώτο χρόνο δεν είναι μεν σκληρά, αλλά αποτελούν αναμφισβήτητα ένα πρώτο σημαντικό πλέγμα αποφάσεων που «ανοίγει λογαριασμό», ο οποίος δυνητικά θα μπορεί να μεγαλώνει, όσο η Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη, εξασφαλίζοντας σε πρώτο χρόνο την επιβολή δέσμης πολιτικών/διπλωματικών μέτρων κατά της Τουρκίας και συντηρώντας ανοικτό τον δρόμο για την εξασφάλιση στοχευμένων μέτρων, ήτοι νομικών κυρώσεων, σε δεύτερο χρόνο. Κάτι που βεβαίως δεν θα γίνει με αυτοματισμούς, αλλά θα απαιτήσει πολύ σκληρή δουλειά, προκειμένου να ενεργοποιηθούν νομικές κυρώσεις, κατά προσώπων ή/και οντοτήτων. Η Λευκωσία έχει επίγνωση των δυσκολιών, καθώς όπως πληροφορείται ο «Φ» κατά τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες στην έδρα της ΕΕ, 25 κράτη μέλη εμφανίστηκαν απρόθυμα να στηρίξουν στην παρούσα φάση την επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά της Άγκυρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο τοποθετήθηκαν υπέρ της άμεσης επιβολής στοχευμένων μέτρων, τα οποία πάντως δεν ήταν καν στο τραπέζι, καθώς δεν περιλαμβάνονταν στις προτάσεις που είχαν υποβάλει ΕΥΕΔ και Κομισιόν.

Συνεπώς, η αντιπαράθεση που προκλήθηκε για τα στοχευμένα μέτρα, κυρίως μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας, δεν αφορούσε στην επιβολή τους άμεσα, αλλά στον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώνονταν τα Συμπεράσματα, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εισηγήσεων για νομικές κυρώσεις. Η Βρετανία επιθυμούσε διασύνδεση των στοχευμένων μέτρων με ενδεχόμενη κλιμάκωση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ή έστω με συνέχιση των τουρκικών δραστηριοτήτων, κάτι που αρχικά αποτυπώθηκε στο κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο τέθηκε σε σιωπηρή διαδικασία έγκρισης με ώρα λήξης στις 10 το πρωί, (11 ώρα Κύπρου), της Παρασκευής 12 Ιουλίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Νίκου Χριστοδουλίδη, απέρριπτε κάθετα ένα τέτοιο λεκτικό, υποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής είχε δώσει σαφείς όρους εντολής για υποβολή επιλογών στοχευμένων μέτρων «χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση». Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είχε μάλιστα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία εάν και εφόσον δεν διαφοροποιείτο το κείμενο. Εν τέλει το κείμενο τροποποιήθηκε, μετά από συνεννόηση του γραφείου της Φεντερίκα Μογκερίνι και του ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, το λεκτικό διαφοροποιήθηκε ώστε να καλεί την ΕΥΕΔ και την Κομισιόν να συνεχίσουν την εργασία για υποβολή επιλογών, για στοχευμένα μέτρα (και όχι για «πιθανά»-possible-στοχευμένα μέτρα όπως ήταν το επίμαχο λεκτικό). Το νέο τροποποιημένο κείμενο, το οποίο ικανοποίησε τη Λευκωσία, μπήκε ξανά σε σιωπηρή διαδικασία, η οποία έληξε την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα (6 το απόγευμα ώρα Κύπρου), χωρίς κανένα κράτος μέλος να την σπάσει.

Η μόνη χώρα που φάνηκε να έχει ενδοιασμούς αναφορικά με την τροποποιημένη αναφορά και την υποβολή επιλογών για στοχευμένα μέτρα ήταν η Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Βερολίνο υπέβαλε σχόλια αναφορικά με την απάλειψη της λέξης «πιθανά» (possible) στοχευμένα μέτρα (η οποία 24 ώρες νωρίτερα είχε προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου-Λευκωσίας). Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων Κύπρου και Γερμανίας και εν τέλει το Βερολίνο αποφάσισε να αποσύρει τα σχόλια επί του κειμένου, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Τιτανικός στον Ωκεανό της σπατάλης η Iστορική Εθνική Τράπεζα
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συντρίψουν οποιονδήποτε αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας
Γιάννης Στουρνάρας>Η χρυσή εφεδρεία για την Οικονομία και τη Δημοκρατία
Ρεσάλτο Τούρκων αξιωματικών σε ελληνικό πλοίο
Ο Κώστας Στούπας ενθουσιασμένος με το Rebrain Greece του Γιάννη Βρούτση
Απελπιστικά απογοητευτική η απουσία στήριξης της Μέρκελ στην Ελλάδα
2021>Ζεις μονάχα μία φορά και χρωστάς μία Επανάσταση στον εαυτό σου
200 χρόνια πελατειακό κράτος, κοτζαμπάσηδες, δημαγωγοί πολιτικοί, δημόσιο και καφετερίες
Kατανυκτική τελετή στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»
Aγωνία για τον Δημήτρη
Ο δήμαρχος αναγκάσθηκε να δώσει στο λαό το κιτς που του ζήτησε
Οι σοβαροί και υπεύθυνοι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσαμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία