kourdistoportocali.comNews DeskΕΚΤΑΚΤΟ>Καταρρέει ξανά η Αργεντινή με 270 δις δολάρια χρέος! Πάνω από 400 δις το χρέος της Ελλάδας!

Οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα πάντα!!!!

ΕΚΤΑΚΤΟ>Καταρρέει ξανά η Αργεντινή με 270 δις δολάρια χρέος! Πάνω από 400 δις το χρέος της Ελλάδας!

Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί την χρεοκοπία της Αργεντινής

Η χρεοκοπία έχει ανοίξει το στόμα της και ετοιμάζεται να καταπιεί εκ νέου την Αργεντινή. Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μαζικά αργεντίνικους τίτλους κάθε είδους από νομίσματα μέχρι μετοχές και ομόλογα, βυθίζοντας το πέσο και εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η Wall Street αναρωτιέται αν η δοκιμαζόμενη χώρα της λατινικής Αμερικής οδεύει προς άλλη μια οικονομική καταστροφή. Σήμερα το εξωτερικό χρέος της Αργεντινής είναι 270 δις δολάρια ενώ αυτό της Ελλάδας είναι πάνω από 400 δις δολάρια!

Από την Ιόλη Πιερίδη

 

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του 2019 λήγουν ομόλογα της Αργεντινής ύψους 13,3 δισ. δολαρίων. Εξ αυτών, σε δολάρια είναι τα ομόλογα αξίας 5,9 δισ., εκ των οποίων τα 2,8 δισ. δολάρια λήγουν μέσα στον επόμενο μήνα. Στη σχετική του ανακοίνωση, το ΔΝΤ τονίζει, επίσης, πως «για να κατορθώσει η χώρα να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμά της εντός του 2019, θα χρειαστεί να περιορίσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες». Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση Μάκρι για να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα, η Αργεντινή αναμένεται να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ της φέτος.

Σε περυσινή (2018) οικονομική εκτίμησή του για την Αργεντινή, το ΔΝΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η χώρα βιώνει μια «σταθερή ανάκαμψη». Επεσε δηλαδή μέσα!

«Ακόμη και εν όψει της προγραμματισμένης δημοσιονομικής εξυγίανσης και των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον αποπληθωρισμό, η ανάπτυξη αναμένεται να εδραιωθεί τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ στα τέλη του περασμένου έτους.

Το πρώτο δάνειο που ζήτησε η Αργεντινή από το Ταμείο χρονολογείται από το 1957, υπό το καθεστώς στρατιωτικής κυβέρνησης. Έκτοτε, η εκάστοτε έλευση του ΔΝΤ συνόδευε κάθε κρίση στην οικονομία της χώρας της Νοτίου Αμερικής, που εμφανιζόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνολικά η Αργεντινή έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ είκοσι φορές, με ένα σύνολο δανείων που ανέρχεται στα 41,2 δισ. δολάρια. Από αυτό το σύνολο έχει απορροφήσει τα 24,5 δισ. δολάρια, καθώς πέντε από τις φορές αυτές δεν εκταμίευσε τα δάνεια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εκταμίευε λιγότερα ποσά από εκείνα που είχαν εγκριθεί, με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ να ανέρχονται περίπου στα 8 δισ. δολάρια.

Το 2001, η Αργεντινή χρεοκόπησε έχοντας 132 δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους, εξαιτίας μη καταβολής δόσης δανείου από το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Το ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το οποίο βοήθησε τη χώρα εκείνη την εποχή, αναγνώρισε λίγο μετά την παρέμβαση ότι η υποστήριξή του για τη διατήρηση της κλίσης του πέσο έναντι του δολαρίου διεύρυνε την κρίση στη χώρα, καθώς από τη δεκαετία του ‘90 το ΔΝΤ υποστήριξε θερμά την πολιτική προσαρμογής του πέσο στο αμερικανικό δολάριο.
Η κυβέρνηση του Φερνάνδο ντε λα Ρούα είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ ένα «μαξιλάρι» 38 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την απόλυτη ισοτιμία πέσο-δολαρίου. Ο διάδοχος του Ντε λα Ρούα, ο Εδουάρδο Ντουάλδε, προσέφυγε δύο φορές στο Ταμείο, το οποίο κάθε φορά επέβαλλε όλο και πιο σκληρούς όρους.

Το 2006 ο πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ είχε επιτύχει την ελάττωση του ελλείμματος χάρη στις εξαγωγές πρώτων υλών, κάτι που τον έκανε να προχωρήσει σε μία αρκετά ριζοσπαστική κίνηση. Διέγραψε το χρέος ύψους 9,8 δισ. δολαρίων προς το Ταμείο και δήλωσε πως δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση απέναντι στις ρήτρες του προγράμματος. 

Ο Μάκρι ανήλθε στην εξουσία το 2015 υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί και στράφηκε ξανά προς τις διεθνείς αγορές.

Έσπευσε να αποπληρώσει 9,3 δισ. δολάρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια προκειμένου να κλείσει η διένεξη σχετικά με τη στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους που είχε κηρύξει από το 2001 η κυβέρνηση. Μέσα σε μία διετία δανείσθηκε πάνω από 50 δισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές. 

Λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο μπορεί να δανείσει το ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτός ο δανεισμός δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές.

Ο Γκράχαμ Στοκ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι η απόφαση της Αργεντινής να στραφεί στο ΔΝΤ αποτελεί ένα «θετικό βήμα». «Είναι σίγουρα καλό. Η κεντρική τράπεζα έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση του νομίσματος και τη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο. Η κυβέρνηση του Μάκρι ακολουθεί μια πολύ σταδιακή προσέγγιση για τη δημοσιονομική προσαρμογή» δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη.

«Το ΔΝΤ έχει μια φοβερή φήμη μεταξύ των Αργεντινών και έτσι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση» δήλωσε στο CNBC η Φιόνα Μακί, περιφερειακή διευθύντρια Λατινικής Αμερικής στη Μονάδα Πληροφοριών του Economist. «Αυτή τη στιγμή όμως η κυβέρνηση βλέπει σαφώς την ανάγκη να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ελπίζει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα επανέλθει εγκαίρως για τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του επόμενου έτους» πρόσθεσε.

George Soros: «Η Αργεντινή θυσίασε τα πάντα, στο βωμό της σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο, και προκειμένου να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις
Θέλετε και για την Ελλάδα το ίδιο;».

Αφορμή για αυτόν τον συναγερμό στην αγορά στάθηκε η χειρότερη της αναμενόμενης επίδοση του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Mauricio Macri στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez – σύμμαχος του οποίου είναι η πρώην Πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner- κυριάρχησε στις προκαταρκτικές εκλογές με μεγαλύτερη της αναμενόμενης διαφορά της τάξης του 15,5%. Το αποτέλεσμα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τις πιθανότητες επανεκλογής του Macri για δεύτερη θητεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ενδεχόμενη νίκη του Fernandez στις επικείμενες εκλογές θα έθετε, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Macri προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι πως ο Fernandez θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, καθώς και τις συμφωνίες που έχουν γίνει με το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η Αργεντινή έχει χρέος δισεκατομμυρίων σε ξένο νόμισμα που λήγει το επόμενο έτος.

“Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί την χρεοκοπία της Αργεντινής”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Edwin Gutierrez της Aberdeen Asset Management προσθέτοντας πως η αγορά είναι απρόθυμη να δώσει μια ευκαιρία στον Fernandez.

Σε αυτό το κλίμα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγες ώρες με την τιμή των πενταετών τίτλων να υποχωρεί στα μόλις 55 σεντς ανά δολάριο, ενώ τα CDS δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα 75% να συμβεί μια χρεοκοπία της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια. Στους βραχυπρόθεσμους δε κρατικούς τίτλους, η απόδοση έχει εκτοξευτεί στο 35%.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το νόμισμα της Αργεντινής, καθώς το πέσο κατέρρευσε πάνω από 30% την Δευτέρα στο επίπεδο-ρεκόρ των 65 πέσος ανά δολάριο. Σήμερα η ισοτιμία κινείται στα 53 πέσο ανά δολάριο.

Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των ανησυχιών, ο Αργεντινός πρόεδρος Macri δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία του θα “αναστρέψει το κακό αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών” και δεσμεύτηκε να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές, στον απόηχο της ήττας του στη ψηφοφορία της Κυριακής, που χαρακτηρίζεται πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε φάση ύφεσης με πληθωρισμό άνω του 55% μετά από περισσότερα από τρία έτη πολιτικών του Macri. Η χώρα έχει μια μακρά ιστορία χρεοκοπιών και μόλις το 2016 υπό τον πρόεδρο Macri άρχισε να αφήνει πίσω της τις μνήμες από την τελευταία χρεοκοπία. Η Αργεντινή βίωσε μια 15ετή κρίση στον απόηχο της χρεοκοπίας του 2001.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK