kourdistoportocali.comNews DeskEKTAKTH EIΔΗΣΗ>ΖΗΤΗΣΑΜΕ δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα. Που μας πάνε ΘΕΕ ΜΟΥ;

Εκτακτη είδηση

EKTAKTH EIΔΗΣΗ>ΖΗΤΗΣΑΜΕ δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα. Που μας πάνε ΘΕΕ ΜΟΥ;

Ειδικεύεται στις τριτοκοσμικές χώρες

ΘΕΕ ΜΟΥ! Τι συμβαίνει; Που μας πάνε οι ΚΑΤΣΙΑΠΛΙΑΔΕΣ που κυβερνάνε τη χώρα; Μια είδηση-βόμβα βγήκε από τον ιστότοπο Politico κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι ζητάμε ΔΑΝΕΙΟ και από την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία ειδικεύεται σε βοήθεια προς τις τριτοκοσμικές υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες!!!!

Την ίδια ώρα που ο Τσίπρας ζητά από τους τραπεζίτες να μοιράσουν λεφτά στα νοικοκυριά και ο Φίλης ετοιμάζεται να αγοράσει εξοπλιστικά. Οτι οι κυβερνώντες θα πάνε στο σκαμνί δεν χωράει αμφιβολία. Με αυτούς πολύ δύσκολα θα γλιτώσει η χώρα την εθνική απώλεια. Την ίδια ώρα Καραμανλής-Μειμαράκης στα όρια Εθνικής Προδοσίας εκβιάζουν τον Μητσοτάκη να ψηφίσει τα μέτρα του Τσίπρα!!!

Χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται πως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων και για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Αθήνα έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας κατ’ έτος, συνολικού κόστους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο «σκοντάφτει» για την ώρα στο γεγονός ότι έως τώρα δεν υπάρχει καμία απάντηση από την πλευρά του οργανισμού για παροχή πόρων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Politico, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαίωσε το ελληνικό αίτημα για βοήθεια, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει το ύψος της χρηματοδότησης που έχει ζητήσει η Αθήνα. Όπως εξήγησε, κάθε απόφαση σχετικά με παροχή δανείων απαιτεί την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού.

Στο παρελθόν πάντως η Τράπεζα είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι αδελφός οργανισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως ασχολείται πρωτίστως με υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει ως κύρια αποστολή την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των στρωμάτων που ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα
Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό του ΔΝΤ. Ιδρύθηκε το 1945, έχει 185 χώρες
μέλη, έδρα την Ουάσιγκτον και απασχολεί περίπου 10.000 άτομα. Περίπου 8.000
στην Ουάσιγκτον και 2.000 σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγκρότημα πέντε τραπεζικών θεσμών:
1. Τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης(ΔΤΑΑ)
που χορηγεί αναπτυξιακά δάνεια με επιτόκια αγοράς σε πιστοληπτικά αξιόπιστες χώ
ρες, εγγυάται δάνεια και παρέχει αναλυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες
δανείζοντας περίπου 10,5 δις δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο.
2. Την Ένωση Διεθνούς Ανάπτυξης, η οποία χορηγεί άτοκα δάνεια σε μη αξιόπιστες πιστοληπτικά χώρες απέναντι στις χρηματαγορές, επιβάλλοντας μόνο ετήσιο διαχειριστικό κόστος ύψους 0,7% του δανείου και δανείζοντας
περίπου 6 δις δολάρια ΗΠΑ το χρόνο.
3. Τη Διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική επιτροπή η οποία αναζητά κεφάλαια χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην ιδιωτική αγορά και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα των
αναπτυσσόμενων χωρών.
4.Την υπηρεσία πολυμερούς εγγύησης επενδύσεων η οποία παρέχει εγγυήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων και
5.Το Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διενέξεων, το οποίο διευκολύνει την επίλυση διαφορών γύρω από επενδύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των ξένων επενδυτών
Δομή της Διοίκησης της Παγκόσμιας Τράπεζας
Διευθυντικό Συμβούλιο Διοικητικό Συμβούλιο και Πρόεδρος που ορίζεται από τις ΗΠΑ.
Η αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης της Π.Τ. είναι ανάλογες με αυτές των
οργάνων διοίκησης του ΔΝΤ.
Σκοποί της ΠΤ
-Παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη διευκολύνοντας τις
επενδύσεις κεφαλαίων για παραγωγικούς σκοπούς.
-Προώθηση ιδιωτικών ξένων επενδύσεων μέσω εγγυήσεων ή συμμετοχής σε δάνεια
και άλλες επενδύσεις από ιδιώτες.
-Προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου και διατήρηση της
ισορροπίας στο ισοζύγιο πληρωμών με την ενθάρρυνση διεθνών επενδύσεων.
-Χειρισμό του δανεισμού με τέτοιο τρόπο ώστε τα προγράμματα που είναι
επείγοντος χαρακτήρα να έχουν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις.
-Συνδρομή στη μετάβαση από την οικονομία του πολέμου στην οικονομία της ειρήνης!
Από το 1960 κι έπειτα η Παγκόσμια Τράπεζα ενίσχυσε τη συνεργασία της με τον ΟΗΕ και στράφηκε προς τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής στις Τρίτες χώρες με απώτερο σκοπό τη μείωση της φτώχειας. Επίσης
κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Τράπεζας από τον Ρόμπερτ Μακναμάρα (1968-1981) δόθηκε προτεραιότητα στην αγροτική ανάπτυξη με τη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων και προγραμμάτων εκπαίδευσης των αγροτών σε συνδυασμό με
την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού προς τους μικροαγρότες. Μετά το 1970 η τράπεζα προσανατολίστηκε σε συντονισμό με το ΔΝΤ προς τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Διαρθρωτικής Προσαρμογής που επιβλήθηκαν στις δανειζόμενες
χώρες. Το ΔΝΤ επικεντρώθηκε στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και τα προγράμματα «σταθεροποίησης» και η ΠΤ εστιάσθηκε προς τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με τη ενίσχυση έργων υποστήριξης της μεταρρύθμισης των οικονομικών και κοινωνικών δομών στα πρότυπα του δυτικού καπιταλισμού: λειτουργία της αγοράς, ελεύθερο εμπόριο και ιδιωτικές επενδύσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο χρηματοδοτήθηκαν μεγάλα έργα φαραωνικού τύπου(π.χ.φράγματα) που κατέστρεψαν πολλές τοπικές κοινότητες και πολιτισμούς προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών.
Αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων ήταν η θεσμοθέτηση της διαβούλευσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναφορικά με τα έργα που χρηματοδοτεί η ΠΤ και ο μεγαλύτερος προσανατολισμός της τράπεζας προς προγράμματα ανάπτυξης που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας των τρίτων χωρών.
Ο προσανατολισμός στη διάθεση των χρηματοδοτήσεων τώρα είναι προς τη χορήγηση μικρών δανείων προς τους μικροαγρότες, τη χρηματοδότηση έργων μικρής κλίμακας και τα δάνεια υποστήριξης της αυτοτροφοδοτούμενης γεωργικής
ανάπτυξης και της διατήρησης των φυσικών πόρων. Οι τρεις παραπάνω προτεραιότητες, από τη δεκαετία του 1990 κι έπειτα απορροφούν πάνω από το 50% των διαθέσιμων πόρων της Τράπεζας.
Βέβαια και αυτού του είδους οι προσανατολισμοί της Τράπεζας για την αντιμετώπιση της φτώχειας προκαλούν αρκετές αντιδράσεις καθώς ενισχύουν το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο προκαλεί την καταστροφή των παραδοσιακών τρόπων διαβίωσης των κοινοτήτων στο πλαίσιο μίας στενής προσέγγισης της φτώχειας που ορίζεται στη βάση της κατοχής ημερήσιου εισοδήματος ενός δολαρίου των ΗΠΑ και το αίτιό της επικεντρώνεται στην απουσία της αγοράς.
Θέσεις, αντιλήψεις και κατευθύνσεις της Τράπεζας για την Κοινωνική Πολιτική.
-Επιταχυνόμενη οικονομική μεγέθυνση που στηρίζεται στην αξιοποίηση της
εργασίας
-επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο
-παροχή ενός διχτυού ασφάλειας για όσους δεν θα ωφεληθούν ή χάσουν από την ανάπτυξη.
Θέσεις της ΠΤ για το Ασφαλιστικό Σύστημα
-Ανάπτυξη πολυεπίπεδων πολυαξονικών συστημάτων ασφάλισης που στηρίζονται σε 3 πυλώνες.
α. Βασική, υποχρεωτική, δημόσια διευθυνόμενη σύνταξη (προκαθορισμένων
παροχών) διανεμητικού χαρακτήρα
.β. Υποχρεωτική, ιδιωτικά διευθυνόμενη σύνταξη(καθορισμένης εισφοράς) κεφαλαιοποιητικής βάσης.
γ. Συμπληρωματική, προαιρετική και ιδιωτική σύνταξη κεφαλαιοποιητικού τύπου.
Η ΠΤ υποστηρίζει ότι το πολυεπίπεδο σύστημα των τριών πυλώνων που προτείνει
διασφαλίζει:
-Τη βραχυχρόνια χρηματοδότηση των συντάξεων.
-Τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
-Αναπτυξιακά πλεονεκτήματα με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των κεφαλαίων των ταμείων.
-Ευρεία αναδιανομή μέρους του εθνικού εισοδήματος και σε αυτούς που δεν εργάζονται.
-Μείωση των παρεμβάσεων της πολιτικής και των πολιτικών στη διατύπωση των συνταξιοδοτικών ζητημάτων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK