kourdistoportocali.comNews DeskΗ εκδίκηση της μεσαίας τάξης

Γράφει η Αλεξία Μ. Εβερτ-Αλβέρτη

Η εκδίκηση της μεσαίας τάξης

Η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να δωσει ενα μάθημα σε οσους την κοροιδεύουν

Χωρίς αμφιβολία της τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες είχαμε επιτύχει να ζούμε σε μια χώρα της μεσαίας τάξης από κάθε άποψη , στην Ευρώπη. Μακριά από την αγροτική ή την μικροαστική παράδοση του Μεσοπολέμου ή της δεκαετίας του 1950, του 1960 και των μετέπειτα. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι Έλληνες, ενταγμένοι στη μεσαία τάξη από πλευράς κοινωνικής, οικουμενικής, μορφωτικής, επαγγελματικής, πολιτιστικής.

Της Αλεξίας Μ. Εβερτ-Αλβέρτη

Βεβαίως, η αλήθεια να λέγεται. Σε πρόσφατη ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ επισημαίνονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ιδίως την τελευταία οκταετία, με συνέπεια η μεσαία τάξη να συρρικνώθηκε παγκοσμίως από το 64% του συνολικού πληθυσμού στο 61%. Με χαμηλότερες αυξήσεις στα εισοδήματα της από το 10% των πλουσιοτέρων τάξεων.

Όντως, δεν υπάρχει σύγκριση με την κατάρρευση στην Ελλάδα, όπου ο κύριος κορμός της μεσαίας τάξης, των λεγομένων “αστών νοικοκυραίων” κλονίσθηκε σοβαρά και κατέρρευσε σε πλείστα τμήματά της.
Αρκεί να φαντασθούμε ότι αυτό τον κορμό αποτελούσαν γιατροί και δικηγόροι στο σύνολό τους, μεγάλες ομάδες μηχανικών, αρχιτεκτόνων κσι τραπεζικών υπαλλήλων, στελεχών επιχειρήσεων, του Δημόσιου Τομέα, των ΔΕΚΟ, συνταξιούχων και βαθμοφόρων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ, εμπορικών αντιπροσώπων, πανεπιστημιακών, κτηματιών εμπόρων και τόσων άλλων.

Στην Ελλάδα, όλες αυτές οι κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες υποβαθμίσθηκαν, έχασαν εισοδήματα και καλές συντάξεις, είδαν τις περιουσίες τους απαξιωμένες και πολλοί, πάρα πολλοί, φτωχοποιήθηκαν. Χρεοκόπησαν, έμειναν άνεργες και άνεργοι, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Μετράνε τα εισοδήματα, διπλομετράνε τα έξοδα και τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με σοβαρές μελέτες το 70% των νοικοκυριών έγινε οικονομικά ευάλωτο. Με περιορισμένους πόρους από επαγγέλματα, από συντάξεις, από ενοίκια. Με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και τα Ταμεία.
Στοιχεία, που εξηγούν γιατί οι πολίτες της άλλοτε μεσαίας τάξης είναι απογοητευμένοι αλλά και εξοργισμένοι. Όμως με ευτύχημα δύο δεδομένα, που μας διαφοροποιούν από τη στροφή μερίδων της αστικής τάξης στην πολιτική τερατογονία, με τον ακροδεξιό και στον ακροαριστερό λαϊκισμό και φανατισμό.

Όχι, στην Ελλάδα η πολύτιμη μεσαία τάξη ήταν και παραμένει ο βασικός κορμός της δημοκρατία και πρέπει να ξαναγίνει ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Να εκδικηθεί και να τιμωρήσει με την ψήφο του όσους εξαπάτησαν με δημαγωγία και ψεύδη τα μεσαία στρώματα. Όσους ηθελημένα κύλησαν τους μεσοαστούς Έλληνες στους νεόπτωχους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Χωρίς ίχνος αξιοπιστίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι δημαγωγοί αυτοί βλέπουν με ικανοποίηση ότι υπάρχουν προγράμματα, συνδυασμοί και πρόσωπα που ανοίγουν το δρόμο για μια ανάταση, για μια φροντίδα της μεσαίας τάξης και στην Ελλάδα με τα μέτρα για πρόσωπα κι επιχειρήσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή νωρίτερα στις 26 Μαΐου με τον συνδυασμό ” Αθήνα Ψηλά” του Κώστα Μπακογιάννη.
Με προτάσεις-λύσεις και ανακούφισης για την κατεξοχήν πόλη της μεσαίας τάξης, την Αθήνα μας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK