kourdistoportocali.comNews DeskΕφιάλτες για τον Ερντογάν

Η ώρα του Ασαντ

Εφιάλτες για τον Ερντογάν

Σημαντικές απώλειες των Τούρκων

Τη θέση των Αμερικανών ως αποτρεπτική δύναμη στη συριακή επικράτεια φαίνεται πως παίρνουν οι ρωσικές δυνάμεις, μετά την εντολή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ, αλλά και την επικίνδυνη κλιμάκωση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στη Συρία με την εισβολή που μπήκε σήμερα στην έβδομη ημέρα της.

Πληροφορίες που έρχονται από την αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, αναφέρουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμό εδώ και 20 ώρες στο συριακό έδαφος, διότι ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι κλειστός γι’ αυτές, κατ’ εντολή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις της Συρίας, συνέδραμαν τους Ρώσους, να περάσουν από ιδιαίτερα δύσβατη και επικίνδυνη περιοχή πριν τους “παραδώσουν” τη Μανμπίτζ. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν σε βάση την οποία εγκατέλειψαν οι στρατιώτες των ΗΠΑ και μάλιστα Ρώσος δημοσιογράφος καλημέρισε σήμερα το κοινό του Twitter, μέσα από την εν λόγω βάση.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν περιοχές στη βορειοανατολική Συρία μεταξύ τουρκικών και των κουρδικών στρατευμάτων, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η στρατιωτική αστυνομία της, στη Μανμπίτζ, περιπολούσε κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας και αλληλεπιδρά με τις τουρκικές αρχές. Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Την ηθελημένη αποχώρηση των Αμερικανών επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS μέσω Twitter:

Η Ρωσία, η οποία υπήρξε στρατιωτικός σύμμαχος του Άσαντ, εισέρχεται στη ζώνη μετά την έξοδο των αμερικανικών στρατευμάτων. Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από την πόλη. Αναφέρθηκε τη Δευτέρα οι κουρδικές δυνάμεις συμφώνησαν να παραχωρήσουν τη Μανμπίτζ, ως ένα από τα ανταλλάγματα για βοήθεια εναντίον των Τούρκων. Η συμφωνία επιτρέπει στις δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης να αναλάβουν με ασφάλεια μερικές συνοριακές περιοχές, ενώ οι Κούρδοι θα ελέγχουν τους τοπικούς θεσμούς. Οι SDF, πιθανώς να έχουν κάνει και ξεχωριστή συμφωνία με τη Ρωσία.

Στο άλλο μέτωπο του Ρασ αλ-Αΐν, οι τελευταίες πληροφορίες μεταδίδουν ότι οι Κούρδοι των SDF έχουν ξανά τον έλεγχο της πόλης. Οι ακραίοι ισλαμιστές και Σύροι αντιφρονούντες των ομάδων εμπροσθοφυλακής των τουρκικών δυνάμεων είχαν καταλάβει την πόλη χτες. Όμως οι SDF “εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Αΐν”, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων “χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις”.

Oι ρωσικοί χάρτες

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Ρώσοι γέρνουν την πλάστιγγα: Οι Σύροι κατέλαβαν τη Μανμπίτζ – Οι SDF ανέκτησαν τη Ρας αλ-Αΐν

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Οι Σύροι υποστηρίζουν ότι από την τουρκική εισβολή έχουν χάσει τη ζωή τους 70 άμαχοι και 135 μαχητές του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού με την τουρκική πλευρά να ανακοινώνει την “εξουδετέρωση 595 τρομοκρατών”.
Δύο ακόμα Τούρκοι στρατιώτες νεκροί

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Μανμπίτζ, έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε, στην αρχή, κάνει λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη και οκτώ τραυματίες. Σε ένα δελτίο Τύπου, εξήγησε ότι ο ένας εκ των τραυματιών “υπέκυψε (στα τραύματά του) παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν” για να σωθεί η ζωή του.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Με τον απολογισμό αυτό, αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στη Συρία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, χωρίς ωστόσο να γίνεται ποτέ λόγος για τις απώλειες από την πλευρά των ισλαμιστών/αντικαθεστωτικών Σύρων/Αράβω/Τουρκμένων που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των τουρκικών δυνάμεων και αυτούς που έχουν εξαπολύσει την επίθεση από εδάφους, στη Συρία.
“Περισσότεροι από 275.000”, σύμφωνα με τους Κούρδους, οι εκτοπισμένοι

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης που άρχισε την περασμένη εβδομάδα στη βορειοανατολική Συρία, ανακοινώθηκε από την υπό τους Κούρδους αρχή που ελέγχει την περιφέρεια αυτή.

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περισσότερα από 70.000 παιδιά, προστίθεται στη δήλωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε σήμερα ότι η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα συνεχισθεί μέχρι “να επιτευχθούν οι στόχοι της”, παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για να τερματισθεί.

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (…) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

“Μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης”, πρόσθεσε ο Ερντογάν περιγράφοντας με τη διατύπωση αυτή την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

“Θα διασφαλίσουμε γρήγορα την ασφάλεια της περιοχής από τη Μάνμπιτζ (βορειοδυτική Συρία) μέχρι τα σύνορά μας με το Ιράκ”, δήλωσε ακόμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ζώνη πρόκειται να υποδεχθεί “σε πρώτο χρόνο ένα εκατομμύριο, μετά δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες”, από τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από το 2011 που ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε χθες Δευτέρα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Ο πρόεδρος [Τραμπ] εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι”, είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να “βάλει τέλος στην αιματοχυσία”.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα σειρά κυρώσεων σε βάρος Τούρκων υπουργών και των υπουργείων τους, καθώς και αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα στο 50%, προκειμένου να πιέσει την Άγκυρα να τερματίσει την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα. Ανακοίνωσε επίσης διακοπή των διαπραγματεύσεων για διμερή εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολ.
Να σταματήσει η εισβολή λένε Τζόνσον-Στόλτενμπεργκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε μια εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

“Ο πρωθυπουργός και ο γενικός γραμματέας εξέφρασαν και οι δύο τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση στη βόρεια Συρία”, επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο σήμερα.

“Και οι δύο επικεφαλής υπογράμμισαν την αξία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και αναγνώρισαν τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στη στήριξη των προσφύγων από τη συριακή σύρραξη” συμπλήρωσε η ίδια.

“Ωστόσο, το κατέστησαν σαφές ότι η τουρκική επιχείρηση πρέπει να τερματιστεί”

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο