kourdistoportocali.comNews DeskEditorial κόλαφος για τον Joe Biden από τους New York Times> Οι προκλήσεις ενός ηλικιωμένου προέδρου

Ανάλυση

Editorial κόλαφος για τον Joe Biden από τους New York Times> Οι προκλήσεις ενός ηλικιωμένου προέδρου

Ο συνδυασμός της ηλικίας και της απουσίας του από τη δημόσια σκηνή έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Μοιάζει σαν να κρύβεται ή ακόμα χειρότερα κρύβεται

Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και της αποφασιστικότητάς του να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, ο Πρόεδρος Biden οδηγεί το αμερικανικό κοινό σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι το γηραιότερο άτομο που έχει διατελέσει ποτέ πρόεδρος, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία που έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για επανεκλογή και, αν πετύχει, θα είναι 86 ετών στο τέλος της θητείας του. Ο Ronald Reagan, συγκριτικά, ήταν 77 όταν τελείωσε τη δεύτερη θητεία του το 1989.

Ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα του αμερικανικού κοινού -τόσο οι υποστηρικτές του Biden όσο και οι επικριτές του- έχουν εκφράσει αυξανόμενες αμφιβολίες για την ικανότητά του να υπηρετήσει για άλλα πέντε χρόνια λόγω της ηλικίας του. Όπως σημείωσε ο Nate Cohn, επικεφαλής πολιτικός αναλυτής των Times, «στη δημοσκόπηση των Times/Siena το περασμένο φθινόπωρο, περισσότερο από το 70 τοις εκατό των μάχιμων ψηφοφόρων συμφώνησαν με τη δήλωση ότι ο Biden “είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος”». Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Robert K. Hur την Πέμπτη —και η εκτίμηση του ότι ο πρόεδρος παρουσιάζεται ως ένας «καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη»— θα τεστάρει πάντα την εμπιστοσύνη που έχει ο αμερικανικός λαός στον πρόεδρό του.

Η ομιλία του Biden στη συνέντευξη Τύπου του το βράδυ της Πέμπτης είχε σκοπό να διαβεβαιώσει το κοινό ότι η μνήμη του είναι καλή και να υποστηρίξει ότι ο Hur ήταν εκτός ορίων. Αντίθετα, ο πρόεδρος προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη γνωστική του ευκρίνεια και την ιδιοσυγκρασία του, καθώς έδωσε συναισθηματικές και αποσπασματικές απαντήσεις σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αναζητούσαν σταθερές, ομοιόμορφες και ικανές απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις σχετικά με τη φυσική του κατάσταση.

Οι διαβεβαιώσεις του, με άλλα λόγια, δεν απέδωσαν. Πρέπει να τα πάει καλύτερα καθώς τα διακυβεύματα σε αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι πολύ υψηλά για να ελπίζει ο Biden ότι μπορεί να ελίσσεται καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και βοηθών και να νικήσει τον Donald Trump, ο οποίος έχει πλέον πολύ πραγματική πιθανότητα ανακατάληψης του Λευκού Οίκου.

Οι σύμμαχοι του Biden ακολουθούν ήδη το συνηθισμένο βιβλίο οδηγιών της Ουάσιγκτον όσον αφορά την απόρριψη της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας την κομματική. Ανεξάρτητα από το κίνητρο του Hur, οι λεπτομέρειες που παρουσίασε αναφέρθηκαν σε ανησυχίες που είχαν ήδη οι ψηφοφόροι. Ο πρόεδρος πρέπει να καθησυχάσει και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με το κοινό κάνοντας πράγματα που μέχρι στιγμής δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει με πειστικό τρόπο. Χρειάζεται να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία με περισσότερες αυθόρμητες αλληλεπιδράσεις με τους ψηφοφόρους. Θα μπορούσε να πραγματοποιήσει περισσότερες δημόσιες συναντήσεις και ομιλίες σε κοινότητες και στην εθνική τηλεόραση. Θα πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές συνεντεύξεις Τύπου για να επιδείξει την εξουσία και την κατεύθυνση που έχει για την ηγεσία της χώρας.

Ως έχει, είχε λιγότερο ουσιαστική αλληλεπίδραση με το κοινό και τον Τύπο από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο στην πρόσφατη μνήμη. Όπως ανέφερε πέρυσι ο Michael Shear των Times, «στα 100 χρόνια από τότε που ανέλαβε ο Calvin Coolidge, μόνο ο Richard Nixon και ο Ronald Reagan πραγματοποιούσαν τόσο λίγες συνεντεύξεις τύπου κάθε χρόνο όσο ο σημερινός ένοικος του Oval Office».

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, είχε επίσης δώσει λιγότερες συνεντεύξεις από τους έξι τελευταίους προέδρους: Μόνο 86. Ο Trump έδωσε 300 και ο Barrack Obama 422. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Biden αρνήθηκε ακόμη και να δώσει συνέντευξη πριν από το Super Bowl, μια πρακτική που επέτρεπε στους προέδρους να μιλούν ανεπίσημα με τους Αμερικανούς πριν από το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χώρας της χρονιάς.

Αυτό είναι μέρος μιας συντονισμένης, σύγχρονης στρατηγικής του Λευκού Οίκου για την προσέγγιση Αμερικανών μέσω διαδικτυακών επιρροών ή βίντεο κλειστής παραγωγής, αντί για δημόσιες συναντήσεις που θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν. Αλλά ο συνδυασμός της ηλικίας του Biden και της απουσίας του από τη δημόσια σκηνή έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Μοιάζει σαν να κρύβεται ή ακόμα χειρότερα κρύβεται. Οι λεπτομέρειες στην έκθεση του Hur θα ενισχύσουν τις ανησυχίες που ήδη εκμεταλλεύεται η προεκλογική εκστρατεία του Trump.

Αυτή είναι μια σκοτεινή στιγμή για την προεδρία του Biden, όταν πολλοί ψηφοφόροι βασίζονται σε αυτόν για να παράσχουν στη χώρα μια συναρπαστική εναλλακτική λύση έναντι στον Trump. Πρέπει να κάνει περισσότερα για να δείξει στο κοινό ότι είναι πλήρως ικανός να κρατήσει αξιώματα μέχρι την ηλικία των 86 ετών.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK