kourdistoportocali.comNews Deskeauction.gr>45.576 πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Στο σφυρί και τα ακίνητα της θρυλικής Ιρις ΑΕΒΕ εκτυπωτικής

eauction.gr>45.576 πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Yπέρ πάντων ο αγώνας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες

Yπέρ πάντων ο αγώνας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες και οι μηχανές των πλειστηριασμών θα πάρουν φωτιά ως το τέλος του έτους.

Γράφει η Gillian Rothschild

Πλέον διευρύνεται το είδος των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί καθώς τα περιθώρια για τις ίδιες τις τράπεζες στενεύουν. Το 2020 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έτος με stress tests και πιέσεις από επόπτες και επενδυτές να δείξουν θεαματικές επιδόσεις στην μείωση των προβληματικών δανείων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, το eauction.gr, καταγράφει σήμερα 45.576 πλειστηριασμούς και νέοι «μπαίνουν» συνεχώς στο σύστημα. Μόνο την ερχόμενη εβδομάδα έχουν οριστεί 812 και περιλαμβάνουν ακίνητα ιδιωτών και επιχειρήσεων, κτίρια, οικόπεδα, βιομηχανικά ακίνητα, ακόμη και αποθήκες επώνυμων αλλά και χιλιάδων ανώνυμων δανειοληπτών.

Από την 1 Ιανουαρίου 2020 που λήγει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανοίγει ο δρόμος για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της γκάμας των ακινήτων, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν πέραν των τραπεζών, οι εταιρείες διαχείρισης που θα κινηθούν ακόμη πιο επιθετικά και αναμένεται ότι θα μειωθεί σημαντικά η αξία των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Η δημόσια ανάρτηση των πλειστηριασμών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ήδη «βγάζει» ειδήσεις αφού αποτυπώνει τις διαθέσεις πλούσιων (και πτωχευμένων) και διάσημων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν «φεσώσει» το σύμπαν.

Tην ίδια στιγμή που τα πρωτοσέλιδα κάνουν λόγο για ακίνητα ηχηρών ονομάτων που βγαίνουν στο σφυρί και ο μέσος αναγνώστης αναρωτάται αν ξέπεσαν τόσο που δεν μπορούν να σώσουν τα σπίτια τους, την τελευταία ώρα κάποιοι εξ αυτών βγάζουν άσσους από το μανίκι και λεφτά από διάφορες πηγές.

Ο Φώτης Μπόμπολας για παράδειγμα επιχειρεί να σώσει το περίφημο σπίτι του Ψυχικού, την πολυτελή κατοικία των 810 τ.μ. με εμπορική αξία είναι 4,2 εκατομμύρια ευρώ και χαρακτηρισμό ως διατηρητέα.

Ο πλειστηριασμός είχε οριστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου με επισπεύδουσα την Alpha Bank αλλά πέρασε σε αναστολή αφού κατέθεσε ένα ποσό – σεβαστό μάλλον – στην τράπεζα για να παγώσει τις διαδικασίες.

Στις 20 Οκτωβρίου εκπλειστηριάζεται η η βίλα στο Πανόραμα της Βούλας του βετεράνου ποδοσφαιριστή και πρώη βουλευτής με το ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη, με τιμή εκκίνησης τις 500 χιλ.ευρώ.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει ένα ακόμη ακίνητο του Λάκη Γαβαλά, αυτή τη φορά η «ναυαρχίδα» του οίκου του. Πρόκειται για το ακίνητο – φιλέτο που ήταν η έδρα των επιχειρήσεών του στην Παιανία δίπλα στην Αττική Οδό. Ο πλειστηριασµός πραγματοποιείται 25 Σεπτεμβρίου για χρέη ύψους 100.000 ευρώ της εταιρείας του Λάκη Γαβαλά προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας προς ειδική εκκαθάριση, ενώ η τιµή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 494.000 ευρώ.

Σε πλειστηριασμό βγαίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου τέσσερα σπίτια του Μιχάλη Γουλανδρή, στην Βασιλέως Γεωργίου Β΄, δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ δύο ακίνητα, σε Σπέτσες και Ψυχικό, κινδυνεύει να χάσει η Αμαλία Βαρδινογιάννη.

Επιχειρήσεις διάφορων κλάδων βρίσκονται στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών.

Για τις 5 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί να γίνει εκ νέου ο πλειστηριασμός των ακινήτων της εταιρείας Ιρις ΑΕΒΕ, της εκτυπωτικής μονάδας του ΔΟΛ και του Πηγάσου και στις 18 Σεπτεμβρίου θα βγει στο σφυρί και η πρώην εκτυπωτική μονάδα του ΚΚΕ, η Τυποεκδοτική Α.Ε. που έβαλε λουκέτο το 2015.

Την 1η Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός του ακινήτου του εκτυπωτικού σκέλους της κηρυχθείσας σε κατάσταση πτώχευσης Εξπρές – Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.

Ατέλειωτη είναι η λίστα των πλειστηριασμών στον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών, όπως σε βάρος της Δρομέας Aκινήτων A.E. της οικογένειας Κοντέλλη, της Aλέξανδρος Διεθνής Kατασκευαστική, της Iόνιος ATE του Γιάννη Mαρούλη, της Cornerstone Real Estate Α.Ε.

H θύελλα των πλειστηριασμών θα παρασύρει τους επόμενους μήνες πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, μικρές και μεσαίες κατά κύριο λόγο αφού οι «μπαταξήδες» μεγαλοξενοδόχοι έχουν κατορθώσει με νομικά τερτίπια να αποφύγουν το αναπόφευκτο. Ετσι, μεταξύ αυτών που βγαίνουν στο σφυρί είναι το «Skiathos Blu Hotel», δύο ξενοδοχεία της οικογένειας Tρίπου στην Eρέτρια, το Holidays in Evia και το Eretria Village καθώς και το «Mενελάιον» στη Σπάρτη και το Seleni Suites στη Bυτίνα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK