kourdistoportocali.comNews DeskΔύο μήνες μόνο;

Οτι πει ο Τραμπ

Δύο μήνες μόνο;

Γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Oι Γερμανοί Φιλελεύθεροι δεν το κρύβουν. Το γεγονός ότι ψήφισαν υπέρ της βοήθειας προς το πελατειακό ελληνικό κράτος το πλήρωσαν ακριβά. Το τίμημα ήταν οδυνηρό, όπως θα είναι και για την Μέρκελ. Τα μνημόνια με την ανοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου υπερασπίσθηκαν το εγχώριο πελατειακό κράτος, δεν επέβαλαν τις μεταρρυθμίσεις και ανέχθηκαν την διαπλοκή στην Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα να τελειώνουν με τις αυταπάτες. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πολύ σύντομα θα καταντήσει αστικός μύθος και ο Τσίπρας θα αναγκασθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου. Δύο μήνες ακόμη στην εξουσία.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ψήφισαν το 2010 υπέρ του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και σχεδόν καταστράφηκαν, αλλά είπαμε «στηρίζουμε την Ευρώπη», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ.

Υπερασπίστηκε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του FDP, τονίζοντας ταυτόχρονα ωστόσο ότι στην Ευρώπη «δεν υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίων αλλά πειθαρχίας και σταθερότητας».

«Με το να διευκολύνεις την δημιουργία χρέους, δεν λύνεις την κρίση χρέους. Στην Ευρώπη δεν έχουμε έλλειμμα κεφαλαίων, αλλά πειθαρχίας και σταθερότητας», δήλωσε στο ARD ο κ. Λίντνερ, στο πλαίσιο των καθιερωμένων «θερινών συνεντεύξεων» που παραχωρούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Η Ευρώπη που εμείς φανταζόμαστε συνδυάζει περισσότερη κοινή δράση σε θέματα όπου υπάρχει προστιθέμενη αξία, πχ ένας ευρωπαϊκός στρατός, αλλά δεν έχει νόημα να δημιουργήσουμε μια μόνιμη υπερανάληψη στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν αποτελεί χάρη στον κ. Μακρόν, αλλά ενθάρρυνση στην ιταλική πολιτική να κάνει προεκλογικό αγώνα σε κόστος άλλων», τόνισε ο κ. Λίντνερ και επισήμανε ότι το κόμμα του επιθυμεί την περαιτέρω εξέλιξη της νομισματικής ενωσης.

«Όταν υπάρχουν κρίσεις, είμαστε παρόντες και αλληλέγγυοι. Το 2010, με την κρίση στην Ελλάδα, το FDP υπερψήφισε [το πρόγραμμα] με μεγάλο πόνο. Αυτό σχεδόν κατέστρεψε το κόμμα μου, αλλά είπαμε ‘στηρίζουμε την Ευρώπη’».

Αυτό που δεν μπορεί να συμβαίνει όμως είναι να εγκαταστήσουμε ένα μόνιμο χρηματικό αντιστάθμισμα, είτε μέσω των ισολογισμών των ιδιωτικών τραπεζών είτε των κρατικών προϋπολογισμών», δήλωσε και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο απλώς διανέμει τους πόρους στην Ευρώπη. Αυτό που πρέπει να γίνει, κατέληξε, είναι «να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο δυνατοί μέσω του ανταγωνισμού με άλλες περιοχές του κόσμου».

Ο εκπρόσωπος των γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ ο συντηρητικός πολιτικός-μεταδίδουν για την DW oι Rheinische Post / dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος.

«Το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υπερβολικό», δηλώνει ο εκπρόσωπος των γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ στην εφημερίδα Rheinische Post.

Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και το γερμανικό κοινοβούλιο είχαν θέσει ως προϋπόθεση για το πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης μια συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Ταμείο ωστόσο θέτει όρους που δεν μπορούν να εκπληρωθούν, εκτιμούν συντηρητικοί πολιτικοί. Κατά συνέπεια προτίθενται να αποδεχθούν απλά έναν συμβουλευτικό ρόλο του ΔΝΤ χωρίς τη διάθεση πιστώσεων.

«Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη χορήγηση ελαφρύνσεων γίνονται στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάιο του 2016», προσθέτει ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκερ: «Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος σε ζητήματα προϋπολογισμού.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται πάντως με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Όλα πάντως συνηγορούν στο ότι το Ταμείο θα περιοριστεί τελικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

SHARE
MORE NEWS DESK