kourdistoportocali.comNews DeskΔιεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Δρόμου Μεταξιού> Γιόρτασε 2 χρόνια

αποστολή: Πεκίνο

Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Δρόμου Μεταξιού> Γιόρτασε 2 χρόνια

Βράβευση Αντιδ. Αθηναίων Αλ. Μοντιάνο για την συμβολή του στη δημιουργία δικτύου πόλεων

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο του Δρόμου του Μεταξιού (SRCIC-Silk Road Chamber of International Commerce) δημιουργήθηκε ως επιχειρηματικός βραχίονας της πρωτοβουλίας της Κίνας για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού. Η αρχική ομάδα ιδρυτών προήλθε από τις τάξεις του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC – International Chamber of Commerce και τις εθνικές του επιτροπές στις διάφορες χώρες).

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα δύο χρόνια από την ίδρυση του SRCIC έλαβαν χώρα στο Πεκίνο με την υποστήριξη του ICC Κίνας, του Κινεζικού Δικτύου των ΜΚΟ Διεθνών Ανταλλαγών, της εφημερίδας Guangming Daily, του Κινεζικού Ιδρύματος Διεθνών Σπουδών και της Κινεζικής Εταιρείας Προώθησης Πολιτισμού.

Περίπου 2000 άτομα παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, ανάμεσά τους κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ξένοι διπλωμάτες στην Κίνα, πρόεδροι εμπορικών συνδέσμων και επιχειρηματικών ομάδων, αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων (AIIB), το Ταμείο για το Δρόμο του Μεταξιού (Silk Road Fund) αλλά και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, πολιτιστικών οργανώσεων, στελέχη think tanks, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των τεχνών.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του SRCIC, τη Συνάντηση Διεθνών Φορέων Χρηματοδότησης για τον Δρόμο του Μεταξιού (Silk Road Transnational Financial Leasing Meeting), την Γενική Συνέλευση του SRCIC, το φόρουμ συνεργασίας Belt and Road καθώς και θεματικό σεμινάριο.

 

 

Ο Πρόεδρος του SRCIC Lu Jianzhong παρουσίασε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης διετή έκθεση στην οποία απαρίθμησε επιτεύγματα του SRCIC το 2016 και το 2017 ενώ ενημέρωσε το ακροατήριο σχετικά με το σχέδιο δράσης για την επόμενη χρονιά, ευχαριστώντας τα μέλη του SRCIC και των διεθνών επιτροπών του για τη δέσμευση και την υποστήριξή τους.

 

Στο πλαίσιο του Φόρουμ Συνεργασίας Belt and Road έλαβε χώρα η τελετή βράβευσης «2017 Outstanding Contribution». Ειδικότερα, βραβεύθηκαν για την εξέχουσα συνεισφορά τους στην υλοποίηση των στόχων του SRCIC ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Αλέξανδρος Μοντιάνο, για την συμβολή του στη δημιουργία δικτύου πόλεων κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού και οι Πρόεδροι του ICC Ισραήλ κ. Oren Shachor και ICC Παλαιστίνης κ. Munib R. Masri για την συμβολή τους στη δημιουργία υποδομών ειρηνικής συνύπαρξης μέσω του εμπορίου. Το SRCIC, αριθμεί περισσότερους από 90 οργανισμούς και εθνικά εμπορικά επιμελητήρια.

Υπογράφηκαν συμφωνίες για 12 συνεργατικά έργα, μεταξύ των οποίων το Πολιτιστικό Πάρκο του Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road Cultural Park), επένδυση 255 εκ. ευρώ, ένα διεθνές εμπορικό κέντρο για την τέχνη, η διακρατική συμμαχία χρηματοδοτήσεων και άλλα ερευνητικά και επιχειρηματικά προγράμματα. Εγκαινιάστηκε το Διεθνές Ταμείο Ανάπτυξης για το Δρόμο του Μεταξιού (Silk Road International Development Fund) με σχεδιασμό 10 δισ δολάρια ΗΠΑ.

Το θεματικό σεμινάριο Belt & Road αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για τους παρευρισκόμενους να κατανοήσουν πλήρως τις στρατηγικές και τις πολιτικές της Πρωτοβουλίας Belt & Road καθώς οι ομιλητές προέρχονταν από το αντίστοιχο Κινεζικό Γραφείο Προώθησης (China B&R Promotion Office), την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (National Development and Reform Commission), το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road Fund), την εφημερίδα Guangming Daily, τον Κινεζικό Οργανισμό Επενδύσεων (China Investment Corporation) και το ICC Κίνας.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Σπύρος Κουβέλης, Πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που συντόνισε την θεματική ενότητα για τις προοπτικές συνεργασίας, Βασίλειος Κούτσης, Αντιπρόεδρος του ICC Ελλάς που συμμετείχε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης από το Πολυτεχνείο Κρήτης που συμμετείχε στις ερευνητικές ακαδημαϊκές συναντήσεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μια ξεχωριστή συναυλία παραδοσιακής κινεζικής και κλασικής μουσικής με θέμα «Αρμονικές Μελωδίες από το Δρόμο του Μεταξιού». Η συναυλία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών (National Centre for the Performing Arts) όπου στεγάζεται και η σύγχρονη όπερα του Πεκίνου.

Η όλη τριήμερη εκδήλωση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μοντιάνο, κλείνοντας με ομιλία του τις εργασίες «οι προκάτοχοί μας, ταξιδιώτες στον αρχαίο δρόμο του μεταξιού ήταν σημαντικοί άνθρωποι. Μετέφεραν αγαθά αλλά και ιδέες, και αποτέλεσαν τη γέφυρα μεταξύ απομακρυσμένων λαών. Δεν ήταν απλά έμποροι ή αγγελιοφόροι αλλά εργαλεία ειρήνης. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για όλους μέσα από μια άνευ αποκλεισμών συνεργασία».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK