kourdistoportocali.comNews DeskΔιάλογοι απευθείας από τον βούρκο του παρακράτους

Τα πιστόλια του “μαγαζιού”

Διάλογοι απευθείας από τον βούρκο του παρακράτους

«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με την Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια...»

ΔΙΑΛΟΓΟΙ- ΦΩΤΙΑ για ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ Ευθυνών στην τραγωδία στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 με τους 102 νεκρούς.

Ο πραγματογνώμονας Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος, στον οποίο ανατέθηκε από τη Δικαιοσύνη-με εισαγγελική παραγγελία- να διαλευκάνει τις ευθύνες αρμοδίων και των αιτιών της τραγωδίας, φαίνεται να ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΙΕΣΕΙΣ από τον τότε Αρχηγό της ΠΥ, Βασίλη Ματθαιόπουλο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε-σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

-Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής απείλησε τον κ. Λιότσο λέγοντας: «Θάψ’ τα, σου μεταφέρω ΑΝΩΘΕΝ εντολές, ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ. Η υπουργός αυτό μου είπε-Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων-ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

-Και συνεχίζει ο Αρχηγός:”ΦΤΙΑΧΤΑ ΑΠΛΑ: ο άνεμος, τα πεύκα,τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα ΣΕ ΣΧΙΣΟΥΜΕ… θες καμία δυσμενή;…«Πού πας να δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Πού πας, ρε; Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου ΟΛΟΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΘΟΥΜΕ και θα σε σκίσουμε. Φτιάχ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Αν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ αρ***ια σου, τι θα πει ο εισαγγελέας; Τίποτα!Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (Πραγματογνώμονες). Κοίτα ποια έγγραφα έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’ τα (…) Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι, αύριο έφυγε».

-Μάλιστα, του επιτίθεται, επειδή ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο και τον κατηγορεί ότι δεν έχει γνώσεις για να τα αξιολογήσει:«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με την Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια…»

Σάλος και στο Twitter

Οξείες αντιδράσεις καταγράφηκαν ταυτόχρονα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη να σχολιάζει στο Twitter:

«Την ίδια ημέρα που κυκλοφόρησε αυτή η συγκλονιστική, ανατριχιαστική και ταυτόχρονα τόσο ντροπιαστική για αυτούς είδηση από την @Kathimerini_gr η κυρία πουλάει τρέλα».

«Μάτι-102 νεκροί αλλά κανένας νεκρός πάνω από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αυριανές αποκαλύψεις ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» τουίταρε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αδιανόητοι εκβιασμοί και απειλές για να θαφτεί η έρευνα για το Μάτι» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Δυσκολίες με το… καλημέρα

Οι έρευνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκινούν την επόμενη της εθνικής τραγωδίας, καθώς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου ζήτησε από τον τότε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο να διερευνήσει «τι συνέβη». Το επόμενο εικοσιτετράωρο η Εισαγγελία αναθέτει στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιο, ως εγγεγραμμένο στο μητρώο των εμπειρογνωμόνων, να αναλάβει την έρευνα για το Μάτι.

Ο κ. Λιότσιος δέχεται, αν και έχει γνώση της κρισιμότητας της υπόθεσης, δεν μπορεί ωστόσο να γνωρίζει τα εμπόδια που θα «ξεφύτρωναν» με το… καλημέρα.

Το πρώτο που του κάνει εντύπωση υπήρξε το γεγονός ότι πρόσωπα εμπλεκόμενα στην έρευνα γνωρίζουν μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητες με βάση το διοριστηριό του από την Εισαγγελία, ακόμη και αυτού του είδους οι «υπομνήσεις» έρχονται μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο εμπειρογνώμονας ζητά τότε από την Εισαγγελία νέο διοριστηριο για έρευνα εις βάθος, το οποίο εκδίδεται στις 3 Αυγούστου.

Παρά τις υπηρεσιακές «παραινέσεις» που δέχεται το διάστημα της έρευνας και φτάνουν μέχρι την προτροπή «θαψ’τα», ο εμπειρογνώμονας συνεχίζει και έχοντας φτάσει στο πρώτο πόρισμα δυο μήνες μετά την τραγωδία, η έρευνα «παγώνει», αφού η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα διοικητικό πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που ακόμη εκκρεμεί.

Η εισαγγελική παραγγελία διαρρέει στον Τύπο και υπό το βάρος των αντιδράσεων η έρευνα συνεχίζεται, μέχρι τη στιγμή που ανακινείται ζήτημα ακυρότητας της πραγματογνωμοσύνης λόγω του βαθμού του εμπειρογνώμονα, αφού ως πυραγός δεν μπορεί να ελέγχει ανώτερους του.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2019 το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει σε ποινική δίωξη 20 κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων σε βαθμό πλημμελήματος.

Τότε, την ανάκριση αναλαμβάνει ο ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», παρέλαβε εκτός από την υπόθεση και νέα εμπόδια.

Αναζητώντας το χαμένο καταγραφικό

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν το περιστατικό, στο οποίο ανακαλύπτει την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού των επικοινωνιών της Πυροσβεστικής και όταν το αναζητά σε έφοδο στο Συντονιστικό Κέντρο, οι αξιωματικοί του ζητούν… ένταλμα, για να τους απαντήσει «μα εγώ είμαι το ένταλμα». Αφού περνούν τέσσερις ώρες, εντοπίζει το υπόγειο που είχε τοποθετηθεί το καταγραφικό και όταν το επισκέπτεται, διαπιστώνει πως το καταγραφικό έχει ξηλωθεί…

Τελικά, στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώνεται η έρευνα του ανακριτή και ζητάει από την Εισαγγελία συμπληρωματική δίωξη για το Μάτι.

Τα μοιραία λάθη

Το πάζλ των μοιραίων λαθών ξεκινά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την απουσία εναέριας επιτήρησης από το ΓΕΑ, όποτε δεν εντοπίστηκε η πυρκαγιά. Επόμενο λάθος στην αλυσίδα λαθών υπήρξε η απόφαση μεταστάθμευσης των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εκεί τα πτητικά μέσα, αν και ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ενημερώσει ότι αυτό επίκειτο, λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης, λάθος κατά τον ανακριτή ήταν και η διαχείριση την ίδια ώρα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο της Motor Oil, αφήνοντας από λάθος επιχειρησιακή εκτίμηση το Μάτι χωρίς πτητικά μέσα.

Λάθη διαπιστώνει η ανακριτική έρευνα και στο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής. Αφενός «στελέχη της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεν προχωρούν στην εκκένωση της περιοχής την κρίσιμη στιγμή», δηλαδή μεταξύ 17.30 και 17.40. Και αφετέρου «παράλληλα κανείς δεν δίνει εντολή στα πυροσβεστικά πλοιάρια (τέσσερα στον αριθμό) αλλά και σε σωστικές λέμβους των ΕΜΑΚ να μεταβούν στην περιοχή και να συνδράμουν στη διάσωση όσων είχαν βρει καταφύγιο στη θάλασσα».

Οι διάλογοι που σοκάρουν: «Θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε»

Στα σοκαριστικά στοιχεία που έρχονται στο φως από την «Καθημερινή», το ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο πυραγός Λιότσιος από τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο αποτυπώνουν τους κώδικες λειτουργίας της υπηρεσίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, παρότι ο εμπειρογνώμονας ηχογραφούσε από το κινητό του τηλέφωνο τον Αρχηγό, καθώς «ο τότε αρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος τον απείλησε, τον εκβίασε και του ζήτησε να θάψει στοιχεία και όλα αυτά, ισχυριζόμενος ότι έπραττε με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Πού πας ρε;»

Παρότι στη συνάντησή του με τον εμπειρογνώμονα, ο κ. Ματθαιόπουλος προσπαθεί να τον καλοπιάσει, «που πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Που πας ρε;» φέρεται να λέει ο Αρχηγός, απειλώντας τον πυραγό ότι «εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον επιπλήττει ακόμη και τον κατηγορεί πως δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις, λέγοντάς του πως «Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κώλο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια… Μόλις δούμε ποιοι κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους… Και το μεμονωμένο μετά… Δεν είναι απλά τα πράγματα».

«Θάψε τα έγγραφα»

Η επιχείρηση συγκάλυψης θα είχε ως επίκεντρο και την εξαπάτηση των εισαγγελικών αρχών, για τις οποίες ο πρώην αρχηγός δεν φέρεται να δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό.

«Ξέρει ο εισαγγελέας τι χαρτιά έχεις ζητήσει;» ρωτά ο Ματθαιόπουλος, με τον εμπειρογνώμονα να απαντά πως τα περισσότερα έγγραφα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην εισαγγελία, για να εισπράξει ως απάντηση του επικεφαλής του Σώματος την «παραίνεση»:

«Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν…και θαψ’τα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός».

Όσο για την πραγματογνωμοσύνη που πρέπει να παραδώσει στον Εισαγγελέα, η «συμβουλή» του αρχηγού είναι η… λιτότητα. «Φτιαχτ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό…Πέντε πραγματάκια: άνεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις, ούτε τίποτα…».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο των «συναδελφικών» συμβούλων, ο κ. Ματθαιόπουλος επαναλαμβάνει πως «η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από «την υπουργό». «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανώτερων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία, ή το Δασαρχείο».

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια»

Στους «καυτούς» διαλόγους, το πλέον μη αναμενόμενο είναι το αφήγημα του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής για το πως «γίνονται τα παιχνίδια» αντιποίνων, ακόμη και αν για αυτά χάνονται αθώες ψυχές.

Δυο μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά, «έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώσεις και τίποτα» φέρεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος, περιγράφοντας τη δυσμενή μετάθεση και την έλλειψη επιχειρησιακής υποστήριξης στον εμπειρογνώμονα ως αντίποινα υπηρεσιακών παραγόντων, εργαλειοποιώντας δηλαδή την ανθρώπινη ζωή για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των ανώτερων στελεχών.

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο» περιγράφει ο κ. Ματθαιόπουλος και προσθέτει «για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδης τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στην Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι Φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι», κατέληξε.

ΕΤΕΚΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ…
… αλλα επροκειτο για εκτρωση. Οι δολοφονικες, συνωμοτικες, συκοφαντικες ημερες και νυχτες του…

Δημοσιεύτηκε από Nico Mastorakis στις Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Νew York Times_Thomas L. Friedman> Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια για την πράσινη ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Γιάννης Στουρνάρας> Από τους ελάχιστους εναπομείναντες φύλακες των Θερμοπυλών
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
ΙΣΡΑΗΛ> Τα εμβόλια δεν φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το 80% των σοβαρών κρουσμάτων είναι 3 φορές εμβολιασμένοι. Καθηγητής παγώνει το υπουργικό συμβούλιο. Πατέντα εμβολίου του 2016 της Moderna έχει κοινή ακολουθία με τον ιό COVID
New York Times> 20 εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές μπήκαν στο χρηματιστήριο στην πανδημία
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
Oι συνδικαλιστές και τα σωματεία στις ΗΠΑ με την στήριξη του Biden μετά την Amazon στοχοποιούν και την Apple
Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου
Ο Κ. Μητσοτάκης στην ανακαίνιση των Παιδιατρικών Νοσοκομείων από τον ΟΠΑΠ