kourdistoportocali.comNews DeskΔια χειρός STASI η "καθαρή" έξοδος στις αγορές;

Ο Ράφτης του Μαξίμου

Δια χειρός STASI η “καθαρή” έξοδος στις αγορές;

Toν Νοέμβριο θα μας φωνάξουν εκ νέου στην Αθήνα ενόψει του νέου Μνημονίου...

Toν Νοέμβριο θα μας φωνάξουν εκ νέου στην Αθήνα ενόψει του νέου Μνημονίου…Η δήθεν καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έγινε μετά από αφόρητες πιέσεις που άσκησε η Μέρκελ στην κα Λαγκάρντ…Ο Τραμπ συμφώνησε γιατί ήθελε να πουλήσει στην Ελλάδα εξοπλιστικά!!!

Γράφει η Ιόλη Πιερίδη

Δηλώσεις σοκ στενού συνεργάτη του Πολ Τόμσεν και στελέχους του ΔΝΤ για μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε αλλά τώρα έρχονται στην επιφάνεια και τα αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος της καθαρής εξόδου. Ισως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Ευρωπαικής Ενώσεως. Τόσο η πέτσινη έξοδος όσο και η ανοχή της Μέρκελ στον Τσίπρα και στην κυβέρνηση Σύριζα έγινε χάρη στην διαβόητη Στάζι…Ενα κατασκοπικό θρίλερ (μια φορά πράκτορας πάντα πράκτορας) εξελίσσονταν στο παρασκήνιο παράλληλα με τις επισκέψεις των κλιμακίων στην Αθήνα.

Η γοητεία που ασκούσε η Στάζι στη νεαρή Ανγκελα Μέρκελ είναι μια κολώνια το άρωμα της οποίας έχει αποτυπωθεί στο DNA της καγκελαρίου. Oσο για την ίδια την Στάζι και τους ανθρώπους της αυτή αποτελεί “δομικό” στοιχείο της ενωμένης Γερμανίας. Οσο αφορά την δήθεν ετοιμότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές αυτό από μόνο του προκαλεί ειρωνικά γέλια και σε Αλβανό pool boy στην Μύκονο. Ηδη τα γερμανικά ΜΜΕ αρχίζουν να παίρνουν στο ψιλό την έξοδο και τα ανέκδοτα του Μοσκοβισί. Στο μεταξύ περισσότερες ήταν οι απολύσεις σε σχέση με τις προσλήψεις τον Ιούλιο. Και αυτό για πρώτη φορά από το 2015, οπότε η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε δεινή θέση λόγω της εισαγωγής των capital controls.

Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο προσλήψεων -απολύσεων φέτος τον Ιούλιο ήταν αρνητικό (-8.610 έναντι 16.658 τον Ιούλιο του 2015).

Με άλλα λόγια απολύθηκαν 8610 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με όσους προσελήφθησαν.

Αντίθετα τον Ιούλιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017, το εν λόγω ισοζύγιο ήταν θετικό (19.281 και 7.242 αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται να έχουν στεγνώσει: Aπό την εκκαθάριση έξι εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων –και ενώ υπολείπονται πλέον λιγότερες από 300.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία– προκύπτει ότι έχουν βεβαιωθεί φόροι περίπου 2,7 δισ. ευρώ έναντι περίπου 3,5 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και το 2016 αλλά και το 2017.

Για τρίτη διαδοχική χρονιά –και παρά το μπαράζ των φορολογικών μέτρων– η ΑΑΔΕ θα καταγράψει μείωση του μέσου φόρου ανά εκκαθαριστικό: Από τα 1.630 ευρώ που ήταν η μέση επιβάρυνση ανά εκκαθαριστικό το 2016, υπήρξε πτώση στα 1.492 ευρώ το 2017. Φέτος, το μέσο ποσό που βεβαιώνεται με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, διαμορφωνόταν μέχρι και την Παρασκευή στα 1.246 ευρώ.

• Ο φόρος εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) απέδωσε το 2017 λιγότερα σε σχέση με το 2016 (11,78 δισ. ευρώ έναντι 12,14 δισ. ευρώ το 2016). Για το 2018, είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 12,047 δισ. ευρώ αλλά –προς το παρόν– τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση 306 εκατ. ευρώ και ενώ δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη οι εισπρακτικές επιδόσεις κατά το β΄ εξάμηνο που είναι και το πλέον κρίσιμο.

• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέφερε το 2017 περίπου 8,313 δισ. ευρώ έναντι 8,171 δισ. ευρώ το 2016, αλλά για να υπάρξει αυτή η αύξηση των 142 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε να επιβληθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα άνω των 1,6 δισ. ευρώ. Για το 2018, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει ότι τα έσοδα θα φτάσουν στα 8,725 δισ. ευρώ. Ηδη, με το μεσοπρόθεσμο ο πήχυς κατέβηκε χαμηλότερα στα 8,6 δισ. ευρώ αλλά και σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο, στο εξάμηνο υπάρχει υστέρηση της τάξεως των 210 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει σε συγκυριακούς λόγους αυτή την υστέρηση (μη καταβολή από τον ΕΦΚΑ οφειλόμενου ποσού από φόρο εισοδήματος) ωστόσο με την υστέρηση που καταγράφεται στα εκκαθαριστικά, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος των 8,6 δισ. ευρώ.

• Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων απέφερε το 2017 περίπου 3,471 δισ. ευρώ έναντι 3,969 δισ. ευρώ το 2016. Για το 2018, προϋπολογίζονταν ούτως ή άλλως λιγότερα (3,322 δισ. ευρώ με τον προϋπολογισμό και 3,465 δισ. ευρώ με το μεσοπρόθεσμο) αλλά στο εξάμηνο υπάρχει υστέρηση 138 εκατ. ευρώ. Και αυτή αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών σε συγκυριακούς λόγους (καθυστερημένη υποβολή φορολογικών δηλώσεων).

Tα γερμανικά ΜΜΕ τώρα αποκαλύπτουν την απάτη της δήθεν καθαρής εξόδου της Ελλάδας: Τον μακρύ δρόμο που καλείται να διανύσει η Ελλάδα μετά την επικείμενη εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής προκειμένου να επιστρέψει με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, επικαλείται σε σχόλιό της η Handelsblatt. «Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να επιστρέψει τις κεφαλαιαγορές», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι παρά το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που κλήθηκε να υλοποιήσει η χώρα, «οι μεταρρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να ατονήσουν μετά την τελευταία δανειακή δόση από την ΕΕ».

Ο γερμανός αρθρογράφος αμφισβητεί το αφήγημα του Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί περί «επιστροφής στην ομαλότητα» και σχολιάζει: «Ακόμη κι αν ο έλληνας ασθενής πήρε εξιτήριο από την εντατική μετά από 8,5 χρόνια, η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μια μακρά περίοδο αποκατάστασης  μέχρις ότου μπορέσει να ξανασταθεί με σιγουριά στα δικά της πόδια».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «μέτρια αποτελέσματα» των προγραμμάτων προσαρμογής της Ελλάδας. «Στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης η Αθήνα είχε μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χώρα της κρίσης στην ευρωζώνης. Αυτό ήταν όμως απαραίτητο, δεδομένου ότι πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο καταστροφικό το σημείο εκκίνησης», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Οι όροι λιτότητας ήταν υπερβολικά σκληροί. Οδήγησαν την Ελλάδα στη βαθύτερη και πιο μακρόχρονη ύφεση που έχει περάσει ευρωπαϊκή χώρα σε περίοδο ειρήνης. Μια χαλάρωση της πιεστικής λιτότητας θα μπορούσε να είχε δώσει νωρίς αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να είχε μετριάσει την ανθρωπιστική καταστροφή από την οποία υποφέρει η Ελλάδα μέχρι και σήμερα», επισημαίνει το σχόλιο, μοιράζοντας τις ευθύνες για τη μη λήψη αποτρεπτικών μέτρων τόσο στους δανειστές όσο και στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προέβησαν σε λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα καθιστούσαν την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη.

Ο αρθρογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως «κλειδί» για διαρκή ανάπτυξη που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από την «παγίδα του χρέους». Σύμφωνα με την Handelsblatt, «ακόμη πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να προσπαθήσει να κερδίσει εμπιστοσύνη παραμένοντας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει το αντίθετο». Ο αρθρογράφος εγκαλεί τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για δηλώσεις περί λήψης μέτρων στα οποία ο ίδιος δεν πιστεύει, αλλά αναγκάζεται να εφαρμόσει υπό την πίεση των δανειστών, σχολιάζοντας ότι «αυτά είναι λανθασμένα μηνύματα». Όπως τονίζει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει «πολιτικές εκπτώσεις στις αγορές. Αυτές δεν δείχνουν έλεος».

Για «μάχη επιβίωσης» στην Ελλάδα κάνει λόγο σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Stuttgarter Nachrichten. «Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Ωστόσο δεν είναι ορατή μια αποκλιμάκωση της κατάστασης για τους ανθρώπους στη χώρα – αντιθέτως: Πολλοί Έλληνες απειλούνται να βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με τη φτώχεια και να μείνουν άστεγοι».

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα της Στουτγκάρδης αναφέρει παραδείγματα εξαιρετικά φτωχών νοικοκυριών στην Αθήνα, ανθρώπων που μετά βίας κατορθώνουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ατόμων που έχασαν τις δουλειές τους και φοβούνται για το τι τους περιμένει στη συνέχεια.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK