kourdistoportocali.comNews DeskΔΕΗ Καλλιτεχνίας

Γράφει η Gillian Rothschild

ΔΕΗ Καλλιτεχνίας

Η διάσωση της κυβέρνησης, και της ΔΕΗ, είναι πρόσκαιρη αφού η εταιρεία φυλλορροεί

O Moσκοβισί σώζει, αν σώζεται, την τιμή της κυβέρνησης όσο αφορά τη ΔΕΗ αφού με παρέμβασή του η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν θα χρειαστεί να νομοθετηθεί αλλά η χώρα θα δεσμευτεί απλώς με συμφωνία με την Κομισιόν και θα γλυτώσει το πέρασμα από τη Βουλή. Ερχεται λοιπόν η στιγμή που οι ΣΥΡΙΖΑ/ANEΛ θα θριαμβολογήσουν και πάλι, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι … πουλάει τη ΔΕΗ.
Γράφει η Gillian Rothschild
Η ίδια η κυβέρνηση πάντως πουλάει τρέλα και για να γλυτώσει και αυτήν την ξεφτίλα, παρακαλεί τους θεσμούς για συμφωνία εκτός του βασικού κειμένου του Staff Level Agreement, αναλαμβάνοντας όλες τις δεσμεύσεις για την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω υπουργικών αποφάσεων και επιστολών προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται ή δεσμεύεται υπό αίρεση, όπως ο Πρωθυπουργός ανερυθρίαστα δήλωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και ο καλός κύριος Μοσκοβισί μπορεί ως Γάλλος να είναι πιο ευγενικός αλλά δεν αστειεύεται.
Η μόνη δέσμευση που απαιτεί νομοθέτηση θα είναι οι νέες ποσότητες προϊόντων προθεσμιακής ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν (ΝΟΜΕ) ενώ σε ό,τι αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, υπήρξε μεσολάβηση του ίδιου του επιτρόπου της Ε.Ε. , μετά την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η ελληνική πλευρά κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και τελικώς κατέληξαν σε έναν πολιτικό συμβιβασμό για να διευκολύνουν την κυβέρνηση που είναι πρόθυμη με τους θεσμούς αλλά ζορίζεται εσωτερικά.
Στο κείμενο του Staff Level Agreement, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δεσμεύεται με την υποβολή πλάνου συμμόρφωσης ως προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πρόσβαση Τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔEΗ και  δεν θα γίνεται αναφορά για την υποχρέωση πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών στην περίπτωση που δεν «τρέξει» η πώληση των λιγνιτικών μονάδων ενώ με οδικό χάρτη επίσης θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και τη δέσμευση για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές της ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανοίξει ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου.
Η διάσωση της κυβέρνησης, και της ΔΕΗ, είναι πρόσκαιρη αφού η εταιρεία φυλλορροεί, χάνει πελάτες, δεν εισπράτει οφειλόμενα και με το ζόρι συμφώνησε με τις τράπεζες για ομολογιακό δάνειο. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα χρόνο πενταπλασιάστηκαν οι καταναλωτές που άλλαξαν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και τριπλασιάστηκαν οι πελάτες των ιδιωτικών εταιριών.
Σταθερά ενισχύεται η διάθεση όλο και περισσότερων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων να αλλάζουν εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ τα σχετικά μεγέθη θα αυξηθούν φέτος λόγω και της εφαρμογής του μέτρου των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που επιτρέπει στις εταιρείες προμήθειας να διαμορφώσουν ανταγωνιστικά τιμολόγια.
Αν τα μεγέθη αυτά συγκριθούν με το 2015, τότε προκύπτει η μεγάλη αύξηση, κατά 263%, του αριθμού των καταναλωτών που αποφάσισαν να ηλεκτροδοτηθούν από διαφορετική εταιρεία.
Και πώς να μην συμβαίνει αυτό αφού, πέρα από όλα τα άλλα, η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας που προανήγγειλε η ΔΕΗ θα έχει και τη «βούλα» του μνημονίου.
Το κόστος των ΥΚΩ που δεν έχει ανακτηθεί από το 2012 και μετά μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ το εκτιμά σε τουλάχιστον 735 εκατ. ευρώ, αλλά πιθανώς είναι υψηλότερο. Οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του λογαριασμού των ΥΚΩ καθώς και χρονοδιάγραμμα της ανάκτησής τους.
Η ΔΕΗ διεκδικεί τη σταδιακή ανάκτηση των 735 εκατ.ευρώ, επισημαίνοντας ότι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι «πολύ μικρή και προσωρινή», ενώ υπογραμμίζει ότι «τα όποια ποσά εισπράττει επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία». Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η κυβέρνηση συζητεί το μέγιστο δυνατό χρονικό ορίζοντα για την ανάκτηση του ποσού που θα εγκρίνει η ΡΑΕ για ΥΚΩ, προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση για τους καταναλωτές και το πολιτικό κόστος αυτής.
Το κόστος των ΥΚΩ αντιπροσωπεύει επενδύσεις και λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ σε ετήσια βάση, προκειμένου να διασφαλιστεί τιμή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και τις επιδοτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στο οποίο εντάσσονται ευάλωτες ομάδες καταναλωτών. Η τιμολόγηση των ΥΚΩ τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται βάσει μεθοδολογίας η οποία  επιβαρύνει υπέρμετρα τους λογαριασμούς ρεύματος.
Εχοντας τρύπες από παντού – φέσια 2,2 δισ.ευρώ, βαρίδια από το Δημόσιο και τους συνδικαλιστές, ελλιπείς υποδομές – με τα χίλια ζόρια κατόρθωσε να συνάψει με τις τράπεζες ομολογιακό δάνειο 200 εκ.ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της, έχοντας ως το τέλος του έτους την υποχρέωση να αποπληρώσει ακόμα έως το τέλος του χρόνου επιπλέον υποχρεώσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ.
Το ομολογιακό δάνειο είναι διετούς διάρκειας με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών αποτελούμενη από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank και φέρει εξασφάλιση μέσω σύστασης ενεχύρου επί υφιστάμενων και μελλοντικών επιχειρηματικών απαιτήσεων της ΔΕΗ από συμβάσεις εταιρικών πελατών, με αξία ετήσιας κατανάλωσης βάσει μέσου όρου δύο προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 125% επί του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Μια βραδιά στο Leverkusen χτύπησαν οι μυστικές υπηρεσίες;
ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΤΑΚΤΟ> Μόλις στο 80% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο