kourdistoportocali.comNews DeskCNN Business> Πολύ πιο σοβαροί οι τριγμοί στο οικοσύστημα των αμερικανικών startups

Γράφει η Julia Horowitz

CNN Business> Πολύ πιο σοβαροί οι τριγμοί στο οικοσύστημα των αμερικανικών startups

Την Πέμπτη, η SoftBank ανακοίνωσε ότι τα τεχνολογικά κεφάλαιά της είχαν χάσει περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος, μακράν η χειρότερη επίδοσή τους στην ιστορία

Όταν η WeWork, η άλλοτε υψηλών αποδόσεων εταιρεία χώρων γραφείων, αναγκάστηκε να ακυρώσει το ντεμπούτο της στη Wall Street στα τέλη του 2019, θεωρήθηκε ως mea culpa για τον κόσμο των startup.

Από την Julia Horowitz/CNN Business

Για χρόνια, οι νέες εταιρείες που έδιναν μεγάλες υποσχέσεις κατανάλωναν χρήματα από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και άλλους ιδιώτες επενδυτές, ενώ ανέφεραν τεράστιες ζημίες. Παντού στη Wall Street υπήρχε διάχυτη η σκέψη ότι αυτό θα έπρεπε να αλλάξει. Δεν συνέβη όμως αυτό.

Οι επενδυτές, γεμάτοι μετρητά κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, συνέχισαν να αναζητούν νέους τομείς για να τοποθετήσουν χρήματα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που υπόσχονταν ταχεία ανάπτυξη έμοιαζαν πάντα εξαιρετική επιλογή. Οι εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια των ΗΠΑ συγκέντρωσαν σχεδόν 330 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, περίπου τα διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ του 2020.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο WeWork, ωστόσο, ένας απολογισμός με πραγματικά στοιχεία δείχνει ότι οι οικονομικές συνθήκες που βοήθησαν στη διευκόλυνση της άνθησης των startups αρχίζουν πλέον να εξαφανίζονται.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα επιτόκια αυξάνονται, μειώνοντας τον ενθουσιασμό για κερδοσκοπικές επενδύσεις και ωθώντας τους επενδυτές να απορρίψουν μαζικά τις τεχνολογικές τους επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, η αστάθεια της αγοράς καθιστά πιο δύσκολο για τις εταιρείες να εισέλθουν στο χρηματιστήριο. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και άλλοι ιδιώτες να δυσκολεύονται στο πάρουν το ρίσκο της επένδυσης, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι -επίσης- εξαιρετικά δύσκολο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Η παραπάνω κατάσταση φαίνεται ήδη στα δεδομένα, σύμφωνα με την PitchBook, μια ερευνητική εταιρεία. Ενώ οι αποτιμήσεις για ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν υψηλές, μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2021.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα με την είσοδο τους στο χρηματιστήριο. Η startup διανομής ειδών παντοπωλείου Instacart, μια από τις πιο πολύτιμες σε αξία ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, υπέβαλε εμπιστευτικά αίτηση για μια αρχική δημόσια προσφορά αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, θα είναι και πάλι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει χρήματα τόσα όσα θα μπορούσε πριν από 12 μήνες. Η Instacart αναθεώρησε την αποτίμησή της από το ανώτατο όριο των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, επικαλούμενη την πρόσφατη αναταραχή της αγοράς.

Οι επενδύσεις σε startups πρώιμου σταδίου πάνε καλύτερα προς το παρόν, καθώς έχουν πολύ χρόνο για να σταθμίσουν τις IPOs, ανέφερε το PitchBook. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε «ένα-δύο ακόμη τρίμηνα» εάν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν άθικτες, προκαλώντας αναστάτωση σε ολόκληρο το οικοσύστημα των startup.

Πουθενά η αλλαγή διάθεσης και οικονομικού κλίματος ως προς τις startups δεν ήταν πιο ξεκάθαρη από την πρόσφατη ανακοίνωση κερδών της SoftBank. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Masayoshi Son, διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε startups τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τον τον πιο σημαντικό επενδυτή τεχνολογίας στον κόσμο.

Ωστόσο, την Πέμπτη, η SoftBank δήλωσε ότι τα τεχνολογικά κεφάλαιά της είχαν χάσει περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος, μακράν η χειρότερη επίδοσή τους στην ιστορία. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο Son αναγνώρισε τις απώλειες και δεσμεύτηκε να αρχίσει να ακολουθεί μια πιο συντηρητική προσέγγιση.

Στο μέλλον, ο ιαπωνικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων θα είναι πιο επιλεκτικός σχετικά με το ποιες συμφωνίες θα αναλάβει, θα εφαρμόσει αυστηρότερα κριτήρια για νέες επενδύσεις και θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των αποδόσεων από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, πρόσθεσε.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;