kourdistoportocali.comNews DeskCNN Business> Ένας νέος χείμαρρος απολύσεων (κυρίως στο real estate) στις ΗΠΑ τροφοδοτεί το άγχος της ύφεσης

Γράφει η Allison Morrow

CNN Business> Ένας νέος χείμαρρος απολύσεων (κυρίως στο real estate) στις ΗΠΑ τροφοδοτεί το άγχος της ύφεσης

Την Τετάρτη, δύο αμερικανικές εταιρείες ακινήτων που άκμασαν στην εποχή της πανδημίας των χαμηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της υπερβολικής ζήτησης, ανακοίνωσαν απολύσεις

Πριν από δύο χρόνια, όταν η πανδημία πυροδότησε την πιο έντονη οικονομική ύφεση που έχει καταγραφεί, ξεκίνησε ένα παλιρροϊκό κύμα απολύσεων. Η ύφεση που ακολούθησε ήταν επώδυνη αλλά σύντομη, καθώς από τεχνικής άποψης διήρκεσε μόνο δύο μήνες. Έκτοτε, επανήλθε.

Η ανεργία στις ΗΠΑ πλησιάζει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν αντέξει μέχρι στιγμής τον ιστορικό πληθωρισμό, κρατώντας την αμερικανική οικονομία όρθια. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, ένας χείμαρρος απολύσεων προσέθεσε στους φόβους των επενδυτών ότι οι τροχοί μπορεί να ξεκολλήσουν…

Από την Allison Morrow/CNN Business

Την Τετάρτη, δύο αμερικανικές εταιρείες ακινήτων που άκμασαν στην εποχή της πανδημίας των χαμηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της υπερβολικής ζήτησης, ανακοίνωσαν απολύσεις. Η Redfin (RDFN), η οποία προχώρησε σε υπερπρολήψεις τα τελευταία χρόνια και απασχολούσε σχεδόν 6.500 άτομα από τον Δεκέμβριο, περικόπτει το 8% του προσωπικού της.

«Όταν γυρίσαμε το βλέμμα μας σε δεκάδες χιλιάδες πελάτες το 2020 και το 2021, έπρεπε να προσλαμβάνουμε χίλιους υπαλλήλους το μήνα προκειμένου να καλύψουμε τη διαφορά, απαιτώντας τρελά επίπεδα προσλήψεων, εκπαίδευσης και αδειοδότησης», έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος Glenn Kelman σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε ότι αυτές οι ομάδες θα πληγούν περισσότερο σήμερα».

Η μετοχή της Redfin υποχωρεί κατά 80% φέτος. Εν τω μεταξύ, η Compass, η οποία απασχολεί 4.500 άτομα, διώχνει το 10% του προσωπικού της, επικαλούμενη «σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης».

Οι απολύσεις δεν σταμάτησαν με τη στέγαση. Το μαστίγιο στις προσλήψεις πλήττει σκληρά την τεχνολογία και την κρυπτογράφηση. Την Τρίτη, η πλατφόρμα κρυπτογράφησης Coinbase απέλυσε ξαφνικά το 18% του προσωπικού της, πάγωσε τις προσλήψεις και ακύρωσε ακόμη και προσφορές εργασίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Brian Armstrong επεσήμανε τον ερχομό μίας ύφεσης λόγω της ανάπτυξης που συνέβη «πολύ γρήγορα».

Το Spotify σχεδιάζει να μειώσει τις προσλήψεις κατά 25%, σύμφωνα με το Reuters. Από την πλευρά του λιανικού εμπορίου, οι StichFix και Carvana κάνουν επίσης περικοπές.

Και την Πέμπτη, ο Elon Musk ανακοίνωσε σε υπαλλήλους του Twitter (TWTR) ότι η εταιρεία «πρέπει να είναι υγιής» οικονομικά, προτείνοντας ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περικοπές θέσεων εργασίας εάν η προσπάθειά του να το αποκτήσει ολοκληρωθεί. Αυτό έγινε μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Reuters έλαβε ένα email από τον Musk που έλεγε ότι ήθελε να απολύσει το 10% του μισθωτού προσωπικού της Tesla επειδή ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία.

Ωστόσο, αν και όλες αυτές οι αναγγελίες απολύσεων είναι οδυνηρές και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αναδρομές στην άνοιξη του 2020, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αποτελούν προάγγελο ευρύτερης αναταραχής.

«Ο σωρός από τα δελτία τύπου δεκάδων εταιρειών εξακολουθεί να είναι απλώς ένα μικρό, μικροσκοπικό κλάσμα του εργατικού δυναμικού», λέει ο οικονομολόγος σε θέματα εργασίας Aaron Sojourner. «Έχουμε δει πολύ γρήγορη, συνεπή αύξηση των θέσεων εργασίας… άρα υπάρχουν πολλοί λόγοι να περιμένουμε επιβράδυνση. Το αν όλο αυτό αποκτήσει αρνητική τροχιά δεν είναι ακόμη σαφές».

Ο Sojourner δεν είναι τυχαίος. Πίσω τον Μάρτιο του 2020, αυτός και ο συνάδελφός του οικονομολόγος Paul Goldsmith-Pinkham ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν με ακρίβεια την πρώτη χιονοστιβάδα σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων απολύσεων σε μια εβδομάδα, που ήταν σχεδόν τριπλάσια από την εκτίμηση που προσέφερε νωρίτερα η Goldman Sachs.

Μέχρι στιγμής, ο ίδιος δεν βλέπει στοιχεία ενός ευρύ μοτίβο που να υποδηλώνει ότι η ισχυρή αγορά εργασίας χαλαρώνει. Αυτό δεν αποτελεί υπόσχεση ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση, λέει, αλλά εξακολουθεί να παραμένει αισιόδοξος. Προειδοποιεί πάντως τους αναλυτές να έχουν κατά νου ότι πολλά από τα οικονομικά μας προβλήματα οφείλονται στο ότι τα πράγματα είναι πολύ καλά.

«Παραπονιούνται ότι οι καταναλωτές έχουν πάρα πολλά χρήματα, ξοδεύουν πάρα πολλά και αυξάνουν τις τιμές… Εργάζονται όσοι θέλουν να εργάζονται», λέει. «Πρόκειται για προβλήματα πολύ υψηλής ποιότητας».

Ο κόσμος επιστρέφει στα καταστήματα λιανικής

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πάντα την κατάρρευση των εμπορικών κέντρων εξαιτίας του διαδικτύου. Και όταν χτύπησε η Covid-19, φαινόταν ότι μπορεί πραγματικά να ήταν το τέλος του τούβλου και του κονιάματος. Για άλλη μια φορά, αυτές οι προβλέψεις ήταν υπερβολικές.

Οι καταναλωτές προφανώς έχουν βαρεθεί να παραγγέλνουν τα πάντα ενώ κάθονται στον καναπέ, έγραψε ο Nathaniel Meyersohn. Όλο και περισσότερο, επιστρέφουν στις μεθόδους του παλιού τρόπου ζωής. «Καθώς η πανδημία έχει υποχωρήσει, βλέπουμε τους καταναλωτές να επιστρέφουν στις προ-πανδημικές δραστηριότητές τους», είπε επίσης ο Brian Nagel, ο οποίος καλύπτει τον τομέα λιανικής στην Oppenheimer & Co. Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων: Η είσοδος σε ένα πραγματικό, φυσικό κατάστημα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή την αλλαγή:

1. Η βιασύνη για αγορές μέσω Διαδικτύου το 2020 δεν ήταν μόνο επειδή βαρεθήκαμε αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Η αγορά με φυσική παρουσία αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και αφού επετράπη να ανοίξουν ξανά τα «μη βασικά» καταστήματα.

2. Oι διαδικτυακές πωλήσεις αμβλύνονται, καθώς ο πληθωρισμός αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να αγοράζουν είδη που κοστίζουν πολύ. Οι μετοχές του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν ο κλάδος λιανικής με τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500 μέχρι στιγμής το 2022, σημειώνοντας πτώση 28% από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την S&P Global.

3. Είναι απλώς διασκεδαστικό: «Τα ψώνια στα καταστήματα είναι μια κοινωνική δραστηριότητα», λέει ο Nagel.

Το Macy’s (M), το πολυκατάστημα που ουσιαστικά μόλις και απέφυγε τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, λέει ότι το εκκρεμές έχει γυρίσει πίσω προς όφελός του. «Είδαμε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, με καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις στα καταστήματα και χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ψηφιακές πωλήσεις», δήλωσε ο CEO Jeffrey Gennette τον περασμένο μήνα σε μία συνομιλία του με αναλυτές. Ο Gennette ανέφερε επίσης ότι οι πελάτες έρχονται στα καταστήματα για να αγοράζουν ρούχα για πάρτι και γάμους, κυρίως αυτό το καλοκαίρι.

Οι κρυπτοσκεπτικιστές απολαμβάνουν τη στιγμή

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ σε αυτή την bear market (όταν μια αγορά βιώνει παρατεταμένη πτώση των τιμών. Συνήθως περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία οι τιμές των τίτλων πέφτουν κατά 20% ή περισσότερο από τα πρόσφατα υψηλά εν μέσω εκτεταμένης απαισιοδοξίας και αρνητικού επενδυτικού κλίματος) προκειμένου να βρει έναν κρυπτοσκεπτικιστή να μουρμουρίζει ή να τιτιβίζει αυθόρμητα: «Σου το είχα πει».

Αυτή την εβδομάδα, καθώς το bitcoin έχασε το 30% της αξίας του, ένα κύμα ξεπουλήματος που θα μπορούσε να κάνει ακόμα και τους πιο σταθερούς πιστούς της κρυπτογράφησης να αναστατωθούν, ολόκληρο το οικοσύστημα κλονίστηκε.

Θορυβώδεις startups απολύουν προσωπικό και αναστέλλουν τις συναλλαγές. Στην περίπτωση της εταιρείας δανεισμού κρυπτογράφησης Celsius, η οποία ανέστειλε όλες τις αναλήψεις αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες βρήκαν τις αποταμιεύσεις τους κολλημένες σε ένα σκοτεινό κενό.

Οι πιστοί των κρυπτονομισμάτων θα πουν απλά ότι έτσι είναι η ζωή στην άγρια ​​δύση των οικονομικών. Τα χαμηλά είναι σίγουρα χαμηλότερα από τις παραδοσιακές επενδύσεις, αλλά τα υψηλά είναι υψηλότερα.

Και φυσικά, η κρυπτογράφηση δεν είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που είχε μια κακή εβδομάδα. Σχεδόν όλες οι μετοχές πλήττονται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η οποία έχει ωθήσει τους επενδυτές μακριά από τα στοιχήματα σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές τεχνολογίας και το bitcoin.

Ωστόσο, το crypto αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρό πρόβλημα. Είναι νέο, γεννημένο μόλις το 2009. Η αγορά κρυπτογράφησης είναι σχεδόν εντελώς άναρχη και υποστηρίζεται από ορδές διασημοτήτων και άπειρων επενδυτών που μπορεί να μη γνωρίζουν καν τι θα πει blockchain.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τύποι όπως ο Bill Gates, ο Warren Buffett, ο Jamie Dimon, η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James και ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός ηγετών της τεχνολογίας προειδοποιούν όλο και περισσότερο το κοινό και τους νομοθέτες για τους κινδύνους της επένδυσης στην κρυπτογράφηση.

Όμως, όσο νέος κι αν είναι ο κλάδος, έχει ήδη εδραιωθεί στην Ουάσιγκτον, διοχετεύοντας εκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες λόμπι τον περασμένο χρόνο. Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές από την άλλη ήταν και είναι θλιβερά αργοί στις κινήσεις τους.

Ωστόσο, η κατάρρευση της Celsius άναψε φωτιές. Οι ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών στην Αλαμπάμα, το Κεντάκι, το Νιου Τζέρσεϊ, το Τέξας και την Ουάσιγκτον ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με την απόφαση της για το πάγωμα λογαριασμών, μετέδωσε το Reuters την Πέμπτη.

«Βλέπουμε τώρα τις συνέπειες της αποτυχίας των ρυθμιστικών αρχών να παρέχουν σαφήνεια», δήλωσε η Perianne Boring, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού Επιμελητηρίου Ψηφιακού Εμπορίου. «Ελπίζω ότι τα πρόσφατα γεγονότα θα επιταχύνουν τις προσπάθειες για την παροχή σαφέστερων πολιτικών στον κλάδο και βεβαιότητας σε όσους επενδύουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
Η αβάσταχτη μοναξιά του Wolfgang Schäuble