kourdistoportocali.comNews DeskΧαλασμένο τρίκυκλο η κυβέρνηση εξαιτίας του ανασχηματισμού

Οι ανασχηματισμοί είναι περισσότερο για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ

Χαλασμένο τρίκυκλο η κυβέρνηση εξαιτίας του ανασχηματισμού

Κανείς υπουργός δεν δουλεύει κι έχουν αρχίσει και οι ζέστες

 

Aπό τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης και απραξίας έχει περιέλθει η κυβέρνηση ενόψει του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού, οι υπουργοί τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους για να μάθουν αν μένουν ή φεύγουν την ώρα που η χαλάρωση απειλεί να τινάξει στον αέρα τους στόχους του μνημονιακού προγράμματος. 

«Οι ανασχηματισμοί είναι περισσότερο για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ». Μ’ αυτή τη φράση παλιός κοινοβουλευτικός σχολίαζε σκωπτικά όλα τα σενάρια αλλά και τα σχέδια περί αλλαγών. «Κανένας ανασχηματισμός δεν βοήθησε καμία κυβέρνηση» λέει και συνεχίζει «το πολιτικό διακύβευμα είναι το θέμα».

Τα προβλήματα που θα επιχειρήσει να επιλύσει ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι σαφώς περισσότερα απ’ αυτά που θα δημιουργήσει. Μετά από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα θα έρθει και η γκρίνια όσων θα βρεθούν εκτός και θα προστεθούν και αυτοί στους οποίους είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες για είσοδο τους στο κυβερνητικό σχήμα. 

Πέραν των προσώπων, το κύριο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος είναι και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης.

Η σύσκεψη των αρχηγών υποκαθιστά πολλές φορές το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται ότι αιφνιδιάζονται σε κρίσιμα γι’ αυτούς θέματα.

Όμως και οι επιλογές εξελίσσονται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα, με πολλούς να υποστηρίζουν πως πρόκειται για ισορροπία τρόμου και για λεπτές ισορροπίες τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη του.

Και αυτό γιατί εκτός από τους υπουργούς θα πρέπει να επιλέξει εκείνους που θα αναλάβουν τις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργού Οικονομικών και του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν

Θέσεις που ενδιαφέρουν κυρίως τους δανειστές οι οποίοι θα πρέπει και να εγκρίνουν τις επιλογές. Παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από τους εγχώριους οικονομικούς παράγοντες. Ο συνδυασμός «ενδιαφέροντος» δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα που μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στις ισορροπίες της κυβέρνησης.    

Ο πολιτικός στόχος είναι μια συνολικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης με αλλαγές τόσο στα πρόσωπα όσο και στις πολιτικές με έμφαση στην αποκατάσταση αδικιών. Το θέμα είναι πως θα δρομολογηθούν αυτές οι αλλαγές όταν η έκθεση του ΔΝΤ δεν δίνει κανένα περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς αλλά επιβάλλει συνέχιση της σκληρής λιτότητας, χωρίς να αποκλείει και νέα μέτρα το 2015.

Ήδη ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να «εκμυστηρευτεί» σε συνομιλητές του ότι δεν έχει κλείσει το θέμα της μετακίνησης του Γιάννη Στουρνάρα από το Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος διότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις για την πρόταση του κ. Σαμαρά να αντικατασταθεί από τον Σταύρο Παπασταύρου. Επίσης δεν είναι βέβαιος ότι ήρθε η ώρα της αποχώρησης για τον Γιώργο Προβόπουλο.

Σε αυτή την υπόθεση, όμως, τον πρώτο λόγο έχει το Βερολίνο και η ΕΚΤ, τι θα κάνει ο κ. Βενιζέλος να δεχτεί τηλεφώνημα; Δύσκολα θα αρνηθεί, για αυτό και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι περισσότερο διαπραγματεύεται καλύτερες κυβερνητικές θέσεις παρά πως θα επιμείνει στις ενστάσεις του.  

Όλα τα παραπάνω, ίσως να επιταχύνουν τις εξελίξεις σε σχέση με την ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, ωστόσο, ενδιαφέρον εμφανίζει και σε ποιο βαθμό ο ανασχηματισμός θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάταξη του κομματικού σκηνικού, που εκ των πραγμάτων προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Άλλωστε αυτός ο ανασχηματισμός θα θέσει σε διάταξη μάχης τα κυβερνητικά κόμματα τόσο σε πιθανή πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες αλλά και ενόψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

 
SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK