kourdistoportocali.comNews DeskBroken Hearts στο Χρηματιστήριο. Τα 80 δις κόκκινα δάνεια απειλούν τον Κυριάκο

Εκτακτη Είδηση

Broken Hearts στο Χρηματιστήριο. Τα 80 δις κόκκινα δάνεια απειλούν τον Κυριάκο

Οι ατελέσφορες συναντήσεις των τραπεζιτών με τον παππού Δραγασάκη και τον Τσίπρα

Ράγισαν καρδιές για μια ακόμη φορά στο Χρηματιστήριο καθώς οι πωλητές ανησυχούν για την τύχη των τραπεζών κυρίως εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Στο μεταξύ διαμορφώνεται κι ένα ομιχλώδες τοπίο στην Ευρώπη και στις ευρωπαικές τράπεζες εξαιτίας του Brexit που εάν κρίνουμε από τις επισκέψεις του Μπόρις Τζόνσον σε Βερολίνο και Παρίσι πάμε κατά διαόλου.

Από την Iόλη Πιερίδη

Στα 80 δις ευρώ των κόκκινων δανείων στις εγχώριες συστημικές τράπεζες έρχεται να προστεθεί κι ένα εξωτερικό χρέος 400 δις ευρώ που κάνει τον εγχώριο ορίζοντα ακόμη πιο σκοτεινό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη είναι σχεδόν ηρωικές.

Μπορούν όμως δύο άνθρωποι να σώσουν μια χώρα, δηλαδή την οικονομία της; Οταν για 10 ολόκληρα χρόνια δεν έγινε ουσιαστικά τίποτε για το εκρηκτικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων με αποκορύφωμα τις αναποτελεσματικές και ατελέσφορες συναντήσεις των τραπεζιτών με τον παππού Δραγασάκη (κάνε μια γύρα Μαρία να δω το φορεματάκι σου-σκηνές από το πολιτμπιρό) και τον καταληψία Τσίπρα, τον επικεφαλής του Κινήματος Δεν Πληρώνω τα δάνειά μου;

Πως είναι δυνατόν οι τραπεζίτες τόσα χρόνια να μένουν άπραγοι κουβαλώντας ένα εκρηκτικό πρόβλημα 80 δις ευρώ στις αποσκευές τους;

Μόλις πριν λίγους μήνες η Εθνική Τράπεζα και ο επικεφαλής CEO Παύλος Μυλωνάς άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενός ελκυστικού προιόντος που πολύ σωστά το παρουσίασε σαν προσφορά της τράπεζας προς τους κόκκινους δανειολήπτες οι οποίοι δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία. 10 χρόνια Μνημόνια είναι πολλά για να υπάρχουν ακόμη 80 δις ευρώ κόκκινα δάνεια.

Για το βρετανικό σορτάρισμα στις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σημείωνε το Capital.gr σε πρόσφατο άρθρο του>

Ενδεχομένως η short position της BlackRock στον τίτλο της Alpha Bank να είναι… συγκυριακή, αν και ασφαλή συμπεράσματα επ’ αυτού θα προκύψουν προσεχώς, μια φορά, πάντως, το λεγόμενο βρετανικό σορτάρισμα έχει άλλου είδους αφετηρία, άλλη πρακτική και πέρα από ευκαιριακό, είναι και κάπως πιο συστημικό”. Με αυτά τα λόγια, παράγοντας της αγοράς αναφερόταν στην επιμονή συγκεκριμένων ξένων funds να σορτάρουν στρατηγικά τις τράπεζες, προφανώς αναφερόμενος στα άλλα χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι αρνητικές θέσεις των Lansdowne Partners, Οceanwood Capital Management και Marshall Wace, που όχι μόνο διαθέτουν short θέσεις και στις τέσσερις τράπεζες, αλλά συχνά πυκνά τις ενισχύουν, όποτε θεωρούν ότι χρειάζεται.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα funds έχουν θέσεις ανάποδες στις μετοχές του κλάδου εδώ και καιρό, ποντάρουν αρνητικά κατά διαστήματα χρησιμοποιώντας διάφορες αφορμές, άλλες φορές την αβεβαιότητά τους για τη χώρα και την οικονομία γενικότερα, άλλοτε προβάλλοντας το θέμα της ποιότητας και της επάρκειας των κεφαλαίων, τις αβεβαιότητες για τη διαχείριση των NPEs, άλλοτε τις ανησυχίες τους για την κερδοφορία των ομίλων, συχνά επειδή… διέβλεπαν νέες ΑΜΚ σε χαμηλά επίπεδα κ.λπ. Εσχάτως φαίνεται, ή μάλλον ακούγεται στην πιάτσα, ότι στη short “φαρέτρα” τους έχουν βάλει και άλλες “γκρίζες ζώνες”, όπως είναι η αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα πετύχει σύντομα μείωση των ποσοστών του πλεονάσματος, ότι θα έρθει “στοπ” από την Ε.Ε. σε κάποια κομβικά νομοσχέδια που προωθούνται, ότι δεν θα επιλυθούν άμεσα προβλήματα με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη διεθνή δίνη που παρατηρείται σε οικονομία και αγορές, ότι απέχει πάρα πολύ από το investment grade και πάει λέγοντας. Ποντάρουν, δηλαδή, σε μια εικόνα “αδυναμίας” της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

Το κατά πόσο τα funds, που ποντάρουν σε μια γενική αποτυχία, θα “πέσουν μέσα” στις προβλέψεις τους, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Το διεθνές κλίμα που εσχάτως έχει διαταραχτεί, αλλά και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί θετικά μεγάλα και εμβληματικά θέματα, θα δώσουν τις απαντήσεις. Όπως, βέβαια, απαντήσεις θα δοθούν και από τις ίδιες τις τράπεζες, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς εντός κι εκτός συνόρων. Η κυβέρνηση, αλλά και οι τράπεζες από την πλευρά τους, έχουν δείξει τα πρώτα θετικά δείγματα σε διάφορους τομείς. Μένει να φανεί αν τα funds, που σορτάρουν στρατηγικά τα τραπεζικά χαρτιά, έχουν αυτήν τη φορά κάνει σωστή “μαντεψιά” ή αν θα “κάψουν τα χέρια τους”, όπως κάμποσες φορές συνέβη τους τελευταίους μήνες. Βέβαια, όσοι είχαν παίξει “κάτω” την αγορά τα προηγούμενα χρόνια προφανώς και έβγαλαν αποδόσεις, πάντως, το προηγούμενο 7μηνο (τουλάχιστον) μάλλον δεν δικαίωσε τους “σορτάκηδες”, αν και είναι αλήθεια ότι εσχάτως έχουν αναθαρρήσει και βγήκαν μπροστά.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE