kourdistoportocali.comNews DeskBoυλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι η Τουρκία εντόπισε και λεηλατεί πλούσιο κοίτασμα που η Κύπρος είχε εκχωρήσει στην ιταλική ENI

Βόμβα Συρίγου

Boυλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι η Τουρκία εντόπισε και λεηλατεί πλούσιο κοίτασμα που η Κύπρος είχε εκχωρήσει στην ιταλική ENI

Mε την ανοχή και επιβράβευση του πλανητάρχη Τραμπ

Σε μία αποκάλυψη-βόμβα προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αγγελος Συρίγος μέσα από την αρθογραφία του στη Καθημερινή.

Ο καθηγητής (αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο) στο άρθρο του με τίτλο Ταχέως προς τουρκικά τετελεσμένα εκτιμά ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros που αλωνίζει την κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται ότι έχει εντοπίσει σημαντικό κοίτασμα στο τεμάχιο 3, που έχει δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλική ΕΝΙ. Από αυτό το τεμάχιο απέπεμψε με πολεμικά πλοία η Τουρκία το γεωτρύπανο της ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018!!!

Αυτό υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ και αυτόματα έχουμε το δεδομένο ότι νατοικό κράτος τραμπουκίζει 3 άλλα σύμμαχα κράτη (Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία) και λεηλατεί κοιτάσματα που δεν του ανήκουν με την ανοχή του πλανητάρχη Τραμπ δηλαδή των ΗΠΑ που μόλις σήμερα επιβράβευσε τον Ερντογάν στο Λονδίνο!

Αντιλαμβάνεστε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη κατάσταση που περιέγραψε ο Μακρόν ενώ ο Σουλτάνος και οι ενεργειές του μπορεί να είναι ο επιταχυντής στη διάλυση της Ευρώπης!

Γράφει ο κ. Συρίγος:

Η Τουρκία θεωρεί πως όλη η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου της ανήκει. Προσκαλεί την Ελλάδα να συνεννοηθούν για να οριοθετήσουν αποκλειστικώς τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ρόδου έως και την Κρήτη. Σε αυτή την περιοχή είναι διατεθειμένη να συζητήσει και συνεκμετάλλευση. Προφανώς τέτοιες αντιλήψεις απευθύνονται σε κράτη μειωμένης κυριαρχίας.

Η δεύτερη κίνηση ήταν η συμφωνία για οριοθέτηση με τη Λιβύη και ήταν στρατηγικής σημασίας. Η Τουρκία έως τώρα έδινε τη δική της ερμηνεία σε υφιστάμενα νομικά καθεστώτα που είχαν συσταθεί στο παρελθόν από διεθνείς συνθήκες. Εφεξής θα έχει τη δική της συνθήκη που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο νομικό καθεστώς.

Εάν και παντελώς παράνομο, θα το επικαλείται διαρκώς. Και οι δύο κινήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που συμβαίνει από τον περασμένο Μάιο και μετά, όταν το γεωτρητικό σκάφος «Φατίχ» εμφανίστηκε δυτικά της Κύπρου. Η Τουρκία έχει αλλάξει ταχύτητα και επιδιώκει συντομότατα την αναθεώρηση του υπάρχοντος status quo και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας.

Αυτό εξηγεί και την τουρκική στάση στο Κυπριακό. Μέχρι προσφάτως το ζητούμενο για την Τουρκία ήταν η σύγκληση πενταμερούς διασκέψεως όπου θα συμμετείχαν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις του νησιού και (ως κοινότητες) οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Ως προς τη σύνθεση, πέτυχε τον στόχο της στην Ελβετία το 2017.

Απέτυχε ως προς το αποτέλεσμα. Τώρα ξαφνικά έπαψε να ενδιαφέρεται για την άμεση σύγκληση νέας πενταμερούς. Υποτίθεται ότι ο λόγος είναι πως περιμένει τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, όπου δεν θα ήθελε να επανεκλεγεί ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί.

Στην πραγματικότητα άλλος είναι ο λόγος της καθυστερήσεως. Το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που αλωνίζει την κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται ότι έχει εντοπίσει σημαντικό κοίτασμα στο τεμάχιο 3, που έχει δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλική ΕΝΙ. Από αυτό το τεμάχιο απέπεμψε με πολεμικά πλοία η Τουρκία το γεωτρύπανο της ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018. Στόχος της Aγκυρας είναι να προχωρήσει σε γεώτρηση, ανακάλυψη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο τεμάχιο 3. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, στην πενταμερή, οψέποτε γίνει, θα είναι σε θέση αντίστοιχη με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει επίσης ανακαλύψει κοιτάσματα υδρογονανθράκων και εκμεταλλεύεται το ένα από αυτά.

Ενώ η τουρκική εξωτερική πολιτική δημιουργεί ραγδαία νέα δεδομένα, η Τουρκία είναι κοντά σε διάρρηξη των δεσμών της με τη Δύση και θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Επικεντρώνεται πρωτίστως στη Μέση Ανατολή λόγω των Κούρδων της Συρίας. Παράλληλα, είναι απίστευτα απομονωμένη από τα κράτη της Μέσης Ανατολής, αφού μόνον με το Κατάρ έχει καλές σχέσεις. Τέλος, για πρώτη φορά μετά το 1922, η Τουρκία έχει τόσο καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ολα αυτά καθιστούν την Τουρκία παίκτη που κινείται στα όρια του παιχνιδιού. Η πιθανότητα ασκήσεως αποτελεσματικών διπλωματικών πιέσεων από όσους είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια είναι περιορισμένη.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Τα αρπαχτικά των θυρίδων της τράπεζας γνώριζαν απ’ έξω και ανακατωτά τους χώρους
Ο Ερντογάν κρύβει το μακελειό στην Τουρκία από τον κορωνοϊό
Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Γιαννιώτισσα 102 χρόνων νίκησε τον κορονοϊό
Αποκάλυψη> Και η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που πιθανά να γεννήθηκε ο νέος κορωνοϊός
Διλήμματα Τσόκλη για κορωνοϊό> “Σκοτώνεις” τον Πικάσο για να ζήσει η κυρά Μαρία;
Ταφόπλακα στην εστίαση και στο χειμερινό τουρισμό οι προτάσεις Σύψα για lockdown
Πόσοι και ποιοι ήθελαν νεκρό τον Φαχριζαντέχ;
Από τι πέθανε τελικά ο Μαραντόνα;
Τι συμβαίνει με τον Ιερώνυμο; Αίφνης μετατίθεται η έξοδος από το Νοσοκομείο. Ποιοι ράβουν ράσα!
-Με τη στάση της έναντι της Τουρκίας, η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο
Καυτή την ανάσα της πολυεθνικής άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ 2020 νιώθει η Άγκυρα