kourdistoportocali.comNews DeskBloomberg> Το όνειρο της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού είναι πλέον απρόσιτο για εκατομμύρια Αμερικανούς

Γράφει η Alicia Wallace

Bloomberg> Το όνειρο της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού είναι πλέον απρόσιτο για εκατομμύρια Αμερικανούς

Τον Μάρτιο του 2022, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20,6% από έτος σε έτος, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο άλμα τα τελευταία 30 χρόνια τήρησης αρχείων

Η αύξηση ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στις ΗΠΑ επιδείνωσε την κρίση στις προσιτές κατοικίες ενώ η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να την κάνει ακόμη χειρότερη, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Στέγασης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Από την Alicia Wallace/Bloomberg

Αν και τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων φαίνεται ήδη να παγώνουν τις υπερθερμασμένες στεγαστικές αγορές, θέτουν ακόμη πιο μακριά τα όνειρα ιδιοκτησίας ακινήτου εκατομμυρίων Αμερικανών, δήλωσαν ερευνητές και ειδικοί της κατασκευαστικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ.

Το εισόδημα που απαιτείται για να πληροί τις προϋποθέσεις για ένα καινούριο σπίτι έχει εκτοξευθεί: Οι πληρωμές στεγαστικών δανείων, φόρου ακινήτων και ασφάλισης για ένα σπίτι με μέση τιμή 340.700 $ κοστίζουν 700 $ περισσότερο από τον Απρίλιο του 2022 από ό,τι ένα χρόνο πριν. Και το ετήσιο εισόδημα που απαιτείται για να πληροί τις προϋποθέσεις για ένα τέτοιο σπίτι είναι 28.000 $ υψηλότερο τον Απρίλιο του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Σπουδών Στέγασης του Χάρβαρντ, το οποίο ανέλυσε δεδομένα από το Freddie Mac και την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Τα οικονομικά κέρδη πριν από την πανδημία, τα μορατόριουμ για κατασχέσεις και εξώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η ισχυρή αγορά εργασίας βοήθησαν όχι μόνο στο να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, αλλά επέτρεψαν και σε άλλους Αμερικανούς -ειδικά σε παλαιότερους Millennials και σε Αφροαμερικάνους- να διαθέτουν τα οικονομικά μέσα προκειμένου να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιών.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 20,6% από έτος σε έτος, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο άλμα τα τελευταία 30 χρόνια τήρησης αρχείων, σύμφωνα με τους πίνακες του Joint Center for Housing Studies των δεδομένων CoStar και CoreLogic Case-Shiller Home Price Indices. Τα ενοίκια αυξήθηκαν επίσης, ειδικά για μονοκατοικίες που χρησίμευαν ως χώροι γραφείων για οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό τράβηξε το ενδιαφέρον των επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες άρπαξαν σπίτια σε μέτριες τιμές, σε ακμάζουσες αγορές, προκειμένου στη συνέχεια να τα νοικιάσουν ή να τα μεταπωλήσουν με κέρδος. Οι επενδυτικές συμμετοχές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% όλων των κατοικιών που πωλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημείωσαν οι ερευνητές των μελετών στέγασης του Χάρβαρντ, επικαλούμενοι στοιχεία της CoreLogic.

Οι νέες κατασκευές αυξήθηκαν επίσης, αλλά η πλειονότητα αυτών των νέων κατοικιών πουλήθηκε για περισσότερα από 400.000 δολάρια, καθιστώντας τα απρόσιτα για τους αγοραστές της πρώτης φοράς, είπαν οι ερευνητές.

Η αύξηση της ιδιοκτησίας, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να μειώσει το χάσμα των μακροχρόνιων, συστημικών φυλετικών ανισοτήτων. Στις αρχές του 2022, τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιού για μαύρα και ισπανόφωνα νοικοκυριά ήταν 45,3% και 49,1%, αντίστοιχα. Συγκριτικά, τα λευκά νοικοκυριά είχαν ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών 77%, έγραψαν οι ερευνητές, επικαλούμενοι στοιχεία της Έρευνας Κενών Κατοικιών της Απογραφής των ΗΠΑ.

Η αύξηση της αξίας των κατοικιών και των χαμηλών επιτοκίων κατά τη διάρκεια της καρδιάς της πανδημίας διεύρυνε περαιτέρω το ήδη δραστικό χάσμα πλούτου μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, καθώς και τις φυλετικές ανισότητες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Άνθρωποι που προσπαθούν να αγοράσουν τα πρώτα τους σπίτια, οικογένειες που προσπαθούν να μεταβούν από το σπίτι εκτός ενοικίασης σε κάτι πιο προσιτό…, δεν ευνοούνται από την αγορά όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Alanna McCargo, πρόεδρος της Ginnie Mae, εταιρεία ομοσπονδιακής υποστήριξης στεγαστικών δανείων.

Η αυξημένη ανησυχία, είπε, δεν είναι μόνο τα αυξανόμενα ποσοστά εξώσεων και κατασχέσεων μετά την άρση των μορατόριουμ που σχετίζονται με την πανδημία, αλλά και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού.

«Πρέπει να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι ώστε να μην αφήνουμε τους ανθρώπους πίσω», είπε η McCargo.

Τεράστια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης

Τα μορατόριουμ έξωσης και αποκλεισμού που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2020 βοήθησαν στην ανακούφιση της οικονομικής πίεσης σε πολλά νοικοκυριά, αλλά ορισμένα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να την ξεπεράσουν, σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ.

Περίπου το 10% των νοικοκυριών υστερούν στις πληρωμές ενοικίων ή στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022. Το μερίδιο των ενοικιαστών πίσω από τις πληρωμές ήταν στο 14,5% έναντι του 6% για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μια τεράστια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, δήλωσε ο Ryan Marshall, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής κατοικιών PulteGroup με έδρα την Ατλάντα. Ο Marshall σημείωσε ότι το υψηλότερο κόστος κατασκευής, οι περιορισμοί στην προσφορά και οι αυστηρές πολιτικές χρήσης γης έχουν αποθαρρύνει την ανάπτυξη.

«Οι δήμοι και οι κάτοικοι δεν θέλουν νέους γείτονες», είπε. «Έχουν το κομμάτι του παραδείσου τους, και δεν θέλουν νέους φίλους, και είναι η θλιβερή πραγματικότητα του κόσμου που ζούμε σήμερα».

Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Σπουδών Στέγασης σημείωσαν ότι μια πιθανή λύση θα μπορούσε να προέλθει από το Σχέδιο Δράσης Προμήθειας Στέγασης της Διοίκησης Biden, το οποίο επιδιώκει να αυξήσει τις οικονομικά προσιτές επιλογές στέγασης μέσω της χρηματοδότησης κρατικών και τοπικών μεταρρυθμίσεων.

Ενώ η Federal Reserve επιδιώκει να αμβλύνει τη ζήτηση για σπίτια και να περιορίσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, μπορεί να κάνει πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει τους συνεχείς περιορισμούς στον αριθμό των διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell την Τετάρτη ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Η Federal Reserve δεν καθορίζει τα επιτόκια που πληρώνουν οι δανειολήπτες για τα στεγαστικά δάνεια άμεσα, αλλά οι ενέργειές της τα επηρεάζουν. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τείνουν να παρακολουθούν τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Όμως τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων επηρεάζονται έμμεσα από τις ενέργειες της Fed για τον πληθωρισμό.

Καθώς οι επενδυτές βλέπουν ή αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων, συχνά πωλούν κρατικά ομόλογα, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις και μαζί με αυτό και σε υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Εάν η νομισματική πολιτική σφίξει και υποκινήσει μια οικονομική ύφεση, αυτό αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, έγραψαν ερευνητές του Χάρβαρντ.

«Με τόσα πολλά νοικοκυριά να πιέζονται οικονομικά από το υψηλό κόστος στέγασης, μια σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να μετατρέψει την πρόσφατη άνοδο της ανασφάλειας της στέγασης σε τσουνάμι προβλημάτων», έγραψαν.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Nίκος Δένδιας> Ο δρόμος μπροστά μας είναι εξαιρετικά μακρύς και γεμάτος εμπόδια
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
Τel Aviv_Βen Gurion Airport, Ιούνιος 2022> -Είμαι υπερήφανος για το βαθύ γαλάζιο διαβατήριο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μου!
Γ. Περιστέρης> O Όμιλός μας υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δις. ευρώ