kourdistoportocali.comNews DeskBen Bernanke (πρώην πρόεδρος της FED)> Στασιμοπληθωρισμός για τα επόμενα δύο χρόνια

Γράφει ο Andrew Ross Sorkin/New York Times

Ben Bernanke (πρώην πρόεδρος της FED)> Στασιμοπληθωρισμός για τα επόμενα δύο χρόνια

- Η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού και της ανεργίας είναι ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει τους πάντες, καθώς έχει πιο σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο

Καθώς στέκεται στην κουζίνα του σπιτιού του, ένα πρωινό στην Washington DC, και πίνοντας ένα ποτήρι νερό με ελαφριά γεύση λεμονιού, ο 68χρονος Ben Bernanke φοράει ένα γκρι κοστούμι, ένα πουκάμισο με κουμπιά, χωρίς γραβάτα και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Brooks.

Από τον Andrew Ross Sorkin/New York Times

Ο ίδιος μοιάζει πολύ μακριά από την εποχή που ήταν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ως πρόεδρος, για οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια αυτής που -μέχρι πρόσφατα- θεωρούνταν η πιο επισφαλής οικονομική στιγμή για τις ΗΠΑ του τελευταίου μισού αιώνα.

Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού και ο οικονομικός αντίκτυπός της -η εν μία νυκτί υποχώρηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με έναν κατακλυσμό χρημάτων που δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία και τώρα, φαινομενικά, ο ξέφρενος πληθωρισμός- έβαλαν σε σκέψεις τον Bernanke. Επίσης, τον ανάγκασαν να γράψει.

Ο Bernanke, σε μια αυτο-επιβεβλημένη καραντίνα, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Νομισματική πολιτική του 21ου αιώνα: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα από τον μεγάλο πληθωρισμό στην Covid-19», το οποίο κυκλοφόρησε ήδη.

Ο πρώην πρόεδρος της FED περιγράφει το βιβλίο του ως «ακαδημαϊκό», αλλά αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό βιβλίο καθώς ο κόσμος προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του Κογκρέσου προκειμένου να τιθασεύσουν τους ρυθμούς της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της μεγάλης κρίσης στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Το ίδιο το βιβλίο του πρώην προέδρου είναι ένα παράδειγμα των διασταυρούμενων απόψεων και ρευμάτων που διαδραματίζονται στην οικονομία των ΗΠΑ: «Δεδομένων των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτό το βιβλίο χρειάστηκε έξι μήνες για να περάσει από το τελικό χειρόγραφο μέχρι να εμφανιστεί στα καταστήματα», λέει.

Ο Bernanke, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «όταν έγινε φανερό ότι δεν θα ταξίδευα πολύ και ότι θα ήμασταν σπίτι για κάποιο διάστημα», την πρώτη περίοδο της πανδημίας, ασχολείται με την ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταπτυχιακή του διατριβή που αφορούσε το κραχ του 1929 και τα επακόλουθά του, λέει, του παρείχε πολύτιμα μαθήματα για το πώς ο ίδιος αντέδρασε στην ύφεση το 2008.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, δεν εστιάζει στο 2008 αλλά στο πώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντέδρασε σε διάφορα οικονομικά σενάρια για περισσότερο από έναν αιώνα, περιγράφοντας και τις κινήσεις άλλων προέδρων της FED όπως του Alan Greenspan. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται βέβαια ότι οι αναγνώστες θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην ανάλυση του Bernanke για τη δεκαετία του 1970, μία περίοδος που μοιάζει εξαιρετικά με αυτό που συμβαίνει στη σημερινή οικονομία.

Ο Bernanke είναι αισιόδοξος ότι ο Jay Powell, ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μπορεί να βοηθήσει στο να τιθασευτεί ο πληθωρισμός χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσει τα ακραία μέτρα που πήρε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Paul Volcker, τη δεκαετία του 1970, ή να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Αλλά ισχυρίζεται επίσης πως είναι πιθανό η χώρα να βρίσκεται σε μια μακρά περίοδο «στασιμοπληθωρισμού», ένας όρος που λέει ο Bernanke επινοήθηκε τη δεκαετία του 1970.

«Ακόμη και με το ευνοϊκό σενάριο, θα έχουμε επιβράδυνση της οικονομίας», λέει. «Και ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός, αλλά πέφτει. Επομένως, τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος όπου η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή, η ανεργία θα είναι τουλάχιστον λίγο αυξημένη και ο πληθωρισμός θα είναι ακόμα υψηλός», προέβλεψε. «Έτσι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε αυτό στασιμοπληθωρισμό».

Ο Bernanke γνωρίζει ότι ο πληθωρισμός μπορεί γρήγορα να γίνει ένα εξαιρετικά σοβαρό πολιτικό ζήτημα —ενδεχομένως να βάλει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στο στόχαστρο του κόσμου— με τρόπο που ούτε η ανεργία δεν το κάνει. «Η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού και της ανεργίας είναι ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει τους πάντες», λέει. «Η ανεργία επηρεάζει πολύ κάποιους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι δεν αντιδρούν επειδή δεν είναι οι ίδιοι άνεργοι. Αντιθέτως, ο πληθωρισμός έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο».

Ο Bernanke φαίνεται να ανησυχεί κάπως για την αξιοπιστία της Federal Reserve στη συνείδηση ​​του κόσμου, ειδικά δεδομένης της επιθετικής προσέγγισης που ακολούθησε το 2008, κάτι που έκανε και ο Powell κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είχα αυτή τη φανταστική συνομιλία στο μυαλό μου μεταξύ του Jay Powell και του William McChesney Martin, όπου νομίζω ότι ο Martin πιθανότατα θα είχε πάθει αποπληξία ή κάτι τέτοιο λόγω των διαφορετικών πραγμάτων που δημιούργησαν οι κατά καιρούς παρεμβάσεις», είπε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Federal Reserve από το 1951 έως το 1970.

Στο βιβλίο του, ο Bernanke περιγράφει τις προσπάθειες του προκειμένου να ενισχύσει τη φήμη της ανεξαρτησίας της Federal Reserve κάνοντας την πιο διαφανή, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής συνεντεύξεων τύπου. «Στην καθημερινή ζωή, κρίνουμε την αξιοπιστία των υποσχέσεων περισσότερο από τις φήμες που κυκλοφορούν παρά από τις ακριβείς λέξεις που χρησιμοποιούνται», λέει.

«Η ίδια αρχή ισχύει και για τις υποσχέσεις της κεντρικής τράπεζας. Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας εξαρτάται εν μέρει από την προσωπική φήμη και τις επικοινωνιακές δεξιότητες των βασικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, αλλά δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι υπεύθυνοι δεν μπορούν να δεσμεύσουν αμετάκλητα τους ίδους ή τους διαδόχους τους, η θεσμική υπόληψη είναι επίσης σημαντική. Έτσι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ένα κίνητρο να ακολουθήσουν τις υποσχέσεις, ακόμη και αυτές που δόθηκαν από τους προκατόχους τους».

Ο Bernanke αποχώρησε από τη Fed ως πρόεδρος το 2014, αλλά παρέμεινε στην Ουάσιγκτον, όπου είναι συνεργάτης στο Brookings Institution και ανώτερος σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Pimco. Ανέφερε ότι προτίμησε να μην χρειαστεί να λάβει τις αποφάσεις που αντιμετωπίζει τώρα ο Powell ή να υπομείνει τις ώρες της κατάθεσης στο Κογκρέσο κατά τις οποίες αμφισβητήθηκαν οι αποφάσεις του.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι το χρέος των φοιτητών θα πρέπει να εξαλειφθεί, η παύση του ως σήμα κατατεθέν του εξαφανίστηκε μονομιάς: «Θα ήταν πολύ άδικο. Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν μεγάλα ποσά φοιτητικού χρέους είναι επαγγελματίες που θα συνεχίσουν και θα βγάζουν πολλά χρήματα στη ζωή τους. Γιατί λοιπόν να τους ευνοούμε έναντι κάποιου που δεν πήγε στο κολέγιο, για παράδειγμα;».

Ή τι γίνεται με την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό της Federal Reserve; Δεν κόμπιασε και πάλι. «Ξέρετε κάτι; Οι στόχοι για τον πληθωρισμό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βραχυπρόθεσμο εργαλείο. Εάν αυξήσετε τον στόχο πληθωρισμού στο 3% για κάποιο βραχυπρόθεσμο στόχο, τότε γιατί όχι στο 4%, ή γιατί όχι στο 3,5%, ή γιατί να μην δημιουργήσουμε μια απαγορευτική ζώνη, ή οτιδήποτε άλλο;», αναρωτιέται.

Τα καλά νέα είναι ότι ο Bernanke δεν ανησυχεί για μια κρίση τύπου 2008. Είναι όμως προβληματισμένος για τις τιμές των κατοικιών, λέγοντας ότι «έχουν αυξηθεί πολύ, όπως στο 30% τα τελευταία δύο χρόνια». «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί», είπε, αλλά σε αντίθεση με το 2008, «τα στεγαστικά δάνεια για αυτά τα σπίτια είναι γενικά πολύ υψηλότερης ποιότητας από τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου πριν από 15 χρόνια».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
Nίκος Δένδιας> Ο δρόμος μπροστά μας είναι εξαιρετικά μακρύς και γεμάτος εμπόδια