kourdistoportocali.comNews DeskΑσφυξία στις τράπεζες και νέο μνημόνιο με υπογραφή Κυριάκου η στρατηγική Τσίπρα

Έχει σχέδιο

Ασφυξία στις τράπεζες και νέο μνημόνιο με υπογραφή Κυριάκου η στρατηγική Τσίπρα

Ο αρχηγός του Σύριζα ζητά αιώνια προστασία της πρώτης κατοικίας

Kι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων-μετά από μία κάμψη-γνώρισε και πάλι αύξηση το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα 283 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται με Covid-19 στα νοσοκομεία, κάποιοι άλλοι συμπολίτες της γνωστής ταξιαρχίας των Φλου-από τον Μπάμπη τον Φλου-ξαναζωντανεύουν το Κίνημα Δεν Πληρώνω γιατί υπάρχουν κορόιδα που πληρώνουν τα χρέη μου.

Έτσι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα στο Capital.gr τριπλασιάσθηκαν από τον Φεβρουάριο τα κρούσματα των ασυνεπών δανειοληπτών καθώς ακούγεται σαν μουσικό χαλί στ΄αυτιά τους το παράγγελμα του Τσίπρα για την αιώνια προστασία της πρώτης κατοικίας λες και όσοι είναι συνεπείς φοράνε μπλουζάκι που γράφει μακάκας.

Προφανώς ο Τσίπρας θέλει να μας οδηγήσει σε νέο μνημόνιο με την υπογραφή Μητσοτάκη τη στιγμή μάλιστα που τζάμπα οι γριούλες στις Κυκλάδες ασπρίζουν τα σοκάκια καθότι δεν πρόκειται να πατήσει πέδιλο τουρίστριας. Οπότε αποχαιρετάμε και τα 20 δις ευρώ που άφησαν στα ταμεία τα 34 εκατ. των τουριστών του 2019.

Την ίδια στιγμή ύφεση έως και 6% φέτος αναμένει η HSBC για την Ελλάδα, η οποία θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη της τάξης του 5,8% το 2021. Η ύφεση στο β’ τρίμηνο θα αγγίξει το 10,3%, ενώ στο γ’ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γίνει έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ από πάνω από +3,5% πέρυσι. Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, ωστόσο, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά τη βρετανική τράπεζα στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019, η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4% από 17,3% πέρσι, ενώ σημαντικό θα είναι και το “χτύπημα” στις επενδύσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν το 2019 και συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα σημειώσουν μείωση 6,8% φέτος από ανάπτυξη 4,6% πέρσι.

Ο κλάδος που θα επηρεαστεί το περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός, ενώ έντονες διαταραχές θα βιώσουν η ναυτιλία και ο μεταποιητικός τομέας.

Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες τώρα, η αύξηση ασυνεπών δανειοληπτών δεν δικαιολογείται απολύτως από την κρίση του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα μετά το lockdown των τελευταίων τριών εβδομάδων, αφού οι τράπεζες διαπιστώνουν πως η μεγάλη μάζα των δανειοληπτών που ήταν συνεργάσιμοι προ κρίσης, συνεχίζουν να το πράττουν.

Αντιθέτως, όσοι παρουσίαζαν συμπεριφορά στρατηγικής αθέτησης πληρωμών κάνουν ένα νέο “πάρτι”. Παράλληλα, όσοι δεν είχαν ρυθμίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, έχουν “κρυφτεί” πίσω από τον κορονοϊό και δεν προχωρούν σε καμία συζήτηση για ρύθμιση.

Χωρίς αμφιβολία, το πλήγμα στην οικονομία από τον κορονοϊό είναι πολύ μεγάλο, αλλά όχι ισομερώς κατανεμημένο. Άλλοι κλάδοι πλήττονται “θανάσιμα” και πρέπει να στηριχθούν με κάθε μέσο, άλλοι μέτρια ή λιγότερο – και πρέπει να βοηθηθούν επίσης αναλογικά – και άλλοι δεν πλήττονται καθόλου.

Με το δεδομένο αυτό και συνυπολογίζοντας την παράμετρο διάρκειας της πανδημικής κρίσης, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση πρέπει να παρέχουν μεν προστασία, να απέχουν δε μακράν από το να δίνουν την αίσθηση παροχών με στοιχεία λαϊκισμού, θέτοντας τις βάσεις για μία νέα τραπεζική – δημοσιονομική κρίση όταν θα έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς τραπεζών, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι αφενός προσωρινά, αφετέρου απευθύνονται μόνο σε όσους πλήττονται πραγματικά από την εξάπλωση της πανδημικής κρίσης.

“Επιδιώκοντας να παράσχει άμεση στήριξη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει συμπεριλάβει το 85% των κλάδων της Οικονομίας στα μέτρα στήριξης, φροντίζοντας μέχρι και για τα γραφεία συνοικεσίων, καθώς με τον κορονοϊό δεν γίνονται γνωριμίες.

Το Υπουργείο Οικονομίας καλεί τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, – και αυτές συμμορφώνονται εκουσίως -, να μην ενοχλούν τους οφειλέτες δανείων. Με ποια λογική, όμως, δεν πρέπει να ενοχλούνται οφειλέτες που και προ κρίσης δεν ήταν ενήμεροι;”, αναφέρουν τραπεζίτες, επισημαίνοντας την ανάγκη να τονιστεί στην κοινωνία από την κυβέρνηση η προσωρινότητα και η στόχευση των μέτρων στήριξης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καλλιεργηθεί μια νέα νοοτροπία “δεν πληρώνω”.

Όπως αναφέρουν, η πορεία των μέτρων πρέπει να εξετάζεται με αυστηρότητα, ώστε να μην δίνεται σε καμία ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί κανονικά, “παράθυρο” για να γλιτώσει το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων της, βάζοντας το κράτος στη θέση του εργοδότη.

Τα μέτρα στήριξης πρέπει επίσης να σταθμίζονται μέρα με τη μέρα και η χρονική διάρκειά τους να μην προαναγγέλλεται. Και να δοθεί ηχηρό μήνυμα στους δανειολήπτες πως οι αναστολές δόσεων δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, είναι προσωρινές και άρα μεταθέτουν και δεν σβήνουν το χρέος.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα, προκειμένου κυβέρνηση και τράπεζες να πετύχουν από κοινού το μείζον: τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να “σβήσουν” από μια φυσική καταστροφή, όπως λογίζεται η πανδημία, και τη χρηματοδότησή τους την επομένη της κρίσης, όταν θα πρέπει να δοθεί και πάλι ώθηση στην Οικονομία για την επιστροφή σε ανάπτυξη.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Μακελειό στα εστιατόρια (-90%) και το αστείο κράτος μειώνει ΦΠΑ σε καφέ και ροφήματα
Εκδίκηση πάθους;
H πλάνη των μεγάλων αριθμών>Αποκαλύπτουμε γιατί δεν θα πάρεις σεντ από τα δις της Ε.Ε.
Το ηθικό κεφάλαιο μίας σπουδαίας Ελληνίδας βιομηχάνου
Οργή λαού για την αστυνομική βία> Νέα σοκαριστικά βίντεο από το θάνατο του Φλόιντ
ΣΟΚ>Δείτε τι χαρτιά ζητάει το κράτος για ανανέωση άδειας λειτουργίας φροντιστηρίου στο Γαλάτσι!
Με χολιγουντιανή διαφορά μπροστά ο Κυριάκος. Πιο ασταμάτητος και από τον Μέσι
32.5 δισ. ευρώ θέλει να μας δώσει η Κομισιόν αλλά τα 10 δισ. με Μνημόνια (δάνεια)
Δείτε πως ένας φορέας κορωνοϊού προκαλεί μακελειό σε συρμό μετρό
Η ΝΔ χάνει δύο μονάδες και την χρυσή ευκαιρία για πρόωρες εκλογές
Tο Divani Apollon Palace & Thalasso επαναλειτουργεί από 1η Ιουνίου
Με γιατρό, γρήγορα τεστ και ειδικά δωμάτια καραντίνας τα ξενοδοχεία στα νησιά