kourdistoportocali.comNews DeskΕΚΛΟΓΕΣ τον Μάιο!

Μόνο στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι”

ΕΚΛΟΓΕΣ τον Μάιο!

Οπως Απρίλιος 2000. Ρόλος-κλειδί για τον Αδωνι Γεωργιάδη

Αν σας αιφνιδιάζει ο τίτλος του θέματος οι εξελίξεις θα είναι ακόμη πιο συναρπαστικές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού στον Ελληνα πρωθυπουργό έγινε υπόδειξη-εντολή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, οπότε έχει ήδη σημάνει συναγερμός στα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γράφει η Gillian Rothschild

Ακόμη και η ενέδρα στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς ήταν ένα μήνυμα στον Τσίπρα να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο γιατί διαφορετικά θα βρισκόταν μπρος σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ποιοι αποφάσισαν να σημάνουν την λήξη της κυβέρνησης Τσίπρα;

Εκείνοι που έκαναν τον Αλέξη πρωθυπουργό και οι οποίοι βρίσκονται εντός αλλά και εκτός της χώρας. Του ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα στις εκλογές-προσδιόρισαν μάλιστα τον Μάιο-γιατί οι εξελίξεις στο Αιγαίο θα είναι ραγδαίες-ίσως και οδυνηρές για την Ελλάδα. Οπως αποκαλύψαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, οι ΗΠΑ αλλά και η Μέρκελ στηρίζουν προκλητικά τον Ερντογάν.

Το κάνουν πλέον και μέσω του ΝΑΤΟ, o Γενικός Γραμματέας του oποίου Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, υποστήριξε ότι είναι θέμα που πρέπει να λύσουν οι δύο χώρες!

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu και σε σχετική ερώτηση, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία».
Στην ίδια συνέντευξη, ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, πλέκοντας το εγκώμιο της γείτονος χώρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Ο Τσίπρας βρίσκεται πιο μόνος από ποτέ στην διεθνή πολιτική σκηνή έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη της Μέρκελ αλλά και του Λευκού Οίκου.

(Η στήριξη της κυβέρνησης στον Ιβάν Σαββίδη έχει στο μεταξύ εξοργίσει τους Αμερικανούς. Ο Σαββίδης κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταλείψει την προεδρία του ΠΑΟΚ και θα βγει μπροστά ο Θοδωρής Ζαγοράκης.)

Ηδη το ΔΝΤ ετοιμάζει ΝΕΟ μνημόνιο για την Ελλάδα και η καθαρή έξοδος στις αγορές δείχνει πλέον εφιαλτική.

Πιέζει μάλιστα με έμφαση για άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων καθώς και για την εφαρμογή των αυξήσεων στους φόρους ένα έτος πριν, το 2019 αντί του 2020.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ενταθούν τον Ιούνιο με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις, την ελάφρυνση του χρέους και την εποπτεία μετά το μνημόνιο. Τότε θα φανεί αν είναι αρκετός ο χρόνος ως τον Αύγουστο για να ολοκληρωθεί ομαλά το πρόγραμμα, ή αν προκύψει θέμα τεχνικής παράτασης ή όπως αλλιώς ενδεχομένως ονομαστεί.

Στον Τσίπρα λοιπόν έγιναν συστάσεις να προσφύγει τον Μάιο στην λαική ετυμηγορία ώστε η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί να είναι εκείνη που θα αναλάβει να φέρει σε πέρα το μεταμνημόνιο.

Στη φάση αυτή και οι δανειστές είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος ως προς την ανάγκη λήψης προληπτικής πιστωτικής γραμμής την επομένη της λήξης του τρίτου προγράμματος, καθώς και ως προς τους όρους εποπτείας ή κατά πόσον θα είναι τελικά καθαρή η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα.

Στην τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έθεσαν πολύ αυστηρό πλαίσιο από την εφαρμογή του οποίου το Ταμείο θα καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τον Μάρτιο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ κλείνουν τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος, τον Απρίλιο το Ταμείο ενεργοποιεί την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και τον Μάιο το Ταμείο κάθεται ως ισότιμος συνομιλητής πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί και απέναντι με τους άλλους δανειστές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει δύο όρους και οκτώ προαπαιτούμενα για να εγκρίνει -τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου- τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα ζητάει τη μείωση του χρέους και την αποπληρωμή άμεσα του μεγαλύτερου μέρους των δανείων που έχει δώσει στη χώρα μας, ποσό της τάξης των 9 δισ. ευρώ καθώς και ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων και ειδικά των 22 από τα 88 που έχει επιβάλλει το ίδιο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα απαιτήσει να επιβληθούν το 2019 τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για το 2020, ώστε η μείωση του αφορολόγητου να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τις περικοπές στις συντάξεις.

Κρίσιμη θα είναι η στάση της Γερμανίας και αν θα δώσει στήριξη στο ΔΝΤ ώστε οι αβεβαιότητες είναι τόσες που κάνουν το διάστημα ως τον Αύγουστο να φαίνεται μικρό.

Το ΔΝΤ διαφωνεί για τον τρόπο που διενεργούνται τα stress tests ενώ θέτει ζητήματα και για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι δανειστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος.

Εδώ τα πράγματα ζορίζουν και θα χρειαστεί οι αποφάσεις να παρθούν από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Σύμφωνα με το σενάριο δεν αποκλείεται να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά από θερμό επεισόδιο. Ο δε Τσίπρας είναι αναγκασμένος κάτω από αυτές τις συνθήκες να πάει σε εκλογές άμεσα.

Kι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ, στην Αθήνα ακούγεται έντονα το όνομα του Αδωνι Γεωργιάδη ως του προσώπου που έλαβε το χρίσμα για την ηγεσία της ΝΔ!

Εάν αυτό συμβεί πριν ή μετά τις εκλογές δεν το γνωρίζουμε. Σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης χρειαστεί να μπει σαν συγκυβερνήτης στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να κρατήσει την προεδρία της ΝΔ και αρχηγός να αναλάβει ο Αδωνις.

Πάντως ο Τσίπρας και οι σύμβουλοί του εκτιμούν ότι ο Μάιος του 2018 είναι ο ιδανικός μήνας για προσφυγή στις κάλπες μια και η συνέχεια αναμένεται εφιαλτική με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Εκτιμούν επίσης ότι πολύ δύσκολα η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία ακόμη κι αν είναι πρώτο κόμμα. Οσο αφορά την δημοσκόπηση της PRORATA για την κυβερνητική Εφημερίδα των Συντακτών ακούγεται ότι καθώς θα προχωράμε προς τις κάλπες του Μαίου οι εταιρίες θα ψαλιδίζουν την διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και Σύριζα ώστε να μοιάζει με ντέρμπυ.

Ο Τσίπρας πάντως εξακολουθεί να λέει στους συνομιλητές του:

-Eγώ δεν χάνω από τον Κυριάκο…

Τώρα εάν γνωρίζει κάτι παραπάνω ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της κάλπης, ποιος ξέρει…

Σε όσους αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας οφείλουμε να σας πούμε ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα επαναληφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Απριλίου του 2000. Τότε που οι οξυδερκείς Ελληνες κοιμήθηκαν με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησαν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Εάν χρειασθεί αυτό θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά με τον Σύριζα και τον Τσίπρα.

(Υπάρχουν άλλωστε τρόποι να μην αποφασίζει τελικά ο λαός.)

Κυριακή 9 Απριλίου 2000. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ήδη 3 χρόνια αρχηγός της ΝΔ και εκείνη τη βραδιά πίστευε ότι θα γινόταν πρωθυπουργός. Κι όμως θα χρειαστεί να περιμένει άλλα 4 χρόνια. Απέναντι του ο Κώστας Σημίτης του ΠΑΣΟΚ που ήταν ήδη τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και η δημοτικότητά του βρισκόταν στα τάρταρα. Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εξαίρεση η Metron Analysis που έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή για αυτό που θα ακολουθούσε δίνοντας νικητή των εκλογών του ΠΑΣΟΚ με οριακή διαφορά.

Οσο για την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη, ο σημερινός πρωθυπουργός έχει εξηγήσει κατ΄επανάληψη στους συνομιλητές του γιατί θα ήθελε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Επικρατείας του Σύριζα.

129296

130010

O ANΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ

Στο μεταξύ η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel όπως μεταδίδει ο Άρης Καλτιριμτζής (DW), εστιάζει στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Ποιος είναι ο άνδρας με το περίστροφο;». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η έφοδος του ένοπλου μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο «βυθίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια βαθιά κρίση – και απειλεί ολόκληρη τη χώρα». Η ανταπόκριση του Spiegel περιγράφει την άφιξη του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα, την αγορά του ευρισκόμενου σε κρίση ΠΑΟΚ το 2012, την ανάδειξη της ομάδας σε μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος και την εξέλιξη του ιδίου μέσα σε λίγα χρόνια «σε έναν από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ούτως η άλλως δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, έχει περιέλθει σε μια οξύτατη κρίση. Πρόκειται και για μια αξιομνημόνευτη στροφή στην ιστορία επιτυχίας του Ιβάν Σαββίδη. Η χαιρεκακία είναι έντονη στις τάξεις των ποδοσφαιρικών και επιχειρηματικών του εχθρών. Αυτοί θεωρούσαν ανέκαθεν τον Σαββίδη αμφίβολης υπόστασης επιχειρηματία, ως έναν υπερβολικά προσηλωμένο στους στόχους του ολιγάρχη με εξαιρετικές επαφές με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Γι΄αυτούς (σ.σ. τους εχθρούς του Σαββίδη) το επεισόδιο στο γήπεδο ήταν έκφραση του αισθήματος ότι είναι άτρωτος, γνωρίζοντας ότι προστατεύεται από τους πολιτικούς του πάτρωνες, τον πλούτο του και την αγάπη των οπαδών του ΠΑΟΚ».

 Το Spiegel περιγράφει την άνοδο του Ιβάν Σαββίδη, που ξεκινώντας ως απλός εργάτης έφτασε στην 30η θέση της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Ρώσους το 2013 και την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής του κόμματος του ρώσου προέδρου Πούτιν. Επίσης γίνεται λόγος για την εξαγορά πλειάδας επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως και για τη συμμετοχή του στην κοινοπραξία που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη.

«Αναμφίβολα η ταχεία άνοδος του Σαββίδη ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, αυτός και ο Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο», σχολιάζει το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε τον ΠΑΟΚ χωρίς να καταβάλει εκατομμύρια ευρώ τόκων για τα χρέη της ομάδας επωφελούμενος από έναν νόμο, ενώ αναφέρεται και η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για διαγραφή υψηλού προστίμου που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ. Ως αντάλλαγμα προς την κυβέρνηση Τσίπρα «η εφημερίδα και ο τηλεοπτικός του σταθμός είναι φιλοκυβερνητικά, ενώ ο ίδιος συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Πούτιν και καλεί τους Έλληνες να ‘κρατηθούν από τον Τσίπρα’».

Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμά κανείς τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, δεδομένου ότι «μια γερμανική εταιρεία αγόρασε τα ελληνικά αεροδρόμια, μια κινεζική το λιμάνι του Πειραιά και τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, για τους οποίους είχαν ενδιαφερθεί και Ρώσοι, τους ανέλαβαν Ιταλοί. Ακόμη δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πεδίο δράσης ύποπτων μορφών ήδη πριν από την περίοδο του Σαββίδη».

Σύμφωνα με το Spiegel, «ο Ιβάν Σαββίδης προκαλεί τόση αποστροφή στην Ελλάδα επειδή τον βλέπουν ως απειλή του κυρίαρχου κατεστημένου. Είναι ένας νεόπλουτος ταπεινής καταγωγής. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η στενή του σχέση με τον Τσίπρα. (…) Μετά είναι και η νέα του πατρίδα: η Θεσσαλονίκη. Μια πόλη ακριβώς το ίδιο περιθωριοποιημένη όσο και ο Σαββίδης, πάντα στη σκιά της πανίσχυρης Αθήνας, όπου ανέκαθεν κινούνται τα νήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής. Στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης έχει την στήριξη όλων, από όλο το κομματικό φάσμα».

Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων «το παρόν σκάνδαλο γύρω από τον Σαββίδη είναι επικίνδυνο για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι ένας νέος διχασμός, αυτή τη φορά με γεωγραφικές και οικονομικές διαχωριστικές γραμμές –και με αφετηρία μια ποδοσφαιρική έχθρα».

Στην αποβολή του ΠΑΟΚ από τις τάξεις της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) αναφέρεται με σύντομο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «το επεισόδιο με το περίστροφο έχει συνέπειες» και επισημαίνει ότι «η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή της ελληνικής επαγγελματικής ομάδας σε αυτήν» εξαιτίας της εφόδου του ένοπλου προέδρου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο. Η SZ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης «απειλείται με σοβαρές ποινές που ενδέχεται να φθάσουν μέχρι και τον υποβιβασμό της».

Στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Handelsblatt. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να εφαρμόσει 88 μεταρρυθμίσεις σε 100 ημέρες», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, επισημαίνοντας ότι «έως την 21η Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας προκειμένου να αποδεσμεύσει τη χώρα από τη δανειακή στήριξη».

Η Handelsblatt τονίζει ότι παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται υπό την ηγεσία του νέου υπουργού Οικονομίας και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τη χάραξη μια μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής, με την οποία πρόκειται να στηρίξει η Ελλάδα την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας». Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα το αργότερο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για δύσκολο πολιτικό ζήτημα, δεδομένου ότι «επιπλέον παραχωρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλείς σε πολλά κράτη του ευρώ. Από την άλλη όμως προσφέρουν στους δανειστές ένα εργαλείο ώστε να διατηρήσουν τη χώρα υπό παρακολούθηση –για παράδειγμα συνδέοντας την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σενάριο άσκησης νέων ελέγχων μετά το τέλος του προγράμματος δεν ηχεί ευχάριστα στα αυτιά του έλληνα πρωθυπουργού. «Αυτός επιμένει από τη μία σε ελάφρυνση του χρέους, ταυτόχρονα όμως υπόσχεται στους συμπατριώτες του μια ‘καθαρή έξοδο’ από το πρόγραμμα, χωρίς νέους όρους».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τέτοιες εξαγγελίες από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού προκαλούν «ανάμεικτα συναισθήματα στους κύκλους των θεσμών. Εκεί υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα ενδέχεται να αντιστρέψει μετά τη λήξη του προγράμματος μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, και να μοιράσει δώρα –εξάλλου το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019 επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK