kourdistoportocali.comNews Desk-Ο άνετος Ερντογάν έπαιρνε τηλέφωνο τον Τραμπ ακόμα και στο γήπεδο γκολφ

Αποκαλύψεις Καρλ Μπερνστάιν

-Ο άνετος Ερντογάν έπαιρνε τηλέφωνο τον Τραμπ ακόμα και στο γήπεδο γκολφ

Ο εμβληματικός δημοσιογράφος που ξεσκέπασε το σκάνδαλο «Watergate» αποκαλύπτει

Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό άρθρο με στοιχεία από απόρρητη έκθεση για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων Πούτιν και Ερντογάν, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του CNN ο Καρλ Μπερνστάιν, ο δημοσιογράφος που μαζί με τον Μπομπ Γουντγουόρντ ξεσκέπασαν το σκάνδαλο «Watergate». Σύμφωνα με τον 76χρονο σήμερα Μπερνστάιν, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν τόσο απροετοίμαστος που αρκετές φορές απείλησε με τους ισχυρισμούς του την εθνική ασφάλεια της χώρας, ενώ καυχιόταν για τα επιτεύγματά του. Ο δημοσιογράφος ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ δεν διάβαζε σχεδόν ποτέ το ενημερωτικό υλικό που είχαν προετοιμάσει οι μυστικές υπηρεσίες και συχνά δεχόταν μη προγραμματισμένες κλήσεις από ξένους ηγέτες, αφήνοντας άναυδους του συμβούλους του.
Δύο ανώνυμες πηγές, δήλωσαν στον Μπερνστάιν, ότι η συχνότητα των τηλεφωνημάτων και η συμπεριφορά του Τραμπ τις οδήγησε να πιστέψουν ότι ο πρόεδρος ήταν «παραληρηματικός» και ότι πίστευε ότι μπορούσε να γοητεύσει ή να εκφοβίσει άλλους ηγέτες, πράττοντας αυτό που ήθελε.

Καρλ Μπερνστάιν

Κάποια περίοδο, σύμφωνα με τον 76χρονο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε καλέσει τον Τραμπ τουλάχιστον δύο φορές σε μία εβδομάδα, και υπήρχαν σαφείς εντολές οι γραμμές να μεταφέρονται απευθείας στον Τραμπ. Κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ φέρεται να ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το πόσο συχνά ο Ερντογάν τηλεφωνούσε και πόσο εύκολα ξεπέρναγε τα συνήθη πρωτόκολλα και διαδικασίες του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να φτάσει στον Τραμπ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μάλιστα φέρεται να έβρισκε τον Τραμπ ακόμα και όταν εκείνος ήταν στο γήπεδο του γκολφ και ο Αμερικανός πρόεδρος σταματούσε το παιχνίδι για να κάνει μακρές συνομιλίες μαζί του. Σύμφωνα με το CNN, ο Ερντογάν θα ζητούσε από τον Τραμπ πολιτικές παραχωρήσεις και χάρες.
Ο Τραμπ, σύμφωνα με το άρθρο, είχε λίγες γνώσεις σχετικά με την κρίση της Συρίας και την ιστορία στην περιοχή, που ο Ερντογάν ήταν σε θέση να τον εκμεταλλευτεί εύκολα. Ο Ερντογάν του τα πήρε όλα, είπε μία πηγή στον Μπερνστάιν.
Μάλιστα, η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι κλήσεις με τον Ερντογάν ήταν ένας σημαντικός λόγος για την εντολή του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία. Να θυμίσουμε ότι οι New York Times ανέφεραν τον Οκτώβριο του 2019, ότι η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο επί σχεδόν μια δεκαετία ήρθε «παρορμητικά» μετά από ένα τηλεφώνημα με τον Ερντογάν. Η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων επέτρεψε στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους. Σύμφωνα με το Business Insider, οι αμερικανικές δυνάμεις ενήργησαν «αποτρεπτικά» για την Τουρκία ώστε να μην επιτεθεί στους Κούρδους οι οποίοι είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και ήταν εκτός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Σε απάντηση στην απορρητη έκθεση που παρουσιάστηκε από το CNN, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Μάθιους δήλωσε στο Business Insider: «Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι διαπραγματευτής παγκόσμιας κλάσης που προωθεί με συνέπεια τα συμφέροντα της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή. Από τη διαπραγμάτευση της πρώτης φάσης της Κίνας και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής μέχρι το να συνεισφέρουν περισσότερα οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και νικώντας το ISIS, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει την ικανότητά του να προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

«Δύο άντρες σε ατμόλουτρο»

Σχετικά με τις επικοινωνίες Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, αξιωματούχος δήλωσε στο CNN, ότι «[ο Τραμπ] δίνει το πλεονέκτημα που κερδήθηκε σκληρά στον Ψυχρό Πόλεμο. Έχει δώσει στη Ρωσία μία σανίδα σωτηρίας -γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μία παρακμάζουσα δύναμη. Παίζει με κάτι που δεν καταλαβαίνει και τους δίνει δύναμη που θα χρησιμοποιούσαν [επιθετικά]». Μάλιστα, πηγή περιέγραψε τη φύση των κλήσεων μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν σαν να ακούγονται σαν «δύο άντρες σε ατμόλουτρο».
Ο Μπερνστάιν σημειώνει στο άρθρο του ότι πολλές από τις περιγραφές αντικατοπτρίζουν εκείνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον σχετικά με την περίοδο που βρισκόταν στη διοίκηση του Τραμπ, αν και καλύπτουν μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο από την θητεία του στον Λευκό Οίκο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK