kourdistoportocali.comNews DeskΑπό την ίδρυση των ΗΠΑ έχουν ψηφιστεί μόνο 10 φορολογικά νομοσχέδια!

Γράφει η Gillian Rothschild

Από την ίδρυση των ΗΠΑ έχουν ψηφιστεί μόνο 10 φορολογικά νομοσχέδια!

Στην Ελλάδα χάνεται η μπάλα και το μέτρημα

Χάνει τη μπάλα ο φορολογούμενος αν επιχειρήσει να μάθει τι ισχύει στο εγχώριο φορολογικό σύστημα. Πολύ περισσότερο ο επίδοξος επενδυτής αν δεν έχει τρομάξει από άλλα γεγονότα και φθάσει μέχρι τη φορολογική νομοθεσία, τότε θα φύγει τρέχοντας.

Τα τελευταία τέσσερα και κάτι χρόνια, κάθε δύο μήνες ο νόμος άλλαζε. Η αστάθεια του φορολογικού συστήματος είναι ίσως το σημαντικότερο αντικίνητρο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα: έτσι οι επενδυτές αποχωρούν, μεγάλες εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, άλλες οδηγούνται στη διακοπή εργασιών.

Γράφει η Gillian Rothschild

Η κατάσταση αυτή και η ρευστότητα του φορολογικού καθεστώτος έχει κόστος, στις ίδιες τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους όταν οι επιχειρήσεις φεύγουν αλλά και στο Δημόσιο καθώς διογκώνεται η φοροδιαφυγής και μειώνονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Σε διάστημα 50 μηνών σε 4 από τους βασικότερους νόμους που εφαρμόστηκαν το 2014 (κώδικας φορολογίας εισοδήματος, κώδικας φορολογικών διαδικασιών, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΠ), έγινε τροποποίηση με 82 άλλους νόμους που προσέθεταν ή καταργούσαν διατάξεις.

Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους έχουν ψηφιστεί 10 φορολογικά νομοσχέδια, ενώ στην Ελλάδα από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, η φορολογική αβεβαιότητα είναι από τις μεγαλύτερες και πλέον ανόητες σπατάλες που κάνει το κράτος: προκαλεί κόστος για τις επιχειρήσεις, όπως και οι πραγματικοί φόροι, χωρίς να είναι έσοδο για το κράτος.

Παρότι το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν το επιτρέπει και οι συνέπειες της πολυνομίας αλλά και της κακονομίας είναι δραματικές. Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, η φορολογική αβεβαιότητα «ακυρώνει τις προϋποθέσεις μεγέθυνσης της ελληνικής επιχείρησης, στερώντας έτσι τη δυνατότητα απασχόλησης στους νέους επιστήμονες και στο δημιουργικό ταλέντο. Ετσι και αυτοί, μαζί με τις ποιοτικές άμεσες ξένες επενδύσεις, αποφεύγουν κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ την Ελλάδα, όπως καταγράφει για άλλη μία φορά το WEF στην ετήσια έρευνά του.

Στην έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 137 χωρών ως προς το εάν η φορολογία αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.

Πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ ανέδειξε την ένταση με την οποία η φορολογική αβεβαιότητα εκδιώκει από μια χώρα κυρίως τις ποιοτικές επενδύσεις, τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται 15.000 νέες μεσαίες και 1.000 μεγάλες οργανωμένες παραγωγικές επιχειρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τονίζει ότι η υπερφορολόγηση και η φοροδιαφυγή. Όπως σημειώνει, το ασταθές φορολογικό καθεστώς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις ενώ ακόμη πιο κρίσιμη είναι η υπερφορολόγηση της εργασίας. Οι συντελεστές φόρου και εισφορών στην εργασία συν τον φόρο εισοδήματος για ένα μισθωτό των 2.000 ευρώ τον μήνα δημιουργούν μια «ψαλίδα» εκτός πραγματικότητας. Και αυτό σε μια κοινωνία με υψηλή παραβατικότητα όπου η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά,  προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας οδηγούν σε έξαρση της φοροδιαφυγής καθώς πολλοί αισθάνονται ότι φοροδιαφεύγουν δικαιολογημένα.

Βασικό ζητούμενο για όλες τις επιχειρήσεις είναι η φορολογική σταθερότητα υποστηρίζει και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος. Από τα βασικά στοιχεία που εξετάζει ένας επενδυτής σε μια χώρα είναι το φορολογικό περιβάλλον και όχι τόσο το ύψος όσο η σταθερότητα.

Για την Παπαστράτος και την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και η πολυεθνική εταιρεία πήρε την απόφαση να επενδύσει στην Ελλάδα τελικώς επειδή η χώρα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η στρατηγική της θέση, το υψηλό επίπεδο των ανθρώπων της, και φυσικά, στη δική μας περίπτωση, η τοπική παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας καπνών.

Ενα ασταθές φορολογικό σύστημα, αποθαρρύνει τους επενδυτές εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΛΙΝΟΪΛ Γιάννης Αληγιζάκης-photo κάτω. Ο στόχος κάθε επενδυτικής κίνησης είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας και η κερδοφορία της επιχείρησης. Την απόδοση της επένδυσης επηρεάζει το ισχύον φορολογικό καθεστώς, τόσο στην εκτίμηση των ποσοτικών μεγεθών όσο και στην οικονομική επιβάρυνση από φόρους, της οικονομικής μονάδας. Ενα καθεστώς φορολογικής αστάθειας και αβεβαιότητας, συνήθως επιδρά αρνητικά στη σχετική απόφαση και οδηγεί τελικά στη μη υλοποίηση της επένδυσης.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK