kourdistoportocali.comNews DeskAπό πάνω ο ΟΗΕ από κάτω η Hamas! Kανονικά συνεταιράκια. Ο IDF ξεμπροστιάζει τους υποκριτές

Breaking News

Aπό πάνω ο ΟΗΕ από κάτω η Hamas! Kανονικά συνεταιράκια. Ο IDF ξεμπροστιάζει τους υποκριτές

«Πρέπει να ξέρετε ότι το να κρατάτε μυστικά είναι θρησκευτικό καθήκον»

Βρέθηκε στρατιωτική μονάδα της Hamas κάτω από τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα
Το υπόγειο συγκρότημα είχε κλιματιζόμενο δωμάτιο με διακομιστές υπολογιστών, χώρο γραφείου

Aπό πάνω ο ΟΗΕ από κάτω η Hamas! Kανονικά συνεταιράκια. Κάντε μία προσομοίωση για τον αντίστοιχο ρόλο του ΟΗΕ στη Κύπρο. Στη συνέχεια ερωτήματα σε ποιους ανήκει ο ΟΗΕ και εάν ο πραγματικός του στόχος είναι η ειρήνη ή η συμβολή του στον έλεγχο του κόσμου από τα πρόσωπα πίσω από τη κουρτίνα.

Πάμε να δούμε για μία ακόμη φορά τις στενές σχέσεις ΟΗΕ-Hamas όπως αυτές είναι καλωδιωμένες στον υπόγειο κόσμο τς Γάζας. Ο IDF ξεμπροστιάζει τους υποκριτές.

To ρεπορτάζ είναι των Dov Lieber και David Luhnow για τη Wall Street Journal-τα σχόλια δικά μας.

GAZA —Κρυμμένο βαθιά κάτω από την έδρα της υπηρεσίας βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους  βρίσκεται ένα συγκρότημα της Ηamas με σειρές διακομιστών υπολογιστών που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ λένε ότι χρησίμευαν ως σημαντικό κέντρο επικοινωνίας και κέντρο πληροφοριών για την ισλαμιστική μαχητική ομάδα.

Μέρος από σήραγγες και υπόγειους θαλάμους λαξευμένους στο αμμώδες έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, το συγκρότημα κάτω από τα κτίρια της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών-United Nations Relief and Works Agency στην πόλη της Γάζας φαίνεται να λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια που αντλείται από την παροχή ρεύματος του ΟΗΕ, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ένας ρεπόρτερ της Wall Street Journal και δημοσιογράφοι από άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς επισκέφτηκαν τη περιοχή την περασμένη εβδομάδα σε ένα ταξίδι που διοργάνωσε ο στρατός του Ισραήλ. Μια σήραγγα φάνηκε επίσης να περνά κάτω από ένα σχολείο που διοικείται από τον ΟΗΕ κοντά στα κεντρικά γραφεία.

A map of Gaza showing where Israel’s military says a subterranean base was located

Διαδρομή σήραγγας κάτω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ
Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι η υπόγεια βάση ήταν σημαντικός κόμβος πληροφοριών. Η τοποθεσία μιας στρατιωτικής εγκατάστασης της Ηamas κάτω από σημαντικές εγκαταστάσεις του ΟΗΕ είναι απόδειξη, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι, της ευρείας χρήσης ευαίσθητων πολιτικών υποδομών από τη Hamas ως ασπίδες για την προστασία των μαχητών της. Συγκροτήματα τούνελ έχουν επίσης βρεθεί κοντά ή κάτω από μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας.

 

Η ανακάλυψη από το Ισραήλ των επιχειρήσεων της Hamas κάτω από τα γραφεία της Unrwa είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην υπηρεσία, η οποία αντιμετωπίζει διεθνή έλεγχο μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι τουλάχιστον 12 από τους υπαλλήλους της είχαν διασυνδέσεις με την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, στην οποία οι αρχές λένε ότι σκότωσε 1.200 Ανθρωποι.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν στο Unrwa γνώριζαν το συγκρότημα της σήραγγας, είτε από δραστηριότητες κατά την κατασκευή του είτε από την έκρηξη στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όταν το συγκρότημα άρχισε να λειτουργεί.

Η Unrwa ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι αναφορές για τούνελ κάτω από την έδρα της στη Γάζα «αξίζουν μια ανεξάρτητη έρευνα» και είπε ότι «δεν έχει τη στρατιωτική τεχνογνωσία και την ασφάλεια ούτε την ικανότητα να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιθεωρήσεις για το τι βρίσκεται ή μπορεί να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της-δλδ μας δουλεύει ο ΟΗΕ!

Ο ισραηλινός στρατός έσκαψε ένα πάρκινγκ δίπλα σε σχολείο του ΟΗΕ για να δημιουργήσει τη δική του είσοδο στο δίκτυο σήραγγας που οδηγεί στον στρατιωτικό κόμβος της Ηamas κάτω από την έδρα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας.

Η τοποθεσία της Unrwa στη Γάζα πέρυσι

 

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι γνώριζαν για το συγκρότημα που βρίσκεται κάτω από την έδρα της Unrwa εδώ και μερικά χρόνια, αλλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές για να το στοχεύσουν λόγω της παρουσίας του ΟΗΕ από πάνω.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι η Ηamas έχει διεισδύσει στην Unrwa και έχει ριζοσπαστικοποιήσει την οργάνωση, ιδιαίτερα στη Γάζα, όπου η Hamas ανέλαβε την εξουσία μέσω πραξικοπήματος το 2007. Οι ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίες έχουν εκτιμήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι περίπου το 10% των 12.000 περίπου υπαλλήλων της Unrwa στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Παλαιστίνιοι, έχουν δεσμούς με την μαχητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του ενός τέταρτου των ανδρών υπαλλήλων της – ένα ποσοστό που το Ισραήλ λέει ότι είναι υψηλότερο από το περίπου 15% των ανδρών της Γάζας που συνδέονται με την ομάδα, είτε μέσω του στρατιωτικού είτε του πολιτικού παρασκηνίου.

Στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον ισραηλινό στρατό στην συνοικία al-Rimal της πόλης της Γάζας στη βόρεια Γάζα έδειξαν το δίκτυο σήραγγας της Ηamas, το οποίο έτρεχε σε μία φιδωτή διαδρομή για περίπου μισό μίλι κάτω από τον ΟΗΕ και άλλα κτίρια στην περιοχή.

Για να δείξει ότι το υπόγειο κέντρο πληροφοριών βρισκόταν κάτω από το συγκρότημα Unrwa, ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματικός, αντισυνταγματάρχης που ζήτησε να αναγνωριστεί με το μικρό του όνομα, Ido, τοποθέτησε μερικά μικροαντικείμενα που ανήκαν στους δημοσιογράφους σε έναν λευκό κουβά, τον οποίο κατέβασε βαθιά μέσα σε μια τρύπα που έσκαψε ο Ισραηλινός στρατός.

Την επόμενη φορά που οι δημοσιογράφοι είδαν τα πράγματά τους, βρίσκονταν στον ίδιο κουβά μέσα στο ηλεκτρικό δωμάτιο που τροφοδοτούσε τη βάση της Ηamas «20 μέτρα πάνω από εμάς, είναι η έδρα του ΟΗΕ», είπε ο αξιωματικός, δείχνοντας ψηλά καθώς έδινε τα αντικείμενα πίσω.

Ο αξιωματικός, διοικητής της 401ης Ταξιαρχίας, περιέγραψε τη βάση ως κέντρο πληροφοριών που κατευθύνει τις τοπικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και είπε ότι τοποθετώντας την κάτω από το αρχηγείο της Unrwa, η Ηamas ήταν ξεκάθαρα αποφασισμένη να εμποδίσει το Ισραήλ να το βρει ή να το βομβαρδίσει.

Δίπλα στο δωμάτιο με διακομιστές υπολογιστών, το οποίο ήταν κλιματιζόμενο, υπήρχε ένα δωμάτιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος εξοπλισμένο με τεράστιες μπαταρίες, προφανώς για να χρησιμεύσει ως εφεδρικό σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Το δωμάτιο ηλεκτρικού ρεύματος και το δωμάτιο του διακομιστή ήταν κάτω από το δωμάτιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του συγκροτήματος Unrwa, είπε ο αξιωματικός. Είπε ότι τα καλώδια έπεσαν στην υπόγεια βάση από το συγκρότημα Unrwa, επιτρέποντας στη Hamas να κλέψει ηλεκτρική ενέργεια από την υπηρεσία του ΟΗΕ για να τροφοδοτήσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις της.

Τα ηλεκτρικά καλώδια από το δωμάτιο φαίνονται να κατευθύνονται προς τα πάνω, ενώ τα ηλεκτρικά καλώδια στο ηλεκτρικό δωμάτιο της Unrwa κατευθύνονται προς το έδαφος.

Ένα δωμάτιο που περιέχει καρέκλες γραφείου και άλλες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων δύο υπολογιστών, στο στρατηγικό κέντρο πληροφοριών της Ηamas κάτω από το αρχηγείο της Unrwa. Φωτογραφία: Dov Lieber/The Wall Street Journal

 

Για να φτάσει στο κέντρο διακομιστών, η ομάδα των δημοσιογράφων ταξίδεψε αρχικά σε μια τοποθεσία περίπου μισό μίλι μακριά από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε σκάψει μέσα από ένα πάρκινγκ για να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο της σήραγγας που οδηγεί στην υπόγεια βάση. Ο χώρος στάθμευσης ήταν δίπλα σε ένα  σχολείο της Unrwa. Ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι το υπόγειο δίκτυο περνούσε κάτω από το σχολείο της Unrwa.

Η ομάδα περπάτησε για περίπου 10 λεπτά μέσα από τη σήραγγα, της οποίας οι οροφές ήταν αρκετά χαμηλές ώστε όλοι έπρεπε να σκύψουν ενώ περπατούσαν, πριν φτάσουν στην καρδιά του υπόγειου συγκροτήματος. Στην πορεία υπήρχαν αρκετές μονάδες κλιματισμού. Ο δημοσιογράφος της  Wall Street Journal δεν είχε δει τέτοιες μονάδες σε άλλες σήραγγες της Ηamas, οι οποίες είναι συνήθως ζεστές, σκονισμένες και υγρές.

Το συγκρότημα αποτελούνταν από μια μεγάλη, ευρεία αίθουσα με διάφορα δωμάτια, τα οποία είχαν όλα λευκά πλακάκια στο πάτωμα και τους τοίχους. Ένα άλλο δωμάτιο είχε μια ομάδα από άνετες καρέκλες γραφείου. Ένας Ισραηλινός αξιωματικός είπε ότι το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διοίκησης και ελέγχου.

Σε κοντινή απόσταση, μερικά άλλα δωμάτια φαινόταν ότι είχαν αδειάσει σε μεγάλο βαθμό. Ένα δωμάτιο είχε ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο ήταν κλειστό, καθώς και ένα άδειο ράφι διακομιστή. Υπήρχαν επίσης αρκετοί υπολογιστές στο δωμάτιο, είπε ο αξιωματικός, που είχαν αφαιρεθεί για να μελετηθούν από τον στρατό.

Ο Doug Madory, διευθυντής της εταιρείας Διαδικτύου Kentik, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι τα  server racks θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία πληροφοριών, όπως δεδομένα τηλεφώνου.

«Αυτή είναι μια εγκατάσταση που μπορoύσες να δεις σε ένα μικρό γραφείο πριν από χρόνια», είπε, προσθέτοντας, «Δεν σημαίνει ότι δεν κάνει κάτι σοβαρό». Είπε ότι χωρίς να γνωρίζουμε τι υπήρχε στους διακομιστές, θα ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε σε τι χρησιμεύουν.

Κοντά στα δωμάτια του ηλεκτρικού ρεύματος και των διακομιστών υπήρχαν αφίσες που άφησε το στρατιωτικό παρακλάδι της Ηamas, οι ταξιαρχίες Al-Qassam, με ειδικές οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρονται οι πράκτορες. Μια αφίσα παρότρυνε τους χειριστές να είναι προσεκτικοί για να φυλάξουν τα μυστικά του χώρου.

«Πρέπει να ξέρετε ότι το να κρατάτε μυστικά είναι θρησκευτικό καθήκον», αρχίζει η αφίσα με κόκκινο χρώμα.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνώριζαν ότι η Ηamas δρούσε κάτω από τα κεντρικά γραφεία της Unwra, τουλάχιστον από την άνοιξη του 2021, την τελευταία φορά που οι δύο πλευρές είχαν μεγάλη σύγκρουση.

Το 2014, μέρος του πάρκινγκ στα κεντρικά γραφεία της Unrwa -ίσως μερικές εκατοντάδες μέτρα από εκεί που τρέχουν τώρα οι σήραγγες της Hamas- άρχισε να βυθίζεται, πιθανότατα λόγω των εργασιών στη σήραγγα της Hamas, σύμφωνα με πρώην ανώτατο στέλεχος της Unrwa. Όλοι στην Unrwa ήξεραν τι συνέβαινε, είπε, αλλά είχαν τους λόγους τους να στραβοκοιτάζουν.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αργά το Σάββατο είπε ότι βρήκε μεγάλες ποσότητες όπλων, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών, πυρομαχικών, χειροβομβίδων και εκρηκτικών, σε δωμάτια των κτιρίων της Unrwa πάνω από το συγκρότημα της σήραγγας.

Έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στα γραφεία της Unrwa έδειξαν ότι χρησιμοποιούνταν από τη Ηamas, δήλωσε ο στρατός.

Μια αφίσα που φτιάχτηκε από τη στρατιωτική πτέρυγα της Hamas, τις ταξιαρχίες Al-Qassam, προειδοποιεί τους πράκτορες της να διατηρήσουν μυστικότητα μέσα σε αυτό που Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι ένα κέντρο της Hamas κάτω από το αρχηγείο Unrwa στην πόλη της Γάζας. «Πρέπει να ξέρετε ότι το να κρατάτε μυστικά είναι θρησκευτικό καθήκον», αρχίζει η αφίσα με κόκκινο χρώμα. Φωτογραφία: Dov Lieber/The Wall Street Journal

TO YΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ ΠΑΓΚOΣΜΙΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Ακριβώς κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA (UN-OHE) στη Γάζα, ο IDF αποκαλύπτει άκρως απόρρητο κέντρο δεδομένων της Hamas!

Υπόγεια εγκατάσταση για τις ανάγκες πληροφοριών τρομοκρατικής ομάδας, κάτω από το συγκρότημα του ΟΗΕ στην πολυτελή γειτονιά Rimal, ανακαλύφθηκε μετά από ανακρίσεις Παλαιστινίων κρατουμένων σύμφωνα με τον Emanuel Fabian των Times of Israel.

Πόλη της Γάζας, 8 Φεβρουαρίου 2024-Λωρίδα της Γάζας — Κάτω από την έδρα της Λωρίδας της Γάζας της αμφιλεγόμενης υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, γνωστής κοινώς ως UNRWA, η τρομοκρατική ομάδα της Hamas έκρυψε ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία, αποκάλυψε ο ισραηλινός στρατός.

Το υπόγειο κέντρο δεδομένων — πλήρες με ηλεκτρικό δωμάτιο, βιομηχανικές τράπεζες τροφοδοσίας μπαταριών και χώρους διαβίωσης για τρομοκράτες της Hamas που χειρίζονται τους διακομιστές υπολογιστών — χτίστηκε ακριβώς κάτω από τη θέση όπου το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να κοιτάξει αρχικά, πόσο μάλλον να στοχεύσει σε αεροπορική επιδρομή.

Η αποκάλυψη της εγκατάστασης των διακομιστών έρχεται εν μέσω άλλων κατηγοριών για συμπαιγνία της UNRWA με την τρομοκρατική ομάδα που κυβερνά τη Γάζα και εμπλοκή του οργάνου του ΟΗΕ που παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τους πολέμους του 1948 και του 1967 και τους απογόνους τους.

Το Ισραήλ τον περασμένο μήνα κατηγόρησε 12 υπαλλήλους της υπηρεσίας Παλαιστινίων προσφύγων του ΟΗΕ ότι συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Ηamas, οι οποίοι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 253 ομήρους στη δολοφονική μανία.

Από τότε που οι ισχυρισμοί δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, η UNRWA είδε πολλές από τις κορυφαίες χώρες δωρητές της να ανακοινώνουν πάγωμα της χρηματοδότησης, οδηγώντας σε ανησυχίες ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να σταματήσει τη λειτουργία του στη Γάζα και αλλού στη Μέση Ανατολή εντός εβδομάδων.

Τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στη Γάζα βρίσκονται στην πολυτελή συνοικία Rimal της πόλης της Γάζας, μια περιοχή στην οποία είχε επιχειρήσει προηγουμένως οι IDF, διέλυσαν το τοπικό τάγμα της Ηamas και διέλυσαν τα στρατεύματά τους.

Την εποχή της αρχικής χερσαίας επίθεσης στην πόλη της Γάζας, ο στρατός δεν είχε βρει ούτε γνώριζε πολλά για το κέντρο δεδομένων της Ηamas. Αλλά οι νέες πληροφορίες, που προέκυψαν κυρίως από τις ανακρίσεις του Shin Bet των αιχμαλώτων τρομοκρατών, βοήθησαν να εντοπιστεί πού να σκάψει.

«Οι IDF ήταν εδώ στο παρελθόν, η πρώτη φορά ήταν να καταστρέψει τον εχθρό, αλλά όταν ήμασταν εδώ την τελευταία φορά συγκεντρώσαμε πολλά έγγραφα πληροφοριών και ευρήματα, πολλούς αιχμαλώτους, και χάρη σε αυτό φτάσαμε εδώ. Τώρα πραγματοποιήσαμε μια στοχευμένη επιχείρηση για να αφαιρέσουμε αυτήν την ικανότητα», δήλωσε ο διοικητής της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Συνταγματάρχης Benny Aharon, ενώ έκανε μια περιήγηση στα μέσα ενημέρωσης στη σήραγγα και το συγκρότημα του ΟΗΕ την Πέμπτη.

«Είχαμε μια βάση πληροφοριών, αλλά όχι αρκετή για να μπορέσουμε να σκάψουμε 20 μέτρα και να τη βρούμε, χρειαζόμασταν λίγο περισσότερες. Υπάρχουν πληροφορίες που παίρνουμε από κρατούμενους που συλλαμβάνουμε, από υπολογιστές που βρίσκουμε, από έγγραφα, χάρτες», είπε.

O IDF τις τελευταίες εβδομάδες επέστρεψε για να πραγματοποιήσει μικρότερες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις μαχητικές δυνατότητες της Ηamas κατά τα πρώτα στάδια της χερσαίας επίθεσης.

Ο συνταγματάρχης Nissim Hazan, ανώτερος αξιωματικός της 401ης Ταξιαρχίας, είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί τώρα να πραγματοποιήσει επιδρομές με πολύ μικρότερο αριθμό δυνάμεων, για επιχειρήσεις «που απαιτούν πολύ περισσότερη έρευνα και πολύ περισσότερο χρόνο και πολύ περισσότερη υπομονή».

Υπάρχει ακόμη κίνδυνος για αυτές τις επιδρομές, με τον Aharon να σημειώνει ότι δύο στρατιώτες υπό τις διαταγές του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους για να φτάσουν στο κέντρο δεδομένων της Hamas. Πρόκειται για τον Ταγματάρχη (res.) Yitzhar Hofman, διοικητή στην επίλεκτη μονάδα Shaldag της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και τον Ταγματάρχη David Shakuri, τον αναπληρωτή διοικητή του 601ου τάγματος του Σώματος Μηχανικών Μάχης — και οι δύο με πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Ο Hazan, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των υπόγειων επιχειρήσεων της ταξιαρχίας, είπε ότι η κύρια είσοδος στη σήραγγα βρισκόταν κάτω από ένα σχολείο της UNRWA στην περιοχή. Ωστόσο, είχε αποκλειστεί από τη Ηamas μέχρι την άφιξη των στρατευμάτων. Αντίθετα, μηχανικοί μάχης έσκαψαν γύρω στα οκτώ μέτρα για να βρουν το πιο ρηχό μέρος της υπόγειας διόδου.

Ένας λασπώδης και υγρός λαβύρινθος στο κέντρο δεδομένων

Δημοσιογράφοι, συνοδευόμενοι από στρατεύματα της επίλεκτης μονάδας μαχητικής μηχανικής Yahalom, της μονάδας Shaldag και του Hazan, μπήκαν στο πέρασμα της σήραγγας που είχε αποκαλυφθεί. Λόγω της υγρασίας, με όλα τα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα της Ηamas απενεργοποιημένα, μας συνέστησαν να αφαιρέσουμε τα αλεξίσφαιρα γιλέκα μας πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι προς το κέντρο δεδομένων.

Το πρώτο τμήμα της σήραγγας μήκους 700 μέτρων, μερικές δεκάδες μέτρα με τις καμάρες από σκυρόδεμα της Hamas και ένα πάτωμα από άμμο, ήταν σχετικά ασήμαντο, παρόμοιο με εκατοντάδες χιλιομέτρων υπόγειων διαδρομών που η τρομοκρατική ομάδα έχει κατασκευάσει σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πέρασμα είχε πολλά άλλα διακλαδιζόμενα μονοπάτια, αλλά για να κρατήσουν τους δημοσιογράφους σε τροχιά και να μην χαθούν, οι στρατιώτες είχαν τοποθετήσει λαμπτήρες νέον στα πατώματα.

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε οδήγησε σε μια μικρή τρύπα, η οποία αφού σκαρφαλώσαμε αποκάλυψε έναν μεγάλο διάδρομο με δάπεδο, πλακάκια τοίχου, κλιματισμό και φωτιστικά.

Ο διάδρομος ήταν επιχρισμένος με αφίσες που έφεραν το λογότυπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, των Ταξιαρχιών Al-Qassam, μερικές με επιχειρησιακές οδηγίες ασφαλείας για τους τρομοκράτες που διαχειρίζονται το κέντρο δεδομένων.

Σε αυτό το τμήμα της σήραγγας, σύμφωνα με τον Hazan, το προσωπικό πληροφορικής και πληροφοριών της Hamas θα εποπτεύει και θα διαχειρίζεται το κέντρο δεδομένων.

Κατά μήκος του διαδρόμου, υπήρχαν πολλά δωμάτια, όπως μια μικρή κουζίνα, μια αίθουσα συσκέψεων με καρέκλες γραφείου, δύο μπάνια και σαλόνια με πολλά στρώματα.

Επίσης στον διάδρομο, τα στρατεύματα βρήκαν αρκετά μικρά scooters κινητικότητας, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη Hamas για να διασχίσουν τις εγκαταστάσεις της σήραγγας με ευκολία.

«Από πάνω μας είναι ένα παιδικό σχολείο της UNRWA», είπε ο Hazan, καθώς εξερευνούσαμε τα δωμάτια στον κεντρικό διάδρομο. «Είναι χρόνια δουλειάς, με πολλή αποφασιστικότητα και πόρους».

Από τον κεντρικό διάδρομο, ένα πέρασμα 300 μέτρων οδηγούσε στο κέντρο δεδομένων και στο κοντινό ηλεκτρικό δωμάτιο.

«Τώρα διασχίζουμε έναν κεντρικό δρόμο στο Rimal, κάτω από αρκετούς πολυώροφους πύργους», είπε ο Hazan.

Τμήματα της σήραγγας, λόγω των επιχειρήσεων των μάχιμων μηχανικών, δεν είχαν τη συνηθισμένη οροφή από σκυρόδεμα, αποκαλύπτοντας την εύθραυστη άμμο.

«Έχε το κεφάλι σου χαμηλά και μην αγγίζεις το ταβάνι», μας είπε ένας αξιωματικός της Shaldag, φροντίζοντας να μην προκληθεί η κατάρρευση του τούνελ στα κεφάλια μας.

Επίσης, ως αποτέλεσμα των μηχανικών μάχης που έσκαβαν για να φτάσουν στη σήραγγα, το νερό της βροχής είχε πλημμυρίσει, προκαλώντας λακκούβες μέχρι το γόνατο σε ορισμένες περιοχές, τις οποίες περάσαμε για να φτάσουμε στο κέντρο δεδομένων.

Μετά τα πλημμυρισμένα τμήματα της σήραγγας, μια ολισθηρή κλίση οδήγησε στην πρώτη κύρια εγκατάσταση της σήραγγας, το ηλεκτρικό δωμάτιο.

Το δωμάτιο, με πολλές ηλεκτρικές ντουλάπες, μετατροπείς ισχύος και δεκάδες βιομηχανικές μπαταρίες εκτός δικτύου, ήταν πλέον καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα λάσπης.

Μέρος της οροφής του δωματίου κατέρρεε, όπου οι μηχανικοί μάχης είχαν σκάψει 20 μέτρα από την αυλή του συγκροτήματος της UNRWA, δίπλα σε ένα από τα κύρια κτίρια.

Μερικές ακόμη δεκάδες μέτρα σήραγγας από το ηλεκτρικό δωμάτιο οδηγούσαν στην καρδιά της εγκατάστασης, το κέντρο δεδομένων της Hamas.

Υπήρχαν περίπου μισή ντουζίνα σειρές γραφείων διακομιστών, το καθένα με ράφια υπολογιστών για τις επιχειρήσεις της Ηamas.

«Βρισκόμαστε τώρα στην καρδιά του μυστικού… κάτω από το κεντρικό κτίριο της UNRWA. Εδώ διατηρούσε η Hamas τους διακομιστές πληροφοριών της», είπε ο Hazan. Είπε ότι «για να το καταστρέψεις ολοκληρωτικά, ώστε η Hamas να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά αυτήν την υπεροχή των πληροφοριών, χρειάζεσαι μπότες στο έδαφος».

Αξιωματούχοι του IDF πιστεύουν ότι η Hamas χρησιμοποίησε το αγρόκτημα διακομιστών για συλλογή πληροφοριών, επεξεργασία δεδομένων και επικοινωνίες. Οι σκληροί δίσκοι και ορισμένοι από τους υπολογιστές μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για να διερευνηθούν από τις αρχές πληροφοριών πριν το σύστημα της σήραγγας κατεδαφιστεί σε μια μεγάλη έκρηξη.

Ο Hazan είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός γνωρίζει πολλές ακόμη «στρατηγικές» σήραγγες της Hamas στη Γάζα, στις οποίες θα φτάσουν εν καιρώ.

«Έχουμε χρόνο, μήνες μπροστά μας στον πόλεμο, και ένας ένας θα τους διαλύσουμε και θα αφαιρέσουμε ό,τι ο εχθρός προσπαθεί να κρύψει, και το κρύβει με έναν πολύ περίπλοκο και κυνικό τρόπο», είπε.

Αφού φύγαμε από τη σήραγγα πίσω από τον τρόπο που μπήκαμε, επιβιβαστήκαμε σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού για να μας μεταφέρει στα κεντρικά γραφεία της UNRWA, καθώς το περπάτημα εκεί πάνω από το έδαφος ήταν πολύ εκτεθειμένο σε πιθανούς ελεύθερους σκοπευτές της Hamas.

Το αρχηγείο φαινόταν να είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτο, σε αντίθεση με πολλά από τα γύρω κτίρια που είχαν χτυπηθεί από τα ισραηλινά χτυπήματα.

Περνώντας από την κεντρική πύλη, διαβάζοντας το UNRWA HQ GAZA, και ένα κοντινό κτίριο με παρόμοιο κείμενο στα Αγγλικά και Αραβικά και που έφερε το λογότυπο του ΟΗΕ, φτάσαμε στην αυλή από την οποία οι μάχιμοι μηχανικοί έσκαψαν στο ηλεκτρικό δωμάτιο.

Στα κεντρικά γραφεία της UNRWA, ο Aharon είπε ότι οι δυνάμεις του βρήκαν αρκετές αποθήκες όπλων που ανήκαν στη Hamas όταν έκαναν επιδρομές και πολέμησαν με ένοπλους της Hamas για το συγκρότημα, αν και έγινε μετά την εκκένωση του προσωπικού του ΟΗΕ.

O IDF είπε επίσης ότι σε ορισμένα από τα γραφεία των αξιωματούχων της UNRWA, τα στρατεύματα βρήκαν εξοπλισμό και έγγραφα που υποδεικνύουν «ότι τα ίδια γραφεία χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τρομοκράτες της Hamas».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προσωπικό της UNRWA γνώριζε ότι η Ηamas έσκαβε μια τεράστια σήραγγα από κάτω τους», είπε ο Aharon. «Υπάρχει ένας περιμετρικός τοίχος, μια πύλη, κάμερες, στην πύλη που καταγράφουν όποιον περνάει την είσοδο. Όποιος εργαζόταν στην UNRWA ήξερε πολύ καλά ποιος έμπαινε και ποιον κάλυπτε».

«Η UNRWA παρέχει κάλυψη στη Ηamas, η UNRWA γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει υπόγεια και η UNRWA χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό της για να χρηματοδοτήσει ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνατότητες της Hamas, αυτό είναι σίγουρο», είπε.

Στο κεντρικό κτίριο στο συγκρότημα του ΟΗΕ, ο Aharon οδήγησε τους δημοσιογράφους στην αίθουσα διακομιστών της UNRWA, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υπόγειο κέντρο δεδομένων της Hamas, όπου οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν λίγο νωρίτερα.

«Μερικά από τα καλώδια συνδέονται προς τα κάτω», είπε, δείχνοντας μια σειρά από καλώδια να τρέχουν προς και μέσα στο πάτωμα, καθώς βρισκόμασταν πάνω από το κέντρο δεδομένων της Hamas.

O IDF είπε ότι τα ηλεκτρικά καλώδια που οδηγούσαν από το κτίριο του ΟΗΕ στη σήραγγα παρείχαν ρεύμα στην υπόγεια υποδομή της Hamas.

Το δωμάτιο διακομιστών της UNRWA, σε αντίθεση με το δωμάτιο της Hamas, φαινόταν ως επί το πλείστον άδειο. Ένα ντουλάπι διακομιστή τοποθετήθηκε έξω από το δωμάτιο, αλλά του είχαν αφαιρεθεί όλοι οι υπολογιστές.

«Εκκαθάρισαν όλους τους υπολογιστές, όλα τα DVR (ψηφιακή συσκευή εγγραφής βίντεο για κάμερες παρακολούθησης), έκοψαν τα περισσότερα τα καλώδια, αυτή είναι η συμπεριφορά κάποιου που έχει κάτι να κρύψει», είπε ο Aharon.

«Κάποιος που εργάζεται στην UNRWA, που υποτίθεται ότι φροντίζει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ευημερία του πληθυσμού στη Γάζα, δεν πρέπει να βιαστεί να αποσυνδέσει όλα τα DVR, τις κάμερες, να κόψει όλα τα καλώδια και να πάρει όλους τους υπολογιστές. Αυτές είναι οι ενέργειες κάποιου που ήξερε ότι ο στρατός ερχόταν και ήθελε να κρύψει τα στοιχεία», είπε.

Ο Hazan είπε ότι η Χαμάς «δεν επέλεξε τυχαία αυτήν την περιοχή. Γνωρίζει ότι σε καιρό ειρήνης και σε προηγούμενους πολέμους το Ισραήλ δεν είχε τη νομιμότητα να χτυπήσει ένα κτίριο της UNRWA-OHE στη σήραγγα».

Εκτός από τη συμπαιγνία με τη Ηamas, το Ισραήλ κατηγορεί επίσης εδώ και καιρό την UNRWA ότι διαιωνίζει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση επεκτείνοντας το καθεστώς του πρόσφυγα σε εκατομμύρια απογόνους Παλαιστινίων που διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο σημερινό Ισραήλ την εποχή της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους το 1948, αντί να περιορίζει αυτό το καθεστώς μόνο στους αρχικούς πρόσφυγες, όπως είναι ο κανόνας με τους περισσότερους προσφυγικούς πληθυσμούς παγκοσμίως.

«Ήμασταν σοκαρισμένοι ως τα βάθη της ψυχής μας, που μια οργάνωση που προορίζεται να φροντίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεργάζεται με τόσο ξεκάθαρο και βάναυσο τρόπο, χωρίς κανένα φόβο, με μια τρομοκρατική ομάδα όπως η Ηamas», είπε ο Aharon.

Η UNRWA δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Σε ένα tweet μετά τη δημοσίευση, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Philippe Lazzarini αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του κέντρου δεδομένων της Hamas.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK