kourdistoportocali.comNews DeskΑπελπιστικά απογοητευτική η απουσία στήριξης της Μέρκελ στην Ελλάδα

Ουδετερότητα υπέρ του Ερντογάν

Απελπιστικά απογοητευτική η απουσία στήριξης της Μέρκελ στην Ελλάδα

Η σιωπή της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν είναι παρά η ίδια η ασθένεια της Ε.Ε.

Aπελπιστικά απογοητευτική η απουσία της Γερμανίας από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα η απάθεια με την οποία η κ. Μέρκελ αντυιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας.

Η σιωπή της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν είναι παρά η ίδια η ασθένεια της Ε.Ε.

Είναι απαράδεκτη η ουδετερότητα  της Γερμανίας η οποία καταλήγει σε στήριξη της μεγαλομανίας του Ερντογάν. Δυστυχώς η παρουσία της Μέρκεκ στο τιμόνι της Ευρώπης θα ταυτισθεί ιστορικά με την σμίκρυνσή της.

Στο μεταξύ η γερμανική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Η Commerzbank ανακοίνωσε ότι η πρότασή της να αγοράσει την Comdirect Bank δεν έτυχε κατάλληλης αποδοχής μεταξύ των μετόχων, και ότι αντί αυτού θα προχωρήσει σε συγχώνευση.

Η γερμανική τράπεζα τόνισε πως στην πρότασή της ανταποκρίθηκαν μέτοχοι της Comdirect που έχουν στην κατοχή τους το 82,63% των μετοχών, χαμηλότερα από το όριο του 90%.

Οι εμπορικοί πόλεμοι και η συνακόλουθη αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και το δράμα του Brexit συνεχίζουν να βάζουν απότομο φρένο στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Η συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια σε διαδοχικά ρεκόρ εξαγωγών μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συμπαρασύρεται σε σημαντικό βαθμό από τη γενικευμένη αβεβαιότητα των τελευταίων ετών. Το δε 2020 δεν αναμένονται καταρχάς θεαματικές αλλαγές. «Θα είναι μια εν γένει δύσκολη χρονιά. Η Γερμανία δεν θα μείνει αλώβητη», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW Ούβε Μπούρκερτ_μεταδίδει ο Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

Στην αγορά εργασίας πάντως δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές. Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης της ανεργίας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Ντέτλεφ Σέλε εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. «Εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται για κρίση αλλά για παροδικό φαινόμενο», όπως λέει.

Παρά την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας που προανήγγειλαν τελευταία μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BASF, η Thyssenkrupp ή η Deutsche Bank, οι «σοφοί της γερμανικής οικονομίας (ανεξάρτητο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης) προβλέπουν για το 2020 οριακή μόνον αύξηση της ανεργίας από το 5 στο 5,1%. Και αυτό διότι πολλές μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναζητούν εναγωνίως εξειδικευμένο προσωπικό.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση που θα παραμείνει βασικός πυλώνας ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε συνάρτηση με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, τροφοδοτώντας την κατανάλωση.

Για τη γερμανική βιομηχανία, αντίθετα, οι εκτιμήσεις δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες. Αντιθέτως. Οι εν εξελίξει εμπορικοί πόλεμοι που δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν περαιτέρω, σε συνδυασμό με την ατέρμονη διελκυστίνδα του Brexit επιβαρύνουν τα μάλα τις επιχειρήσεις που διακινούν τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού. Η ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομία προκαλεί ανασφάλεια με αποτέλεσμα να υποχωρεί αισθητά ο αριθμός παραγγελιών και να συρρικνώνεται συνακόλουθα η βιομηχανική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο BDI, το 2019 η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία θα καταγράψει συνολική μείωση της τάξης του 4%. Η δυσμενής εξέλιξη αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως την αυτοκινητοβιομηχανία ή τη βιομηχανία χημικών προϊόντων. «Αποφασιστικής σημασίας θα είναι εάν θα υπάρξει προσεχώς αποκλιμάκωση της διεθνούς κατάστασης», σχολιάζει ο οικονομολόγος της DZ-Bank Μίχαελ Χόλσταϊν.

Η διαφαινόμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης δεν αποκλείεται να προκαλέσει όμως επιπρόσθετα προβλήματα και στον δοκιμαζόμενο από τα αρνητικά επιτόκια τραπεζικό τομέα. Ενδεχομένως οι τράπεζες να αναγκαστούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους για το worst case scenario που θέλει τους πελάτες να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ο πρόεδρος των ταμιευτηρίων της Βαυαρίας Ούλριχ Νέτσερ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση των κόκκινων δανείων σε περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα. «Το ερώτημα που θα προκύψει είναι: πόσο βαριά θα είναι η εξέλιξη;».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK