kourdistoportocali.comNews DeskΑλαφούζος για Γιαννακόπουλο>Ο εγωισμός είναι το αναισθητικό που απαλύνει τον πόνο της ηλιθιότητας!

Πράσινη σύρραξη

Αλαφούζος για Γιαννακόπουλο>Ο εγωισμός είναι το αναισθητικό που απαλύνει τον πόνο της ηλιθιότητας!

«Ε, όχι Αλαφούζος δεν είμαι. Νομίζω πως πλέον το έχουν καταλάβει όλοι»

Σε σύρραξη όπως όλα δείχνουν οδηγούνται οι δύο παναθηναικοί παράγοντες Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο τελευταίος έδωσε μια συνέντευξη-φωτιά (που είναι και επίκαιρη) στον Βασίλη Παπαθεοδώρου και στο  SDNA η οποία προκάλεσε τη δηλητηριώδη απάντηση του Αλαφούζου.

Ο Αλαφούζος θα επικρίνει τον Γιαννακόπουλο επειδή “την τελευταία τετραετία αρνήθηκε πέντε φορές να αγοράσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διότι δεν κατόρθωσε να βρει επενδυτή που θα χρηματοδοτούσε το εγχείρημα αντί αυτού”.

«Τώρα που βρέθηκε επενδυτής πολεμά λυσσαλέα την μοναδική αυτή λύση».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως μοναδικό μέλημα του κ. Γιαννακόπουλου όσον αφορά την ΠΑΕ ήταν να εξασφαλίσει άδεια για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο ΟΑΚΑ, με την πλευρά του κ. Αλαφούζου να σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν κάποιος που δεν βοήθησε οικονομικά την ομάδα να επικρίνει αφ’ υψηλού προέδρους που έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική τους περιουσία.

«Εάν πραγματικά αγαπούσε την ποδοσφαιρική ομάδα θα την αγόραζε χωρίς άσχετες με το θέμα προϋποθέσεις και δικαιολογίες», αναφέρει το γραφείο του κ. Αλαφούζου.

Η ανακοίνωση κλείνει αφιερώνοντας στον κ. Γιαννακόπουλο γνωμικό του αμερικανού προπονητή Φράνκ Λήχυ, που είχε πει ότι «ο εγωισμός είναι το αναισθητικό που απαλύνει τον πόνο της ηλιθιότητας».

«Δυστυχώς οι σκέψεις του [Δημήτρη Γιαννακόπουλου] και οι προτάσεις του είναι τόσο ρηχές όσο και η τσέπη του όταν πρόκειται για την ΠΑΕ», καταλήγει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Πέντε φορές έκανε πίσω ο κ. Γιαννακόπουλος στην πρόταση αγοράς του ΠΑΟ
«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Γιαννακόπουλου είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους και πρωτίστως διότι επιβεβαιώνει το ρητό που θέλει την σιωπή να είναι χρυσός.

Προσπάθησε να ξαναγράψει την ιστορία του ποδοσφαίρου των τελευταίων σαράντα ετών στρεφόμενος εναντίων όλων όσοι διοίκησαν τον Παναθηναϊκό. Δεν σεβάστηκε ούτε τους κόπους ούτε τις θυσίες των ανθρώπων που διοίκησαν την ΠΑΕ καταθέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην ομάδα από την προσωπική τους περιουσία. Κάνει δε κριτική αφ’ υψηλού αφού ο ίδιος δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο ούτε ως φίλαθλο.

Αυτοαποκαλύπτεται αφού βλέπει την ΠΑΕ ως μια ακόμη επιχείρηση στην οποίαν δεν έχει βάλει ένα ευρώ ούτε και προτίθεται να το κάνει, αλλά από την οποίαν θέλει να βγάλει κέρδος. Θα το σκεφτόταν να αγοράσει την ομάδα μας είπε, μόνο εάν πρώτα επιτύχει τον στόχο του που είναι να πάρει από την κυβέρνηση άδεια για να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο στο ΟΑΚΑ.
Αυτό ήταν και το μοναδικό που τον ενδιέφερε στις συζητήσεις που έγιναν τον Απρίλιο στα γραφεία της εταιρείας του, όταν ο κ. Αλαφούζος με δική του πρωτοβουλία τον επισκέφθηκε και του πρότεινε να αγοράσει την ομάδα.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αρνήθηκε ζητώντας από τον κ. Αλαφούζο να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να του διασφαλίσει άδεια για εμπορικό κέντρο στο ΟΑΚΑ και τότε, όπως είπε, θα σκεφτόταν εάν θα μπορούσε να αγοράσει την ομάδα. Ο κ. Αλαφούζος τον επισκέφθηκε και δεύτερη φορά στο γραφείο του και παρουσία τρίτου προσώπου τον ενημέρωσε για την εξέλιξη με τον κ. Παιρόζ Πιεμπονγκσάντ (μία ημέρα πριν αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία) τονίζοντάς του ξανά πως θα ήταν σημαντικό εάν ο κ. Γιαννακόπουλος ήθελε να συμμετάσχει στην νέα προσπάθεια.

Όντως το ραντεβού διήρκεσε δέκα λεπτά -και αυτό είναι από τα λίγα σημεία των όσων λέει στην σημερινή του συνέντευξη που ανταποκρίνονται στην αλήθεια- αφού ο κ. Γιαννακόπουλος επανέλαβε πεισματικά πως δεν ενδιαφέρεται για τον Παναθηναϊκό παρά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει άδεια εμπορικού κέντρου στο ΟΑΚΑ.

Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν επέτυχε το σχέδιό του ζητώντας το απ’ ευθείας από τον Πρωθυπουργό, αφού τους τελευταίους μήνες τον επισκέφθηκε δύο φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και επιμένει να επιτίθεται στον κ. Αλαφούζο, του οποίου δεν είναι στις αρμοδιότητες να δίνει άδειες για χτίσιμο εμπορικών κέντρων.

Από εκείνη την ημέρα προβαίνει διαρκώς σε πράξεις και δηλώσεις υπονομευτικές της ελπιδοφόρας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την πώληση των μετοχών του Παναθηναϊκού. Μία ακόμη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το μέλλον της ομάδας αλλά για την προσωπική του προβολή, εκμεταλλευόμενος την πραγματικά σημαντική προσφορά της οικογένειάς του στο μπάσκετ, χωρίς όμως αυτήν την προσφορά να θέλει στα αλήθεια να την επεκτείνει και στο ποδόσφαιρο.

Εάν πραγματικά αγαπούσε την ποδοσφαιρική ομάδα θα την αγόραζε χωρίς άσχετες με το θέμα προϋποθέσεις και δικαιολογίες. Φάνηκε άλλωστε περίτρανα -από την δική του σημερινή αφήγηση- ότι ήθελε λύσεις χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη όταν πριν από τρία χρόνια με κινέζους επιχειρηματίες ζήτησε να αγοράσει την ομάδα αλλά παρότι ο κ. Αλαφούζος συμφώνησε τελικά ο κ.Γιαννακόπουλος έκανε πίσω.

Το ίδιο συνέβη δύο ακόμη φορές τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν και πάλι ο κ. Αλαφούζος δέχθηκε την πώληση της ομάδας στον κ. Γιαννακόπουλο αλλά εκείνος για τρίτη φορά έκανε πίσω. Ακολούθησαν άλλες δύο υπαναχωρήσεις του κ. Γιαννακόπουλου φέτος τον Απρίλιο, όπως περιεγράφηκαν ανωτέρω αναλυτικά.

Εάν πραγματικά αγαπούσε την ομάδα και ήθελε να την αγοράσει θα το είχε πράξει τις πέντε φορές που συζήτησε μαζί του το θέμα ο κ. Αλαφούζος. Δεν το έπραξε διότι απέτυχε να βρει κάποιον επενδυτή να βάλει τα χρήματα αντί αυτού. Τώρα που βρέθηκε επενδυτής πολεμά λυσσαλέα την μοναδική αυτή λύση.

Εάν πραγματικά αγαπούσε την ομάδα δεν θα την έδιωχνε από την Λεωφόρο. Όμως το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως να αυξήσει το ενοίκιο για να πάρει περισσότερα χρήματα, και δεν σεβάστηκε ούτε τα 110 χρόνια της ιστορικής έδρας ούτε και τις σημερινές δυσκολίες της ΠΑΕ.

Εάν πραγματικά αγαπούσε την ομάδα δεν θα πετούσε πέτρες σε όλους εκείνους που την υπηρέτησαν και ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια από την τσέπη τους.

Εάν πραγματικά αγαπούσε την ομάδα το ελάχιστο που όφειλε στην κρίσιμη στιγμή θα ήταν να μην υπονομεύει την μοναδική πλέον άξια λόγου προοπτική ανάκαμψής της.
Εάν πραγματικά αγαπούσε την ομάδα θα σεβόταν στοιχειωδώς το ιδρυτικό καταστατικό του 1908 που ζητά την «ευγενή αρωγή των αδελφών συλλόγων», πόσω μάλλον του αδελφού σωματείου του Ερασιτέχνη.

Ο Αμερικανός προπονητής Φράνκ Λήχυ, ο οποίος γεννήθηκε την χρονιά που γεννήθηκε και ο Παναθηναϊκός, είχε πει το αμίμητο γνωμικό που αφιερώνουμε στον κ. Γιαννακόπουλο: «Ο εγωισμός είναι το αναισθητικό που απαλύνει τον πόνο της ηλιθιότητας».

Δυστυχώς οι σκέψεις του και οι προτάσεις του είναι τόσο ρηχές όσο και η τσέπη του όταν πρόκειται για την ΠΑΕ.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ SDNA ΓΙΑ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΛΑΦΟΥΖΟ

Είναι το πρόσωπο των ημερών. Στα Παναθηναϊκά δρώμενα, το όνομα του δεν υπάρχει μέρα να απουσιάζει από την επικαιρότητα. Κι όταν τοποθετείται, προκαλεί. «Με την καλή έννοια» για τους φίλους, «με την κακή έννοια» για όσους είναι απέναντι του. Αδιάφορος πάντως δύσκολα θα περάσει.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άνοιξε το σπίτι του ντάλα καλοκαίρι, μέσα στον Αύγουστο, για να απαντήσει στον κόσμο του Παναθηναϊκού που «καίγεται» εδώ και καιρό από τη λαίλαπα Αλαφούζου. Θεωρητικά, ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού υποδέχθηκε το SDNA. Πρακτικά, το γνωρίζει κι ο ίδιος, ότι από τη στιγμή που απάντησε θετικά στο αίτημα για μια συνέντευξη που θα δεχόταν να ερωτηθεί για τα πάντα, την πόρτα του σπιτιού την ανοίγει σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο. Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι απλά ο μεσολαβητής ώστε να ακουστούν οι απόψεις ενός αθλητή, προπονητή, προέδρου. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, και με  φόντο το ΟΑΚΑ, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μιλάει για το χθες, το σήμερα και το αύριο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Το λάθος του 1979 θα αποκατασταθεί κάποια στιγμή;

«Αν οι συνθήκες κάποτε είναι ώριμες, ναι. Και σωστές, βασικά, όχι ώριμες».

Τι σημαίνει ώριμες συνθήκες;

«Να δίδεται κάτι στη σωστή του αξία».

Σε όλο αυτό το διάστημα, από το ’79 και τον τρόπο που έχασε ο Παύλος την ΠΑΕ, έγιναν πολλά. Τώρα, διαβάζοντας τα σχόλια του κόσμου, πιστεύω πως ο μέσος φίλαθλος αν σε είχε απέναντι του θα σου έλεγε: «Μπες ρε Δημήτρη στην ΠΑΕ να σωθεί η ομάδα». Τι του απαντάς;

«Ότι η ΠΑΕ έχει άνω των 65 εκατομμυρίων χρέη και περιουσιακά στοιχεία μηδενικά».

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα μοντέλο, το οποίο σταδιακά να σβήσει τα χρέη;

«Αν δεν είσαι ολιγάρχης της Ρωσίας, αν δεν είσαι οικοπεδούχος στη Σαουδική Αραβία, που βγάζει πετρέλαιο κάθε πρωί ή αν δεν είσαι λαθρέμπορος σε διάφορα αντικείμενα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα φυσικό πρόσωπο να αντέξει τέτοια νούμερα και να βάλει 65 εκατομμύρια χρέη και να έχει μπάτζετ ανταγωνιστικό, στα επίπεδα που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. Και πόσω μάλλον όταν δεν έχει και ιδιόκτητο γήπεδο. Γι’ αυτό και γίνεται η προσπάθεια του Athens Alive. Με το Athens Alive και με τους συνέταιρους που έχω, συμφωνήσαμε πως εφόσον προχωρήσει το Athens Alive, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και τα 65 εκατ. χρέη, αλλά και να βάλουμε χρήματα, ώστε ο Παναθηναϊκός να είναι ανταγωνιστικός. Αλλά, αυτό προϋποθέτει να προχωρήσει το Athens Alive. Γιατί, αλλιώς, αυτά τα έξοδα δεν γίνεται να καλυφθούν από πουθενά».

Το Athens Alive σήμερα που μιλάμε σε ποια βάση βρίσκεται; Πότε μπορούμε να περιμένουμε κάποιο νεότερο;

«Θέλω να πιστεύω ότι προς τα Χριστούγεννα θα αρχίσει να συγγράφεται το συμβόλαιο ενοικίασης για τα 99 χρόνια, ο διαγωνισμός. Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάρτιο θα έχουμε ολοκληρώσει την όλη διαδικασία, θα υπογραφεί και από εκεί και μετά θα ξεκινήσουν να μπαίνουν οι μπουλντόζες».

Γυρνώντας στο θέμα της ΠΑΕ, ο Αλαφούζος σε κατηγορεί μέσω διαρροών ότι προσπάθεις να πάρεις δωρεάν τον Παναθηναϊκό.

«Τι σημαίνει δωρεάν; Γιατί; Από πού προκύπτει αυτό;».

Ότι δεν θες να πληρώσεις τα χρέη.

«Εγώ είπα ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το Athens Alive και τα 65+ εκατομμύρια, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των 20 εκατ., που χρωστάει ο ίδιος στο Δημόσιο, που βαραίνουν τον ίδιο, έχουμε πει ότι θα τα αναλάβουμε εξ ολοκλήρου. Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το Athens Alive. Αν δεν προχωρήσει το Athens Alive, όχι δεν υπάρχει ούτε η διάθεση, ούτε η δυνατότητα να πάω να αναλάβω 65 εκατ. χρέη, συν τα όποια χρήματα χρειάζονται, για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός».

Επειδή τα δημιούργησαν άλλοι;

«Όχι δεν έχει να κάνει με το ποιος τα δημιούργησε. Έχει να κάνει με την πραγματικότητα. 65 εκατ. και θέλεις και σίγουρα μια κάβα δύο – τριών ετών από 25 εκατ. για να πεις ότι κάνω κάτι. Άρα, μιλάμε για 100-130 εκατομμυρία ευρώ».

«40, όχι 30, έχω πει. Βεβαίως και τα έχω πει και τα δύο αυτά. Αυτά τα δύο τα έχω πει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Εκείνη την περίοδο ήμουν σε μία διαπραγμάτευση με τον Αλαφούζο. Τι περιμένατε να βγω να πω; Να βγω να πω ότι δεν έχει βάλει φράγκο και ότι τα έχει κάνει όλα λάθος; Λογικό είναι ότι όταν διαπραγματεύεσαι με έναν άνθρωπο και εκείνη η πλευρά έχει ανάγκη να ακούσει κάτι, ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια. Έκανα λάθος, ΟΚ. Ίσως δεν έπρεπε να τα έχω πει αυτά, γιατί τώρα τα λούζομαι ή τώρα μου ζητούν εξηγήσεις. Όταν είσαι σε διαπραγμάτευση με κάποιον, θα πεις και δυο κουβέντες οι οποίες ίσως να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα για το «ήρωας»… Θεωρώ ότι ο Αλαφούζος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, μετά το “ναυάγιο”, τον Τιτανικό της πολυμετοχικότητας. Άρα, οφείλαμε όλοι να τον στηρίξουμε. Όλοι τον στηρίξαμε. Τον στηρίξαμε υπέρ του δέοντος. Τον στήριξε η Θύρα 13, ο απλός κόσμος, τον στηρίξαμε όλοι οι επώνυμοι Παναθηναϊκοί, όλοι οι παράγοντες του Παναθηναϊκού και καλά κάναμε. Καλώς ή κακώς δεν του βγήκε το σχέδιο αυτό του Γιάννη Αλαφούζου. Τώρα θα μου πεις, γιατί έχω γυρίσει ξαφνικά; Γιατί θεωρώ ότι βλέποντας ότι δεν πέτυχε το σχέδιό του, γυρίζει και εκδικείται τον ίδιο τον σύλλογο».

Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι τον εκδικείται; Αν και είναι προφανές το τι έχει συμβεί, τι έχεις στο μυαλό σου ως κυρίαρχο;

«Αυτή τη στιγμή ο Αλαφούζος αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να μειώσει τα χρέη με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο Παναθηναϊκός, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο παναθηναϊκός κόσμος, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η παναθηναϊκή ιδέα. Καθόλου. Τον ενδιαφέρει να μαζέψει τα χρέη. Όταν την τελευταία φορά είχαμε βρεθεί και είχαμε συμφωνήσει στο να μου δώσει τη διαχείριση για φέτος, είχε γυρίσει και μου είχε πει: “Δημήτρη, εγώ έχω δύο δρόμους. Ο ένας δρόμος είναι αν προχωρήσει του Ταϊλανδού. Ο άλλος δρόμος είναι να προσπαθήσω να μικρύνω τα χρέη, ώστε κάποια στιγμή να τον πουλήσω και να πάρω πίσω ένα κομμάτι των χρημάτων, που έχω βάλει». Καταλαβαίνω αυτή τη στιγμή ότι από τα λεφτά που ισχυρίζεται ότι έχει βάλει, θέλει να πάρει πίσω 20 με 30 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή σαν εγώ, που η οικογένειά μου έχει βάλει άνω των 350 εκατ. τα τελευταία 25 χρόνια, να πηγαίνω μια μέρα που μπορεί να θέλω να φύγω από το μπάσκετ να ζητάω 150 εκατομμύρια, τα μισά δηλαδή από αυτά που έχω βάλει, για να τον πουλήσω. Δεν νομίζω ότι αυτά είναι λογικά πράγματα».

Τι έγινε τότε με τον Αλαφούζο; Μέχρι κάποιο σημείο ήσασταν σε διαπραγμάτευση και αν δεν κάνω λάθος είχατε φτάσει κάποια στιγμή σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία.

«Μιλάμε για τώρα, μόλις πριν από λίγους μήνες. Το τελευταίο διάστημα, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τον Ταϊλανδό, με παίρνει ένα τηλέφωνο και μου λέει: “Θέλω να βρεθούμε”. Ευχαρίστως. Μου λέει: “Δημήτρη, σε ενδιαφέρει να πάρεις την ΠΑΕ;». Του λέω: “Κοίταξε να δεις, αυτή τη στιγμή εγώ προσωπικά μόνος μου να αναλάβω τα 65 εκατομμύρια χρέη όχι, όπως σου έχω πει. Αν προχωρήσει το Athens Alive, ναι. Θα σε ενδιέφερε, όμως, να μου δώσεις όλο το μάνατζμεντ για ένα χρόνο;”.

Αυτό τι δυνατότητες δίνει ως πρόταση; Να έχει προχωρήσει ή όχι το Athens Alive. Δηλαδή, μονά – ζυγά, κορώνα – γράμματα, δικά του. Κερδισμένος θα έβγαινε και στις δύο περιπτώσεις. Εφόσον, λοιπόν, ήθελε να απεμπλακεί, στην μία εκδοχή θα αναλαμβάναμε ως Athens Alive τα 65 εκατομμύρια χρέη και στην άλλη εκδοχή έχοντας τη διαχείριση εγώ και όχι ο Αλαφούζος, πιστεύω ότι ο κόσμος θα αγκάλιαζε περισσότερο την προσπάθεια. Θα είχαμε περισσότερα διαρκείας, περισσότερα εισιτήρια, μεγαλύτερη συσπείρωση. Χορηγοί θα έρχονταν κοντά. Άρα, στο τέλος της σεζόν, εφόσον δεν είχε προχωρήσει το Athens Alive, θα παραλάμβανε μια ομάδα, που σίγουρα θα είχε λιγότερα χρέη. Άρα και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένος. Εγώ θα ήμουν ο κερδισμένος, έχοντας πληρώσει βέβαια 65 εκατ. ευρώ και παίρνοντας τον Παναθηναϊκό, αν προχωρούσε το Athens Alive. Στην άλλη περίπτωση, θα ήμουν απλά ένας άνθρωπος που θα είχε ξοδέψει φαιά ουσία και χρόνο, για να καλυτερεύσω την εικόνα ενός μαγαζιού, που δεν μου ανήκει».

Συμφωνήσατε;

«Συμφωνήσαμε, δώσαμε τα χέρια. Ήταν Τετάρτη βράδυ. Ανανεώσαμε το ραντεβού για την Παρασκευή, για να δούμε πώς θα κάνουμε τη συγγραφή του συμφωνητικού και τις ανακοινώσεις. Και εμφανίστηκε λέγοντάς μου ότι έχει αλλάξει γνώμη».

Αυτό μόνο;

«Ναι».

Ήταν τόσο μικρή δηλαδή η συνάντησή σας;

«Μπορεί να κράτησε λιγότερο από 10 λεπτά. Ήρθε μαζί με κάποιον άνθρωπο να μου πει ότι απλά άλλαξε γνώμη».

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ από τη δική σου πλευρά τώρα;

«Η σεζόν σε πόσες μέρες ξεκινάει; Σε λιγότερες από 20 μέρες. Άρα, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να φτιαχτεί ένα πλάνο, στο οποίο θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα. Θα ήταν πάρα πολύ ριψοκίνδυνο. Ενώ, κάνοντάς το αυτό πριν από τρεις μήνες, θα μου έδινε τη δυνατότητα να βάλω δικά μου στελέχη, να βρω δικούς μου ανθρώπους που εμπιστεύομαι, να βρω τεχνοκράτες από την αγορά, που θα μπορέσουν στα επαγγελματικά επιτυχημένα επίπεδα της ΚΑΕ να προσεγγίσουν χορηγούς και τον κόσμο με καλύτερες προσφορές, ναι. Αυτή τη στιγμή όχι».

Κι αν υποθέσουμε ότι τέλος του μήνα, που έχουν πει ότι θα γίνουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, δεν προχωρήσει η υπόθεση Παϊρόζ, κάτι που στο μυαλό του κόσμου είναι και πολύ πιθανό να συμβεί και υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός μένει με τον Αλαφούζο… Καταλαβαίνεις πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα για τον Παναθηναϊκό.

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Είναι τόσο μεγάλο το οικονομικό μέγεθος του κυρίου Ρέστη, ο οποίος όλοι γνωρίζουμε πως είναι πίσω από τον Παϊρόζ, αλλά και η ίδια η περιουσία του Παϊρόζ, που δεν νομίζω ότι θα κάνουν πίσω».

Πώς σου φαίνεται το γεγονός ότι ο κύριος Ρέστης, ο οποίος λες ότι είναι πίσω από το deal, είναι δηλωμένος οπαδός του Ολυμπιακού;

«Εντάξει, κι άλλοι έχουν αναλάβει τον Παναθηναϊκό, που δεν ήταν Παναθηναϊκοί. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία νομίζω του κυρίου Αλαφούζου με τον γιο του και μία τσάντα από το “Θρύλος Shop”. Παλαιότερα για τον Νικόλα Πατέρα έλεγαν ότι είναι Εθνικός και είχε πάει για να καθαρίσει το θέμα του “Γ. Καραϊσκάκης” για τον φίλο του τον Μαρινάκη. Ανά τα χρόνια πολλοί Ολυμπιακοί έχουν μπλεχτεί με τον Παναθηναϊκό. Παλαιότερα στο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν ΑΕΚτζήδες».

Έχει δημιουργηθεί παράδοση δηλαδή; Το θέμα είναι αν θα συνεχιστεί…

«Τι να πω; Δεν ξέρω».

Κι αν αύριο ερχόταν ο Αλαφούζος και έλεγε ότι δίνω τις μετοχές στον Ερασιτέχνη; Τι θα έκανες;

«Τι θα έκανα; Αναγκαστικά θα έπρεπε τότε να χορέψουμε και σε αυτούς τους ρυθμούς. Ήδη έχοντας αναλάβει τον Ερασιτέχνη, που είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο αυτό το πράγμα και δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο, φανταστείτε να έχουμε και τις μετοχές της ΠΑΕ».

Είναι ψέματα ή αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός έγινε το τελευταίο διάστημα παρακλάδι κομματικού μηχανισμού;

«Έχω σταματήσει να παρακολουθώ τα πολιτικά στην Ελλάδα πάρα πάρα πολύ καιρό. Δεν εμπιστεύομαι κανένα πολιτικό και έτσι δεν έχω άποψη γι’ αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού λέω. Αν ο Παναθηναϊκός εξυπηρετούσε έναν κομματικό μηχανισμό. Βγήκαν ανακοινώσεις, οι οποίες για παράδειγμα ήταν απέναντι στην κυβέρνηση…

«Δεν τα έχω παρακολουθήσει».

Εκτιμάς ότι είχε σχέδιο ο Αλαφούζος να ρίξει τον Παναθηναϊκό είτε να προκαλέσει ηλεκτροσόκ, ώστε αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις για το μέγεθος του Παναθηναϊκού;

«Θεωρώ, όπως είπα και νωρίτερα, ότι αυτή τη στιγμή εκδικείται τον σύλλογο. Θεωρεί, πιστεύω, ότι έχει κάνει πολλές προσπάθειες, οι οποίες δεν του βγήκαν. Το γεγονός ότι ενώ έχει προσπαθήσει, δεν του αναγνωρίζεται η προσπάθειά του, αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει και εκδικείται τον σύλλογο».

Ο Παιρόζ είναι μια νέα περίπτωση Τσάκα; 

«Ούτε τον Τσάκα γνωρίζω, ούτε τον Παϊρόζ. Από εκεί και πέρα, ακούγονται διάφορα για τον Παϊρόζ, ότι είναι ένα σύστημα παικτών από πίσω, από τη Βραζιλία, δεν ξέρω, που έχει αναλάβει κι άλλες ομάδες. Σίγουρα, δεν είναι ένας ουρανοκατέβατος, όπως μια μέρα εμφανίστηκε ο Τσάκας».

Σε ρωτάω επειδή τότε από τα Μέσα σου στηρίχθηκε η περίπτωση του Τσάκα.  

«Το λιγότερο… Εδώ είναι το λάθος μου ότι δεν παρακολουθώ τα Μέσα στον βαθμό, που θα έπρεπε. Δεν το λέω ως δικαιολογία αυτό. Θεωρώ ότι όταν είσαι ιδιοκτήτης οφείλεις να παίρνεις και τα μπράβο και τα άσχημα και την κριτική».

Άρα, δεν ήταν μια δική σου επιλογή τότε να στηριχθεί ο Τσάκας;

«Όχι. Όπως είπα και νωρίτερα, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, που έχω στις διάφορες θέσεις. Έτυχε τότε στις θέσεις αυτές να είναι άνθρωποι, οι οποίοι πίστευαν ότι όντως ο Τσάκας θα έφερνε τη λύση. Και δυστυχώς τότε στηρίχθηκε και από κάποια δικά μου Μέσα».

Αν ήσουν φίλαθλος με όλη την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει ο κόσμος στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, πως θα άκουγες ότι 2-3 φορές έχει επιχειρήσει χωρίς αποτέλεσμα να πάρει την ΠΑΕ κι όλο στο τέλος έμενε η δουλειά στη μέση;

«Έχοντας τα πετυχημένα αποτελέσματα του μπάσκετ και σε αρκετά μεγάλο επίπεδο και του Ερασιτέχνη, θα στεναχωριόμουν σαν φίλαθλος. Θα ήθελα και εγώ να δω έναν Γιαννακόπουλο στο ποδόσφαιρο, πιστεύοντας ότι και εκεί θα έχω επιτυχίες».

Και γιατί δεν γίνεται στο τέλος; Γιατί στο τέλος πάντα κάτι χαλάει;

«Την μία γιατί όταν το 2003 είχε συμφωνήσει ο πατέρας μου με τον Βαρδινογιάννη στα 50 εκατ. για την ΠΑΕ, εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή και ζήτησαν άλλα 50 για την Παιανία, ενώ είχε δοθεί να καταλάβουμε ότι μέσα στα πρώτα 50 ήταν και το κομμάτι της Παιανίας. Άλλη φορά δεν προχώρησε, πριν από τρία χρόνια, πάλι με τον Γιάννη Αλαφούζο, γιατί μια μεγάλη εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, που είχαμε έρθει σε συμφωνία, έκανε πίσω. Πριν από ένα χρόνο περίπου, που συζητούσαμε πάλι με τον Αλαφούζο, γιατί κάθε μέρα ανέβαιναν κατά πέντε εκατομμύρια τα χρέη λες και δεν ήθελε να μου τη δώσει. Και τώρα τελευταία σας ανέφερα και πριν από λίγο».

Από το 2008 έχουν περάσει πολλές διοικήσεις, σε πολλές περιπτώσεις ήσουν σε θέση αντιπολίτευσης και κριτικής απέναντι τους. Και σε εκείνον που επιτέθηκες με μεγαλύτερη σφοδρότητα ήταν στον Πατέρα, εξαιρώντας αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα με τον Αλαφούζο. Και στο θυμίζω γιατί σαν πρόεδρος είναι ο τελευταίος που έφερε Νταμπλ στον Παναθηναϊκό. 

«Εντάξει, το νταμπλ στον Παναθηναϊκό το έφεραν τα 180 εκατομμύρια, τα οποία ξόδεψε ο Πατέρας. Θεωρώ ότι με 180 εκατ. μέσα σε μία διετία ένα νταμπλ θα το έπαιρνε οποιοσδήποτε. Ακόμα και ο Αλαφούζος. Τώρα, γιατί του επιτέθηκα τόσο… Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είναι ένας απλός σύλλογος. Δεν είναι ο Ολυμπιακός, δεν είναι ο Πανιώνιος, δεν είναι ο Εθνικός και ο Ατρόμητος. Είναι ένας σύλλογος, ο οποίος έχει μια άλλη ποιότητα. Οι άνθρωποι, δηλαδή, που ήταν ανά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, είχαν μια άλλη ποιότητα. Πόσω δε, όταν ήταν μία προσπάθεια όχι ενός ανθρώπου, αλλά μίας ομάδας ανθρώπων και ο ένας φερόταν σαν να είναι τσιφλίκι του, μαγαζάκι του, μη δίνοντας σημασία σε κανέναν. Και όχι μόνο μη δίνοντας σημασία, αλλά πολλές φορές προσβάλλοντας και τους ανθρώπους που είχαν βάλει τα λεφτά τους και του τα είχαν δώσει για να τα εμπιστευτεί».

Με τον Τζίγκερ έχεις μιλήσει; Του εξήγησες ποτέ το σχέδιο για το Athens Alive;

«Ναι, είχα πάει και είχα βρει τον Γιάννη. Είχαμε συζητήσει για το αν θα τον ενδιέφερε μαζί να τρέχαμε το κομμάτι του PAO Foundation. Τον είχα ρωτήσει αν θα τον ενδιέφερε να συμμετέχει σε όλο αυτό το πρότζεκτ με το ΟΑΚΑ. Μου είχε πει ότι το κεφάλαιο Παναθηναϊκός έχει κλείσει και ότι το real estate δεν είναι ένας τομέας με τον οποίον ασχολείται. Και μου είχε ευχηθεί καλή επιτυχία σε ό,τι κάνω».

Θεωρείς ότι συνεχίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη να έχει κάποια επιρροή στον Παναθηναϊκό;

«Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αδυνατώ να πιστέψω ότι μια οικογένεια η οποία ήταν τόσα χρόνια σε εμπλοκή με τον Παναθηναϊκό δεν ενδιαφέρεται και δεν παρακολουθεί τα γεγονότα. Αλλά, για περισσότερες λεπτομέρεις δεν μπορώ να ξέρω».

Η δική σου οικογένεια είναι σύμφωνη να πάρετε κάποια στιγμή την ΠΑΕ; Ο κύριος Θανάσης, η γνώμη του Παύλου ποια ήταν;

«Ιδεολογικά, ναι. Από εκεί και πέρα, όμως, ο πατέρας μου είχε και δύο αδέλφια, που πάντα τον βοηθούσαν, έχοντας να τρέξουν μία φαρμακοβιομηχανία και έναν σύλλογο. Εγώ δεν έχω να τρέξω μόνο μία φαρμακοβιομηχανία και έναν σύλλογο. Έχω τα media, έχω πάρα πολλές εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι γνωστές στον κόσμο. Έχω πάρα πάρα πολλά πράγματα να τρέξω και σε μία πολύ πιο δύσκολη περίοδο για το το επιχειρείν στη χώρα. Άρα, είναι και λίγο θέμα χρόνου».

Ο Παιρόζ προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί σου; 

«Έγιναν κάποιες προσπάθειες επικοινωνίας, απλά τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έβρισκα κανένα λόγο να καθίσουμε να συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι στον Παναθηναϊκό».

Αν αποκτήσει θέση;

«Εξυπακούεται ότι θα καθίσω. Όπως έχω κάτσει πάντα, με όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον Παναθηναϊκό».

Ποια είναι η άποψή σου γενικότερα; Εσύ πώς το αντιμετωπίζεις αυτό το θέμα; Με δυσπιστία; Βλέπεις ότι είναι μια περίπτωση, που τουλάχιστον από τον Αλαφούζο, μπορεί να είναι καλύτερη σήμερα που μιλάμε;

Δεν είναι ουτοπία να περιμένεις να υλοποιηθεί το Athens Alive για να μπεις στην ΠΑΕ; Τέτοια έργα απαιτούν χρόνια εργασιών για να μπει το πρώτο τούβλο. Η ΑΕΚ περίμενε 15 χρόνια.

«Ναι, αλλά το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν μόνο για μία ομάδα. Το Athens Alive θα το εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός. Δεν θα είναι μια Παναθηναϊκή Πολιτεία μόνο. Θα είναι κάτι για όλη τη χώρα, για όλη την Αττική. Θα μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν εκεί να γυμνάζονται δωρεάν. Θα μπορούν να παίζουν, να υπάρχει χώρος πράσινου, να υπάρχουν τεχνολογικά πάρκα, να υπάρχει μέρος να μπορείς να κάνεις γιόγκα, πιλάτες, τάι τσι και όλα τα υπόλοιπα. Θα υπάρχει ποδηλατοδρόμιο, water park. Θα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στα οποία θα μπορεί ο Έλληνας και ο Αθηναίος να πηγαίνει και να περνάει μια ευχάριστη μέρα. Όταν καθίσαμε και εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο προσπαθήσαμε να μπούμε στα παπούτσια των Παναθηναϊκών, του Κράτους, της Πολιτείας, των θεσμών. Θεωρώ ότι η λύση που έχουμε προτείνει είναι επικερδής για όλους».

Εκτιμάς ότι είναι κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, ώστε να μην εξαρτάται κάθε χρόνο από το πορτοφόλι του Γιαννακόπουλου, του Αλαφούζου ή του οποιουδήποτε;

«Μα, αυτό είναι και το σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιο. Το είπα και νωρίτερα. Αν δεν είσαι Άραβας, αν δεν είσαι ολιγάρχης ή αν δεν είσαι λαθρέμπορος δεν μπορείς να σηκώσεις τέτοια βάρη. Οι σύλλογοι πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, ώστε να μπορεί ο κάθε Γιαννακόπουλος, ο κάθε Βαρδινογιάννης, ο κάθε Αλαφούζος, τη στιγμή που επιθυμεί να σταματήσει την εμπλοκή του, να μπορεί να φεύγει, χωρίς να αφήνει πίσω του συντρίμμια, αλλά μία επόμενη μέρα».

«Εγώ δεν είμαι Αλαφούζος» είχες πει κάποτε σε ένα ξέσπασμα σου στο μπάσκετ.

«Ε, όχι Αλαφούζος δεν είμαι. Νομίζω πως πλέον το έχουν καταλάβει όλοι».

Γιατί δεν πηγαίνεις στα ματς της ποδοσφαιρικής ομάδας;

«Αυτό που θα πω θα ακουστεί λίγο περίεργο, λίγο παράξενο, αλλά γενικότερα δεν είμαι από τους ανθρώπους, που τα τελευταία 20 χρόνια, μου αρέσει να πηγαίνω να παρακολουθώ αθλήματα. Μικρότερος, ναι. Κι όχι απλά ποδόσφαιρο, γενικότερα, οποιοδήποτε άθλημα. Ενδεχομένως αν δεν είχα και τη διοικητική εμπλοκή μου με το μπάσκετ να μην πήγαινα να παρακολουθώ ούτε μπάσκετ».

Τι σου αρέσει να κάνεις;

«Μου αρέσει να ακούω μουσική, να βγαίνω να χορεύω, να τρέχω με το αυτοκίνητο, να κολυμπάω. Μου αρέσει να κάνω ο ίδιος πράγματα και όχι να πηγαίνω να παρακολουθώ».

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο: Στη φαρμακοβιομηχανία, στα digital media, στο μπάσκετ είσαι στην κορυφή ή ανταγωνίζεσαι τους πρώτους. Στο ποδόσφαιρο θα μπορούσες να ανταγωνιστείς Μαρινάκη, Σαββίδη και Μελισσανίδη μαζί; 

«Δύσκολη ερώτηση, δύσκολοι αντίπαλοι. Το μέγεθος του Παναθηναϊκού αναγκαστικά, σε υποχρεώνει να πρέπει να ανταγωνιστείς με όλους αυτούς. Και στο μπάσκετ όταν μπήκαμε έλεγαν για τον Κόκκαλη. Μπήκαμε, με τον Α ή Β τρόπο, την έκανε σιγά – σιγά. Θέλω να πιστεύω ότι έχοντας τον κόσμο του Παναθηναϊκού δίπλα και ένα ιδιόκτητο γήπεδο, θα ερχόταν η μέρα στην οποία θα ήμασταν άκρως ανταγωνιστικοί».

*Φωτογραφίες: Intime – Γιώργος Ματθαίος

SHARE
MORE NEWS DESK