kourdistoportocali.comNews DeskΑκουμπάει αυτοδυναμία ο Κυριάκος, 13η σύνταξη δίνει ο Τσίπρας!

Μόνο στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι”

Ακουμπάει αυτοδυναμία ο Κυριάκος, 13η σύνταξη δίνει ο Τσίπρας!

Το Μαξίμου αποφάσισε να κάνει μαζί ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές

Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλπάζει (στο 35% βρίσκεται ήδη η ΝΔ-ενώ ο Σύριζα έπεσε κάτω από το όριο του 20% και βρίσκεται στο 18%) είναι-σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού– έτοιμος να ανακοινώσει την παροχή 13ης σύνταξης τον ερχόμενο Δεκέμβριο είναι ο πρωθυπουργός με την άνεση που του εξασφαλίζει το βαμμένο με φορομπηχτικό αίμα πλεόνασμα. Οσο για τις εκλογές ετοιμάζεται να τις κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές ώστε να μπερδευτεί το σύμπαν- και για την ακρίβεια η SingularLogic-και να κλείσει τον δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία.

Γράφει η Gillian Rothschild

Κι αυτό την ώρα που πετσοκόβει 900.000 κύριες συντάξεις μια και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις επικείμενες περικοπές. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο οξυδερκής αρμόδιος Υφυπουργός (ούτε καν υπουργός δεν μπόρεσε να γίνει) Τάσος Πετρόπουλος.

Ο Τ. Πετρόπουλος δήλωσε πως από 1ης Ιανουαρίου 2019 (σ.σ. πρακτικά από τέλη Δεκεμβρίου 2018 καθώς οι συντάξεις Ιανουαρίου καταβάλλονται νωρίτερα) “900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 18% σε σύνολο 2,9 εκατ. συντάξεων, όπως προκύπτει από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων”.

Την ίδια ώρα αλλεπάλληλα είναι τα «χαστούκια» για την ελληνική κυβέρνηση από έξω και από μέσα: η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ζητά χωρίς πολλά λόγια, ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους».

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, μπορεί να σημειώνει ότι η απόφαση εναπόκειται πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τονίζει με σημασία ότι το προληπτικό πρόγραμμα θα επιτρέψει τη διατήρηση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, και την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα ανακόψει οποιαδήποτε διακύμανση στις καταθέσεις και θα επιταχύνει την άρση των capital controls.

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «τα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να συνδέονται με όρους πολιτικής. Ένα μεγάλο μέρος τους, εξηγεί, θα έπρεπε να ληφθεί άμεσα με τη λήξη του προγράμματος. Και κάποια άλλα να συνδεθούν με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ως προς την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο κ. Ντρούντι μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».

Την ίδια στιγμή, εντός Ελλάδας, και ο ΣΕΒ βάζει αστερίσκους στην οικονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για σταδιακή δημιουργία θετικού κλίματος αλλά και σε πιέσεις που ασκούνται στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας από τις εκκρεμότητες αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, σε συνδυασμό με τις ασαφείς συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής μετά τη λήξη του προγράμματος.

Για  «εδραίωση ανάκαμψης…όμως σε χαμηλά επίπεδα και με ασαφείς προοπτικές», κάνει λόγο χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η μόνη διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει στην ατζέντα της την προώθηση των επενδύσεων αφού ακόμη «παλεύει» με τα τα υπόλοιπα (επί συνόλου 88) προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ενώ διαπραγματεύεται για τον προϋπολογισμό, το αφορολόγητο και τα αντίμετρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών «σκανάρουν» τα… πάντα και έχει οριστεί  πρόγραμμα εντατικών διαπραγματεύσεων έως και το Σάββατο καθώς

ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας είναι πολύ περιορισμένος .

Εάν υπάρξει σχέδιο τεχνικής συμφωνίας ως το Σάββατο, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Τα ανοιχτά μέτωπα που απαιτούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις είναι πολλά: εκκρεμότητες στο πεδίο του εργασιακού, πιθανές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οι παρεμβάσεις στον Νόμο Κατσέλη, αλλά και ο νέος Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός ο όποιος θα δεσμεύει την κυβέρνηση για τα τέσσερα επόμενα χρόνια αναφορικά με τα μέτρα (αφορολόγητο) και τα αντίμετρα.

Το ΔΝΤ επιμένει για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου και για μη εφαρμογή των αντιμέτρων ενώ αντιρρήσεις έχουν γενικότερα οι θεσμοί αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή μέτρων πολιτικής.

Για τους συνταξιούχους πάντως τα νέα είναι δεδομένα: περικοπές σε 900.000 κύριες συντάξεις από το Δεκέμβριο.

Από 1ης Ιανουαρίου 2019 και πρακτικά από τέλη Δεκεμβρίου 2018 καθώς οι συντάξεις Ιανουαρίου καταβάλλονται νωρίτερα, 900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 18% σε σύνολο 2,9 εκατ. συντάξεων, όπως προκύπτει από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, η μείωση “δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά  25% με 30% των καταβαλλόμενων συντάξεων, και συντάξεις όμως κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Η μείωση έως 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα και, έτσι, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, ενώ θα υπάρξουν συντάξεις που θα μειωθούν έως και 200 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω περικοπές έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση από τον περσινό Μάιο. Βάση τους θα είναι η “προσωπική διαφορά” που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο επανυπολογισμός θα αφορά τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο «προσωπική διαφορά» νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλομένης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική  –δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη–, τότε θα κοπεί. Ωστόσο η περικοπή δεν θα ξεπερνά το 18% της καταβαλλομένης σύνταξης.

Αν «προσωπική διαφορά» είναι θετική -δηλαδή η επανυπολογισθεία σύνταξη είναι υψηλότερη της καταβαλλομένης- τότε η καταβαλλόμενη θα αυξηθεί μέχρι του σημείου να φτάσει την επανυπολογισθείσα.  Η αύξηση θα γίνει σταδιακά, σε πέντε ετήσιες δόσεις. Πέραν αυτών αναπροσαρμογών, η κυβέρνηση, έχει ψηφίσει:

– Το «πάγωμα» των ονομαστικών αυξήσεων σε όλες τις κύριες συντάξεις από το 2019 έως και το 2022.

– Τη μείωση των «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις έως 18%  το 2019.

– Τη συνέχιση των μειώσεων στις συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τη 12η Μαΐου 2016.

– Την παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους των 664 ευρώ το 2019 και την πλήρη κατάργηση του 2020.

SHARE
MORE NEWS DESK