kourdistoportocali.comNews DeskΠως ο Δένδιας "έκλεψε" τον Σάλεχ από τους Τούρκους

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη

Πως ο Δένδιας “έκλεψε” τον Σάλεχ από τους Τούρκους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη

Αιφνιδίασε τους πάντες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη, ο οποίος αγνοώντας τον Στρατηγό Χαφτάρ, συναντήθηκε με τον Αγκίλα Σάλεχ στο Τομπρούκ, πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα.
Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς καιρό τώρα η Τουρκία προσπαθούσε να πάρει με το μέρος της τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης, ως έναν βιώσιμο εταίρο διαπραγματεύσεων, όπως μάλιστα είχε δηλώσει πρόσφατα ένας Τούρκος απεσταλμένος, σε Τούρκο δημοσιογράφο, σε συνέντευξη στο Middle East Eye. «Ο Χαφτάρ είναι ένας αποτυχημένος δικτάτορας και δεν τον έχουμε αναγνωρίσει ποτέ ως νόμιμο πρωταγωνιστή. Πρόκειται επίσης να χάσει τη ρωσική υποστήριξη. Δεν θα λάβει θέση στο μέλλον της Λιβύης», είχε αναφέρει ο Ερλάχ Ισλέρ. «Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται από τους πολιτικούς. Ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ως πολιτικός, πρέπει συγκεκριμένα να συμβάλει σε αυτήν τη διαδικασία», είχε προσθέσει.

Η ελληνική αποστολή στη Λιβύη, παρουσία και κάποιων Ελλήνων δημοσιογράφων, έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη από το κλίμα της συνάντησης Δένδια-Σάλεχ, με τον δεύτερο να έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του στο τουρκολιβυκό μνημόνιο με επιστολή του προς τον ΟΗΕ: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Νίκου Δένδια με τον Αγκίλα Σάλεχ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη για να διευκολύνονται οι εμπορικές συναλλαγές. «Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης» εξήγησε ο κ. Δένδιας και ανακοίνωσε στον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ – Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε ο πρόεδρος Μακρόν» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση.
«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι. Συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK