kourdistoportocali.comNews DeskΑγαπητέ κ. Δένδια μήπως είναι αδυναμία η απέλαση του Λίβυου πρέσβεως, όταν δεν τολμούμε να κάνουμε το ίδιο με τον Τούρκο;

Οι Τούρκοι γελάνε και με τη Χάγη

Αγαπητέ κ. Δένδια μήπως είναι αδυναμία η απέλαση του Λίβυου πρέσβεως, όταν δεν τολμούμε να κάνουμε το ίδιο με τον Τούρκο;

Ο οποίος μάλιστα στεγάζεται σε υπό τουρκική κατάληψη κτήριο;

AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook
5
Share to Twitter
Share to Pinterest
Share to LinkedIn
Share to Pocket
Share to Evernote
Share to Περισσότερα…
3

Ρώσος αγόρασε το νησί (Σκορπιό) του Ωνάση και η Τουρκία αγόρασε το σπίτι του πάλαι «αντιπάλου» του Ανδρεάδη, ενώ ετοιμάζεται να το εγκαινιάσει μέσα στον Αύγουστο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το σπίτι της Βασιλέως Παύλου 11 στην Αθήνα, στο οποίο είχε μπει νύφη η Χριστίνα Ωνάση (στον δεύτερο γάμο της με τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη), πέρασε στα χέρια της Αγκυρας αντί 18.000.000 ευρώ το 2011, όμως τώρα πλέον οι Τούρκοι ετοιμάζονται να του δώσουν ζωή και μάλιστα συνδυάζοντάς το με την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ελλάδα.

Για την ιστορία, καταγράφουμε τις αναμνήσεις του Δημήτρη Λυμπερόπουλου (δημοσιογράφου-συγγραφέα), ο οποίος έγραφε για τον γάμο της Χριστίνας με τον εφοπλιστή και τραπεζίτη Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γόνο γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας και εγγονό του Αλέξανδρου Κορυζή:

«Οταν η Χριστίνα παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη ήταν 25 χρόνων κι είχε χάσει αδελφό, μάνα και πατέρα. Οταν η Χριστίνα κήδεψε τον πατέρα της στον Σκορπιό, έφυγε με τις θείες της, από τις οποίες η Αρτεμη -από την ίδια μάνα με τον πατέρα της- άρχισε να την τρομάζει. Μαζί με τον άντρα της, καθηγητή Θεόδωρο Γαροφαλίδη, τη συμβούλεψαν ότι έπρεπε να παντρευτεί το συντομότερο, να κάνει παιδιά, οικογένεια… Ηταν σαν να έβαζαν το μαχαίρι στον λαιμό της ζάπλουτης κληρονόμου, που τρομοκρατημένη στον τέταρτο μήνα από τον θάνατο του πατέρα της παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη. Λένε ότι πίσω από τον γάμο βρισκόταν ο πατέρας Στρατής Ανδρεάδης, που παρακίνησε τον κοινό φίλο με τους Γαροφαλίδηδες, μηχανικό Μανώλη Καραντίνα να κάνει τα προξενιά…»

Συμπροσευχή με… Μπουτάρη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με τη «Χουριέτ», ενδέχεται να εγκαινιάσει το κτίριο 1.300 τετραγωνικών μέτρων μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, που είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει στις 8 Αυγούστου, «για να συμμετάσχει στην πρώτη προσευχή του Μπαϊραμιού σε τζαμί, που θα λειτουργήσει ο Γιάννης Μπουτάρης».

Εάν βέβαια ισχύει αυτό το σενάριο της τουρκικής πλευράς, αυτό σημαίνει ότι ο Νταβούτογλου θα έρθει στην Αθήνα το διάστημα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ. Σε αυτήν την περίπτωση θα ματαιωθούν τα σχέδια του Ευάγγελου Βενιζέλου να συνοδέψει τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, στην προγραμματισμένη πλέον συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Aγαπητέ κ. Δένδια, η απορία στους καφενέδες της Περιφέρειας είναι πρόδηλος: Γιατί δεν απελάσαμε και τον Τούρκο πρέσβη ο οποίος μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται σε ένα υπό κατάληψη ιστορικό κτήριο της Αθήνας;

Γιατί μόνο τον Λίβυο πρέσβη από την στιγμή που αμφότερα τα κράτη προχώρησαν στην συμφωνία και την χάραξη ΑΟΖ;

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Μήπως η απέλαση του Λίβυου πρέσβη είναι τόσο ψύχραιμη και σοφή κίνηση όσο και η αντίστοιχη των Κυπρίων αδελφών που έτρεχαν ασθμαίνοντας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα να παραδώσουν την Ρηματική διακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία οι οξυδερκείς Κύπριοι αδελφοί καλούσαν τους Τούρκους σε μονομαχία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

Ποιος τους συμβούλεψε να αποτανθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

Μα ο απίθανος κ. Προκόπης Παυλόπουλος!

Και πως αντέδρασαν οι Τούρκοι;

Απλά έγραψαν τη κυπριακή ρηματική διακοίνωση εκεί που δεν πιάνει φως!

Μήπως δείχνει τραγική αδυναμία το να μην μπορούμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητος να απελάσουμε τον Τούρκο Πρέσβη από την υπό κατάληψη Πρεσβεία και να ξεσπάμε στον Λίβυο;

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους

Το πόσο αποτυχημένος λαός (και κράτος) είμαστε θα το διαπιστώσουμε για μία ακόμη φορά μέσα από την ιστορία της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα (εδώ που πήγαν οι Κύπριοι να παραδώσουν την Ρηματική διακοίνωση-ραντεβού στη Χάγη).

Στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’ αρ.8, δεσπόζει το κτήριο της τουρκικής πρεσβείας.

Στην μεγάλη και επιβλητική πόρτα του νεοκλασικού κυριαρχεί το σύμβολο της τουρκικής σημαίας και τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά.

Άλλωστε βρίσκεται ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα ιστορικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης.

Εκεί όμως έμεινε από το 1920 και για 4 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δέκα χρόνια μετά, το κτήριο πέρασε στο τουρκικό δημόσιο που το αγόρασε στην τιμή των 7.462.000 δραχμών, όπως γράφει το συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Ο μεσολαβητής της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ο διευθυντής του λογιστηρίου στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, Αβδούλ Καδίρ Μπέης.

Επειδή δεν γνώριζε ελληνικά, βοηθοί του στις διαπραγματεύσεις ήταν δύο Έλληνες, ένας πολιτικός μηχανικός και ένας συμβολαιογράφος.

Για την αγορά, ο Μπέης δεν κατέβαλε όλο το συμφωνηθέν ποσό, αλλά έδωσε μια μικρή προκαταβολή.

(Δηλαδή οι Τούρκοι άρπαξαν σχεδόν τζάμπα και το σπίτι που έμεινε ο Βενιζέλος στην καρδιά της Αθήνας!)

Κατά την παραμονή του Βενιζέλου στο νεοκλασικό της Βασιλέως Γεωργίου, οι χώροι είχαν διακοσμηθεί έτσι ώστε να κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.

Μετά από την εγκατάσταση της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, η διακόσμηση έγινε ανατολίτικη.

Το μόνα στοιχεία που θυμίζουν ότι κάποτε εκεί κατοικούσε ο έλληνας πολιτικός, είναι τα γύψινα ακροκέραμα και τα ανάγλυφα σχέδια στο ταβάνι του πρώτου ορόφου, καθώς και οι λευκοί κίονες της βεράντας.

Σήμερα, στο ισόγειο στεγάζονται οι υπηρεσίες της πρεσβείας, στον πρώτο όροφο είναι ο χώρος υποδοχής των επισήμων και η σαλονοτραπεζαρία και στον δεύτερο, τα ιδιαίτερα δωμάτια του εκάστοτε τούρκου πρέσβη….

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK