kourdistoportocali.comNews Desk1 τρις το χρέος των Ελλήνων, απογειώθηκαν τα spreads, κούρεμα και δραχμή!

Εκτακτη Είδηση

1 τρις το χρέος των Ελλήνων, απογειώθηκαν τα spreads, κούρεμα και δραχμή!

Προληπτική γραμμή χρηματοδότησης προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας

Οικονομικός εφιάλτης από την απογείωση τόσο του 7ετούς όσο και του 10ετούς ομολόγου λίγες μέρες αφότου οι ταλαίπωροι επενδυτές στήριξαν με τα χρήματά τους την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Οι συγεκριμένοι αυτοί ήρωες που στήριξαν την έξοδο της Κολομβίας των Βαλκανίων στις αγορές κάθε άλλο παρά ήρεμοι μπορούν να είναι, αφού βλέπουν μέσα σε δύο ημέρες την απόδοση του 7ετούς να έχει εκτοξευθεί κατά 14,3%. Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί ένα άσχημο προηγούμενο για τη συνέχεια σε ό,τι αφορά την επενδυτική διάθεση προς τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα σχεδιάζει (αναγκαστικά) να ξαναβγεί στις αγορές αφού στοχεύει στη δημιουργία σημαντικού cash buffer για μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Την ίδια στιγμή καλπάζει εκ νέου και το 10ετές ομόλογο. Οπου νάναι οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν την στημένη άρον άρον από την Μέρκελ και την Ρότσιλντ έξοδο στις αγορές ενός χρεοκοπημένου κράτους που χρωστάει 350 δις ευρώ και στο οποίο οι πολίτες του χρωστάνε 200 δις ευρώ, το κράτος χρωστάει άλλα τόσα στους πολίτες οι οποίοι έχουν στο μεταξύ και 120 δις κόκκινα δάνεια. Μιλάμε δηλαδή για ένα χρέος που αγγίζει το 1 τρις ευρώ με φόντο ένα πελατειακό αμεταρρύθμιστο κράτος που διογκώνει τον δημόσιο τομέα, ασελγεί επί της Δικαιοσύνης και εξακολουθεί να διατηρεί αλλαξοκωλιές με τους εγχώριους ολιγάρχες

Αυτό το χρέος του 1 τρις ευρώ βγαίνει στις αγορές για να δημουργήσει νέο χρέος. Εάν συνεχίουμε να παραμυθιάζουμε τις αγορές με την ανοχή της Μέρκελ που τρέμει την πτώση της Deutsche Bank του Ολάντ που τρέμει τα τρις ευρώ γαλλικό χρέος είμαστε ξοφλημένοι και υπό διαμελισμό. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην δραχμή μέσα από έναν εθνικό ακρωτηριασμό.

Στο μεταξύ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επιμένει στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται και ότι έχει επιλεγεί η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια.

Ο Γ.Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», αλλά και για την εξασφάλισης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εμμένοντας στη θέση του, παρά τις έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη όταν πρωτοδιατύπωσε την άποψη αυτή.

Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι θετικές τονίζει ο κ. Στουρνάρας σπεύδοντας να προσθέσει, «υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστούν ομαλά και εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή έχει φέρει αποτελέσματα, επισημαίνει και προσθέτει ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας αν και διαπιστώνει πως «η οικονομία ανακάμπτει» εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.
Σε ομιλία του στο Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη, εν μέσω κινδύνων και αδυναμιών, τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών.

Προειδοποίησε δε ότι η όποια οπισθοχώρηση ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα αποδυνάμωναν τις θετικές προοπτικές, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στην εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης, που θα σημάνει και τη λήξη του προγράμματος» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά στους εξωτερικούς κινδύνους, αυτοί, όπως είπε, συνδέονται μεταξύ άλλων με την απότομη αποστροφή των επενδυτών από το ρίσκο και τις αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις αγορές συναλλάγματος, όπως επίσης σε γεωπολιτικούς παράγοντες.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε επίσης τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδας πως μία προληπτική γραμμή στήριξης θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος χρηματοδότηση και προσφέροντας εγγυήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ειδικά εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές έχουνε επιδεινωθεί.

 Πρέπει να αποσαφηνιστεί, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη “σφραγίδα του αξιόχρεου” από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι το υφιστάμενο δημοσιονομικό μίγμα δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να αλλάξει. Περισσότερη έμφαση, όπως είπε, πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.

Αυτές οι κινήσεις, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών και θα δώσουν τη δυνατότητα για μείωση των υπερβολικά υψηλά φόρων.

Όσο αφορά τέλος τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την επόμενη διετία, τόνισε ότι είναι φιλόδοξοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Υπενθύμισε τέλος ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις μέσα στο 2018, όπως την εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων για τις προβλέψεις επισφαλών δανείων και τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK