kourdistoportocali.comMagazineΗ Ναυτιλία που δεν γνωρίζουμε

Γεώργιος Μ. Φουστάνος

Η Ναυτιλία που δεν γνωρίζουμε

H ίδρυση και λειτουργία του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, στο «Πλωτό Μουσείο Νεράιδα» ομιλία του συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή και ιδρυτή του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle, κ. Γεωργίου Μ. Φουστάνου, με θέμα «Η Ναυτιλία που δεν γνωρίζουμε».

Στην ομιλία του ο κ. Φουστάνος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από το 1870 περίπου, εποχή κατά την οποία συντελέστηκε η μετάβασή της από τα ιστία στον ατμό. Εξήγησε τον ρόλο της ναυτιλίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και εστίασε σε άγνωστες πτυχές που αφορούν τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον εφοπλισμό και τη ναυτιλία γενικότερα.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ναυτιλίας για την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, τις θυσίες της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανασυγκρότησή της από το εξωτερικό τις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1953 και μετά, να επιτύχουν την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, την εγκατάσταση των γραφείων των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον Πειραιά και τα πολλαπλά οφέλη που προέκυψαν για την χώρα από την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Υπογράμμισε, επίσης, τον ρόλο που διαδραμάτισε μεταπολεμικά η δραστηριότητα του ελληνικού εφοπλισμού στην ανάπτυξη κορυφαίων οικονομιών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία καθώς και κράτη της Άπω Ανατολής, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Με βαθιά συνείδηση πως η ναυτιλία αποτελεί αναντικατάστατο πυλώνα για την εθνική μας υπόσταση, ο ομιλητής εξήγησε γιατί εγκατέλειψε τον εφοπλισμό με σκοπό να αφοσιωθεί στη μελέτη και καταγραφή της ιστορίας της ναυτιλίας των Ελλήνων έχοντας ως στόχο να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους συμπατριώτες μας αλλά και στον διεθνή χώρο. Το όραμά του υλοποιείται από τον Ιούλιο 2014 με την ίδρυση και λειτουργία του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle.

Αναφερόμενος στους σκοπούς και τη λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Βαγγέλης Χρόνης, σημείωσε τα εξής: «Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας, η προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας μας στις νεότερες γενιές, καθώς και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ως μία από τις βασικές περιοχές δραστηριοποίησης του ιδρύματος.». Προσέθεσε, επίσης, ότι: «Από το 2013 που ξεκίνησε η λειτουργία του Μουσείου έως σήμερα έχει δεχθεί περισσότερους από 50.000 επισκέπτες. Από τον Ιούνιο του 2016, το Νεράιδα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου και παραμένει ανοιχτό για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Επίσης, στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης του μουσείου, υλοποιείται κάθε χρόνο ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δημοτικά σχολεία, στο οποίο έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα δωρεάν περίπου 1.500 παιδιά».

Απευθύνοντας τον χαιρετισμό του ο διακεκριμένος ποιητής-συγγραφέας κ. Μάνος Ελευθερίου είπε μεταξύ άλλων:

«Η γραφή ή μάλλον η καταγραφή μιας αληθινής ιστορίας δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται πρωτίστως μεράκι, αγάπη και θαυμασμός μαζί και ατελείωτη εργασία για να διασταυρωθεί κάθε μικρή πληροφορία, που ίσως κρύβει ένα μικρό θησαυρό άλλων πληροφοριών, που θα δώσουν άλλον αέρα στη γενική ιστορία».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, κ. Διονύσης Χατζηδάκης, εκπρόσωποι μουσείων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και εκπρόσωποι του λιμενικού σώματος και της εμπορικής ναυτιλίας

Εκπροσώπων του λιμενικού σώματος, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και εκπροσώπων μουσείων.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Βαγγέλης Χρόνης και ο διακεκριμένος ποιητής-συγγραφέας κ. Μάνος Ελευθερίου

Ο κ.Γεώργιος Φουστάνος με τον γιο του Μιχαήλ

 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Βαγγέλης Χρόνης κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του Greek Shipping Miracle

Ο κ.Μάνος Ελευθερίου, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, κ. Διονύσης Χατζηδάκης και ο κ.Γεώργιος Φουστάνος

Ο κ.Γεώργιος Φουστάνος

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE