kourdistoportocali.comMagazineKΟΛΑΣΜΕΝΟ καλοκαίρι με απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας. Απόδραση Τσίπρα;

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των 2 χωρών

KΟΛΑΣΜΕΝΟ καλοκαίρι με απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας. Απόδραση Τσίπρα;

100 μέρες φυλακής στα τουρκικά μπουντρούμια οι Δημήτρης Κούκλατζης και Αγγελος Μητρετώδης

Eνα κολασμένο καλοκαίρι για την Ελλάδα προβλέπουν κορυφαίοι αναλυτές. Ειδικά μετά την 20η Ιουνίου θα αρχίσει η μεγάλη εθνική περιπέτεια με απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας από τους Τούρκους- αλά Ιμια-, ενώ δεν αποκλείουν και προβοκάτσια στη Θράκη. Οι προσφυγικές ροές θα απογειωθούν ενώ η έξοδος της χώρας στις αγορές θα συνοδευθεί με πανωλεθρία.

Ο Τσίπρας θα αναγκασθεί να αποδράσει με πρόωρες εκλογές συντριβής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί Δημήτρης Κούκλατζης και Αγγελος Μητρετώδης συμπλήρωσαν 100 μέρες φυλακής στα τουρκικά μπουντρούμια ενώ θα μπορούσαν να παραμείνουν προφυλακισμένοι για 5 χρόνια και να καταδικασθούν για άλλα 15!

Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε από το ημιστρατιωτικό σώμα Τζαντάρμα, που αποτελεί την πολιτοφυλακή της Τουρκίας και οι άνδρες της υπακούουν τον Αρίφ Τσετίν, πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης του «σουλτάνου». Επειδή ακόμη δεν έχουν μιλήσει οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε έαν έγινε σε ελληνικό ή τουρκικό έδαφος.
Τι θα γινόταν, σε περίπτωση που υποστήριζαν ότι συνελήφθησαν εντός ελληνικού εδάφους; Ποια θα ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς που όλο αυτό το διάστημα υποδύεται την στρουθοκάμηλο και κάνει πως λύνει το Σκοπιανό; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών; Ποιος είναι ο ρόλος του εδάφους; Ποια είναι τα σημεία υπεροχής της μίας έναντι της άλλης;

Η ανάλυση του Ιωάννη Κονδύλη (Θεωρία του πολέμου) που ακολουθεί είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

H έκταση της τουρκικής επικράτειας είναι εξαπλάσια από την ελληνική και συνιστά σχεδόν εξ ολοκλήρου (δηλαδή με εξαίρεση το μικρό ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας) χώρο συμπαγή και ολότμητο. Αντίθετα, ο ελληνικός χώρος (και μάλιστα η κρίσιμη ως θέατρο πολέμου περιοχή ολόκληρου του Αιγαίου καθώς και η βόρεια Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη) αποτελείται από κατεσπαρμένα και μεμονωμένα εδάφη (νησιά) ή στενές λωρίδες.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα που δίνει η τέτοια κατανομή του χώρου στην τουρκική πλευρά είναι προφανές. Ο κατακερματισμένος ελληνικός χώρος μπορεί να καταληφθεί και να κρατηθεί κατά τμήματα, ακόμα και πολύ μικρά ο εχθρός δεν είναι υποχρεωμένος να εμπλακεί στην πολεμική περιπέτεια κατάληψης ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας προκειμένου ν’ αποσπάσει ένα τμήμα της, όποιο θέλει ή εν πάση περιπτώσει όποιο μπορεί αφού καταλάβει ένα τμήμα, έχει τη δυνατότητα, εφ’ όσον υπερέχει στρατιωτικά, να εδραιώσει την καινούργια κατάσταση, δημιουργώντας σε σχετικά σύντομο διάστημα τετελεσμένα γεγονότα.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά δεν έχει τη δυνατότητα (με ελάχιστες παρήγορες εξαιρέσεις, για τις όποιες θα μιλήσουμε παρακάτω) να αποσπάσει από τον μεγάλο και συμπαγή τουρκικό γεωγραφικό όγκο ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο κομμάτι χωρίς να περιπλακεί, mutatis mutandis, στο τραγικό δίλημμα του 1922. Εάν π.χ. για λόγους αντιπερισπασμού συγκροτούσε προγεφυρώματα στον παράκτιο μικρασιατικό χώρο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν ακόμα και να τ’ αγνοήσουν εντελώς, στρεφόμενες εναντίον τους μόνον αφού θα είχε πια κριθεί η έκβαση στα κύρια θέατρα του πολέμου.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να εξουδετερώσει, σε περίπτωση πολέμου, τα σοβαρά γεωγραφικά της μειονεκτήματα; Ας αρχίσουμε από το ζήτημα των πιθανών εδαφικών απωλειών και κερδών, καθώς φαίνεται προφανές ότι η τουρκική πλευρά θα συνδέσει την αιτιολόγηση και τη διεξαγωγή του πολέμου εκ μέρους της με εδαφικές διεκδικήσεις. Αν αυτό ευσταθεί, τότε η ελληνική πλευρά θα έκανε πολύ άσχημα να περιορισθεί στην υπεράσπιση των προσβαλλόμενων εδαφών της. Αν αυτά ήσαν περισσότερα του ενός και αν δεν ήταν δυνατή η επιτυχής υπεράσπιση όλων τους, τότε oι Τούρκοι θα είχαν στο τέλος ένα καθαρό κέρδος, έστω και αν αυτό ήταν μικρό ή εκ των υστέρων φαινόταν “δυσανάλογο” (η έννοια είναι βέβαια σχετική) προς τις αντίστοιχες θυσίες.

Γι’ αυτόν τον λόγο η ελληνική πλευρά πρέπει κατά το δυνατόν να επιδιώξει αυτοτελή εδαφικά κέρδη, είτε ως αντιστάθμισμα για μόνιμες δικές της απώλειες είτε ως πιθανό αντάλλαγμα σε μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις. Το πού πρέπει να αναζητηθούν τα κέρδη αυτά, με δεδομένο τον κατά βάση συμπαγή και ολότμητο χαρακτήρα του τουρκικού εθνικού χώρου, μας το δείχνει μια γρήγορη επισκόπηση των τριών πιθανών θεάτρων του πολέμου: της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου. Στη Θράκη, ή μάλλον στον Έβρο, η πυκνή συγκέντρωση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές σημαίνει ότι όποιος καταφέρει να διασπάσει πρώτος τις αντίπαλες γραμμές θα έχει τη δυνατότητα να αποκόψει αμέσως, μ’ έναν κυκλωτικό ελιγμό σχεδόν επί τόπου, μεγάλες εχθρικές μονάδες.

Το δεύτερο σημείο, που πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι η ανάγκη συγκέντρωσης των δυνάμεων. Ο γεωγραφικός κατακερματισμός του ελληνικού χώρου γεννά εύκολα τον πειρασμό αντίστοιχου κατακερματισμού των ενόπλων δυνάμεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψή του. Ο πειρασμός αυτός μπορεί να αποβεί θανάσιμος, άλλωστε και ο σκοπός είναι καθ’ εαυτόν ουτοπικός. Η αριθμητική υπεροχή της τουρκικής πλευράς και το πλήθος των πιθανών στόχων της της δίνει εξ αντικειμένου ορισμένα περιθώρια επιλογής και εκτέλεσης παραπλανητικών αποβατικών και άλλων κινήσεων με σκοπό να ενταθεί ο έτσι κι αλλιώς υπαρκτός ελληνικός πειρασμός του κατακερματισμού των δυνάμεων.

Κατά τρίτον λόγο, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τα γεωγραφικά της μειονεκτήματα έναντι της τουρκικής αν δεν καλύπτει με ικανή δύναμη πυρός το σύνολο της τουρκικής επικράτειας και όχι απλώς τα θέατρα του πολέμου και περιορισμένο βάθος του χώρου γύρω τους. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί. Το μικρό βάθος του ελληνικού χώρου δίνει στην τουρκική πλευρά τη δυνατότητα να πλήξει ολόκληρη την επιφάνειά του με όπλα μικρότερου βεληνεκούς καθώς και με αεροπλάνα που διαθέτουν μικρότερη ωφέλιμη ακτίνα δράσεως από τα ελληνικά.

Αλλά και αντίστροφα: το συγκριτικά μεγάλο βάθος του τουρκικού χώρου επιτρέπει να αποσυρθούν στο εσωτερικό του, δηλαδή πέρα από την εμβέλεια της ελληνικής δύναμης πυρός, όπλα μεγαλυτέρου βεληνεκούς (η Τουρκία έφτασε να συζητεί ακόμα και με την Κίνα την αγορά πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς) καθώς και αεροπλάνα με μεγαλύτερη ωφέλιμη ακτίνα δράσεως ας σημειωθεί ότι τα τουρκικά αεροπλάνα μπορούν, ξεκινώντας από τα μακρινότερα ως προς εμάς αεροδρόμια της Ανατολίας (Μπάτμαν, Ερζερούμ), να ανεφοδιάζονται στον αέρα όσο ακόμα βρίσκονται μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο και να εκτελούν έτσι αποστολές μέσα στην ελληνική επικράτεια σα να είχαν απογειωθεί από αεροδρόμια των μικρασιατικών παραλίων.

Άρα, σε περίπτωση σύρραξης, η ελληνική πλευρά, ακόμα κι αν θα επιθυμούσε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο με ένα προληπτικό χτύπημα, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα έβρισκε τον κορμό των αεροπορικών του δυνάμεων στα πλησιέστερα αεροδρόμια. Το κρίσιμο τούτο πρόβλημα λύνεται μόνον με πυραυλικά συστήματα κατάλληλου βεληνεκούς καί με ουσιώδεις δυνατότητες ανεφοδιασμού των ελληνικών αεροπλάνων στον αέρα (π.χ. μεταξύ Κρήτης και Κύπρου). Τα πράγματα θα ήσαν πολύ απλούστερα, εννοείται, αν η Ελλάδα και η Κύπρος δεν ήσαν κράτη με “de facto” μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα, αν δηλαδή οι αποφάσεις τους δεν εξαρτιόνταν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα από το τι ανέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το τι θεωρεί ως “casus belli” η Τουρκία. Στην περίπτωση αυτή, η κυρίαρχη κυπριακή κυβέρνηση θα καλούσε την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση να εγκαταστήσει αεροπορικές δυνάμεις στο έδαφός της, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν άμεσα την καρδιά και το υπογάστριο της τουρκικής επικράτειας.

Τέταρτο και τελευταίο, μπροστά στη γενικότερη πλεονεκτική θέση της Τουρκίας, η Ελληνική πλευρά δεν θα είχε σοβαρές πιθανότητες στρατιωτικής νίκης αν δεν έβρισκε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταφέρει το πρώτο (μαζικό) πλήγμα, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό. Το πρώτο πλήγμα το επιβάλλει σήμερα όχι κάποια “πολεμοχαρής” διάθεση, αλλά η λογική των σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Με δεδομένη την τουρκική υπεροπλία και τη γενικότερη τουρκική γεωπολιτική υπεροχή ένα (μαζικό) πρώτο πλήγμα εξ ανατολών θα παραλύσει τεχνικά, αλλά και ψυχολογικά την ελληνική πλευρά.

Πηγή: “Θεωρία του πολέμου”, Ιωάννης Κονδύλης

mirage2000_2

Το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών παρουσιάζει στον ιστότοπό του τις Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2014

Ανάλυση Δρ Άριστος Αριστοτέλους

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογες στρατιωτικά χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ από το 1952. Είναι ταυτόχρονα αντίπαλοι σε εθνικά τους ζητήματα όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο, για τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν στο χείλος θερμής αντιπαράθεσης. Παρόλο που τα τελευταία δώδεκα σχεδόν χρόνια παρατηρείται ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών, οι μεταξύ τους εθνικές διαφορές δεν έχουν επιλυθεί και το στρατιωτικό στοιχείο παραμένει σημαντικό μέρος της εθνικής τους πολιτικής.

Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να καταγράψει, συγκρίνει και αναλύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά το 2014 καταγράφοντας ταυτόχρονα τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις στα δύο στρατόπεδα σε σχέση με το 2004. Πρόκειται για μια ποσοτική προσέγγιση στο συσχετισμό των δυνάμεων των δύο χωρών και ασφαλώς δεν αποτελεί εξαντλητική ανάλυση όλων των παραμέτρων και δεδομένων γύρω από την στρατιωτική κατάσταση στην κάθε πλευρά.

Τα στοιχεία προέρχονται από έγκυρες, ανεξάρτητες και προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο πηγές, όπως το IISS, τo SIPRI, OSCE, καθώς και από οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και τη CIA, περιλαμβανομένου και πληροφοριακού υλικού που διαθέτει το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.

Πιο κάτω παρατίθενται τα γενικότερα συμπεράσματα και διαπιστώσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων στην κάθε χώρα. Τα στοιχεία αυτά εκτίθενται ακολούθως αναλυτικά υπό μορφή πινάκων οργανωμένων σε ενότητες ανάλογα με το όπλο υπό εξέταση, ήτοι τον Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η ΑΠΕΙΛΗ

Για την Ελλάδα η κύρια στρατιωτική απειλή εναντίον της προέρχεται από την τουρκική πλευρά, ενώ η Τουρκία θεωρεί ότι αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σοβαρές προκλήσεις από κατευθύνσεις, όπως την Καυκασία, τη Ρωσία, το Ιράκ και τη Συρία. Θεωρεί ακόμη γεωπολιτικό ανταγωνιστή το Ιράν και ανησυχεί για το πυραυλικό και πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και για την εσωτερική της κατάσταση και το Κουρδικό.

Σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά, η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να αφιερώνει σημαντικούς στρατιωτικούς πόρους για την αντιμετώπιση απειλών και από αυτές τις κατευθύνσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής πίεσης που θα μπορούσε να ασκήσει κατά της Ελλάδος. Αντιστρόφως, επικεντρώνοντας την προσοχή και τις δυνάμεις της προς την Ελλάδα θα έμενε εκτεθειμένη σε αυτές τις προκλήσεις.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το κεντρικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής είναι το εξής: Η Τουρκία βάση των στρατιωτικών στοιχείων που παρατίθενται πιο κάτω έχει αριθμητική υπεροχή έναντι της Ελλάδος σε διάφορους τομείς – σε ορισμένες περιπτώσεις και ποιοτική. Ωστόσο, με εξαίρεση το ανθρώπινο δυναμικό, η τουρκική πλεονεκτική θέση δεν είναι ούτε συντριπτική, ούτε και προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους ενδεχόμενης αναμέτρησης στον ελληνοτουρκικό χώρο, ως η επικρατούσα μέχρι σήμερα αντίληψη. Όμως οι δραστικές περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Ελλάδας και οι επιδράσεις τους στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τείνουν να διαβρώσουν ανησυχητικά τη σχέση αυτή έναντι της Τουρκίας.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Ο πληθυσμός της Ελλάδας έφθασε στα 10,772,967 το 2014, σημειώνοντας αύξηση μόνο 0.9% από το 2004. Αντιθέτως στην Τουρκία ο πληθυσμός, ο οποίος είναι πολύ νεότερος του ελληνικού, αυξήθηκε κατά 15.8% από το 2004 φθάνοντας τα 80,694,350 το 2014.

Η Τουρκία με 511,000 διαθέτει το μεγαλύτερο στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό στον ευρωπαϊκό χώρο. Ακολουθούν η Γαλλία με 222,200, η Γερμανία με 186.450, η Ιταλία με 176,000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 169,150 και η Ελλάδα με 143,350.

Συγκρίνοντας το σύνολο του εν ενεργεία στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού στις δύο χώρες το 2014 οι αναλογίες δυνάμεων είναι 3,5 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,1 : 1 το 2004. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα και στη γήρανση του πληθυσμού της κατά την τελευταία δεκαετία.

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΣΤΡΑΤΟΣ

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικού στο Στρατό, εδώ παρατηρείται μείωση κατά 23,850 άτομα στην ελληνική πλευρά σε σχέση με το 2004. Ως εκ τούτου οι αναλογίες δυνάμεων από 3,6 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα που ήταν το 2004, διαφοροποιήθηκαν σε 4,5: 1 το 2014.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στον τομέα των αρμάτων μάχης. Το 2014 για κάθε 1 ελληνικό άρμα μάχης αναλογούν 1,7 τουρκικά σε σύγκριση με 2,4 το 2004, ένεκα κυρίως της απόσυρσης μεγάλου αριθμού Μ-48 από την Τουρκία.

Μικρή αύξηση παρατηρείται στα ΤΟΜΠ της ελληνικής πλευράς (Μ113Α1/Α2 και Μ577) σε σχέση με το 2004 με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αναλογίες από 2,2 τουρκικά για κάθε 1 ελληνικό σε 1,9 : 1 το 2014.

Ιδιαίτερα μειωμένο είναι το δυναμικό της ελληνικής πλευράς όσον αφορά το πυροβολικό, ενώ αντίθετα παρατηρείται κάποια περαιτέρω ενίσχυση στην Τουρκία κατά τη διαρρεύσασα δεκαετία.

Διαφορετική είναι η εικόνα σχετικά με τα αντιαρματικά ( αυτοκινούμενα και φορητά) όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται περισσότερο ενισχυμένη από την Τουρκία παρόλο που η δεύτερη συνεχίζει να υπερτερεί ελαφρά.

Τα μεταφορικά αεροσκάφη Στρατού έχουν μειωθεί στο διάστημα της δεκαετίας από 43 σε 27 όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ αυξήθηκαν στα 38 στην Τουρκιά από 7 που ήταν το 2004.

Επίσης την ίδια περίοδο αυξήθηκε ο στόλος των ελικοπτέρων κατά 17 στην Ελλάδα φθάνοντας στα 150. Στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 21 φθάνοντας τα 292.

Ενισχυμένη είναι και η αντιαεροπορική άμυνα των δύο χωρών όπου η Τουρκία όμως διαθέτει διπλάσια μέσα, κυρίως ένεκα της έκτασης του χώρου που έχει να καλύψει.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στο Ναυτικό, η Τουρκία στο διάστημα της δεκαετίας 2004 – 2014, έχει μειώσει τις δυνάμεις της κατά 4,150 και η Ελλάδα κατά 250. Σήμερα η πρώτη διαθέτει 48,600 προσωπικό και η δεύτερη 19,000.

Η Τουρκία διαθέτει 14 υποβρύχια και η Ελλάδα 8, δηλαδή τρία λιγότερα από ό, τι το 2004. Τα υποβρύχια είναι γερμανικής προέλευσης και στις δύο χώρες. Επίσης με εξαίρεση την μείωση κατά μία φρεγάτα στην Ελλάδα τα στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα όσον αφορά τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 19.

Η Ελλάδα έχει 5 κορβέτες, 28 περιπολικά ( 7 λιγότερα από το 2014) και 19 αποβατικά ( 5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Η Τουρκία, από την άλλη, διαθέτει 6 Κορβέτες, 54 περιπολικά και 54 αποβατικά ( 5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.

Ναυτική Αεροπορία: Η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου P-COrionκατά υποβρυχίων και η Τουρκία 10 από τα οποία τα 4 είναι περιπολικά ( αστυνόμευσης) και τα 6 ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 21 ελικόπτερα ( 19 κατά υποβρυχίων και 2 πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.

mirage2000_1

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Το 2014 το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Αεροπορίας στην Ελλάδα ανέρχεται στις 26,600 ήτοι είναι αυξημένο κατά 3,600 σε σύγκριση με το 2004. Στην Τουρκία ανέρχεται στις 60,000 και είναι μειωμένο κατά 5,000 από το 2004.

Σχεδόν αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήτοι 277 το 2014 από 283 το 2004, ενώ αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά όπου από 445 μειώθηκαν σε 390.

Από τα ανωτέρω αεροσκάφη τα 28 στην Ελλάδα και τα 38 στην Τουρκία είναι αναγνωριστικά.

Αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης διαθέτουν και οι δύο πλευρές, 4 ΕΜΒ-145, ΑΜΒ-145AEW η Ελλάδα και 1 B-737 AEW ( 3 υπό παραγγελία).

Η Ελλάδα διαθέτει 23 μεταφορικά αεροσκάφη ( C-160, Herculesκαι Spartan) και 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου. Η Τουρκία διαθέτει 86 μεταφορικά αεροσκάφη ( C-27, Herculesκαι Spartan) και 40 ελικόπτερα. Επιπλέον η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 7 αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού.

Όσον αφορά την αεροπορική άμυνα η Ελλάδα παρουσιάζεται σε καλύτερη θέση με τους αμερικανικούς Patriotκαι τους ρωσικούς S-300 PMU-1. Η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 HawkΜΙΜ- NikeHercules.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Η Τουρκία οραματίζεται να διαδραματίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην γύρω περιοχή – ιδιαίτερα στις τουρκόφωνες πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Όμως παρόλο που αποτελεί μια αρκετά αξιόλογη στρατιωτικά χώρα στην περιοχή, ωστόσο οι στρατιωτικές της ικανότητες δεν της παρέχουν τη δυνατότητα είτε για προβολή αποτελεσματική ισχύος, είτε για να στηρίξει αξιόπιστα μια τέτοια εξωτερική πολιτική.

Αυτή η πολιτική είχε τα τελευταία χρόνια υποχρεωθεί σε αναδίπλωση, τόσο ένεκα έλλειψης στρατιωτικών ικανοτήτων όσο και λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών που μαζί με την αναταραχή που ξέσπασε στο εσωτερικό οδήγησα την πολιτική ζωή στη χώρα σε εσωστρέφεια.

Δεν σημαίνει όμως ότι η Άγκυρα δεν θα επανέλθει στην προώθηση των στόχων αυτών προσεχώς. Η στρατιωτική ενίσχυσή της με διάφορα προγράμματα αποσκοπούν μεταξύ άλλων να διευρύνουν τις δυνατότητες της χώρας να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Σημειώνονται ιδιαίτερα οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας οι οποίες από $16,1 δις το 2009 έφθασαν τα $19 δις το 2013 – δηλαδή μεγαλύτερες και από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου – που την θέτουν στη 14 θέση ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες στον τομέα της άμυνας.

Το 2012 και 2013 η Τουρκία διέθεσε για την άμυνα της το 2,4% και 2,3% του ΑΕΠ που, σε αντίθεση με την Ελλάδα, σημειώνει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα, από την άλλη, η βαθειά οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα έχει επηρεάσει αρνητικά τις αμυντικές δαπάνες και σχεδιασμούς, ένεκα δραστικών περικοπών στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Από $10,6 δις. που διέθετε το 2009 η χώρα για την άμυνα της, το 2013 διέθεσε σχεδόν τα μισά, ήτοι $ 5.9 δις.

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950 οι αμυντικές δαπάνες της χώρας, που όπως και εκείνες της Τουρκίας και τις ΗΠΑ αποτελούσαν – και αποτελούν ακόμη- τις υψηλότερες στο ΝΑΤΟ ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, έφθασαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο, 2.,3% και 2,4% για το 2012 και 2013 αντίστοιχα. Ασφαλώς εάν δεν μειωνόταν δραστικά και το ΑΕΠ, το ποσοστό αυτό θα ήταν πολύ πιο μικρό.

Πρόκειται για ένα γεγονός που διαβρώνει τις αμυντικές ικανότητες της Ελλάδας, επηρεάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα, τη συντήρηση, την εκπαίδευση και το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού και ασφαλώς την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το κύρος της εξωτερικής και αμυντικής της πολιτικής.

Ακολουθεί αναλυτικότερη παρουσίαση των στοιχείων στους πιο κάτω πίνακες για το κάθε Όπλο ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι σε ορισμένους πίνακες όπου δεν παρατίθενται κάποια στοιχεία, αυτό υποδηλοί ότι είτε συτά δεν υπήρχαν ή ότι κρίθηκαν ως ανεπαρκή για να περιληφθούν στην εργασία αυτή.

mirage2000_5

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ, 2014

ΣΤΡΑΤΟΣ – Army

ΣΤΡΑΤΟΣ : ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

(Army: Military Personnel)

 

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Μόνιμο Προσωπικό (Professionals)

Κληρωτοί (Conscripts)

Έφεδροι (Reservists)

48,450

 

37,700

 

 

86,150

177,650

 

 

110,000

 

 

Μόνιμο Προσωπικό (Professionals)

Κληρωτοί (Conscripts)

Έφεδροι (Reservists)

77,000

 

325,000

 

 

402,000

258,700

 

 

402,000

Παρατηρείται μείωση κατά 23,850 άτομα στην ελληνική πλευρά από το 2004 έως το 2014. Οι αναλογίες δυνάμεων από 3,6 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα μετατρέπονται σε 4,5: 1 το 2014.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ (Organisation)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ( H.Q.)

4 Διοικήσεις Σωμάτων

1 Θωρακισμένη Μεραρχία

3 Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού

1 Μεραρχία Πεζικού

1 Διοίκηση Σώματος Λογισμικής

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (SpecialForces)

1Ταξιαρχία Αμφίβιων Δυνάμεων

1 Τάγμα Καταδρομών/ Αλεξιπτωτιστών

 

ΕΛΙΓΜΟΙ ( Maneuver)

Αναγνωριστικά, Θωρακισμένα, Μηχανοκίνητα,

Ελαφρά, Αεροπορικών Ελιγμών, Αεροπλοήγηση

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΧΗΣ ( Support)

ΔΙΟΙΚΗΣΗ (H.Q.)

4 Διοικήσεις Στρατιών

9 Διοικήσεις Σωμάτων

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (SpecialForces)

4 Τάγματα Καταδρομών

1 Τάγμα Ορεινών Καταδρομών

1 Σύνταγμα Καταδρομέων

 

 

 

ΕΛΙΓΜΟΙ (Maneuver)

Θωρακισμένα, Μηχανοκίνητοι, Ελαφρά

Αεροπλοήγηση

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΧΗΣ (Support)

 

ΑΡΜΑΤΑΜΑΧΗΣ

(Main Battle Tanks)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

 

Leopard

Μ-60 A1/A3

M48A5

 

879

208

375

 

 

 

1,462

 

 

 

1,723

 

 

 

Leopard

Μ-60

Μ-48

T1/T2 (2000 αποθηκευμένα – stored)

 

722

932

850

 

 

 

 

 

 

2,504

 

 

 

 

 

4,205

Αναλογίες δυνάμεως σε άρματα μάχης: Το 2004, αναλογούσαν 2,4 τουρκικά για κάθε ελληνικό. Το 2014, αναλογούσαν 1,7 Τουρκικά για κάθε ελληνικό.

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Armoured Personnel Carrier) ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Leonidas

Μ113Α1/Α2

Μ577

Προστατευμένα ΠεριπολικάΟχήματα ( Protected Patrol Vehicle)

 

89

1,685

98

 

11

 

 

 

 

 

1,883

 

 

 

 

1,640

 

 

AAPC

M113/M113A1/M113A2

 

 

830

2813

 

 

3,643

 

 

3,643

Τα ελληνικά ΤΟΜΑ αυξήθηκαν από 1,640 το 2004 σε 1883 το 2014. Τα τουρκικά παρέμειναν τα ίδια σε αριθμό.

TEΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

(Infantry Fighting Vehicles)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

 

BPT – 1

 

 

398

 

 

501

 

 

 

AIFV

 

 

 

650

 

 

 

650

Μειώθηκαν κατά 103 στην ελληνική πλευρά.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΑ

(Reconnaissance)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

 

VBL/Μ-8, Μ1114

 

 

 

229

 

 

 

175

 

 

 

AKrep/

ARSV Κόμπρα

 

 

 

320

 

 

250

Αυξήθηκαν κατά 54 στην ελληνική πλευρά και κατά 70 στην τουρκική.

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

(Artillery)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Αυτοκινούμενα Πυροβόλα ( SP)

ΤΟWED

Πολυεκτοξευτήρες Πυραύλων

(MRL)

Όλμοι (Mortars)

 

547

410

147

 

2,249

 

 

 

 

 

3,353

 

 

 

 

4,660

 

 

Αυτοκινούμενα Πυροβόλα (SP)

ΤΟWED

Πολυεκτοξευτήρες Πυραύλων (MRL)

Όλμοι (Mortars)

 

1,103

760

146

 

5,813

 

 

 

 

 

7,822

 

 

 

 

7,450

Μειώθηκαν κατά 1307 στην ελληνική πλευρά και αυξήθηκαν κατά 372 στην τουρκική.

ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ

(Anti tank)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Αυτοκινούμενα (SP)

Φορητά (MANPATS)

 

528

580

 

 

1,108

 

888

 

 

Αυτοκινούμενα (SP)

Φορητά (MANPATS)

 

365

998

 

 

1,363

 

1,283

Αυξήθηκαν κατά 220 στην ελληνική πλευρά και κατά 80 στην τουρκική.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΑΝΕΥ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΕΩΣ (RecoillessLaunchers) ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Αυτοκινούμενα ( SP )

Φορητά (MANPATS)

 

581

3,346

 

 

3,927

 

4,605

 

 

Μ18 57 χιλ.

75 χιλ.

Μ40Α1 106 χιλ.

 

923

617

2.329

 

 

 

3,869

 

 

3,867

Μειωμένα κατά 678 στο ελληνικό στρατόπεδο.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΤΡΑΤΟΥ

(Aircrafts)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Μεταγωγικά (Transport)

 

27

 

27 43
 

 

Μεταγωγικά (Transport)

Εκπαιδευτικά (Training)

 

38

74

 

 

112

 

 

70

Μειωμένα κατά 16 τα ελληνικά και αυξημένα κατά 42 τα τουρκικά.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

(Helicopters)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Επιθετικά (Attack)

Μεταφορικά (Transport)

 

29

128

 

 

157

 

140

Επιθετικά (Attack)

Μεταφορικά (Transport)

Άλλα ( Other types)

40

221

31

 

 

292

 

 

271

Ενισχυμένα κατά 17 στην ελληνική πλευρά και κατά 21 στην τουρκική.

ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

(UnmannedAerialVehicles)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Sperwer

 

2+
 

 

Falcon, CL-89,

Gnat, Happy

 

100+

 

 

 

 

ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

(Air Defence)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Εδάφους – Αέρος (SAM)

Πυροβόλα . TOWED

614

727

 

 

1,341

 

 

1,083

 

 

Εδάφους – Αέρος (SAM)

Φορητά (MANPATS)

Πυροβόλα : Αυτοκινούμενα (SP)

TOWED

 

148

935

262

1,402

 

 

 

 

3,039

 

 

 

 

 

3,404

 

Αυξημένα τα αντιαεροπορικά συστήματα στην Ελλάδα κατά 258 και μειωμένα κατά 365 στην Τουρκία.

ΡΑΝΤΑΡ. ΞΗΡΑΣ

(Radar. Land)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

 

AN/TRQ -36 /-37

 

76

 

12

 

 

 

AN/TRQ -36

 

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ OXHMATA ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

(ArmouredRecoveryVehicles)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

268
 

 

 

 

162

 

ΟXHMATA ME ΓΕΦΥΡΕΣΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ

(Vehicles with Launched Bridge)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

12+
 

 

 

52

 

ΝΑΡΚΟΠΟΛΕΜΟΣ

(Mine Warfare)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

 

 

 

Tamkar

 

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ – Navy

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

(Naval Personnel)

 

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Μόνιμο προσωπικό (Professionals)

Κληρωτοί (Conscripts)

16,700

2,300

 

19,000

 

19,500

 

 

Μόνιμο προσωπικό (Professionals)

Κληρωτοί ( Conscripts)

Πεζοναύτες – Marines ((3,100)

14,100

34,500

 

 

48,600

 

52,750

Μείωση στο ελληνικό προσωπικό κατά 500 και κατά 4,150 στο τουρκικό.

 

ΥΠΟΒΡΥΧΕΙΑ: TAKTIKA – EΠΙΘΕΤΙΚΑ

(Submarines: Tactical – Attack)

 

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Ποσειδών GERT-209/1200

Γλαύκος GERT-209/1100

Παπανικολής GERT-214

 

4

3

1

 

 

 

8

 

 

13

 

 

Atilay GER T-209/1200

Preveze/Gur GER T-209/1400

 

6

8

 

 

14

 

13

Μείωση στα 8 στο ελληνικό Ναυτικό και αύξηση στα 14 στο τουρκικό.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ

(Frigates)

 

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Έλλη – NLDKortenaer

Ύδρα – GERMEKO 200

 

9

4

 

 

13

 

14

 

 

Barbaros GER MEKO 200

Gaziantep – Perry class

Muavenet – Knox class

Yavuz GER MEKO 200TN

Ada

 

4

8

1

4

2

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

19

Μείωση στις 13 φρεγάτες από τις 14 στην Ελλάδα. Παραμένουν 19 στην Τουρκία.

ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑΚΑΙΠΑΡΑΚΤΙΑΣΜΑΧΗΣ

( Patrol and Coastal Combatant )

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Κορβέτες ( Corvettes )

Περιπολικά με κατευθυνόμενα βλήματα κατά πλοίων (PCFG)

Περιπολικά ανοιχτής Θαλάσσης (PCO)

Άλλα περιπολικά σκάφη ( Other )

 

5

 

12

 

8

8

 

 

 

 

 

 

33

 

 

 

 

 

40

 

 

Κορβέτες ( Corvettes )

Περιπολικά με κατευθυνόμενα βλήματα κατά πλοίων ( PCFG )

Περιπολικά σκάφη διαφόρων τύπων

( Other )

 

6

 

19

 

35

 

 

 

 

 

60

 

 

Το 2014 η Ελλάδα διαθέτει33 περιπολικά παράκτιας άμυνα ( από 40 το 2004) και η Τουρκία 60.

ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ

(Amphibious)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Αποβατικά πλοία ( Landing ships )

Αποβατικά σκάφη ( Landing crafts )

 

5

14

 

 

19

 

 

Αποβατικάπλοία( Landing ships )

Αποβατικά σκάφη ( Landing crafts )

 

5

49

 

 

54

Η Ελλάδα διαθέτει 19 αποβατικά και 54 η Τουρκία, και στις δύο περιπτώσεις τα 5 είναι αποβατικά πλοία.

 

ΣΚΑΦΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΗΣ

(Support and Logistics Crafts )

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Διαφόρων τύπων ( Different types) 49
 

 

Διαφόρων τύπων (Different types ) 79

 

ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

(NavalAviation)

 

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Κατά υποβρυχίων ( P-COrion) 5 5
 

 

Περιπολικά – αστυνόμευσης ( Patrol – Policing)

Μεταφορών ( ελαφρά) (Transport – Light)

 

4

 

 

6

 

 

 

 

10

 

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

(Helicopters)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Κατά υποβρυχίων ( Antisubmarine)

Πολλαπλής χρήσης ( Multiple role)

 

19

2

 

 

21

 

 

Κατά υποβρυχίων ( Antisubmarine )

 

29 29

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΒΛΗΜΑΤΩΝ

(Missile Launcher Systems)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Αέρος – εδάφους ( SAM )
 

 

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – Air Force

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΔΥΝΑΜΙΚΟ

(Air Force Personnel)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Επαγγελματίες ( Professionals)

Κληρωτοί ( Conscripts )

 

22,050

4,550

 

26,600

 

23,000

 

 

Επαγγελματίεςκαικληρωτοί

( Professionals and Conscripts )

 

60,000

 

65,000

Αυξημένο κατά 3,600 το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και μειωμένο κατά 5,000 στην τουρκική πλευρά.

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

(Combat aircrafts)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Μαχητικά ( Fighters)

Επιθετικά/ κατά επίγειων στόχων

( Fighter against land targets)

Αναγνωριστικά ( Reconnaissance )

 

234

 

28

15

 

 

 

 

277

 

 

 

 

283

 

 

Μαχητικά ( Fighters)

Επιθετικά κατά επίγειων στόχων

( Fighter against land targets)

 

Αναγνωριστικά ( Reconnaissance )

 

53

 

299

 

38

 

 

 

 

 

390

 

 

 

 

 

445

Μειωμένα κατά 6 σκάφη τα ελληνικά και κατά 55 τα τουρκικά. Η αναλογία δυνάμεων το 2004, ήταν 1,6 τουρκικά για κάθε 1 ελληνικό. Το 2014 η αναλογία είναι 1,4 τουρκικά για κάθε ελληνικό.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

(AirborneEarlyWarning)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

EMB-145 AMB-145AEW 4
 

 

B-737 AEW

(3 υπό παραγγελία)

1

 

ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

( Air tankers – Air refueling )

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

 

 

KC-135 Stratotanker 7

 

ΒΛΗΜΑΤΑ

(Missiles )

 

 

Αέρος – αέρος. Yp;eryura ( Air – to – Air)

Αέρος – εδάφους ( AGM-65A/B/G…)

Κρουζ – κατάεπίγειωνστόχων (Missiles against ground targets)

Αντι- ραδιογόνα βλήματα ( Anti radio missiles)

 

 

Αέρος – αέρος. Υπέρυθρα (Air – to – Air)

Αέρος – εδάφους ( AGM-65A/B/G, Popey I)

Κρουζ – κατάεπίγειωνστόχων (Missiles against ground targets)

Αντι –ραδιογόνα βλήματα ( Anti radio missiles)

 

ΒΟΜΒΕΣ

( Bombs )

 

 

Συμβατικές ( Conventional )

Ηλεκτρο-οπτικές κατευθυνόμενες

Κατευθυνόμενες – λέιζερ

( Electro – optical guided )

(Laser – guided)

 

 

Συμβατικές ( Conventional )

Ηλεκτρο-οπτικές κατευθυνόμενες

( Electo – optical guided )

Κατευθυνόμενες– λέιζερ (Laser – guided)

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

(Air defence)

 

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Βλήματα εδάφους – αέρος

Πάτριοτ ( Patriot)

12 S-300 PMU-1

9 Crotale NG/GR

Tor-M1

 

36

12

9

4

 

 

 

 

 

61

 

 

Βλήματα εδάφους – αέρος (SAM)

ΜΙΜ-23 ΗΑWK

MIM-NikeHercules

 

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

(Transport)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Μέσου τύπου (C-160, Hercules, Spartan)

Ελαφρά ( Light)

 

 

23

3

 

 

 

26

 

 

26

 

 

Μέσου τύπου (C-27, Hercules, Spartan)

Ελαφρά Cessna, CN-235M,

Επιβατικό (Transport)

 

35

50

1

 

 

 

 

86

 

 

 

 

81

Αυξήθηκαν κατά 5 τα τουρκικά.

 

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

(Helicopters)

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

Μέσου τύπου (Medium type)

Ελαφρά (Light )

 

11

20

 

 

31

 

 

35

 

 

Μέσου τύπου ( Medium type)

Ελαφρά(Light)

 

20

20

 

 

40

 

 

33

Μειώθηκαν κατά 4 τα ελληνικά και αυξήθηκαν κατά 7 τα τουρκικά.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

(Training craft )

ΣύνολοTotal

2014

ΣύνολοTotal

2004

 

 

 

 

 

140

 

124

 

 

172 198

Αυξήθηκαν κατά 16 τα ελληνικά και μειώθηκαν κατά 26 τα τουρκικά.

http://strategy-cy.com

mirage5_1

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2016

Ανάλυση: Δρ Άριστος Αριστοτέλους

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Παρά την απόσυρση ενός τάγματος από τα κατεχόμενα για τις ανάγκες των τουρκικών επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο τo 2016 παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι. Η παράλληλη μείωση που σημειώθηκε κυρίως στον αριθμό των κληρωτών και σε αριθμό στελεχών στην Εθνική Φρουρά αφήνει αναλλοίωτο ή και δυσμενέστερο το συσχετισμό δυνάμεων στο τομέα αυτό.

Η απόφαση για άμεση μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων εξισορροπητικών ρυθμίσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, οργάνωση, τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό, ενδέχεται να διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά με την τουρκική πλευρά, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και λειτουργικά ασκώντας περαιτέρω πιέσεις επί της εφεδρείας για να συμπληρώσει πιθανά κενά.

Στο μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει να διαθέτει μεγάλη υπεροχή σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς στο νησί και ιδιαίτερα στη θάλασσα και στον αέρα, ενώ οι περιορισμοί στον οικονομικό τομέα και οι πολιτικές προτεραιότητες διαδοχικών κυπριακών κυβερνήσεων σε άλλους τομείς ως προς τη διάθεση πόρων έχουν σχεδόν καθηλώσει την ανάπτυξη της Εθνικής Φρουράς.

Οι διαπιστώσεις και α συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την συγκέντρωση και ανάλυση των στρατιωτικών στοιχείων και πληροφοριών των αντιπάλων πλευρών στην Κύπρο τα οποία περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για το 2016, και τα οποία αναλύονται και παρουσιάζονται πιο κάτω.

Έμψυχο δυναμικό

Το έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζεται μειωμένο κατά 500 ή και περισσότερα άτομα και ανέρχεται συνολικά γύρω στις 12.000. Ο αριθμός των εφέδρων είναι γύρω στις 50.000. Το δε σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού υπό τα όπλα περιλαμβανομένης και της ΕΛΔΥΚ (950) υπολογίζεται στις 62.950.

Η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο σε ανθρώπινο δυναμικό το 2016 έπειτα από την απόσυρση ενός τάγματος, υπολογίζεται στις 42.500 από 43.000 που ήταν το 2015. Προστιθεμένων των 3.500 Τουρκοκύπριων ενόπλων και 26.000 εφέδρων, ο συνολικός αριθμός της δύναμης αυτής ανέρχεται στις 72.000.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:

 • Για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν 3.5 Τούρκοι στρατιώτες.
 • Όσον αφορά το σύνολο των δυνάμεων στις δύο πλευρές, οι αριθμητικές αναλογίες παραμένουν σχεδόν ένας Εθνοφρουρός για κάθε 1.1 Τούρκους στρατιώτες (1: 1.1).ΟπλισμόςΆρματα Μάχης: Μετά την απόσυρση των απηρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων αρμάτων, η Ε.Φ διαθέτει σήμερα 134 άρματα μάχης σε σύγκριση με 179 το 2011. Το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό σε άρματα μάχης επίσης μειώθηκε κατά 101 και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 348 σε σύγκριση με 449 που ήταν κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια.Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι:
 • Η κατάσταση όσον αφορά τους εξοπλισμούς έχει ως ακολούθως:
 • Για κάθε άρμα μάχης της Ε.Φ αναλογούν 2,5 τουρκικά σε σύγκριση με 2.8:1 το 2012, 5.7 :1 το 1994 και 15 : 1 το 1974. Λαμβανομένων υπόψη και των 61 Μ-48 της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της Ε.Φ. για κάθε 1.7 τουρκικά.
 • Δηλαδή:
 • ΤΟΜΠ: Η Ε.Φ. διαθέτει συνολικά 294 ΤΟΜΠ (περιλαμβανομένων και ΤΟΜΑ). Οι τουρκικές δυνάμεις διαθέτουν 627.
 • Για κάθε ένα ΤΟΜΠ της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 2.1 τουρκικά. Ναυτικό – Αεροπορία:
 • Πηγές: Τα στοιχεία της Έκθεσης προέρχονται από ανοικτές πηγές προσβάσιμες στο κοινό, όπως το ΔΙΣΜ, το ΔΙΕΣ, ο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, το Υπουργείο Οικονομικών κ.λπ. Επίσης σημειώνεται ότι σε επιτελική σύγκριση των δυνάμεων προσμετρούνται και άλλοι παράγοντες, είτε μετρίσιμοι, είτε ποιοτικοί, όπως και άλλοι υποκειμενικοί.
 • ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Σχεδόν στα ίδια σχεδόν επίπεδα όπως τον προηγούμενο χρόνο παραμένουν οι δυνάμεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που ανέρχεται στα 858 άτομα.
 • Βρετανικές δυνάμεις: Η βασικήδύναμη των Βρετανών σε ανθρώπινο δυναμικό στην Κύπρο ανέρχεται στις 2800, ενώ σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές τους ανάγκες στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με πρόσθετες αεροπορικές δυνάμεις. Ένα σμήνος μαχητικών σταθμεύει στο Ακρωτήρι για δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στα πλαίσια της “ΟperationShader”.
 • Άμυνα – Οικονομία: Οι προϋπολογισμοί για την άμυνα, έχουν μειωθεί από €345.4 εκ. το 2010 σε €318.9 το 2016 επηρεάζοντας τα περιορισμένα ήδη εξοπλιστικά προγράμματα της Κ.Δ. και τις διεργασίες συντήρησης και εξασφάλισης ανταλλακτικών που μειώθηκαν κατά 34,2% για τις αντίστοιχες περιόδους. Η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και στο προβλεπτό μέλλον καθιστώντας στενά τα περιθώρια οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης της Ε.Φ.
 • Στους τομείς αυτούς παραμένει ουσιαστικά αναπάντητη και καθοριστικής σημασίας η απειλή και η πρόκληση που προβάλει η Τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό στον αέρα και στη θάλασσα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι προβλεφθείσες αγορές πλωτών μέσων από μέρους της Κ.Δ. δεν αλλοιώνουν το ανισοζύγιο αυτό.

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΣΤΗΝΚΥΠΡΟ 2016

COMPARISON OF MILITARY FORCES

IN CYPRUS 2016

 

ΤΟΜΕΑΣ

Section

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Τ.Δ.)

TURKISH FORCES

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ (Ε.Φ.)

NATIONAL GUARD (Ε.Φ.)

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Τ.Δ. : Ε.Φ.

RATIO OF FORCES Τ.Δ. : Ε.Φ.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Military Personnel

Τ.Δ. 42.500
Ε.Φ. 12.000
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 3.5: 1
ARMATA MAXHS

Main Battle Tanks

T.Δ. 348
E.F. 134
1T.Δ. : 1E.F. 2.5: 1
TOMP KAI TOMA T.Δ. 627
E.F. 294
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 2.1 : 1
ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Artillery

Τ.Δ. 232+
Ε.Φ. 128
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 1.8 : 1
ΠΟΛΥΕΚΤΟΞΕΥΤΗΡΕΣ

ΠΥΡΑΥΛΩΝ

MLR

Τ.Δ. 6+
Ε.Φ. 22
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 1 : 3.6
ΟΛΜΟΙ

MORT

Τ.Κ.Δ. 450
Ε.Φ. 372 +
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 1.2 : 1
ΠΑΟ

SP

Τ.Δ. 192 +
Ε.Φ. 153
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 1.2 : 1
ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ

Anti-tank

Τ.Δ. 114
Ε.Φ. 115
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 1 : 1
ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

Antiaircraft

Τ..Δ. 134 +
Ε.Φ. 108 +
1Τ.Δ. : 1Ε.Φ. 1.2 : 1

 

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2016 ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Στρατιωτικό Ανθρώπινο Δυναμικό

Το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) ανέρχεται γύρω στις 12.000, περιλαμβανομένων των στελεχών, των εθελοντών, των εθελοντριών και των κληρωτών που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

Εφεδρείες

Η δύναμη της εφεδρείας ανέρχεται στις 50.000 περίπου.
Διοίκηση – Δομή

Η Διοίκηση της Εθνικής Φρουράς έχει έδρα τη Λευκωσία. Η Εθνική Φρουρά περιλαμβάνει όλους τους κλάδους (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία). Την κύρια δύναμη αποτελούν οι δυνάμεις Στρατού, που συγκροτούνται σε μεραρχίες και ταξιαρχίες και οι οποίες υπάγονται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

Σώμα Στρατού 1
Μεραρχίες Πεζικού 2
Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία 1
Ταξιαρχίες Πεζικού 2
Σύνταγμα Καταδρομών 1

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Σύνολο στρατιωτών 12.000

Το δυναμικό της Ε.Φ. και ιδιαίτερα των κληρωτών έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια κυρίως ένεκα μειωμένου ρυθμού αύξησης του πληθυσμού.

ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

 

Άρματα Μάχης
Σύνολο 134
T-80U 82
ΑΜΧ-30Β-2 52

 

Τεθωρακισμένα

Οχήματα – Αναγνωριστικά

Σύνολο 82
ΕΕ-9 Κασκαβέλ 67
ΕΕ-3 Τζιαραράκα 15

 

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης

 

Σύνολο 70
VAB-VCI

γαλλικής κατασκευής

27
BMP-3

ρωσικής κατασκευής

43

 

Τεθωρακισμένα Οχήματα

Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ)

Σύνολο

 

294
Λεωνίδας

ελληνικής κατασκευής

168
VAB

γαλλικής κατασκευής

126

 

Πυροβολικό

 

 

M-1944 100 χιλ. 20
Μ-56 105 χιλ. 72
ΤRF1 155 χιλ. 12
MKF3 155 χιλ.

αυτοκινούμενα πυροβόλα

12
Zuzana 155 χιλ.

αυτοκινούμενα πυροβόλα

12

 

Πολλαπλοί Εκτοξευτήρες Βλημάτων
FRYM-63 Plamen 128χιλ 18
BM-21 122 χιλ 4
Όλμοι

 

2014
Σύνολο 372 +
E-44 81χιλ. 170
M–30/M-2 107χιλ. 20
M-1/Μ9 70+ (αποθηκευμένα)
RT61 120 χιλ. 112

 

Αντιαρματικά Κατευθυνόμενα (Α.Κ.)
Σύνολο 115
Μilan ( 15 επί των Τζιαραράκα) 45
HOT Μαναπατς

(18 επί των VAB)

 

70

Εκτοξευτές Βλημάτων

(Ε.Β.)

Μ-72 LAW 66 χιλ.
RPG-7 knout 73 χιλ. 850 +
Apilas112 χιλ. 1000
Πυροβόλα Άνευ

Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ)

Σύνολο 153
ΕΜ- 67 90χιλ. 9
Μ-40Α1 106 χιλ 144
M-40 144 106 χιλ

 

Αντιαεροπορικά
Μ-55 20χιλ 36
GDF-003

με Skyguard 35χιλ

24
Mistral

εδάφους – αέρος

30
Aspide

εδάφους – αέρος

12
SA-15 ( Tor-M1)

εδάφους αέρος

6
3.7-In 94 χιλ.

 

Πλωτά Μέσα

 

Ακταιωροί

(Salamis και Kyrenia)

2
Ταχύπλοα και άλλα σκάφη 11
Μοίρα παράκτιας άμυνας, με 3 ΜΜ- Exocet

 

Αεροσκάφη

 

ΒΝ-2 Islander 1
PC – 9 εκπαιδευτικό 1

 

Ελικόπτερα

 

Μi – 35P 11
SA-342 Gazelle( με HOT) 4
MD – 500
AW 139 (SAR) 2
Bell206C LongRangers 2

 

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΥΠΡΟΥ

Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) αριθμεί 950 άτομα και βρίσκεται στο νησί με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως από το 1960.

Οπλοστάσιο

Το οπλοστάσιο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου περιλαμβάνει:

Άρματα Μάχης

61 M-48 A5 MOLF

Tεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού

80 Λεωνίδα

Πυροβολικό

12 Πυροβόλα Μ-114 155 χιλ.,

6 Μ-110Α2 203 χιλ,

6 M-107 175 χιλ.

Όλμοι, ΠΑΟ (Απροσδιόριστος αριθμός)

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η αριθμητική δύναμη τω τουρκικών στρατευμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το 2016 μειώθηκε από 43.000 σε 42.500 μετά που ένα τάγμα στρατιωτών μεταφέρθηκε για ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης των Τούρκων στην νοτιανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Οι δυνάμεις αυτές προέρχονται από την 3η Στρατιά, που έχει έδρα την Ερζινζάν στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα σώμα στρατού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μεραρχίες, την 28η Μεραρχία και την 39η και την ΤΟΥΡΔΥΚ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

Σώμα Στρατού 1

Μεραρχίες Πεζικού 2

Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία 1

Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία 1

Τάγματα Ειδικών Δυνάμεων 1

Τάγματα Κομάντος 2

 

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Αριθμός Στρατιωτών

 

 

42.500

 

Άρματα Μάχης

 

Σύνολο 348
Μ-48Α5 Τ1/Τ2 340
Μ-48Α2 (εκπαιδευτικά) 8
Μ-47/48
Τεθωρακισμένα

Οχήματα Μεταφοράς

Προσωπικού

Σύνολο 627
ΑΑPC 361
Μ-113 266
M-59

 

Πυροβολικό

 

Συνολικά 232
Μ 101Α1 105χιλ. 72
Μ-114Α2 155χιλ. 18
Μ-115 203χιλ. 12
Μ-44Τ 155χιλ. 90
Πολυεκτοξευτές

Βλημάτων (Π.Π.)

Τ-115 122χιλ 6
. Όλμοι

 

Σύνολο 450
81χιλ. 175
Μ-30 107χιλ. 148
ΗΥ–12 120χιλ. 127

 

Αντιαρματικά

Κατευθυνόμενα

Βλήματα (Α.Κ.Β)

Σύνολο 114
Μilan 66
TOW 48
Εκτοξευτές Πυραύλων

 

M-72 LAW 66χιλ
Πυροβόλα Άνευ

Οπισθοδρομήσεως(ΠΑΟ)

 

Μ-67 90χιλ.
Μ-40Α1 106χιλ 192

 

Αντιαεροπορικά

 

Rh 202 20 χιλ.
GDF- 003 35χιλ 16
Μ-1 40χιλ 48
Συστήματα Εδάφους –

Αέρος (Σ.Ε.Α.)

Stinger 50 +
Ραντάρ

 

AN/TRQ-36

 

Πλοία

 

Ακταιωρός

CanerGoyneli

1

 

 

Αεροσκάφη

 

Cessna185 ( U-17) 3
F-16C/D, F-4E

(Περιοδική στάθμευση)

 

Ελικόπτερα

 

Bell 205

(UH-1HIroquois)

3

 

S-70A

(Περιοδική στάθμευση)

AS-532ULCougar

περιοδική στάθμευση

1
Απροσδιόριστος τύπος ελικοπτέρων

 

 

 

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 

Ανθρώπινο Στρατιωτικό Δυναμικό

 

Οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι ανέρχονται στις 3.500.

 

Εφεδρείες

 

Οι τουρκοκυπριακές εφεδρείες αριθμούν γύρω στις 26.000 όπως παρακάτω:

 

11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή,

 

10.000 για τη δεύτερη γραμμή

 

5.000 για την τρίτη γραμμή.

 

Σύνθεση Δυνάμεων και Οπλισμός

 

Oι τουρκοκυπριακές δυνάμεις αποτελούνται από 7 τάγματα πεζικού και διαθέτουν ελαφρύ οπλισμό όπως:

73 Όλμους 120 χιλ.

6 Αντιαρματικά Κατευθυνόμενα Βλήματα Milan

 

36 ΠΑΟ 106 χιλ.

Πλωτά Μέσα

 

2 περιπολικά,

 

2 Mk5, 2 SG45/SG46.1 PCI

 

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Ανθρώπινο Δυναμικό: 2800

 

276: Προσωπικό για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 

Στρατός

 

2 Τάγματα Πεζικού

 

1 Μοίρα Μηχανικού – Υποστήριξης

 

Σχηματισμός Ελικοπτέρων

 

Αεροπορία

Περιοδική στάθμευση αεροσκαφών

1 Σμήνος Έρευνα και Διάσωσης

με 4 ελικόπτερα Bell 412 TwinHuey

 

Ναυτικό

 

«Operation Shader»

Υπό τον επιχειρησιακό κωδικό OperationShader

Σταθμεύουν στη βάση Ακρωτηρίου για επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους της Συρίας και του Ιράκ:

1 Σμήνοςμαχητικώνμε : 8 Tornado GR4, 1 Sentinet R1, 1 A330 MR tt Voyager KC3, 1 C-130J Hercules, 4 CH-47D Chinook HC4.

 

Η ΟΥΝΦΙΚΥ

Αργεντινή: 265

 

Αυστρία: 5

 

Βραζιλία : 1

 

Ηνωμένο Βασίλειο: 270

 

Καναδάς: 1

 

Κίνα: 2

 

Κροατία: 2

 

Νορβηγία 2

 

Ουγγαρία: 77

 

Παραγουάη: 14

 

Σερβία: 46

 

Σλοβακία: 159

 

Χιλή: 14

 

858

Επιπλέον η δύναμη περιλαμβάνει πολίτες και αστυνομικούς.

mirage2000_4

 

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE