kourdistoportocali.comMagazineΑν είχα μια νέα ζωή μπροστά μου...

Μαριάννα Λάτση

Αν είχα μια νέα ζωή μπροστά μου…

Οι imagineers της γειτονιάς μας, της πόλης μας, της χώρας, του κόσμου μας

Μια ομιλία που άγγιξε ευαίσθητες χορδές για αξίες, ιδανικά, για συναισθήματα, με στιγμές συγκίνησης και χιούμορ ήταν η ομιλία της κυρίας Μαριάννας Λάτση μετά τη βράβευση της από τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του Lοndon School of Economics στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όταν ανέβηκε στο βήμα θέλησε να μοιραστεί όσα ένιωσε μπαίνοντας στο χώρο του Μουσείου.

«Αισθάνομαι πολύ ταπεινή μικρή και ασήμαντη όταν μπαίνω εδώ και βλέπω τι έκαναν πριν χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι μας. Μας κάνει καλό να το αισθανόμαστε αυτό που και που και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας»

Η κυρία Λάτση απόφοιτη του LSE μίλησε για τα φοιτητικά της χρόνια για τους καθηγητές που την ενέπνευσαν «όπως τον σπουδαίο Ινδό Megnad Desai και τον εξαιρετικό Max Steuer, καθηγητή Οικονομικών και Φιλοσοφίας, πού ήταν και μέλος του Rock & Roll Band του LSE και έπαιζε μπάσο» για τους συμφοιτητές της από κάθε γωνιά της γης για τη μητέρα της την οποία ευχαρίστησε δημόσια «επειδή κάθε φορά στην περίοδο των εξετάσεων στο τέλος του χρόνου άφηνε όλες τις υποχρεώσεις της για να βρίσκεται κοντά μου »

Η κυρία Μαριάννα Λάτση προτίμησε να μη μιλήσει για οικονομικά αλλά για τις αξίες που τις μετέδωσε ο άνθρωπος που όπως είπε άφησε το αποτύπωμα της στην ψυχή της. «Ο Γιάννης Λάτσης, γνωστός σε όλον τον κόσμο ως ένας μεγάλου βεληνεκούς Έλληνας επιχειρηματίας, για μένα ήταν πάντα απλά ο πατέρας μου. Το 1995 εξέδωσε ένα βιβλίο με αποφθέγματά του ως παρακαταθήκη στα εγγόνια του. Μία από τις φράσεις του που ξεχωρίζω είναι η ακόλουθη: «αγκάλιασε με τη φαντασία σου τον κόσμο ολόκληρο, ζήσε μαζί του τις λύπες και τις χαρές, κατάλαβε τα προβλήματά του, βοήθησε όπου μπορείς και όσο μπορείς».

Κάθε λέξη αυτής της φράσης έγινε πράξη από έναν άνθρωπο που δεν ξέχασε ποτέ από που ξεκίνησε «και ένιωθε το χρέος να επιστρέψει τα περισσότερα από αυτά σε όσους έχουν ανάγκη». Απο το Ίδρυμα Υποτροφιών Ηλείων που δημιούργησε το 1967 για να βοηθήσει αριστούχους μαθητές με καταγωγή από την ιδιαίτερη πατρίδα του μέχρι το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Λάτση ,παντού όπως ανέφερε η κυρία Λάτση υπάρχει το μοναδικό πνεύμα του πατέρα της που δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη φιλανθρωπία αλλά «βοηθούσε με βάση το ένστικτό του, με γενναιοδωρία και με την οικειότητα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας όποτε, όπου και όσο μπορούσε».

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά της στο σύντροφο της ζωής της Νίκο Κούρκουλο που έγινε για εκείνη η αφορμή να συνεχίσει το έργο του πατέρα της χαρίζοντας την ελπίδα και τη χαρά μέσα από τη θλίψη σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο με τη δημιουργία του «Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος»

Η κυρία Λάτση αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του κόσμου που έχουν προκαλέσει πόλεμοι και κοινωνικές ανισότητες τονίζοντας ότι είναι ταυτόχρονα και προκλήσεις για το που μπορεί να φθάσουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη των ανθρώπων.Εκλεισε την ομιλία της με τη λέξη «φαντασία».

 «Ο πατέρας μου έφερε μέσα του μια σχεδόν παιδική περιέργεια για τον κόσμο. Αυτή η περιέργεια, σε συνδυασμό με μια φαντασία που δεν έβλεπε εμπόδια αλλά μάλλον ευκαιρίες, ήταν καθοριστική για την πορεία του. Η Walt Disney έχει εδώ και 60 χρόνια ένα ολόκληρο τμήμα Imagineering. Είναι οι άνθρωποι που έχουν σαν αποστολή τους να αναπτύσσουν τα θεματικά πάρκα της Disney, η δουλειά τους είναι ουσιαστικά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και την ανθρώπινη ευφυΐα και το συναίσθημα για να δημιουργήσουν τη μαγεία και την ευτυχία για τους επισκέπτες αυτών των χώρων. Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου αντί για ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα είχε τους imagineers της γειτονιάς μας, της πόλης μας, της χώρας, του κόσμου μας. Αν είχα μια νέα ζωή μπροστά μου, αυτή την καριέρα θα επέλεγα».

Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα πλημμύρισε απο χειροκροτήματα όταν ολοκληρώθηκε η συγκινητική ομιλία. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην πρώτη σειρά ήταν η μητέρα της Εριέττα Λάτση, ο γιος της Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης και η κόρη τη Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, κ.α.

« Στο πρόσωπο της κυρίας Μαριάννας Λάτση βραβεύουμε την Αριστεία, σε όλες τις εκφάνσεις της. Είτε αναφερόμαστε στην επιχειρηματική επιτυχία, είτε στο φιλανθρωπικό έργο στο οποίο η κ. Λάτση δίνει ιδιαίτερη βάρος. Είτε στην στήριξη των νέων για να ανοίξουν τα φτερά τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνικού συλλόγου αποφοίτων LSE κ. Σοφιανός.

Η βρετανίδα πρέσβης Kate Smith μίλησε για ομηρική ερμηνεία του όρου αριστεία, με αφορμή της βράβευση της κ. Λάτση αναφέροντας πως είναι η στιγμή που ο άνθρωπος φτάνει σε μια ύψιστη στιγμή ανδρείας και γενναιότητας. Η ΓΓ του Συλλόγου των αποφοίτων, κ. Δουνδουλάκη παρουσίασε το βραβείο και διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα του Συλλόγου, σύμφωνα με το οποίο δόθηκε το βραβείο στην κ. Λάτση.

Της Αναστασίας Τσιβγούλη​_Liberal.gr

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE