kourdistoportocali.comMagazineΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ στιγμιότυπα από τις τελευταίες στιγμές της Ενωμένης Ευρώπης

Brussels_May, 2018>Eurogroup finance ministers meeting

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ στιγμιότυπα από τις τελευταίες στιγμές της Ενωμένης Ευρώπης

Η ελληνική έξοδος στις αγορές κύκνειο άσμα της ευρωπαικής ιδέας

Πιστεύουμε ότι τα φωογραφικά στιγμιότυπα από το πρόσφατο Eurogroup θα αποκτήσουν ιδιαίτερη ιστορική αξία μια και η Ενωμενη Ευρώπη οδεύει προς το τέλος της. Η “καθαρή” εξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα ξηλώσει το πουλόβερ της Ευρωπαικής Ενωσης. Εύκολα. Δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν το ηγετικό μαυσωλείο των Βρυξελλών να θέλει να προκαλέσει τέτοια βλάβη στην ίδια την ιδέα της Ευρώπης.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Δεν είναι δυνατόν να τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό στα ευρωπαικά θεμέλια στήνοντας την μεγαλύτερη απάτη από συστάσεώς της. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η ελληνική έξοδος στις αγορές με την συμβολή της Τράπεζας Ρότσιλντ και την συμμετοχή στην απάτη του ιερατείου των Βρυξελλών και της Μέρκελ θα αποτελέσει ιστορικών διαστάσεων πλήγμα για την Ευρωπαική ιδέα. Είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της.

Να γιατί: Μετά από 8 χρόνια μνημόνια το χρέος εκτινάχθηκε στο 179,8% του ΑΕΠ από 126,7% πριν τη κρίση!

Δηλαδή αν το χρέος μας οδήγησε στα μνημόνια όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα αλλά επιδεινώθηκε!

Πραγματική ελληνική τραγωδία. Tην ίδια στιγμή το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος παραμένει αμεταρρύθμιστο, οι δημόσιοι υπάλληλοι αρντούνται να αξιολογηθούν, οι προσλήψεις αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα, ενώ κυκλοφορούν ακόμη και χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και διαδρόμους υπουργείων. Οι δε ολιγάρχες και το πάρε δώσε τους με το δημόσιο ανθίζει πιο πολύ από ποτέ την ίδια ώρα που η αριστερή κυβέρνηση ξορκίζει δήθεν την διαφθορά.

Το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 179,8% του ΑΕΠ από 126,7% πριν την κρίση. Το χρέος είναι υψηλότερο παρά ποτέ. Και τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κομισιόν, υπό μη ευνοϊκές συνθήκες το ποσοστό του χρέους μπορεί να εκτιναχθεί μέχρι το 2060 στο 244%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συστάθηκε με σκοπό να πάψουν οι συχνές και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων, οι οποίες κορυφώθηκαν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Από το 1950, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα αρχίζει να ενώνει οικονομικά και πολιτικά τις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης. Τα έξι ιδρυτικά κράτη μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες. Τη δεκαετία του 1950 κυριαρχεί ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι διαδηλώσεις που γίνονται στην Ουγγαρία κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος καταστέλλονται από τα σοβιετικά τανκς το 1956. Το 1957, με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ή «Κοινή Αγορά».

Οι ιστορικές ρίζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάγονται στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά έναν τέτοιο αιματηρό και καταστροφικό πόλεμο. Λίγο μετά τον πόλεμο, η Ευρώπη χωρίζεται σε Ανατολή και Δύση, καθώς αρχίζει ο Ψυχρός Πόλεμος που επρόκειτο να διαρκέσει 40 χρόνια. Τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη δημιουργούν το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1949. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά έξι χώρες επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο.

9 Μαΐου 1950: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει ένα σχέδιο βαθύτερης συνεργασίας. Αργότερα, η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Ευρώπης

18 Απριλίου 1951: Με βάση το σχέδιοα Σουμάν έξι χώρες υπογράφουν Συνθήκη για κοινή διαχείριση της βαριάς τους βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα. Με τον τρόπο αυτό, καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να κατασκευάσει πολεμικά όπλα και να στραφεί εναντίον άλλης, όπως συνέβη στο παρελθόν. Οι έξι αυτές χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Ιδρυτικά κράτη μέλη: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

Πάνω σ΄αυτά τα ευρωπαικά θεμέλια έρχονται σήμερα να ασελγήσουν οι Γιουνκέρ, Μοσκοβισί, Μέρκελ, Μακρόν και λοιποί ολίγιστοι ηγέτες της Ενώσεως. Μιας ήδη πληγωμένης Ευρωπαικής Ενώσεως την οποία ο εκλεκτός δημοσιογράφος Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος και σύμβουλος έκδοσης του Κουρδιστού Πορτοκαλιού χαρακτηρίζει Πληγωμένη Ουτοπία στο άρθρο που ακολουθεί:

Δύο είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της σημερινής Ευρώπης, σε συναισθηματικό επίπεδο. Η αδιαφορία είναι ο πρώτος και η άγνοια ο δεύτερος.

Ο κοινός Ευρωπαίος πολίτης, ιδιαίτερα δε αυτός που δεν ανήκει στον αρχικό πυρήνα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αδιαφορεί για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι γιατί αγνοεί σχεδόν τα πάντα γι’ αυτό. Ακούει κατά καιρούς να γίνεται λόγος για Ευρωπαϊκά Συμβούλια, για αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για κοινοτικές Οδηγίες και ρυθμίσεις, αλλά δεν πολυκαταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι μακρυά από αυτόν, η λειτουργία τους είναι δυσνόητη και η γλώσσα που μιλούν αυτοί που τα εκπροσωπούν όχι λίγες φορές ακατάληπτη. Μοιραία, λοιπόν, η άγνοια γεννά αδιαφορία και έπεται ο σκεπτικισμός. Όταν μάλιστα οι πολίτες της Ευρώπης ελάχιστα γνωρίζουν και για την ιστορία της γηραιάς ηπείρου, η κατάσταση παίρνει ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή ΕΕ συμπληρώνει 61 χρόνια ύπαρξης, αποτελεί ένα μοναδικό –έστω και ατελές– πείραμα και, παρά τους αυξανόμενους εχθρούς της, δείχνει να αντέχει. Προφανώς δε, εμμέσως πλην σαφώς, η αντοχή αυτή να ανάγεται σε αυτή την ίδια την ιστορία της Ευρώπης.

Μία Ευρώπη γηραιά μεν, αλλά με τεράστια αίγλη παγκοσμίως, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις και ανακατατάξεις παρατηρούνται στον πλανήτη μας. Από την άλλη πλευρά, η αντίληψη της Ενωμένης Ευρώπης έχει και αυτή κάποιους αιώνες πίσω της. Από την εποχή του Καρλομάγνου έως τον Κάρολο τον Ε’ της Γερμανίας (1519-1555), η συζήτηση για μία ενωμένη χριστιανική Ευρώπη έγινε αρκετές φορές, παρά τα μίση και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Καθολικών, Ορθοδόξων και Διαμαρτυρομένων.

Κανείς επίσης δεν πρέπει και δεν μπορεί να αγνοήσει ότι, αν η αναζήτηση μίας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας (ΚΕΤ) είναι μέγα ζητούμενο της εποχής μας, η διαχρονική εξέλιξη αυτής είναι ελληνορωμαϊκή και χριστιανική. Ο «ευρωπαϊσμός» ως έννοια αρχίζει ωστόσο να αναπτύσσεται τον 18ο αιώνα, όταν κάποιοι ουτοπιστές, μπροστά στις συγκρούσεις των μεγάλων κρατών, αρχίζουν να οραματίζονται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Όμως, έπειτα από τους ναπολεόντειους πολέμους και το ξύπνημα των εθνικισμών, η ευρωπαϊκή ιδέα χλωμιάζει όσο φλογερά και αν την οραματίζεται ο μεγάλος Βίκτωρ Ουγκώ.

Δεν θα αναβιώσει παρά μόνον μετά τις εκατόμβες του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918). Ο παραλογισμός αυτής της σύγκρουσης, το τεράστιο μέγεθος των καταστροφών και των βιαιοτήτων, αναζωπυρώνουν την γεωπολιτική συζήτηση πάνω στην ανάγκη της ευρωπαϊκής ένωσης. Η συζήτηση αυτή ξεκινά από την συνειδητοποίηση της παρακμής της Ευρώπης, αλλά και την δυναμική εμφάνιση στο παρασκήνιο των ΗΠΑ, που αναδεικνύονται σε μεγάλη δύναμη του αιώνα σε βάρος των ευρωπαϊκών κρατών, στα οποία άλλωστε ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση και τα οποία ηγεμόνευαν σε πραγματικές αποικιακές αυτοκρατορίες, όπως η Μεγάλη Βρεταννία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ιταλία.

Ο όλεθρος που προκάλεσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αναζωπύρωσε την ιδέα της ενοποίησης. Δύο παράγοντες γεωπολιτικού χαρακτήρα ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση: Κατά πρώτον λόγο και εξ αιτίας του Ψυχρού Πολέμου, η ύπαρξη ισχυρής απειλής που αντιπροσώπευε η Σοβιετική Ένωση. Δεύτερον, η εξασθένιση των ευρωπαϊκών κρατών που είτε ηττήθηκαν στον πόλεμο, όπως η Ιταλία και η Γερμανία (η οποία, επιπλέον, ακρωτηριάστηκε), είτε υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις αποικιακές τους κτήσεις, όπως η Μεγ. Βρεταννία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Οι δύο αυτοί παράγοντες μαζί, καθώς και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και η σοβιετική επέμβαση στην Βουδαπέστη το 1956, σπρώχνουν έξι ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) να υπογράψουν από το 1957 την Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ήλθαν κατόπιν να προστεθούν η Ιρλανδία, η Δανία, η Μεγάλη Βρεταννία (1973), η Ελλάδα (1981), η Πορτογαλία και η Ισπανία (1986), η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία (1995) και από το 2004 έως το 2014 ακολούθησαν οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, η Μάλτα και η Κύπρος. Αναμένεται η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία σε τρία-τέσσερα χρόνια θα συνοδευτεί από την είσοδο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Μπορούμε έτσι να πούμε ότι, από το 1990 και μετά, ήτοι τα τελευταία 28 χρόνια, η ΕΕ βιώνει ανατροπές και εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι τα θεμέλιά της είναι πολύ πιο γερά απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η ευρωπαϊκή οικοδόμηση παραμένει μία ριζικά νέα ιδέα μέσα στο πανόραμα των πολιτικών ιδεών. Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία κράτη με πλήρη κυριαρχία δεν επέλεξαν ελεύθερα να θέσουν τέρμα σε εντάσεις, αντιπαλότητες ή πατρογονικές εχθρότητες με τους γείτονές τους, να συνεταιριστούν μεταξύ τους, να συνεργαστούν οικονομικά και να σχεδιάζουν μάλιστα να προχωρήσουν σε μία πολιτική ένωση. Πρόκειται για μία πραγματική επανάσταση, της οποίας ο αντίκτυπος απλώνεται σε όλον τον πλανήτη.

Πράγματι, σε όλες τις ηπείρους οι περιφερειακοί συνασπισμοί, εμπνευσμένοι από το ευρωπαϊκό πρότυπο, διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον. Συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού (η γνωστή NAFTA) Mercosur (Αγορά του Νότου) με μέλη την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, Ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ με το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, την Μαυριτανία και την Λιβύη, κλπ. Τελευταία έχουμε και την Ένωση Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που κατά την εκτίμησή μας είναι ένα ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός. Διότι, η μετατόπιση της ανάπτυξης προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο της Ασίας, του Ειρηνικού και της Αφρικής αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός με τεράστιο βάρος.

Οι 21 χώρες που, μαζί με την Ρωσία, απαρτίζουν την APEC, πλησιάζουν τα 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι σήμερα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης. Στην ΕΕ, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία, με πληθυσμό από 40 έως 80 εκατομμύρια η κάθε μία, ανήκουν στα μεσαίου μεγέθους κράτη του κόσμου. Τα μεγάλα κράτη, όπως Ινδονησία, Βραζιλία, Ρωσία, Πακιστάν, Ιαπωνία, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Μεξικό, έχουν όλα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος. Πιο ψηλά βρίσκονται δε οι γίγαντες: η Κίνα με περισσότερα από 1.200 εκατομμύρια, η Ινδία με 1.000 εκατομμύρια, οι ΗΠΑ με 270 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οικονομικά, όλα τα μεγάλα κράτη και τα κράτη-γίγαντες (με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία) βρίσκονται σε κατάσταση υπό ανάπτυξη χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Οι περισσότερες από τις 150 υπό ανάπτυξη χώρες, πέρα από τα σοβαρά εσωτερικά τους προβλήματα, έχουν και φιλοδοξίες. Θέλουν την καλύτερη και υψηλότερη συμμετοχή σε έναν νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Επόμενον ήταν, από το 2000 και μετά, να έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια οικονομία.

Για την Ευρώπη, η εξέλιξη αυτή είχε και έχει ποικίλες επιπτώσεις. Αρκετά παραδοσιακά βιομηχανικά της προϊόντα έπαψαν να είναι ανταγωνιστικά. Τα κατασκευάζουν πολύ φθηνότερα οι αναδυόμενες χώρες, κερδίζοντας έτσι και μερίδια αγοράς. Όμως, πέρα από τον ανταγωνισμό στο κόστος παραγωγής, η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις της νέας βιομηχανικής επανάστασης, που είναι αυτή της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Στους τομείς αυτούς το πρόβλημα δεν είναι μόνον κοστολογικό. Υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως η επιχειρηματικότητα, η έρευνα και ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η θεσμική λειτουργία και, κυρίως, οι ταχύτητες προσαρμογής. Στις παραπάνω προκλήσεις η Ευρώπη δυσκολεύεται να απαντήσει με την αναγκαία ταχύτητα και συνοχή.

Ακόμα χειρότερα, ενώ προχώρησε στην δημιουργία της ενιαίας αγοράς της και στην μερική νομισματική της ένωση, η Ευρώπη δεν αποφασίζει να κάνει πράξη και την οικονομική της ένωση. Αντιμετώπισε έτσι πυροσβεστικά την χρηματοοικονομική κρίση τού 2008, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν από διαρθρωτικής πλευράς –ιδιαίτερα μετά το Brexit, που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό.

Όπως πολύ σωστά υποστηρίζει ο ευρωπαϊστής καθηγητής Π. Χ. Ιωακειμίδης, «η Ένωση που δημιουργήθηκε εμφανίζεται να στηρίζεται σε τεχνοκρατικές γραφειοκρατικές δομές, χωρίς «πολιτική ψυχή», επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση και αποδοχή από την ευρύτερη κοινωνία. Η αρχική Ευρωπαϊκή Κοινότητα πέρασε στην ΕΕ χωρίς, όμως, να έχει εδραιωθεί η «κοινότητα κοινών αξιών, πεποιθήσεων και προσήλωσης» –χωρίς, δηλαδή, να έχει διαμορφωθεί ο «ευρωπαϊκός δήμος» που θα στηρίζει και θα νομιμοποιεί δημοκρατικά την ενοποιητική διαδικασία και τους θεσμούς της.

Μπροστά στο έλλειμμα νομιμοποίησης, η ΕΕ έχει οδηγηθεί σε διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων που δεν εξυπηρετούν πειστικά ούτε τον στόχο της αποτελεσματικότητας, ούτε αυτόν της νομιμοποίησης. Το κεφάλαιο αυτό της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα πρέπει να κλείσει προκειμένου να ανοίξει το κεφάλαιο της πολιτικής, δηλαδή της προώθησης της ενοποίησης μέσα από την πολιτική διαδικασία με πολιτικά μέσα, στόχους, αξίες, επιχειρήματα και με ένα νέο πολιτικό όραμα που θα κινητοποιεί την ευρωπαϊκή κοινωνία και τους πολίτες –με την συμμετοχή, δηλαδή, της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών».

Είναι καιρός η πληγωμένη ουτοπία της Ευρώπης να γίνει αφετηρία για μία νέα πορεία σε έναν κόσμο που αλλάζει.

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ

Από την Ιόλη Πιερίδη

Φιλοθέη 2011.

Ο Μπομπ Τρα, μόνιμος αντιπρόσωπος του IMF στην Αθήνα, κατοικούσε αρχικά σε ένα διαμέρισμα της Φιλοθέης το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει μετατρέψει σε φρούριο. Ακόμη και το κροτάλισμα των εξατμίσεων από τα παπιά των delivery boys που ακούγονται στο βάθος πίσω από τις φυλλωσιές προκαλεί κόκκινο συναγερμό.

Οι άνδρες ασφαλείας τινάζονται σαν αιλουροειδή, κάποιοι από δαύτους φοράνε τις μάσκες του χημικού πολέμου ενώ κάποιοι αλλοι ξαπλώνουν πίσω από τον μαντρότοιχο με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Χαλαρώνουν μόνο όταν ακούσουν τον επικεφαλής να τους φωνάζει

-Πιτσαδόρος ρε χαιβάνια, δεν είχατε πιτσαδόρο στα χωριά σας;

Ένα βράδι δύο δημοσιογράφοι μεγάλης αθηναικής εφημερίδας επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο και να πάρουν συνέντευξη από τον σκληροτράχηλο Μπομπ Τρα.

Οι περίοικοι τους πήραν χαμπάρι και ειδοποίησαν την ασφάλεια. Σε κλάσματα δευτερολέπτου, όσο χρειάζεται ένα κοράκι να σφυρίξει πέναλτυ υπέρ του Ολυμπιακού στο πρόσταγμα «Θωμάς», η περιοχή γέμισε περιπολικά. Ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους, ο πλέον έμπειρος, κατάφερε να χαθεί στο σκοτάδι. Ο άλλος, πιο ψάρακλας, έδωσε μια και άρχισε να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο σαν τον Ταρζάν για να μην τον εντοπίσουν τα όργανα. Έζησε ένα θρίλερ αλλά στο τέλος τα κατάφερε.
Ο Μπομπ σε αντίθεση με τον Πολ Τόμσεν και τις γνωστές περιπέτειές του με την Σουζάνα- της μεγάλης εγχώριας Τράπεζας- ζει στην Αθήνα μια αυστηρή, τυπική ζωή. Το χειρότερό του είναι οι διαρροές στα ΜΜΕ γι αυτό και έκανε ολόκληρο επεισόδιο με τον δημοσιογράφο του ΒΗΜΑτος Ζώη Τσώλη.

Ο ίδιος σε αραιά διαστήματα δέχεται να συναντήσει εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, ανθρώπους της αγοράς που λέμε και να κουβεντιάσει μαζί τους για τον αντίκτυπο των μέτρων.

Σε μία από αυτές τις συναντήσεις, ένα βράδι σε σπίτι της Φιλοθέης, ο Μπομπ Τρά έδωσε την δική του ανατριχιαστική μαρτυρία για το πως επιλέχθηκε το πετσόκομα μιθών και συντάξεων, μαζί με τα χυδαία χαράτσια που ακολούθησαν.

Η παράθεση των γεγονότων είναι σοκαριστική για το μέγεθος της ενοχής δύο εκ των πρωταγωνιστών της κόλασης που βιώνουμε. Των κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

-Δώσαμε (η Τρόικα) 3 εναλλακτικές στον κ. Παπακωνσταντίνου-άρχισε να διηγείται ο Μπομπ Τρα. H πρώτη ήταν να απολυθούν άμεσα 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Παπακωνσταντίνου που τον είχαμε στην άλλη άκρη του ακουστικού μας είπε «περιμένετε να ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου». Ήμασταν στη γραμμή όταν μας μετέφερε την κάθετη άρνηση του τότε πρωθυπουργού, «με τίποτε, είναι ψηφοφόροι μας, αυτοί μας στηρίζουν».

Η δεύτερη εναλλακτική ήταν να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μια καταιγίδα αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτό το αρνήθηκε με το ίδιο επιχείρημα «αυτοί μας στηρίζουν».

Η τρίτη και τελευταία εναλλακτική ήταν το κόψιμο μισθών και συντάξεων. «Ναι αυτή είναι η καλύτερη λύση…Αυτό να κάνουμε…» μας απάντησαν ομόφωνα οι κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Brussels, Belgium on May, 2018>Eurogroup finance ministers meeting at the European Council

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 24, 2018 / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May, 2018. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 24 Μαΐου, 2018

SALTO MORTALE THΣ Ε.Ε.

Η βουλιμία της καθαρής εξόδου οδηγεί στην κόλαση των αγορών σε μια συγκυρία που η Ιταλία καταρρέει και η δήθεν επιτυχία του ελληνικού προγράμματος στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και μόνο. Το δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας στηρίζεται στην υποκρισία των εταίρων-δανειστών μας οι οποίοι επιτρέπουν να παιχτεί όλο αυτό το θέατρο της καθαρής εξόδου σε βάρος ενός ολόκληρου λαού.

Κι αυτό γιατί είναι θανάσιμη υποκρισία να βγάζεις μια χώρα με 344 δις ευρώ χρέος στις αγορές που ήδη έχουν μυριστεί αίμα και καραδοκούν να εμφανισθεί το σαπάκι για να το κατασπαράξουν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εξαφάνιση της Μέρκελ  το τελευταίο διάστημα. Η αρχιτέκτονας της ψευδαίσθησης εξόδου η οποία επέτρεψε στην κυβέρνηση Σύριζα να πραγματοποιήσει αυτό το φορολογικό και ασφαλιστικό μακελειό δοξάζεται κρυβόμενη.

Η Μέρκελ και οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πως το εγχώριο διεφθαρμένο πελατειακό κράτος δεν μεταρρυθμίστηκε. Οι δημόσιοι υπάλληλοί του δεν αξιολογήθηκαν, κανείς δεν απολύθηκε και ακόμη κι εκείνοι που επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές παραμένουν στην θέση τους. Ερχεται τώρα η Μέρκελ και δίνει την δυνατότητα στον Τσίπρα να βγάλει το αμεταρρύθμιστο σαπάκι στις αγορές.

Πρόκειται για salto mortale ενός ολόκληρου λαού με την υπογραφή Τσίπρα και την ανοχή της Μέρκελ και των Βρυξελλών. Την ίδια στιγμή η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να δώσει και την χαριστική βολή στην Ενωμένη Ευρώπη και η Μέρκελ να γίνει η Γερμανίδα καγκελάριος που θα σφραγίσει την διάλυσή της. Η Μέρκελ κινδυνεύει με ιστορικό διασυρμό καθώς επί καγκελαρίας της ρισκάρει την διάλυση της Ευρώπης. Αυτή είναι η κατάσταση και είναι λογικό όσοι βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τι μας περιμένει (όπως η υπάλληλος του υπ. Οικονομικών που δραπέτευσε από την Ελλάδα) να φροντίζουν να εγκαταλείψουν την οικονομία των ζωντανών-νεκρών.

Στο μεταξύ πρωτοφανής εκτόξευση του χρέους κεντρικής διοίκησης καταγράφεται στο 1ο τρίμηνο 2018, με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Το συνολικό χρέος έχει αυξηθεί σε 3 μήνες από €329 δισ. σε €344 δισ.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλο εσωτερικό δανεισμό για να χτίσει το περίφημο “μαξιλάρι” ασφαλείας, σκουπίζοντας κυριολεκτικά τα αποθεματικά περιφερειών, δήμων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από τις αρχές του 2017 έχει δανειστεί επιπλέον €12 δισ. σε μορφή repos, τα οποία στο σύνολό τους αγγίζουν τα €23 δισ.

Επίσης ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας εμφανίζεται εξίσου αυξημένος κατά €7 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2016. Τα περισσότερα χρήματα ελήφθησαν για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και επιστροφές φόρων.

SHARE

Περισσότερα

MORE MAGAZINE