kourdistoportocali.comPeopleTastelandΤο μέλλον του καφέ ακούει στο όνομα Barista

Με τη σφραγίδα του Beverage Standards Association of UK

Το μέλλον του καφέ ακούει στο όνομα Barista

Μαριλένα και Παναγιώτης: Όραμά μας να ξεχωρίσει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή

Barista: ένας μοντέρνος για πολλούς από εμάς χαρακτηρισμός για τα άτομα που βρίσκονται «πίσω από τον πάγκο» , όπως λέμε, όταν αναφερόμαστε στον άνθρωπο στον οποίο  παραγγέλνουμε τον καφέ μας. Μια λέξη που εμπεριέχει επίσης μια μαγεία και αποπνέει μία αίγλη προς το πρόσωπο αυτό!

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα ο barista…

Πίσω από την μοντέρνα αυτή ονομασία κρύβεται μια ολόκληρη ιδέα και μία βιομηχανία στον τομέα εστίασης και ροφημάτων που στόχο έχει να εκπαιδεύσει σωστά τα άτομα που εργάζονται στην προώθηση των ροφημάτων.

Η εκπαίδευση αυτή γίνεται μέσω του Beverage Standards Association of UK,  το οποίο ιδρύθηκε το 1996 από μία ομάδα εκπροσώπων μεγάλων βιομηχανιών του χώρου των ροφημάτων (βιομηχανίες καφέ, τσαγιού, κακάο, νερού, μηχανών καφέ κ.λπ.). Η ιδέα γεννήθηκε από ανθρώπους που πίστεψαν στην ανάγκη δημιουργίας μίας μη κερδοσκοπικής Ένωσης η οποία θα αντιπροσώπευε, υποστήριζε και θα προωθούσε τα standards στην αγορά των ροφημάτων. Και όλα αυτά με ένα σοβαρό στόχο. Να διασφαλίσουν αλλά και να ανεβάσουν όσο πιο πολύ γίνεται τα standards και το ήθος στον χώρο της εστίασης.

Οι ειδικοί μέσω δράσεων και προγραμμάτων που έχουν εφεύρει όπως το ‘raising the bar programme’ (πρόγραμμα συμβουλευτικής για ιδιοκτήτες café και εστιατορίων), το ‘5 cup grading system’ (πρόγραμμα πιστοποίησης και βράβευσης επιχειρήσεων ανάλογα με την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν σε σχέση με τα ροφήματα) παρέχουν μία ολοκληρωμένη  εκπαίδευση στα άτομα που εργάζονται στο χώρο της εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  Beverage Standards Association παρέχει πιστοποιημένα σεμινάρια εκπαίδευσης σε Αγγλία, Σκοτία και Ιρλανδία για Βarista/Beverage experts τα οποία λειτουργούν ως VRQ (Vocational Related Qualification) και ΝQ (National Qualification),δηλαδή επίσημους εκπαιδευτικούς τίτλους σπουδών και Εθνικά Βρετανικά εκπαιδευτικά διπλώματα, αναγνωρισμένα και ως μαθήματα προς ένταξη σε πανεπιστημιακές σπουδές  στον τομέα του τουρισμού.

Ο barista δεν είναι λοιπόν μόνο μια ιδέα, μία μοντέρνα άποψη είναι η απόλυτη διασφάλιση στην ποιότητα των ροφημάτων και  στην προώθηση τους. Ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα που ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά την παροχή υπηρεσιών στην εστίαση!

Η ιστορία πίσω από τον καλό καφέ

Σήμερα η απόλαυση ενός καλού καφέ είναι στα χέρια του εκπαιδευμένου barista. Στις αρχές του 1900 η απόλαυση του καφέ ήταν οικογενειακή υπόθεση. Ξεκινούσε τότε που ο Κωνσταντινοπολίτης Αντώνης Κουίδης, ο ποίος μετακόμισε στη Σμύρνη για να σπουδάσει τις μαύρες μέρες της Μικρασιατικής καταστροφής πήρε την οικογένεια του και ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη ψάχνοντας τον τρόπο να τους ζήσει αξιοπρεπώς. Ο έξυπνος και μορφωμένος Κωνσταντινοπολίτης άρχισε να εργάζεται ως χρηματιστής μέχρι που αγόρασε ένα σακί ωμό καφέ από ένα έμπορο και ξεκίνησε δειλά – δειλά να τον ψήνει και να τον διανέμει.  Το ένα σακί έγιναν δύο, τα δύο τρία και πάει λέγοντας μέχρι που το 1926 ίδρυσε την εταιρεία Κουίδης η οποία εξελίχθηκε ως η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία  ωμού καφέ και άλλων αποικιακών προϊόντων όπως τσαγιού και μπαχαρικών στην Ελλάδα. Τα ηνία ανέλαβε στη συνέχεια ο γιός του Λεωνίδας μαζί με τον ξάδελφο του μετατρέποντας την επί της ουσίας σε μία από τις μεγαλύτερες  εταιρείες εμπορίας ωμού καφέ στα Βαλκάνια.

Και κάπου εκεί μπαίνει στο προσκήνιο ο Νικόλας Αξιώτης  εκτελωνιστής,  εύστροφος και ικανός ξεχώρισε γρήγορα στο χώρο του και έγινε ένας από τους ικανότερους εκτελωνιστές του Πειραιά που μαζί με τον Κουίδη κατάφεραν να διακινούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις πρώτες ύλες των ροφημάτων, κυρίως του καφέ, που καταναλώνονταν στη Ελλάδα και τα Βαλκάνια τις δεκαετίες του ‘80, ‘90 και 2000.

Με το άρωμα του καφέ στα ρουθούνια τους μεγάλωσαν η Μαριλένα Κουίδη και ο Παναγιώτης Αξιώτης, η νέα γενιά που ένωσε τις δυνάμεις και τη φιλία τους για να συνεχίσουν το έργο των οικογενειών τους και να φτιάξουν τη δική του ιστορία, στα νεότερα χρόνια, στα χρόνια της τεχνολογίας, των social media και φυσικά των barista.

Μαριλένα & Παναγιώτης: Όραμά μας να ξεχωρίσει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή

Παρατηρώντας την διεθνή σκηνή και τα καινούργια trends,  η Μαριλένα Κουίδη και ο Παναγιώτης Αξιώτης, διαπίστωσαν ότι στην Ελλάδα ενώ οι αλυσίδες καφέ όλο και πληθαίνουν και το επάγγελμα του Barista έχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, υπάρχει ένα κενό γύρω από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση αυτών των επαγγελματιών, κυρίως στο κομμάτι των πρώτων υλών, όσο και στον τρόπο που προσφέρονται αυτά στον καταναλωτή.

Όπως λένε οι ίδιοι «σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας, η σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων πίσω από το bar, είναι υψίστης σημασίας για την εικόνα των επιχειρήσεων και την ποιότητα του service και βεβαίως και για την δική τους επαγγελματική εξέλιξη. Ο barista δεν μπορεί να είναι πλέον ένας τυχαίος επαγγελματίας, οφείλει να είναι ένας εκπαιδευμένος, πιστοποιημένος επαγγελματίας  που κατέχει επίσημο εκπαιδευτικό τίτλο σπουδών, αναγνωρίζοντας έτσι την σπουδαιότητα του επαγγέλματος».

Συγκεκριμένα, ο barista δεν είναι αρκετό να ξέρει μόνο να εκχυλίζει έναν καλό espresso, πρέπει να ξέρει για τις ποικιλίες του χαρμανιού που χρησιμοποίει,  να ξέρει τι τσάι να προσφέρει σε κάθε περίσταση,  τα μυστικά του κακάο, την βάση της σοκολάτας ρόφημα, να χειρίζεται τα μηχανήματα με ασφάλεια και υγιεινή, την σωστή διαχείριση παραπόνων των πελατών κ.λπ.

Παρακολουθώντας την διεθνή σκηνή και το μέλλον όλων των πιστοποιήσεων ως εγγυητές επαγγελματικών προσόντων, αποφάσισαν να αντιπροσωπεύουν στο εξής, σε Ελλάδα και Κύπρο, τον φορέα πιστοποιήσεων  BSA, αφού, όπως λένε, το ύφος και το ήθος του φορέα τους ταιριάζει απόλυτα, λόγω της αυθεντικότητας του και της προσήλωσης του στην ουσία, και όχι στην εικόνα των πραγμάτων  τα οποία διαπραγματεύεται.

Όραμά τους,  να συνδέσουν την εκπαίδευση και την ανάγκη πιστοποίησης των προσόντων και δεξιοτήτων των νέων που απασχολούνται στον τομέα, με την αγορά εργασίας και την απορρόφηση των αποφοίτων από μεγάλες Ελληνικές και Βρετανικές εταιρείες στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης.

«Για εμάς αυτός είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να ξεχωρίσει, και τους νέους να ξεκινήσουν μία καριέρα που θα τους επιτρέψει επαγγελματική και οικονομική ανέλιξη και επιτυχία» επισημαίνουν και οι δύο.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE