kourdistoportocali.comPeopleTastelandΠόσα πραγματικά γνωρίζουμε για το αλουμινόχαρτο;

Συζήτηση με την Εμμανουέλα Φωτεινού, Βιολόγο MSc, Kλινική Βιοχημικό

Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για το αλουμινόχαρτο;

Μάθετε για τη σκοτεινή πλευρά του αλουμίνιου

Συζήτηση με την Εμμανουέλα Φωτεινού, Βιολόγο MSc, Kλινική Βιοχημικό, ιδρύτρια του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας. Μάθετε τη σκοτεινή πλευρά του αλουμίνιου

Από την Άννα Μαρία Παπίρη

Γνωρίζεις ότι το αλουμίνιο είναι νευροτοξίνη; Εχει μπει στη καθημερινότητά μας και το χρησιμοποιούμε για πολλαπές χρήσεις στην κουζίνα μας. Είναι όμως ασφαλές υλικό; Το αλουμίνιο όπως και τα υπόλοιπα μέταλλα οξειδώνεται (σκουριάζει), δηλαδή διαβρώνεται από το οξυγόνο, καθώς και από τα υγρά, έλαια και οξέα που μπορεί να περιέχονται στα τρόφιμα. “Ενώ, όπως είναι γνωστό τα οξείδια του σιδήρου έχουν καφεκόκκινο χρώμα, η σκουριά του αλουμινίου έχει τη μορφή άσπρης πούδρας ή σκόνης, η οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης” επισημαίνει η Εμμανουέλα Φωτεινού.

H γυαλιστερή επιφάνεια είναι πιο ασφαλής;

Όσο πιο λεία είναι μία μεταλλική επιφάνεια τόσο λιγότερο διαβρώνεται. Για αυτό το λόγο πολλοί ισχυρίζονται πως όταν τυλίγουμε τρόφιμα με αλουμινόχαρτο, αυτά πρέπει να είναι σε επαφή αποκλειστικά με τη λεία και γυαλιστερή πλευρά του και όχι με τη ματ επιφάνειά του.

Ωστόσο σύμφωνα με τους παραγωγούς αλουμινόχαρτου όπως οι Reynolds Wrap, οι διαφορετικές υφές των δύο πλευρών του οφείλονται απλώς στη διαδικασία συμπίεσής του και σχηματισμού ενός λεπτού φύλλου. Η μία πλευρά του φύλλου αυτού έρχεται σε επαφή με το βαρύτερο κύλινδρο του συμπιεστήρα και βγαίνει πιο γυαλιστερή, ενώ η άλλη παραμένει θαμπή. Εφόσον δεν υπάρχει κάποια επίστρωση που να προστατεύει τη μία πλευρά από την οξείδωση, δεν έχει μεγάλη σημασία το ποια έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία;

Αυτό που έχει σημασία ωστόσο είναι η ορθή χρήση του αλουμινόχαρτου. Το αλουμινόχαρτο είναι υλικό μίας χρήσης ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιείται για το ψήσιμο ή την αποθήκευση ζεστού φαγητού, διότι η θερμότητα προκαλεί την απελευθέρωση αλουμινίου από το αλουμινόχαρτο, το οποίο μεταφέρεται στην τροφή. Όταν μάλιστα το φαγητό περιλαμβάνει λεμόνι, χυμό ντομάτας, λευκό κρασί ή αλάτι, το φαινόμενο αυτό εντείνεται. Το αλουμίνιο είναι νευροτοξίνη και η κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, άνοιας και κάποιων τύπων καρκίνου.

Ποιό υλικό είναι πιο ασφαλές στο ψήσιμο;

Για το ψήσιμο του φαγητού συστήνεται η χρήση λαδόκολλας ή κόλλας ψησίματος. Για την προσωρινή αποθήκευση κρύου φαγητού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμινόχαρτο, με την προϋπόθεση ότι δε θα ζεσταθεί σε φούρνο ή στον ήλιο. Ωστόσο απλώς και μόνο με την πάροδο του χρόνου το αλουμινόχαρτο διαβρώνεται, άρα δεν είναι κατάλληλο για μακροχρόνια αποθήκευση τροφίμων.

*H Άννα Μαρία Παπίρη είναι Beauty & Wellness Editor και συγγραφέας των βιβλίων «Η επανάσταση της Νεότητας» και «Η Δίαιτα αλλιώς».

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ανέχθηκε τη χλεύη του Τσίπρα. Πως θα μπορούσε να διατηρήσει την Ευρώπη Ενωμένη;
Τραμ τέλος! Αφού πετάξαμε ένα σωρό λεφτά τώρα πάει το Μετρό στη Γλυφάδα
Συγκλονίζει η δημοσκόπηση της MRB>Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα
Ο Κυριάκος έτοιμος να βομβαρδίσει τη Μέρκελ με πρόσφυγες και μετανάστες
Πως οι Τούρκοι κομμάντος σχεδιάζουν να μεταφέρουν στη Τουρκία δεμένους χειροπόδαρα Παυλόπουλο και Μητσοτάκη!
TAKEN No3>O σκληρός Boyko Borissov παίρνει το μέρος της Τουρκίας
Η Ευρώπη διαλύεται, όπως η Αυτοκρατορία των Αψβούργων
Aκόμη και η κόντρα του Νίκου με τον Γιάννη κόβει λιγότερα εισιτήρια από το Rebrain του Βρούτση
Ο Νίκος Μαστοράκης και η επίσημη πρεμιέρα του GOLD TV
Ξηλώνεται το Ευρωπαϊκό πουλόβερ
Μόνη σωτηρία η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο 10-15% της αγοράς. Πάνω από 4 δις το κόστος των νέων πάρκων
Τιτανικός στον Ωκεανό της σπατάλης η Iστορική Εθνική Τράπεζα