kourdistoportocali.comIpeopleReal EstateΣτο ονειρικό πυργόσπιτο της Ανατολικής Μάνης

EIKONEΣ

Στο ονειρικό πυργόσπιτο της Ανατολικής Μάνης

To Μάινα, στο Έξω Νύφη, ήταν ένα ερειπωμένο μεγαλιθικό διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα

Η Ανατολική Μάνη είναι ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Ελλάδας και μόνο όποιος έχει επισκεφτεί τις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να καταλάβει. Ξεροί και απότομοι λόφοι που φτάνουν μέχρι μικρούς ή μεγαλύτερους όρμους, τραχιά βουνά, απόκρημνες ακτές, ολοπέτρινα χωριά, διάσπαρτα δέντρα ελιάς με τον πολύτιμο καρπό και ένας ήλιος εκτυφλωτικός και συνάμα ζωογόνος. Αέρηδες και ανελέητα λιοπύρια, στουρναρόπετρες και κοφτερά κοτρόνια, σκληράδα, γύμνια, ένταση. Ατεγκτη, άνυδρη, πετροσπαρμένη γη!

Aπό το tamtam.news

Το Έξω Νύμφιο ή Νύφι είναι ένα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και αποτελείται από τους κύριους οικισμούς Μέσα Χώρα (ο παλαιότερος), Έξω Νύφι, Βίγλα, Ατσούπι, τους παραλιακούς Γιαλό και Αλύπα και το μικρό ορεινό Κουρνό, με λίγα σπίτια γύρω από τη βρύση, στο Μοναστήρι της Παναγιάς, ψηλά στο βουνό. Το Έξω Νύμφιο δεσπόζει στη περιοχή αφού ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε προνομιούχα θέση παράλληλα προς τη θάλασσα, σε πλαγιά λόφου. Αυτά τα παραδοσιακά πυργοχώρια-αετοχώρια, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Σαγγιά, έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα τους, καθώς πύργοι και πυργόσπιτα αντιμετωπίζονται οπό τους νεώτερους ιδιοκτήτες με σεβασμό και αγάπη, ενώ ένα από αυτά αποτέλεσε το σκηνικό της «Τρικυμίας», της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζον Κασσαβέτης το 1982.

Μία από αυτές τις τυχερές ιδιοκτήτριες ενός εκπληκτικού πυργόσπιτου της περιοχής, του Μάινα, είναι η αρχιτεκτόνισσα Έλενα Ζερβουδάκη, μια εξαιρετική επιστήμονας και δημιουργός από το 1994 της περίφημης ομάδας z-level με πολλά βραβεία, συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και σπουδαία επιτεύγματα στο ενεργητικό της. To Μάινα, στο Έξω Νύφη, ήταν ένα ερειπωμένο μεγαλιθικό διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα, αποκομμένο αρκετά από το δρόμο, με μοναδική πρόσβαση μέσω ενός λιθόστρωτου, κακοτράχαλου μονοπατιού. Το ερείπωμένο κτίριο ήταν χαμένο μέσα σε κήπο με ελιές, χαρουπιές και φραγκοσυκιές και περιβαλλόταν από μια βραχώδη αγκαλιά με μια σπηλιά. Ανατολικά η αυλή γειτνίαζε με πύργο μνημείο του 16ου αιώνα και στην είσοδο της υπήρχε ένα βυζαντινό εκκλησάκι με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

Η Έλενα Ζερβουδάκη και η z-level ξεκίνησαν την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου το 2007, μία εξαιρετικά απαιτητική εργασία που κράτησε 4 ολόκληρα χρόνια, καθώς χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες τεχνικές υπερβάσεις εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του πυργόσπιτου και για να διατηρηθούν στο ακέραιο τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Μάνης. Έτσι, όταν πλέον αποφασίστηκε να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας, έγινε η επιλογή από την αρχιτέκτονα, αντί να εξοπλίσει το κατάλυμα με τον άκρως απαραίτητο, ανθεκτικό και άχαρο ξενοδοχειακό εξοπλισμό να τολμήσει κάτι πιο προσωπικό έχοντας εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα το επισκεφτούν ότι θα το εκτιμήσουν θα το χαρούν και θα το προσέξουν.

Το αρχικό κτίσμα διατηρήθηκε ως ένας μακρόστενος όγκος, δύο επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 88 τετραγωνικών μέτρων, που αναπτύσσεται κάθετα στις υψομετρικές καμπύλες του άνυδρου λόφου, έχοντας μια εκπληκτική θέα και αντικρίζοντας το απέραντο γαλάζιο αλλά και την ανατολή του ηλίου. Στη συνέχεια του παλαιού κτίσματος, προστέθηκε ένας δεύτερος μακρόστενος, ψηλότερος όγκος, διατηρώντας την ίδια κάθετη σχέση με το ανάγλυφο του τοπίου, που αποτέλεσε τη σύγχρονη προσθήκη, επιφάνειας 62 τετραγωνικών μέτρων. Και τα τρία επίπεδα της κατοικίας είναι μονόχωρα, εξασφαλίζοντας με την κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων εύκολη πρόσβαση του φωτός αλλά και σωστό αερισμό, που είναι εξαιρετικά απαραίτητος κατά τη διάρκεια του ζεστού λακωνικού καλοκαιριού.

Το Μάινα, που τα τελευταία χρόνια διατίθεται ως ξενώνας πολυτελείας αλλά με οικολογικές αρχές από το γραφείο ταξιδίων Nordix, αποτελείται σήμερα από δύο αυτόνομες μονάδες, οι οποίες όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ενιαίος χώρος. Κάθε επίπεδο έχει ανεξάρτητη πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους που διαμορφωθήκαν ο καθένας ξεχωριστά σύμφωνα με τον ηλιασμό και το φυσικό ανάγλυφο του σημείου.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το Μάινα έλαβε τιμητική διάκριση στα «Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2015» ως ένα από τα καλύτερα 13 αρχιτεκτονήματα της Ελλάδας την περίοδο 2000-2014.

Αρχιτεκτονική μελέτη/επίβλεψη: Έλενα Ζερβουδάκη, Εταιρεία z-level
Στατική μελέτη/σύμβουλοι: Δημήτρης Αρνέλλος, Μαίρη Καζάκου
Εσωτερική διακόσμηση/επίπλωση: Έλενα Ζερβουδάκη
Ενεργειακή μελέτη: Δημήτρης Μαντάς
Αρχιτεκτονική τοπίου: Έλενα Ζερβουδάκη
Κατασκευή: Βλαδίμηρος Ντούρμα
Επιφάνεια οικοπέδου: 900 m²
Συνολική επιφάνεια: 150 m²
Χρόνος μελέτης: 2007
Χρόος αποπεράτωσης: 2011
Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ mani.org.gr/, travelstyle.gr/

SHARE
MORE iPEOPLE

TOP LINE

O Γιώργος επιστρέφει στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Ο Κυριάκος με τον Τατσόπουλο ξορκίζει το φαντάσματα των Καραμανλικών
Αφήσαμε βορά στους Κατσιαπλιάδες Αγανακτισμένους τον Παπανδρέου
Eνώ καταρρέουν οι τράπεζες η Μέρκελ χαρίζει τις συντάξεις και ο Τσίπρας κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις
ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ>Τι πετύχαμε που παρατήσαμε τον δρόμο κι εμπιστευτήκαμε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Aνοίγουν τους λογαριασμούς του Σημίτη, κολλητός του Ακη στην ΕΡΤ, κολλητός του Κόκκαλη υμνεί Τσίπρα!
ΕΚΤΑΚΤΟ>To Βloomberg σπάει πλάκα με το πεπετζίδικο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια!
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι στηρίζει το Facebook στον αγώνα του κατά George Soros
Το απύθμενο θράσος ενός «ειδικού συνεργάτη»
Στο ονειρικό luxurious καταφύγιο της Αρίστης
Zητάνε από τον Στουρνάρα να γίνει φακίρης των κόκκινων δανείων!
Οι εγχώριοι ολιγάρχες που υποκλίθηκαν στην γενετήσια ορμή του Αλέξη και ο Σόρος