kourdistoportocali.comPeopleIhomexBόμβα 200.000 νέων ακινήτων στην αγορά. Ποιος θα τα αγοράσει;

Ενώ 1 εκατ. νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα

Bόμβα 200.000 νέων ακινήτων στην αγορά. Ποιος θα τα αγοράσει;

Πάνω από 180.000 θα βγάλει ο Ηρακλής. 10.000 χτίζει η Lamda στο Ελληνικό, plus οι νέες οικοδομές

Πάνω από 200.000 ακίνητα θα βγουν στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια. Μιλάμε για μια ολόκληρη “βιομηχανία”. Τα 180.000 τα βγάζει στο σφυρί ο Ηρακλής. Πρόκειται για τα ακίνητα των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Προσθέστε α΄αυτά τα 10.000 διαμερίσματα που ετοιμάζει η Lamda στο Ελληνικό plus τις νέες οικοδομές αλλά και το παλιό στοκ και θα έχετε μία εκόνα για την προσφορά ακινήτων στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει όμως με την ζήτηση;

Θα είναι αντίστοιχη ή θα ακολουθήσει ένα ΚΡΑΧ που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία; Μπορεί η ελληνική αγορά να απορροφήσει 200 και πλέον νέα ακίνητα.

Είναι τέτοια η έκταση του προβλήματος των κόκκινων στεγαστικών ώστε η Κομισιόν ενέκρινε, δεκαετή διάρκεια για τα ομόλογα των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή”, αντί της επταετούς διάρκειας που ίσχυσε στο ιταλικό μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων (GACS).

Ως παρακολούθημα των δανείων που θα τιτλοποιηθούν και θα μεταβιβαστούν στον “Ηρακλή”, 150.000 – 180.000 ακίνητα θα περάσουν στα χέρια επενδυτικών funds.

Ενας έμπειρος πρώην κατασκευαστής, ο κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος θα σημειώσει με αφορμή την αναβολή του ΦΠΑ που αποφάσισε η κυβέρνηση:

Την αναβολή του ΦΠΑ την βλέπουμε εμείς οι πρώην κατασκευαστές και γελάμε.

Η οικοδομή δεν θα γυρίσει για εξής λόγους:

1) Δεν υπάρχουν πελάτες. Όταν 600.000 νέα άτομα που θα έκαναν οικογένειες, έφυγαν από την Ελλάδα ποιος θα πάρει σπίτι;

2) Δεν υπάρχουν τράπεζες.

3) Η πρώτη κατοικία δεν είχε ΦΠΑ έτσι και αλλιώς.

4) Το κόστος κατασκευής έχει ανεβεί κατά 40%. Διαλύθηκαν τα συνεργεία. Οι περισσότεροι τεχνίτες βρίσκονται Γερμανία. Θα γυρίσουν για τρία χρόνια; Γιατί;

5) Ο μεγάλος κατασκευαστής Silvio Berlusconi έλεγε ότι η οικοδομή είναι massimo risco – Massimo reccitamento. Δυστυχώς με όσους μηχανικούς και κατασκευαστές το συζήτησα μόνο ρίσκο βλέπουν. (Με 80% εφορία και οι κρατικοί νταβατζήδες σε κάθε γωνία;)

6) Όσοι είναι εγκλωβισμένοι και κατεστραμμένοι, τα χρήματα των πωλήσεων θα πάνε για χρέη στο κράτος και τις τράπεζες. Τα περισσότερα είναι ημιτελή. Ποιος θα βρει το κουράγιο και το χρήμα για να τα ολοκληρώσει; Και γιατί;

7) Αρκετοί κατασκευαστές έχουν αποβιώσει. Μόνο η διαδικασία στα δικαστήρια θα πάρει πάνω από τα τρία χρόνια της περιόδου χωρίς ΦΠΑ.

Το μέτρο “φαίνεται” ότι έγινε για τις τράπεζες. Έχουν φορτωθεί πολλή σαβούρα. Πέντε χρόνια μετά τα δικαστήρια οι τράπεζες δεν με έχουν υποκαταστήσει σε πλειστηριασμό ακινήτων που δεν έκανα.

Θα λύσουν το πρόβλημα οι τράπεζες;

Εδώ δεν μπορούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα θα λύσουν της αγοράς;

Για μια αλλαγή σειράς σε βιβλιάριο καταθέσεων έμεινα μισή ώρα στην υπάλληλο της τράπεζας με δεκάδες χαρτιά. Το πιο φυσιολογικό θα ήταν να το κάνω μόνος από το γραφείο μου.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Αποστομωτική απάντηση Άδωνι στο Mega-σώου τρόμου και κιτρινισμού [VIDEO]
Bloomberg Opinion>Ένα συγκλονιστικό άρθρο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι το εμβόλιο
Foreign Policy> Τι πραγματικά αλλάζει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την εκλογή Μπάιντεν
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν πέφτουν τα νούμερα
Σωκράτης Κόκκαλης>Τα drones του θα προστατεύουν τα σύνορα της Ευρώπης!
Ο άνθρωπος που υποδέχεται πριγκίπισες και μοντέλα στη Μύκονο [VIDEO]
Σοκ για τον ελληνικό τουρισμό οι επιφυλάξεις της Γερμανίας για τον εμβολιασμό!
Τα παχύσαρκα παιδάκια και ο Τσιτσιπάς που είπε μια κουβέντα χωρίς την άδεια της Ακρίτα
Ρεσιτάλ τρομολαγνείας από Ευαγγελάτο-Δερμιτζάκη
Παγκόσμια ντροπή η γραφειοκρατική χυδαιότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είμαστε πιο πίσω από Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε, Γκάνα, Καμπότζη, Σομαλία
Τι είναι αυτό που κάνει τον CEO του Ομίλου ΟΤΕ ξεχωριστό
Η μπαλαρίνα της οδού Σάκη Καράγιωργα