kourdistoportocali.comIpeopleMedialandΒίαιοι δρόμοι

Nεκροζώντανοι στα ΜΜΕ

Βίαιοι δρόμοι

-Ο ΔΟΛ είχε κακοφορμίσει από τις αρχές της δεκαετίας

Βρισκόμαστε στο 2014. Ο μπασκετικός ρεπόρτερ Σωτήρης Βετάκης («Τα Νέα») οδηγεί το αυτοκίνητό του στη Γλυφάδα όταν τον σταμάτησαν στον δρόμο δήθεν για να τον ρωτήσουν κάτι δύο μοτοσικλετιστές. Όταν εκείνος κατέβασε το παράθυρο άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο, προκαλώντας του κατάγματα. Ο ίδιος τότε δεν δίστασε να φωτογραφίσει τους ηθικούς αυτουργούς του  χτυπήματος:

«Το δικό μου ήταν ψυχρό, μελετημένο χτύπημα, με παρακολούθηση μετά από μία εβδομάδα που ήμουν σε άδεια από τη δουλειά. Το δικό μου περιστατικό είναι άσχημο, όχι μόνο γιατί έγινε μπροστά στο παιδί μου, αλλά γιατί δεν έγινε μετά από αγώνα που κάποιοι εκνευρισμένοι οπαδοί επιτέθηκαν. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο από τον Παναθηναϊκό. Η τελευταία επικοινωνία που είχαμε ήταν μια επιστολή στην εφημερίδα μου, την προηγούμενη Παρασκευή, με την οποία ζητούσαν να με επαναφέρουν στην τάξη και ζητούσαν περαιτέρω ενέργειες απέναντί μου. Για το δημοσίευμα για τη βράβευση του Ομπράντοβιτς. Η επιστολή αυτή και μία προηγούμενη έχουν δοθεί στη ΓΑΔΑ. Κάποιοι χαρακτηρισμοί φαίνεται πως ενόχλησαν. Εγώ έκανα μια ανθρώπινη περιγραφή, με αγάπη σε ανθρώπους που γνωρίζω χρόνια (σ.σ.: ο ίδιος είναι στενός φίλος του Ομπράντοβιτς, πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ). Το εξέλαβαν ορισμένοι πως είχα αρνητική προδιάθεση και έστειλαν την επιστολή».

Τρία χρόνια αργότερα ο ίδιος θα εισέπραττε ενός άλλου είδους βία. Την βία της απόλυσης από τα ΝΕΑ και τον ΔΟΛ στους διαδρόμους του οποίου είχε μεγαλώσει. Την απόλυση του Βετάκη θα ακολουθούσε εκείνη της Παναγιώτας Μπίτσικα από το ΒΗΜΑ μετά την άρνησή της να υπογράψει τη νέα σύμβαση που επέβαλε στους εργαζομένους η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ενας νέος κύκλος αίματος είχε ανοίξει. Και δεν είναι μόνο ο ΔΟΛ. Με τους νέου τύπου μηντιάρχες που έχουν μπει στα media είναι πιο ασφαλές να βουτήξεις στην καρδιά της καταιγίδας, ή να ντουμπλάρεις τον Τζάκι Τσαν παρά να δημοσιογραφείς.

Δείτε τι τραβάνε οι εργαζόμενοι Στο Κόκκινο του Σύριζα:

Μείωση μισθών 20% και παρακράτηση δύο οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών (Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσιάστηκε προφορικά στους εργαζομενους στον ραδιοσταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ.Φυσικά οι εργαζόμενοι – η συνέλευσή τους- αποφάσισαν ομόφωνα να επιστρέψουν ως απαράδεκτο το εκβιαστικό τελεσίγραφο που τους παρουσιάστηκε ως απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκο Φίλη, την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Στούμπο, παρόντος και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Left Media Α.Ε. Κώστα Νικόλτσιου.
Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση Δημοσιογράφων του Ρ/Σ 105.5 στο Κόκκινο σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
“Η συνέλευση των δημοσιογράφων του ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο», που έγινε παρουσία και μελών της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΕΡ, αποφάσισε ομόφωνα να επιστρέψει ως απαράδεκτο το εκβιαστικό τελεσίγραφο που μας παρουσιάστηκε προφορικά ως απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκο Φίλη, την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Στούμπο, παρόντος και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Left Media Α.Ε. Κώστα Νικόλτσιου. Η πρόταση που έχει ανακοινωθεί και στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ περιλαμβάνει τα εξής:
Μείωση μισθών 20% για όλους όσοι αμείβονται με μισθό άνω των 750 Ευρώ (καθαρές αποδοχές)
Παρακράτηση δύο οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών (Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) έως την ημέρα της αποχώρησης ή απόλυσης από τον Ρ/Σ.
Το λεγόμενο σχέδιο βιωσιμότητας εξαντλήθηκε σε γενικόλογες αναφορές περί επικείμενης ενοποίησης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, χρονοδιάγραμμα και αποσαφήνιση εργασιακών συνθηκών. Παρά τις ερωτήσεις των εργαζομένων, το εν λόγω «σχέδιο» παραμένει άγνωστο και το μόνο που ζητήθηκε επίμονα είναι η «πολιτική συναίνεσή» τους εντός 3 ημερών στις μειώσεις και την παρακράτηση των δεδουλευμένων. Με την σαφή απειλή μάλιστα, ότι αν δεν υπάρξει αυτού του είδους η «πολιτική συναίνεση» είναι αβέβαιη η καταβολή της μισθοδοσίας στο εξής, αλλά και το μέλλον του Ρ/Σ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισθοί στην πλειονότητά τους δεν φθάνουν τα 1.000 Ευρώ (καθαρές αποδοχές) και καταβάλλονται με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών. Ζητάμε σταθερή και έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας και εξόφληση των δεδουλευμένων που οφείλονται αλλά και γραπτή πρόταση του ιδιοκτήτη για το σχέδιο βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Ρ/Σ.
Ξεκαθαρίζουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την εύρυθμη λειτουργία του «105.5 Στο Κόκκινο» με τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις. Γενική Συνέλευση Δημοσιογράφων του Ρ/Σ 105.5 στο Κόκκινο”

Οπως και νάχει δεν υπάρχει πλέον οδηγός επιβίωσης στα ΜΜΕ.

Το κείμενο που έγραψε ο Σωτήρης Βετάκης για την απόλυσή του:

Tο τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει να χτυπάει. Τα μηνύματα στα social media και τις εφαρμογές του κινητού πέφτουν βροχή. Δεν έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου και ειλικρινά δεν περίμενα πως το τέλος της «αιώνιας» σχέσης μου, με την εφημερίδα που άρχισα τη δημοσιογραφία, ανδρώθηκα και ούτε λίγο, ούτε πολύ οφείλω την ύπαρξη μου, θα προκαλούσε τέτοιο ενδιαφέρον και τόσες αντιδράσεις.

Δεν είμαι κάποιος σπουδαίος, ούτε δημοφιλής. Άνθρωποι με… χιλιόμετρα στο χώρο του μπάσκετ, στο οποίο δραστηριοποιούμαι από μικρό παιδί, δεν με γνωρίζουν καν. Οπότε (αισθάνομαι οτι είναι) φυσιολογική η έκπληξη μου. Όποιος θέλει το πιστεύει. Όποιος όχι, μη συνεχίσει την ανάγνωση. Να αποχωρήσει και να κλείσει την πόρτα πίσω του…

Όπως, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έκλεισε για εμένα εκείνη των ΝΕΩΝ και του Κυριακάτικου ΒΗΜΑΤΟΣ. Εκείνη την πόρτα που πέρασα για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου 1988 στο ιστορικό κτήριο της Χρήστου Λαδά 3, συνέχισα να τη διαβαίνω (από το 2004) στη Μιχαλακοπούλου 80 όπου το καράβι ναυάγησε μαζί με τα γεμάτα αμπάρια του και δεν τη βρήκα κλειστή ούτε στη Συγγρού, όπου από τις 19 Αυγούστου στεγάζεται η «νέα εποχή» των δύο τίτλων.

Μια ζωή! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στο σπίτι των γονιών μου πέρασα 28 χρόνια, στο σπίτι με την οικογένεια που δημιούργησα έχω περάσει 18 και στα ΝΕΑ πρόλαβα και μπήκα στο 30ο έτος! Ήταν η «οικογένεια» με την οποία πέρασα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου.

Δεν είμαι ο μόνος που… γέρασα μέσα σε αυτήν. Άλλοι μέτρησαν ή μετρούν περισσότερα χρόνια και είτε έφυγαν, είτε συνεχίζουν. Τα χρόνια τα πολλά, δημιούργησαν σχέση εξάρτησης. Επέφεραν, λένε ορισμένοι και δεν μπορώ να διαφωνήσω, ιδρυματοποίηση. Αλλά, τι πιο λογικό;

Το κορυφαίο μαγαζί της χώρας! Με δημοσιογράφους κολοσσούς, που δίδασκαν ήθος και συνέπεια. Με ηθικές αξίες και έναν εργοδότη που είχε μια ξεχωριστή αστική ευγένεια, που σεβόταν τις απόψεις και τις ιδέες των διευθυντών και των δημοσιογράφων. Σεβόταν και τον τελευταίο κλητήρα (στον οποίο επίσης μιλούσε στον πληθυντικό) και με το όραμα του γιγάντωσε τον Οργανισμό που παρέλαβε από τον πατέρα του. Για τον ιστορικό ΔΟΛ και τον ασύγκριτο, Χρήστο Λαμπράκη, μπορώ να γράψω αμέτρητες ιστορίες (ΥΓ1). Άλλοι μπορούν και θα έπρεπε να γράψουν βιβλίο. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το θέμα μας είναι ότι ο ΔΟΛ δεν υπάρχει πια! Και τύποις και σίγουρα κατ’ ουσίαν. Ο ΔΟΛ είχε κακοφορμίσει από τις αρχές της δεκαετίας και ξεψύχησε στα χέρια του Σταύρου Ψυχάρη τον Δεκέμβριο του 2016. Επιβίωσαν οι τίτλοι των εφημερίδων, χάρη στην καρτερικότητα, την αγάπη και την αυταπάρνηση των εργαζομένων, οι οποίοι συνέχισαν να δουλεύουν χωρίς πληρωμή προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, οι αποζημιώσεις, η προϋπηρεσία και τα δεδουλευμένα και να περάσουν στη νέα ιδιοκτησία μαζί με τα ΝΕΑ (και το ΒΗΜΑ) εν ζωή! «Να μην απαξιωθεί, παιδιά, το “προϊόν”, να είναι υψηλό το τίμημα και να υπάρξει συνέχεια στην επιχείρηση ώστε να πάρει η νέα ιδιοκτησία την προϋπηρεσία μας» ήταν η προτροπή, μέχρι που έγινε γνωστό ότι η νέα ιδιοκτησία θα κλείσει το “μαγαζί” για λίγες ημέρες «προκειμένου να διευθετηθούν πρακτικά και τεχνικά ζητήματα απολύτως απαραίτητα»!

Ο τρόπος μετάβασης στο νέο καθεστώς, ταπεινωτικός και απαξιωτικός. Δεν χρειάζονται λεπτομέρειες. Οι νέοι μισθοί μειωμένοι σημαντικά. Το ίδιο και οι θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα συνάδελφοι που πάσχιζαν απλήρωτοι να διατηρήσουν ζωντανή την εφημερίδα, να βρεθούν στο δρόμο, χωρίς ελπίδα και αποζημίωση (ο περίφημος νόμος Δένδια έχει φροντίσει να σβήνονται τα χρόνια με ένα πάτημα του delete στο πληκτρολόγιο).

Τα πράγματα έγιναν πιο… παράξενα και δυσάρεστα όταν οι σκέψεις και οι απόψεις δεν αποτυπώνονταν επακριβώς στο χαρτί. Δεν γίνεται να είναι άλλα στο μυαλό, στη συνείδηση, στην πεποίθηση και άλλα στο έντυπο, στο περίπτερο, στα χέρια του αναγνωστή.

Όταν επί 29 χρόνια η ελευθερία της έκφρασης ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, ακόμη και αν πήγαινε κόντρα στην πολιτική του Οργανισμού (ΥΓ2), η νέα γραμμή ξενίζει. Ενίοτε σοκάρει, όπως το βράδυ της ανακοίνωσης του Γιάννη Αλαφούζου για την αποχώρηση του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που για πρώτη φορά φθάνει στα χέρια σου ραβασάκι για το ποιον θα εγκαλέσεις να βγει μπροστά και να βάλει λεφτά. Εγώ δηλαδή να πω ότι έχει υποχρέωση (!) ο Πατέρας, ο κάθε Πατέρας, να πράξει τα δέοντα και να αποδείξει την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό;

Κατάσταση που σοκάρει, αλλά βοηθά, είναι βέβαιο, ώστε να μην εκπλαγείς όταν ζητηθεί η παραίτηση σου από άλλο Μέσο, που δεν είναι ανταγωνιστικό, όπου εργάζεσαι επί σειρά ετών (με σχετική άδεια) και σε βοήθησε να επιβιώσεις, όταν η εφημερίδα δεν σε πλήρωνε. Ύστερα από όλα αυτά ήταν, τρόπον τινά, φυσιολογική εξέλιξη η απαίτηση της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας για παραίτηση από το sdna.gr.

Τότε νιώθεις πως έχει επιτευχθεί ο «αποϊδρυματισμός», που έλεγα νωρίτερα. Συνειδητοποιείς ότι αυτό έχει ουσιαστικά γίνει από την ημέρα που ο ΔΟΛ «πέθανε». Ξεψύχησε ο ΔΟΛ, γκρεμίστηκε το ίδρυμα, τελείωσε η ιδρυματοποίηση. Το αντιλαμβάνεσαι αναλογιζόμενος όλες τις παραπάνω αλλαγές στη λειτουργία, τη φιλοσοφία, τη νοοτροπία.

Το δίλημμα δεν ήταν NEA του ΔΟΛ ή sdna.gr αλλά ΝΕΑ της Alter Ego ή sdna.gr! Εντελώς διαφορετικό το ένα με το άλλο. Από κάθε πλευρά. Είναι άλλο να ρισκάρεις την απόλυση σου από τον ΔΟΛ και άλλο από την Alter Ego. Άλλο να σε «φεύγουν» μετά 29 χρόνια κι άλλο έπειτα από 3 μήνες. Η ιστορικότητα, η ηθική και οι αξίες του ΔΟΛ ήταν αδιαμφισβήτητες. Μακάρι να είναι και της Alter Ego και για τους συναδέλφους που συνεχίζουν, οι δύσκολες ημέρες των προηγούμενων μηνών να περάσουν ανεπιστρεπτί, να έρθουν ακόμη καλύτερες και το (νέο) «καράβι» να ταξιδεύει πάντα σε ήρεμα νερά. Να μην εγκλωβιστούν σε νέα αμπάρια και να μην πέσουν σε άλλες φουρτούνες.

ΥΓ1: Μια ιστορία για τον ΔΟΛ του Χρήστου Λαμπράκη. Στα υπόγεια, υπήρχε γραφείο ηλεκτρολόγων. Εκεί, ένα πρωϊ έφυγε από τη ζωή ένας υπάλληλος. Ξεψύχησε πάνω στο γραφείο του, από ανακοπή. Το έμαθε την επόμενη ημέρα ο Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος ερχόταν με τα πόδια από το σπίτι του στο Κολωνάκι την Χρήστου Λαδά και πιο σπάνια με έναν παλιό «σκαραβαίο». Μόλις μπήκε στο γραφείο του, τηλεφώνησε στο λογιστήριο και έδωσε την εντολή: παρακαλώ να κανονίσετε την απόλυση του με προχθεσινή ημερομηνία! (προκειμένου να πάρει η οικογένεια του ολόκληρη την αποζημίωση!)

ΥΓ2: Η εφημερίδα από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τήρησε αντιπολιτευτική στάση. Επικριτική στη νέα Κυβέρνηση. Έχοντας, εκτός των άλλων, την ευθύνη για το ρεπορτάζ του Υφυπουργείου Αθλητισμού ήμουν ένας εκ των υποστηρικτών του έργου του Σταύρου Κοντονή. Από τους πιο θερμούς, γιατί ήταν σαφές πως είχε πρόθεση να επιτελέσει έργο, πως δεν δίσταζε να τα βάλει με τους ισχυρούς και ότι – με σωστό ή λάθος τρόπο – επιχειρούσε να χτυπήσει τα κακώς κείμενα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σπάζοντας ένα απόστημα χρόνων. Τα επαινετικά σχόλια για τον Κοντονή, πήγαιναν κόντρα στην πολιτική της εφημερίδας. Κι όμως, ποτέ, μα ποτέ δεν δέχτηκα την παραμικρή παρατήρηση. Αντιθέτως, ένα βράδυ, ήρθε πάνω από το γραφείο ο τότε διευθυντής της εφημερίδας και μου είπε χαμογελώντας: «τον πας σφαίρα τον Κοντονή στα κείμενα σου…»
«Γιατί όχι; Δεν έχω βρει κάποιο σφάλμα. Προσπαθεί και κάνει σημαντική προσπάθεια. Αν κάνω κάπου λάθος να μου το πείτε ή αν θεωρήσω πως κάπου κάνει λάθος θα το γράψω αμέσως» αποκρίθηκα.
«Όχι, έχεις δίκιο. Όντως παράγει έργο. Δεν διαφωνώ. Και σου έχω εμπιστοσύνη»…

ΥΓ3: Στο sdna.gr δεν συμφωνώ με όλα όσα γράφονται. Με κάποια διαφωνώ, ορισμένα δεν τα αποδέχομαι. Όπως συνέβαινε και στα ΝΕΑ του ΔΟΛ. Εκφράζω όμως ελεύθερα την άποψη μου στα κείμενα μου, αλλά και στη διεύθυνση και ενίοτε εισακούγεται… Και όπως βλέπετε, αφού δεν βρίζω, πέρασε (κι αυτό)…

Και κάτι ακόμη…

Υ.Γ.: Εξίσου τραγική εξέλιξη. Απολύθηκε μία από τις ικανότερες ρεπόρτερ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», η Παναγιώτα Μπίτσικα, μετά την άρνησή της να υπογράψει τη νέα σύμβαση που επέβαλε στους εργαζομένους η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Είναι η μοναδική που αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της στη σύμβαση που κλήθηκαν να «εγκρίνουν» οι εργαζόμενοι: μια σύμβαση με «επαχθείς όρους» που αφανίζουν βασικά δικαιώματα.

Το κείμενο του Βετάκη θα σχολίαζε ως εξής ο Gavros.gr

«Να μας πει ο Βετάκης στο σάιτ που δουλεύει ποιος τον πληρώνει»

Για τον δημοσιογράφο του sdna, Σωτήρη Βεττάκη τοποθετήθηκε ο Κώστας Καραπαπάς με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός πρότεινε στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο να βγει και να πει αν θα πάει στην ΕΡΤ με βύσμα Υπουργό, καθώς και να πει ποιος τον πληρώνει στο σάιτ που δουλεύει;

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Δάκρυσα με την ιστορία του διωγμού του δημοσιογράφου Βεττάκη του sdna απο “TA NEA”. Προτείνω τα εξής: Α. Να μας πεί αν θα πάει στην ΕΡΤ με βύσμα Υπουργό στον οποίο σαν δημοσιογράφος θα έπρεπε να ασκεί κριτική και Β. Μπορεί να μας πεί στο σάιτ που δουλεύει ποιός τον πληρώνει; Απο που έρχονται τα λεφτά ρε ανεξάρτητε λειτουργέ της δημοσιογραφίας; Απο πού;»

Να σημειωθεί, ότι στα κείμενα του εν λόγω δημοσιογράφου για κάποιο λόγο… εξαφανίζονται σχόλια αναγνωστών ένα από τα οποία είναι το παρακάτω:

Κύριε Βετάκη…

Προ ημερών σας υπερασπίστηκε-εξύμνησε ο συνάδελφός σας Κώστας Κεφαλογιάννης σε άρθρο του με τίτλο: «Δύσκολοι καιροί για δημοσιογράφους»

Με αφορμή αυτό το άρθρο εκείνη την ημέρα μπήκα στον πειρασμό να γράψω το παρακάτω κείμενο:

«Οι τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες»

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης -οικτίροντας & ηθικολογώντας once more- προσπαθεί να πείσει νοήμονες συμπαντικούς οργανισμούς (προφανώς όχι μόνιμους αναγνώστες του)…

οτι ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΕΤΑΚΗΣ αμέσως μόλις τελειώσει την full time job του στις Εκκενώσεις Βόθρων (#SDNA)…

και χωρίς να αλλάξει τα ρούχα εργασίας του(γεμάτα ασβέστη, αυλακιώτη και άλλα κόπρανα και ακαθαρσίες),

όχι μόνο θα μπορούσε αλλά θα έπρεπε (ως part time job)…

να μπει στο φημισμένο Roger & Gallet (ΤΑ ΝΕΑ) και να αρχίσει να πουλάει στους πελάτες τα διάσημα αρωματικά σαπούνια του οίκου.

Τέλος…

σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα του Κεφαλογιάννη…

όλη αυτή τη διαδικασία -εκτος από τις εκκενώσεις βόθρων- θα έπρεπε να την χρηματοδοτεί ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ,

κι εφόσον αρνηθεί να το κάνει…

τότε ο «ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ είναι ΑΝΗΘΙΚΟΣ».

Αυτό που περιγράφω εδώ παραπάνω θυμίζει τον υπερβατολογικό ιδεαλισμό του Καντ.

Ο Νίτσε, τοποθετήθηκε επι του θέματος ως εξής: «Ο ιδεαλιστής είναι αδιόρθωτος… αν τον διώξουν από τον παράδεισό του εξιδανικεύει την κόλαση».

Με άλλα λόγια…

«Ιδεαλιστής» είναι κάποιος που επειδή βλέπει ότι το τριαντάφυλλο είναι πιο ωραίο από το λάχανο, πιστεύει ότι θα κάνει και καλύτερη σούπα…. ]

Στο σημερινό σας άρθρο γράφετε: «Το δίλημμα δεν ήταν NEA του ΔΟΛ ή sdna.gr αλλά ΝΕΑ της Alter Ego ή sdna.gr. Εντελώς διαφορετικό το ένα με το άλλο. Από κάθε πλευρά».

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΥΡΙΕ ΒΕΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ:

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ (#SDNA) ή Roger & Gallet (ΤΑ ΝΕΑ).

Και θα σας το αναλύσω παρακάτω…

Γράφετε: «…απαίτηση της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας για παραίτηση από το #SDNA…. Άλλο να σε «φεύγουν» μετά 29 χρόνια κι άλλο έπειτα από 3 μήνες….”

Όπως είναι ευρέως γνωστό κύριε Βετάκη σας ζητήθηκε να παραιτηθείτε από το #SDNA αν θέλετε να συνεχίσετε να δουλεύετε στην εφημερίδα.

Λέτε να μη γνώριζε η Alter ego τα φιλοπαναθηναϊκά σας αισθήματα, τη φήμη που σας συνοδεύει ως «υποχείριο της μασονίας του Βασιλακόπουλου», ως υπέρμαχο της «παράγκας του ΦΑΡΟΥ» και τη θερμή σας υποστήριξη-εκθείαση (σε παρεξηγήσιμο βαθμό) στον ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Σταύρο Κοντονή… που εκτός απ’ το ότι «πέρασε» φωτογραφικές τροπολογίες και διατάξεις που είχαν σκοπό να πλήξουν τον Ολυμπιακό… έφτασε σε σημείο μέχρι και να επιλέξει ο ίδιος τους επόπτες γραμμών στον τελικό κυπέλου προκειμένου να στερήσει ένα ακόμη τρόπαιο από τον μισητό -για τον ίδιο- σύλλογο του Πειραιά …!!!

Εσείς ο ίδιος γράφετε: «…ένα βράδυ, ήρθε πάνω από το γραφείο ο τότε διευθυντής της εφημερίδας και μου είπε χαμογελώντας: «τον πας σφαίρα τον Κοντονή στα κείμενα σου…»

Οι κακοπροαίρετοι λένε ότι ο υπουργός της καρδιάς σας σας έχει υποσχεθεί διευθυντική θέση στην ΕΡΤ προκειμένου να ανταμείψει την ακλόνητη αφοσίωση και το θαυμασμό σας προς το πρόσωπό του… αλλά ας μη δώσουμε σημασία σε κακόβουλα σχόλια.

Παρόλα αυτά η Aler ego σας ζήτησε να συνεχίσετε να εργάζεστε στην εφημερίδα…!!!

Αν είχατε δεχθεί τη θέση εργασίας που σας προσφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα λογοκρισίας θα είχατε κάθε λόγο να την καυτηριάσετε -όπως στο σημερινό άρθρο σας- και να παραιτηθείτε.

Η Alger ego κύριε Βετάκη σεβάστηκε τα 29 χρόνια προσφοράς σας στην ελεύθερη έκφραση και στην άρρηκτη σχέση ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ την οποία υπηρετήσατε στο παρελθόν.

Σεβάστηκε την προσφορά σας κι εσάς προσωπικά… και μόνο με την θέση εργασίας που σας πρόσφερε γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω μελανά σημεία που σας αγγίζουν.

Όμως θα ήταν φύσει αδύνατο να δεχθεί ότι ένας εργαζόμενός της αποτελεί ταυτόχρονα γρανάζι του προπαγανδιστικού μηχανισμού του Σαββίδη, οτι εξακολουθεί να είναι μέλος μιας ομάδας δημοσιογράφων με παραβατικές συμπεριφορές… που υποστηρίζει με τη δουλειά του ένα σαιτ ειδικού σκοπού με μοναδικό λόγο ύπαρξης την παραγωγή και εκτόξευση τόνων λάσπης προς την κατεύθυνση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και του ΜΑΡΙΝΑΚΗ.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΕΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΥΡΙΕ ΒΕΤΑΚΗ…

Ήταν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να επιλέξετε αυτο που εσείς ο ίδιος περιγράφετε ως: «Το κορυφαίο μαγαζί της χώρας…!!! Με δημοσιογράφους κολοσσούς, που δίδασκαν ήθος και συνέπεια».

Οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται στην εφημερίδα κύριε Βετάκη.

Εσείς όμως ΟΧΙ.

ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΒΙΑΣΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΘΕΤΩ:

Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε να εργαστείτε σε ένα μέσο πλημμυρισμένο από «εμβληματικές» φωνές οι οποίες αντηχούν ως ιδιοτελείς, υστερόβουλες και κατά παραγγελία ιαχές και που εσείς ο ίδιος γράφετε ότι όχι μόνο διαφωνείτε αλλά και δεν αποδέχεστε…???

Ποιος είναι ο λόγος που απορρίψατε τη θέση εργασίας στην εφημερίδα με τις αδιαπραγμάτευτες αξίες και την ηθική χωρίς μεταβλητό πρόσημο…???

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που επιλέξατε να συνεχίσετε να εργάζεστε σε ένα μέσο που απευθύνει κάλεσμα για μαζική κατακραυγή εναντίον του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ εκφρασμένο μέσα από ένα ενδελεχές απόσταγμα ενός εμετικού-αηδιαστικού γκεμπελισμού…???

ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΤΗ ΔΩΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΒΕΤΑΚΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ:

«Ο τρόπος μετάβασης στο νέο καθεστώς, ταπεινωτικός και απαξιωτικός. Δεν χρειάζονται λεπτομέρειες. Οι νέοι μισθοί μειωμένοι σημαντικά».

Τα λεφτά με τα οποία πληρώνονται οι πρώην συνάδελφοί σας κύριε Βετάκη μπορεί να είναι λιγότερα σε σχέση με τις τρελές παροχές και τους παχυλούς μισθούς σας στο παρελθόν αλλά είναι καθαρά και μην ξεχνάτε την βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Στην αντίπερα όχθη ακόμα και οι πέτρες -εκτός απο Ουκρανούς ναυτικούς-έχουν ακούσει ή αντικρίσει μαύρες πλαστικές σακούλες με ΡΟΥΒΛΙΑ τα οποία φημολογείται ότι συνδέονται με τη ΣΕΚΑΠ και τα τσιγαράδικα Golendri και RS-300 097 και σουλατσάρουν σε ΕΠΣ, πολιτικά γραφεία και media.

Επίσης όπως πιθανόν έχετε παρατηρήσει κύριε Βετάκη το σαιτ στο οποιο επιλέξατε να συνεχίσετε να εργάζεστε φιλοξενεί διαφήμιση του ΟΠΑΠ και του Ιπποδρόμου…

Καλά τα ΡΟΥΒΛΙΑ, ακόμα καλύτερα τα ΕΥΡΩ… αλλά υπάρχει και κάποιο τετριμμένο κλισέ για τη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΣΑΡΑ… δεν ξέρω αν φοβούνται να το ψιθυρίσουν στους εργασιακούς χώρους που συχνάζετε τελευταία.

ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΒΕΤΑΚΗ… ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΥΡΩ(ΤΑ ΝΕΑ) ή ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΥΡΑ ΡΟΥΒΛΙΑ(#SDNA)…???

Τέλος…

Θεωρώ αυτονόητο ότι εσείς ο υπερευαίσθητος ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΕΤΑΚΗΣ σε ζητήματα ηθικής και αξιών της ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ όχι μόνο δεν θα «κόψετε» το σχόλιό μου κάτω από το άρθρο σας αλλά και θα απαντήσετε τεκμηριωμένα όπως πάντα…!!!

Και για να χρησιμοποιήσω δική σας έκφραση: «Και όπως βλέπετε, αφού δεν βρίζω, πέρασε (κι αυτό)…»

ΙΔΩΜΕΝ…

Η Παναγιώτα Μπίτσικα για την απόλυσή της από το ΒΗΜΑ>

«Ένας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που οι εργαζόμενοι στον πρώην ΔΟΛ κλήθηκαν από τη νέα διοίκηση του Ομίλου να υπογράψουν μια λεόντειο συμβάση, με επαχθείς όρους . Μια σύμβαση-μνημείο αντεργατικών διατάξεων, που λειτουργεί ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο αναδιάταξης στο χώρο των ΜΜΕ, σαν αποτύπωμα της εκδοτικής αλαζονείας και του νόμου του ισχυρού στην οικονομία της αγοράς- γνώμονας οι ψηφισμένοι νόμοι από πρώην και νυν μνημονιακές κυβερνήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Καταχρηστικοί όροι οι οποίοι υπάρχουν σποραδικά σε διάφορες ατομικές συμβάσεις στον χώρο του Τύπου (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν , ενοποιήθηκαν και αποτέλεσαν ένα corpus που σημείο προς σημείο κάνει έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη τον εργαζόμενο-τον/την δημοσιογραφο, τον/την διοικητικό-ή υπάλληλο, τον/την τεχνικό.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις της Alter Ego απορρίπτει αυτή τη σύμβαση. Ακόμα κι αν, υπό τον εκβιασμό «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», μπήκε η υπογραφή τους. Το σπουδαίο είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει «μέσα τους». Εγώ απλώς δεν την υπέγραψα ούτε και στο χαρτί. Κι ύστερα ήρθε η απόλυση (13.11.2017).

Από διαφορετικούς δρόμους, όλοι μας συνεχίζουμε, να μην ξεχνάμε ότι η προσωπική και επαγγελματική ευθύνη μας για υπογραφή με ήθος, αξιοπρέπεια και επάρκεια δεν αποσβέννυται ακόμα και στην αρένα της οικονομίας της αγοράς. Θα τη συναντάνε στα κείμενά μας, στα βήματά μας στο δρόμο της διαδηλωσης , μαζί με εκείνα των άλλων εργαζομένων, στην προσπάθεια να ενώνεται πάντα το ατομικό με το συλλογικό.

Αν κάτι αξίζει να μείνει από μια απολύση,είναι

-η διεκδίκηση αρχών και δίκαιων αιτημάτων αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα,

-ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και

–η ανάγκη για ένα δυνατό συνδικάτο Τύπου.»

SHARE

Περισσότερα

MORE iPEOPLE