kourdistoportocali.comPeopleMedialandΟ Φώτης Μπόμπολας έχει λεφτά για πέταμα;

Στη σκιά του Πατρός

Ο Φώτης Μπόμπολας έχει λεφτά για πέταμα;

Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοξυρισμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν.

Kυκλοφορεί αστικός μύθος που θέλει τον Φώτη Μπόμπολα να επιστρέφει στα ΜΜΕ για να επενδύσει όσα από τα 50 εκατ. ευρώ του απέμειναν από την πώληση της Πήγασος και τη προσπάθεια διάσωσης του παλατιού στο Παλαιό Ψυχικό.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί το διαδίκτυο είναι γεμάτο από δημοσιεύματα σαν κι αυτά που ακολουθούν.

Βέβαια ο Φώτης Μπόμπολας χωρίς ΜΜΕ μπορεί να αισθάνεται σαν γυμνός βασιλιάς και μια και έχει κάνει επενδύσεις στον τζόγο, ίσως η τζογαδόρικη φύση του να μην του επιτρέπει να καθεύδει.

Είναι Δεκέβριος του 2012.

Εχουν περάσει δύο χρόνια Μνημόνια και η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά της καταιγίδας.
Στο γερμανικό περιοδικό Stern δημοσιεύεται εκτενές άρθρο για τα «πανίσχυρα οικονομικά τζάκια» της χώρας μας με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων»
Το άρθρο υποστηρίζει ότι εδώ και πολλές γενιές 2.000 οικογένειες διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.
Το δημοσίευμα ξεκινούσε με τον Φώτη Μπόμπολα, τον οποίο οι συντάκτες του άρθρου επισκέπτονται στο γραφείο του.

«Ο Φώτης Μπόμπολας έχει μπροστά από το γραφείο του τέσσερεις οθόνες υπολογιστών εγκατεστημένες στον απέναντι τοίχο, ο οποίος φέρει μια ξύλινη επένδυση. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στα κεντρικά ενός αρχηγείου. Η γραμματέας του Λυδία του φέρνει φραπέ. Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοξυρισμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν. Το πουκάμισό του είναι ανοιχτό στο στήθος, στο καρπό του χεριού του δεν φέρει κανένα ρολόι. «Προτιμώ να κρατώ χαμηλό προφίλ», διατείνεται ο ίδιος. Ο Μπόμπολας είναι ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ελλάδα. Στην οικογενειακή αυτοκρατορία ανήκουν ο εκδοτικός κολοσσός Πήγασος, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας, εταιρίες ανακύκλωσης, ορυχεία χρυσού, ακίνητα. Συνολική αξία: μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπόμπολας δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Ακόμη και τώρα αισθάνεται άβολα: «Δεν βλέπετε; Η χώρα εκρήγνυται».

Η οικογένεια του αισθάνεται έντονα τη λαϊκή οργή. Και αυτό γιατί η πολυεθνική εταιρία Ελλάκτωρ απαιτεί για τη διέλευση των αυτοκινητοδρόμων της υψηλά διόδια, παρότι το ελληνικό κράτος έχει επιχορηγήσει το έργο ως επί το πλείστον με χρήματα των φορολογημένων. Η Αττική Οδός κοστίζει 2,80 ευρώ, ενώ γύρω στα 250.000 αυτοκίνητα τη διασχίζουν καθημερινά. Όποιος θέλει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο για Θεσσαλονίκη χρειάζεται ολόκληρα 25 ευρώ. Μια πρωτοβουλία πολιτών με το όνομα «Δεν πληρώνω διόδια» πριονίζει κάθε τόσο τις μπάρες των διοδίων. «Είναι αναρχικοί», βρίζει ο Μπόμπολας».

«Η οικογένειά του ανήκει σε μια χούφτα από σχεδόν πανίσχυρα ελληνικά τζάκια, τα οποία εδώ και πολλές γενιές διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τώρα όμως που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντ’ αυτού, επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας περιμένουν νέες κρατικές αναθέσεις έργων, σημείωνε το δημοσίευμα.

Το Πέρασμα του Τυφώνα

Ένας φωτορεπόρτερ, χρόνια στον Πήγασο, σε έναν κρύο τόπο στο Δούναβη, ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, και περιμένει να βγει κάποτε η σύνταξή του, ενώ κάνει μεγάλες αποστάσεις στα Βαλκάνια για να βγάλει τα προς το ζην. Τις φωτογραφικές του μηχανές τις έκλεισε σε ένα πατάρι και ούτε θέλησε ποτέ να τις ξαναδεί.

Δημοσιογραφίνα που πέρασε όλη την επαγγελματική, σχεδόν, ζωή στο Έθνος ακόμα κλαίει σα να ‘χασε έμβριο ον όποτε ακούει το όνομα της εφημερίδας.

Καταθλίψεις, αίσθηση αποτυχίας, ανεργία. Κόσμος διασύρθηκε από οργανισμούς και τράπεζες, του έκοψαν το ρεύμα, έψαξε για δουλειές κακοπληρωμένες και όπως-όπως, προκειμένου να επιβιώσει. Ζευγάρια που γνωρίστηκαν εκεί, πήραν δανεικά απ’ τους συνταξιούχους γονείς τους για να ζήσουν τα παιδιά τους.

Όχι, δε μιλάμε για τους αστέρες δημοσιογράφους του Πήγασου, φυσικά! Αλλά για εκείνους, που δούλεψαν για να λάμψουν οι αστέρες. Μικρές ιστορίες, από εκείνες που συνηθίσαμε να ακούμε –και να ζούμε- όλο αυτό το καιρό της κρίσης και που δεν μας κάνουν πια αίσθηση, σε πλήρη αφασία νέας πραγματικότητας. Κανονικές ζωές, απ’ αυτές που κανείς δε θα μπει στον κόπο ποτέ να γράψει μια αράδα, ούτε ως παράπλευρη απώλεια, στο περιθώριο εκείνων που έγιναν παντοδύναμοι και τα κατάφεραν.

Άνθρωποι που το δίκιο τους και κάθε εργασιακό τους δικαίωμα χάθηκε μπροστά στο μεγαλείο, την ισχύ, το οικονομικό παιχνίδι των πρωταγωνιστών ενός συγχρόνου κόσμου, μικρών αυτοκρατόρων που για αυτούς γίνονται τα αφιερώματα.

Μια οικογένεια, ένα παντοδύναμο μηντιακό βασίλειο, η κατάρρευσή του! Και τελικά, αυτό που είναι πιο δυνατό από τον ελέφαντα είναι η ζούγκλα…

Το καλοκαίρι που ερήμωσε ο Πήγασος

Ιούλιος του 2017. Αττική Οδός και, ακριβώς στην έξοδό της, τα γραφεία, ανάμεσα σε διασταυρωμένες ασφάλτους. Τσιμεντένιες αυλές και πολλά αυτοκίνητα κάποτε, παρκαρισμένα σε θέσεις ανάλογα με την ισχύ του ιδιοκτήτη τους. Πόρτες και πορτάκια και μόνο καταπακτές δεν υπήρχαν και δεν άνοιγαν σαν σε πύργο άρχοντα από το Game of the Thrones, καταπίνοντας εχθρούς.

Στους ορόφους του Έθνους, πολλά σκυλιά που ο κύριος Γιώργος Μπόμπολας αγαπούσε να ταΐζει και να έχει να μην είναι αδέσποτα στους δρόμους. Μπαρ – κυλικείο αλλά και καλό εστιατόριο πάνω-πάνω. Αναμονή στα ασανσέρ, δημοσιογραφικές φωνές και εντάσεις, καμιά πλάκα, κάποτε γέλια, ξενύχτια, ιδρυματοποίηση.

Μια εφημερίδα – κωμόπολη και με παράθυρο στο κόσμο. Τώρα εκεί, στην άκρη του Χαλανδρίου, το κουφάρι των κτηρίων θυμίζει τις παλιές μέρες πριν την ερήμωση του, πριν τον περσινό πλειστηριασμό του «Πηγάσου» μες στο καλοκαίρι, που θύμιζε επίπονους αργούς ακρωτηριασμένους η εκποίηση στις εκπτώσεις από κομμάτι σε κομμάτι του. Τα χρέη έφταναν τα 160 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι, πριν, είχαν κλειστεί έξω από τις εγκαταστάσεις, ως πεπτωκότες άγγελοι που σήκωσαν κεφάλι στον άρχοντα της Εδέμ, με τους σεκιουριτάδες – αρχαγγέλους – διώκτες άνευ ρομφαίας.

400 εργαζόμενοι, απεργοί και απλήρωτοι για πέντε μήνες είναι κλεισμένοι έξω… Δεν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα, δεν θα μετρηθούν τα χρόνια τους, δεν θα αποζημιωθούν οι κόποι τους για ένα ισχυρό «Έθνος».

Θα πείτε, τι να γίνει; Όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις ή απολύονται άνθρωποι δεν παιανίζουν μπάντες εμβατήρια, ούτε κόκκινα χαλιά για την έξοδο του εργαζομένου. Πίσω στην πολύ πρόσφατη ιστορία μας όμως, το παντοδύναμο MEGA CHANNEL που όριζε εν πολλοίς η οικογένεια Μπόμπολα, μαζί με τον Έθνος και όλο τον Πήγασο είναι, ήδη, παρελθόν.

Πώς οι ισχυροί έχασαν το βασίλειο τους λοιπόν, πώς το έφτιαξαν και ποιοι είναι; Και πώς το επώνυμο «Μπόμπολας» για δεκαετίες ήταν συνώνυμο της δύναμης;

Γιώργος Μπόμπολας: Ο πάτερ φαμίλιας

Ο Γιώργος Μπόμπολας γεννήθηκε το 1928 και μεγάλωσε στον Πειραιά, με καταγωγή από τη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης. Είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Φώτη Μπόμπολα και της Μαρίτσας Κουβαρά. Ο πατέρας του, δημόσιος υπάλληλος, βγήκε στο βουνό και συμμετείχε ως αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής.

Στα 14 του μόλις, ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους της Καστέλλας. Φυλακίστηκε. Μαζί με καμία δεκαριά άλλου συνομήλικους περίμεναν κάθε ξημέρωμα, να ακούσουν τα βήματα εκείνων που θα τους οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

«Ο θάνατος με είχε πιάσει απ’ το χέρι» έλεγε χρόνια μετά ο Γιώργος Μπόμπολας που θυμόταν εκείνον τον γενναίο και μοιραίο έφηβο εαυτό του. Γλίτωσε.

Με την απελευθέρωση ο πατέρας του εξορίζεται στο βρετανικό στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στην αιγυπτιακή έρημο, ως κομμουνιστής και επικίνδυνος για την παγκόσμια τάξη της εποχής τότε! Η οικογένεια στερείται ακόμα και τη ζέστη και το φαγητό ή τα φάρμακα. Με φόντο τις δραματικές αδικίες της Ιστορίας της Ελλάδα, ο Γιώργος Μπόμπολας τελειώνει την Ιωνίδειο Σχολή λίγο προτού μετονομαστεί σε Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θέλησε να εργαστεί στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, που όμως ήταν αδύνατον να γίνει μιας και τότε οι φακελωμένοι σαν κομμουνιστές, δεν επιτρέπονταν να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα και αλίμονο!

Στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνοδομή» με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή.

Το 1977 ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Άκτωρ». Το 1999 φτιάχνει την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ. Το 1977 όμως, εκδίδει μαζί με τον Γιάννη Γιαννίκο τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Παντρεύεται και είναι μαζί για 58 χρόνια με την Άννα, μία γυναίκα με πατέρα απ τα Σφακιά και μάνα απ τα Γαλατά, που ήταν ελεύθερο πνεύμα και κάνουν τρία παιδιά, τον Φώτη, τη Μαρία, τον Λεωνίδα, και έξι εγγόνια.

Στον θάνατο εκείνης, τον Οκτώβριο του 2013, θα την χαρακτηρίσει ιδανική σύζυγο και θα σπάσει λέγοντας πως δεν υπήρξε καλύτερη ποτέ και θα της παραγγέλλει πως «εκεί που θα πας κράτησε μια θέση, όταν θα φύγω και εγώ, για να έρθω κοντά σου και να είμαστε πάντα μαζί. Γλυκιά μου Άννα, καλό ταξίδι, καλή αντάμωση»…

Μια εφημερίδα αιχμή δόρατος κατασκευαστικής εταιρείας

Το 1981 αλλάζει ριζικά το τοπίο στα ΜΜΕ με την έκδοση του «Έθνους» σε σχήμα πολύχρωμου ταμπλόιντ. Όλα είναι σύγχρονα, μοντέρνα αυτοματοποιημένα και όλα τα μηχανήματα καινούργια για τα δεδομένα των εφημερίδων. Το ίδιο και η θεματολόγια και η ελευθερία της εφημερίδας που εκτοξεύεται στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας χάρη στην υποστήριξη της, στην «Αλλαγή», το ΠΑΣΟΚ και στον σαρωτικό και πληθωρικό Ανδρέα Παπανδρέου, που κάνει επέλαση μαζικής γοητείας.

Μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της 19ης Οκτωβρίου του 1981, κάτω από το τίτλο «Νικητής ο Λαός», μια φωτογραφία, απεικόνιζε τον θριαμβευτή εκείνων των εκλογών Ανδρέα Παπανδρέου να τσουγκρίζει το ποτήρι του με τους πολιτικούς συντάκτες της εφημερίδας και τον τότε διευθυντή της.

Παρ όλο το έντονο πράσινο χρώμα και τους ανατέλλοντες ήλιους, στις εκλογές του 1989 το πρωτοσέλιδο «ΠΕΦΤΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ» θα σηματοδοτήσει το τέλος της σχέσης Έθνους – ΠΑΣΟΚ, αφού τα αισθήματα έχουν ψυχρανθεί μετά την εμφάνιση του Γιώργου Κοσκωτά, της εκδοτικής «Γραμμής» και της περιστασιακής του κυριαρχίας με την πιο σύγχρονη εφημερίδα «Η Ελλάδα σήμερα», που τερματίστηκε με την καταδίκη του για κατάχρηση 12 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Κρήτης, η οποία του ανήκε!

Φυσικά αυτά, στο καιρό μας, θα ήταν έως απλά πταισματάκια, γιατί ζήσαμε και μάθαμε σε αντίστοιχες υποθέσεις να αφορούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Ο Γιώργος Μπόμπολας, ακόμα, κατέχει ποσοστό του Καζίνο της Πάρνηθας, της Αττικής Οδού και των ορυχείων χρυσού στην Χαλκιδική. Την δεκαετία του 1980 κατηγορήθηκε ως πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, της Κα-Γκε-Μπε, αρχικά από τον Παύλο Αναστασιάδη ή Paul Anastasi, ανταποκριτή στην Ελλάδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, και έπειτα και από το οικονομικό περιοδικό Economist.

Ο Γιώργος Μπόμπολας, με δικηγόρο τον Στάθη Αλεξανδρή, που είχε διατελέσει και υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου, δικαιώθηκε, καθώς ο Αναστασιάδης καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ο Economist υποχρεώθηκε από την βρετανική Δικαιοσύνη να πληρώσει χρηματική αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπόμπολα.

Στις 15 μέρες μετά το πρωτοσέλιδο «Πέφτει ο φαύλος» και το τράβηγμα του χαλιού της υποστήριξης στον ασθενή πια, κουρασμένο και καταβεβλημένο Ανδρέα Παπανδρέου, η συγκυβέρνηση Τζανετάκη, που αποτελούταν από Νέα Δημοκρατία – Συνασπισμό δίνει προσωρινή άδεια δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στο Mega Channel.

Η ιδιοκτησία του καναλιού μοιράζεται σε ίσα ποσοστά της τάξεως του 20% στους Χρήστο Τεγόπουλο, ιδιοκτήτη της Ελευθεροτυπίας, Βαρδή Βαρδινογιάννη που είχε τότε την Μεσημβρινή, Αριστείδη Αλαφούζο με την Καθημερινή, Χρήστο Λαμπράκη με το Βήμα και τα Νέα και Γιώργο Μπόμπολα με το Έθνος.

Το κανάλι είναι το πρώτο ιδιωτικό, στελεχώνεται με ικανούς επαγγελματίες και κρατά ισορροπίες ή πνιγεί εσωτερικές συγκρούσεις με τέχνη και με μαεστρία. Γίνεται παντοδύναμο, παρεμβατικό, επηρεάζει την κοινή γνώμη και συχνά την κατευθύνει. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ γίνονται ακόμα πιο δυνατοί απέναντι σε κάθε κυβέρνηση.

Η οικογένεια Μπόμπολα απ’ τη μια ελέγχει την εξουσία μέσω των παντοδύναμων Μέγκα και Έθνος και απ την άλλη γιγαντώνεται με δραστηριότητα στα δημόσια έργα χτίζοντας τη χώρα. Ειδικά την δεκαετία του 90 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η «Άκτωρ» «εκσυγχρονίζει» κατασκευαστικά όλη την χώρα. Ο Κώστας Σημίτης αναχωρεί. Είναι η ώρα του Κώστα Καραμανλή που εξαγγέλλει, απ’ τον μερακλήδικο «Μπαϊρακτάρη», πως μ αυτόν πρωθυπουργό «θα τσακιστούν οι νταβατζήδες», οι όποιοι, όμως, δεν δείχνουν να το παίρνουν κατάκαρδα.

Η φτωχούλα εκδιδόμενη χώρα έχει νταβατζήδες που της τα τρώνε όλα και εκείνη συνεχίζει να πεινάει ακόμη πιο πολύ. Άσε που μοιάζει να μην έχει πια και πελατεία! Ο Κώστας Καραμανλής, ήδη από τον προεκλογικό του αγώνα, είχε προαναγγείλει παρεμβάσεις κατά της περίφημης «διαπλοκής».

Κύριοι μοχλοί πίεσης, ήταν ο νόμος για τον «βασικό μέτοχο», που στην ουσία απαγόρευε στους καναλάρχες να διεκδικούν κρατικές συμβάσεις, και η κατάργηση του «μαθηματικού τύπου», που επέτρεπε στους εργολάβους να στήνουν τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων. Αυτά όμως, σε ένα παράλληλο σύμπαν δε μοιάζουν να αφορούν τον κύριο Γιώργο για τους εργαζόμενους, που ξυπνούσε στις 5 το πρωί, πήγαινε στα εργατιά να τον βρουν οι εργάτες εκεί και μετά κατευθύνονταν στο γραφείο του, στις εγκαταστάσεις του Έθνους, όπου ήταν ευρύχωρο, σε μοντέρνες γραμμές και επίπλωση αλλά και με ψαγμένα έργα τέχνης παντού.

Η μεγάλη τηλεόραση απέναντι του, ήταν σταθερά συντονισμένη στο MEGA, ενώ ένα μεγάλο παράθυρο πρόσφερε απολυτή εικαστική εποπτεία προς την υπερκαινούργια Αττική οδό, που ο ίδιος κατασκεύασε. Ο Καραμανλής έχει προ πολλού χάσει τον ρόλο του πολεμίου των νταβατζήδων και δεν κυβερνά πια, αλλά οι άγριοι επικριτές της οικογενείας αναφέρονται στον γιο και διάδοχο στα εκδοτικά του Γιώργου, τον Φώτη…

«Καλή σας ημέρα. Λέγομαι Φώτης Μπόμπολας…»

«Καλή σας ημέρα. Λέγομαι Φώτης Μπόμπολας. Είμαι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Πήγασος» και μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας «Τηλέτυπος». Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε».

Ήταν 2 Αυγούστου του 2016 και μ’ αυτά τα λόγια ο γιος του Γιώργου Μπόμπολα, ο Φώτης, συστήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ήταν μια ευκαιρία για να δούμε οι κοινοί θνητοί, ποιοι είναι και τι έκαναν τόσα χρόνια, οι απρόσιτοι, τιτάνιοι επιχειρηματίες με την τεράστια οικονομική και παρεμβατική στα δημόσια πράγματα δύναμη.

Ο διευθύνων σύμβουλος λοιπόν, ήταν η ενσάρκωση της εταιρείας «ΠΗΓΑΣΟΣ» που συμμετείχε στις εκδόσεις «ΕΘΝΟΣ», οι οποίες εκδίδουν τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «GOAL», στην εταιρεία PNP που εκδίδει περιοδικά. Η «ΠΗΓΑΣΟΣ» συμμετέχει με 32% στην εταιρεία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» και παλιότερα είχε και μία συμμετοχή στην «ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», η οποία επτώχευσε.

Η εξαντλητικά πολύωρη κατάθεση αναλύθηκε το επόμενο καιρό από πολλά κυρίως διαδικτυακά ΜΜΕ. Οι περισσότεροι συμπέραιναν πως ο κύριος Φώτης Μπόμπολας είπε ότι οι τράπεζες προ κρίσης, δανειοδοτούσαν επιχειρήσεις ΜΜΕ χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις, πως τα δάνεια δεν είχαν προσωπικές εγγυήσεις -δηλαδή οι επιχειρηματίες δεν διακινδύνευαν προσωπική περιουσία-, πως οι επιχειρηματίες άνοιγαν off shore εταιρείες στον Παναμά, συχνά με ανθρώπους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ, ώστε να δανείζουν τις επιχειρήσεις τους με προσωπικά κεφάλαια.

Έγινε σαφέστατο πως Φώτης Μπόμπολας, εκτός από μέτοχος του Mega, ήταν και προμηθευτής του, αφού πουλούσε προγράμματα από την εταιρεία παραγωγής «Άνωση», που είχε έδρα στο ισόγειο του κτηρίου του Έθνους, στο Χαλάνδρι, ιδιοκτησίας του στο κανάλι, κάτι που έκαναν και άλλοι μέτοχοι.

Στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα γιατί μία οικογένεια που διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ήθελε να δραστηριοποιείται και στον ζημιογόνο και συχνά πτωχευμένο, χώρο των ΜΜΕ, ο κύριος Φώτης Μπόμπολας δεν είχε απαντήσει με σαφήνεια.

Μέχρι τότε, η οικογένεια πάρα τα διεθνή δημοσιεύματα και διαφορές δυσκολίες πολιτικές, γιγαντώνοντας οικοδομικά και σε επιρροή. Ρίχνονταν μάλιστα σε νέους τομείς, όπως ο ηλεκτρονικός τζόγος. Στο βιβλίο «Κλεμμένη Άνοιξη» της Σουηδής δημοσιογράφου Κάισα Εκις Εκμαν αναφέρεται πως «ο Μπόμπολας χρωστάει 280 εκατ. ευρώ για τις εφημερίδες του και κανείς δεν του τα έχει ζητήσει».

Είχε προηγηθεί προ διετίας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο στο MEGA και ο εμπρησμός των κατοικιών του Φώτη Μπόμπολα στα Σφακιά, όπου οι δράστες πυροβόλησαν και έγραψαν τη λέξη «Γερμανοπροδότης» στις πόρτες, σε μια περιοχή που ο Φώτης Μπόμπολας έχει τιμήσει βαφτίζοντας εκεί την κόρη του Γεωργιάννα.

Ακόμη, με τον τίτλο «Μονοπώλιο εκατομμυριούχων», το δυνατό πολιτικό περιοδικό της Γερμανίας, «Stern», τον Δεκέμβριο του 2012, δημοσιεύει ένα μεγαλο σε έκταση άρθρο για τον Φώτη Μπόμπολα, που τον ταυτοποιούσε με τη διαπλοκή, ενώ αναφέρει πως ο «Γιώργος Μπόμπολας κατάφερε να πάρει την πρώτη κρατική ανάθεση έργου όταν η κατασκευαστική του εταιρεία δεν κατείχε ακόμη ούτε μπουλντόζα».

Οι ωραίοι καιροί με τα κυριακάτικα τραπέζια

Ο Φώτης Μπόμπολας έχει αναλάβει τη διαχείριση του καναλιού μαζί με την κατοπινή σύζυγό του Ειρήνη Μανουσάκη, πολύπειρη γενική επιχειρησιακή διευθύντρια του συγκροτήματος. Στις αρχές του ’90, ο νεαρός επιχειρηματίας είχε, ήδη, επιδείξει μια ιδιαίτερη και ίσως πρωτοποριακή αντίληψη για τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του θεάματος. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης του εμβληματικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, καθώς και του πολυχώρου «Στοά» στην Πατησίων.

Το ότι θα γινόταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής, κάτοχος των μετοχών της οικογένειας στο κανάλι και πλειοψηφών μέτοχος του MEGA έμοιαζαν τότε αφάνταστα για εκείνον. Είχε ενα υπέροχο 25μετρο σκάφος τύπου Swan και έναν πύργο στο Παλαιό Ψυχικό. Ήταν οι ωραίοι καιροί!

Η σύγκρουση πατέρα–γιου

Οι φήμες και πολλά δημοσιεύματα για τα παρασκήνια της αντίθεσης Γιώργου – Φώτη Μπόμπολα, λέει πως τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν τις εκλογές, ο πατέρας κάλεσε σύσκεψη επιτελικών στελεχών ζητώντας τους να μεσολαβήσουν στον γιο για να μην υποστηρίξει η εφημερίδα τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πείτε του ότι κάνει λάθος» έλεγε ο Γιώργος Μπόμπολας σε στενούς του συνεργάτες . «Ο γέρος δεν ξέρει τι λέει» απαντά ο Φώτης.

Ο Φώτης απ’ τη πλευρά του, όποτε οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες, οι προμηθευτές, ο πατέρας του τον πίεζαν έλεγε «Θα το κλείσω», εννοώντας τον Πήγασο, κουνώντας παραστατικά και προγραμματιστικά τα κλειδιά του.

Από το 2000 περίπου και μετά ο γιος, άλλωστε είχε τον έλεγχο της εταιρείας, αφού ο πατέρας είχε αποφασίσει να του τη παραδώσει πάρα τις διαφορές τους σε νοοτροπία και συμπεριφορές. Ηταν πια εκείνος, ο Φώτης Μπόμπολας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής, ο κάτοχος των μετοχών της οικογένειας στο κανάλι και πλειοψηφών μέτοχος του MEGA. Και εμπιστευόταν ανθρώπους, ειδικά στελέχη, νέους τεχνοκράτες.

Ο πατέρας, ο κύριος Γιώργος, γνώριζε τους παλιούς τρόπους της διοίκησης μιας εφημερίδας, τους εργαζόμενους με τα μικρά τους, στα στελέχη του θα πήγαινε στα σπίτια τους και στις χαρές ή θα χε συμμετοχή στις λύπες τους, θα εμπιστεύονταν τους ανθρώπους από την διάρκεια τους και τη δοκιμασία τους στην εφημερίδα. Θύμωνε και ήταν σαρωτικός όταν έμπιστοι του γιου του έκαναν λάθη. Λέγεται μάλιστα πως τους καλούσε στο γραφείο του και οι φωνές του ακούγονταν στους άλλους ορόφους, ενώ συχνά η γραμματέας του, η κυρία Ντίνα περίμενε να τελειώσουν για ορμήσει μέσα με νερό και ένα υπογλώσσιο για την καρδιά του.

Όσο η Άννα, ζούσε, μεσολαβούσε στις συγκρούσεις γιου – πατέρα, με πυροσβεστικές διαθέσεις και πήγαινε με τον σύζυγο της, για κάποιες μέρες, μακριά, στο μεγάλο, αριστοκρατικό διαμέρισμά τους στο Νάιτσμπριτζ, στο Λονδίνο, μέχρι εκείνος να ηρεμήσει. Λέγεται πως μετά τον θάνατο εκείνης της ωραίας γυναίκας και μάνας, ο Φώτης Μπόμπολας έκοψε κάθε επαφή με τον πατέρα του.

Η επιλογή του, άλλωστε, το 2009, να παντρευτεί με το στέλεχος της επιχείρησης Ειρήνη Μανουσάκη, που εργαζόταν στον Πήγασο από φοιτήτρια, είχε οδηγήσει σε αυτονόμηση και ενδυνάμωση του ζευγαριού. Λέγεται, ακόμη, πως ο πατέρας ούρλιαζε ότι ο γιος είναι άσχετος και ο γιος πως ο πατέρας είναι γέρος και δε καταλαβαίνει ή πως θα του απαγορεύσει την είσοδο στην ίδια την επιχείρηση – δημιούργημα του!

Η Μαρία, έχοντας να προστατέψει τα παιδιά της, αλλά και να ενώσει τα κομμάτια της, ύστερα απ τον τραγικό θάνατο σε αγώνες αυτοκινήτου του άντρα της, μη αντέχοντας πλέον το συγκρουσιακό έκρυθμο κλίμα ανάμεσα σε πατέρα και αδελφό της παραχώρησε ένα κρίσιμο εταιρικό της ποσοστό στον τελευταίο. Περικοπές, χασούρες, καθυστερήσεις αμοιβών και καταβολής υποχρεώσεων.

Ο Γιώργος Μπόμπολας αποσύρεται μετοχικά από τον Πήγασο και τον Τηλέτυπο, αλλά είναι καθημερινά στο γραφείο του φροντίζοντας να υπονομεύει κάθε πιθανή λύση για συγχώνευση του Πήγασου με τον ΔΟΛ και των δύο πρακτορείων διανομής Τύπου, που υπήρξε ένα σενάριο το όποιο είχε συζητηθεί.

Τα για δυο χρόνια, σχεδόν καθημερινά ραντεβού του Φώτη Μπόμπολα με τον Σταύρο Ψυχάρη από τον ΔΟΛ, τον οποίο ο Γιώργος δεν ήθελε να συναντήσει ακόμη και τυχαία και που λέγεται πως το αποκαλούσε «λούστρο του Λαμπράκη», τελικά δεν ευοδώθηκαν και οι δυο πλευρές, οδηγήθηκα στην χρεοκοπία και στη συνέχεια στην απώλεια του ελέγχου των ομίλων τους.

Παρ’ όλα αυτά, το Έθνος, σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν δίνουν ούτε σεντ πουθενά, εξασφαλίζει την εκταμίευση δανείου 80 εκατ. ευρώ. Δεν σώζεται!

Ο κύριος Γιώργος και ο Φώτης Μπόμπολας, οπότε συναντιούνται δημιουργούν μια κατάσταση έκρυθμη, που συχνά παρεκτρέπεται. Στελέχη του ΜΕGA που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού περιγράφουν λεκτικές συγκρούσεις και εντάσεις που έφερναν σε δύσκολη θέση όλους όσοι ήταν μπροστά. Ο Γιώργος Μπόμπολας που έφτιαξε έναν εκδοτικό κολοσσό, τη μεγαλύτερης κατασκευαστική της χώρας, εταιρείες ανακύκλωσης, ενέργειας, τζόγου, διαχείρισης ακινήτων, ορυχεία χρυσού δέχονταν αμφισβήτηση απ’ τον διάδοχο του, τον ίδιο του το γιο.

Κάποια στιγμή, διαφωνώντας με τον Φώτη, ο κύριος Γιώργος κατέβηκε στο control των ειδήσεων του MEGA για να παρακολουθήσει το δελτίο και πρότεινε στη τότε κεντρική παρουσιάστρια Μαρία Σαράφογλου να στέκεται όρθια και να το συντονίζει, ενώ απομακρύνθηκε η Όλγα Τρέμη. Έναν μήνα αργότερα, η Τρέμη επέστρεψε στην άνετη καρέκλα της –για λίγο καιρό ακόμα- και ο Φώτης Μπόμπολας κέρδισε στα σημεία. Σε μια σύγκληση του Δ.Σ. του Mega, λέγεται πως ο Γιώργος Μπόμπολας μιλούσε για το πώς θα ο εξυγιανθεί το κανάλι, όταν ο Φώτης απαξίωσε τα λεγόμενα του.

Αυστηρά ο πατέρας είπε «άσε με να μιλήσω, μη με διακόπτεις», για να του απαντήσει ο γιος «μα δεν ξέρεις τι λες»! Οι παρευρισκόμενοι είχαν παγώσει, όταν ο Γιώργος Μπόμπολας αποκάλεσε τον γιο του «ντροπή της οικογένειας», ενώ του είπε πως «εγώ ξεκίνησα με ένα τρύπιο παντελόνι και έφτιαξα μια αυτοκρατορία. Εσύ τι άλλο κάνεις εκτός απ’ το να τρως από τα έτοιμα;».

Η συνεδρίαση διακόπηκε το διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού Αντώνη Θεοχάρη και ο Γιώργος Μπόμπολας δεν ξαναπάτησε το πόδι του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του MEGA.

Μιλώντας Ρωσικά με τον Ιβάν Σαββίδη

Τον Μάρτιο του 2017, λιγάκι απρόθυμα όπως λέγεται, ο Φώτης Μπόμπολας σύστησε στον πατέρα του τον Ιβάν Σαββίδη. Σε αντίθεση με τον Σταύρο Ψυχάρη, ο Ιβάν Σαββίδης του ήταν πολύ συμπαθής. Μάλιστα ο Γιώργος Μπόμπολας μίλησε με τον επιχειρηματία στα Ρωσικά, τα όποια γνωρίζει καλά και μάλιστα τον είχαν οδηγήσει στην έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, κάποτε στην αρχής της ζωής του.

Οι δυο άντρες έδειξαν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον και συζητήθηκε η επένδυση συνολικά από τον Σαββίδη, στον όμιλο, ώστε το αντίτιμο της αγοράς του 20% του MEGA να μην καταλήξει στις τράπεζες. Τον Απρίλιο, ο Φώτης, χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του και δημιουργό της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας τους, άλλαξε την συμφωνία και με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασε στον Ιβάν Σαββίδη ποσοστό 20% της Τηλέτυπος, που κατείχε ο ίδιος, χωρίς ο επενδυτής να συνεισφέρει το κατιτίς του και για τον Πήγασο. Τίποτα δε σώθηκε.

Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά. Δρομολογείται η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης στην εκδοτική εταιρεία, όπως συνέβη και με τον ΔΟΛ. Η σύγκρουση πατέρα και γιου, αλλά και η κακή διαχείριση οδήγησαν το «Έθνος» του Γιώργου Μπόμπολα, που είχε κάποτε διευθυντή τον θρυλικό Αλέκο Φιλιππόπουλο, σε τέλος άδοξο και θλιμμένο.

Ήταν Ιούλιος του 2017, όταν στον Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία του Dimera πέρασαν, τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου, «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίστοιχα, με προσφορά 580.000 ευρώ πήρε και την οικονομική εφημερίδα Ημερησία και τα τρία της εμπορικά σήματα- εφημερίδα και σάιτ!

Η συνολική τιμή, κατάτι λιγότερο από μια βίλα στη Μύκονο ή στη Φιλοθέη! Όλα τέλειωσαν! Η οικογένεια έχει την προσωπική της περιουσία. Οι εργαζόμενοι του παλαιού ισχυρού Πήγασου προχώρησαν τις ζωές τους, με στόχο την επιβίωση και την αξιοπρέπεια τους και με υποσυνείδητη την αλήθεια του «άλλαζε απόψεις, αλλά κράτα τις αρχές σου. Άλλαζε τα φύλλα, αλλά κράτα άθικτες τις ρίζες», όπως είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ…

Σχέδιο για να σώσει το παλάτι του Ψυχικού είχε βάλει μπροστά ο Φώτης Μπόμπολας. Διότι δεν θέλει να «φύγει» από τα χέρια του η πολυτελής κατοικία των 810 τετραγωνικών μέτρων που η εμπορική της αξία είναι 4,2 εκατομμύρια ευρώ και από το 2000 έχει κηρυχθεί διατηρητέα.

Η μεζονέτα ήταν να βγει στο σφυρί στις 11 Σεπτεμβρίου από την Alpha Bank. Όμως ο κ. Φώτης Μπόμπολας έσπευσε στην τράπεζα και πλήρωσε ένα σεβαστό ποσό προκειμένου να ανακόψει τον πλειστηριασμό, όπως και έγινε…

Ο ίδιος παραδέχεται πως κατέθεσε ένα ποσό στην τράπεζα και στο ερώτημα αν η Alpha προτίθεται να κινήσει διαδικασία πλειστηριασμού και για άλλα ακίνητα της ιδιοκτησίας του απαντά: «Βρισκόμαστε στα δικαστήρια με την Alpha Bank, δεν ξέρω τι θα κάνει»…

Ωστόσο αποφεύγει να δώσει απάντηση για το ύψος του ποσού που κατέθεσε στην Alpha Bank και ανέκοψε τον πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα στην πλατφόρμα eauction να σημειώνεται πως η διαδικασία εκποίησης του ακινήτου είναι σε αναστολή.

Βέβαια είναι γνωστό ότι στα τέλη του 2018 ο κ. Φώτης Μπόμπολας και η σύζυγός του, κ. Ειρήνη Μανουσάκη, είχαν εισπράξει 50 εκατ. ευρώ από το deal με τη Stoiximan και τον ΟΠΑΠ.

Οπότε «λεφτά υπάρχουν»… Αρκετά τουλάχιστον για να σωθεί η πολυτελής μεζονέτα του παλαιού Ψυχικού.

Την ίδια ώρα, όμως, το χρέος των 160 εκατ. ευρώ του άλλοτε κραταιού μιντιακού ομίλου προς τις τράπεζες παραμένει. Ενώ έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη για τα θαλασσοδάνεια της Πήγασος εναντίον του πατριάρχη της οικογένειας, κ. Γιώργου Μπόμπολα, αλλά και του κ. Φώτη Μπόμπολα, καθώς ο τελευταίος ηγείτο του εκδοτικού ομίλου, τον οποίο οδήγησε στο λουκέτο το καλοκαίρι του 2017.

Μάλιστα για την υπόθεση πατέρας και γιoς απολογήθηκαν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου στον ανακριτή.

Ο κ. Γ. Μπόμπολας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ στον κ. Φώτη Μπόμπολα απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Μόλις δύο χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2017, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναγκαστικού πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Πήγασος», για χρέη 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο του 2017, πέρασαν στον Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία του Dimera τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου, «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ. Και έναντι 580.000 ευρώ πήρε και την οικονομική εφημερίδα Ημερησία και και το οικονομικό site…

Πιο απλά για 3,8 εκατ. ευρώ «ξεπουλήθηκε» ένα ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα στον κ. Σαββίδη, ενώ η μεζονέτα και μόνο του Ψυχικού κοστολογήθηκε από την τράπεζα στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το εν λόγω ακίνητο βαρύνεται με 1) προσημείωση υποθήκης κατά Φώτιου Μπόμπολα του Γεωργίου και της Άννας, υπέρ «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε.», δια 3.000.000 ευρώ, εγγραφείσα 24-2-2016 (Τομ. 34-75), 2) προσημείωση υποθήκης κατά και υπέρ ιδίων ως άνω, δια 880.000 ευρώ, εγγραφείσα 3-1-2018 (Τομ. 35-35), 3) αναγκαστική κατάσχεση κατά και υπέρ ιδίων ως άνω, δια 500.000 ευρώ, εγγραφείσα 4-2-2019 (Τομ. 8-71).

Τιμή πρώτης (Α΄) προσφοράς για την έναρξη του πλειστηριασμού, ορίζεται το ποσό της εμπορικής (αγοραίας) αξίας του ακινήτου (οικοπέδου μετά της επ’ αυτού οικοδομής), σύμφωνα με την από 28/01/2019 Έκθεση Εκτίμησης Αγοραίας Αξίας Ακινήτου, της Πιστοποιημένης Εκτιμητού Ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών (αναφέρεται το όνιμα της εκτιμήτριας) η οποία διενεργήθηκε κατά τις διατάξεις του υπ’ αριθ. 59/24.05.2016 Προεδρικού Διατάγματος (Φ.Ε.Κ. 95/27.05.2016, Τεύχος Α΄), ήτοι το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων (4.200.000) ευρώ.

Το ακίνητο που, όπως αναφέραμε, έχει κηρυχθεί διατηρητέο, βρίσκεται σε οικόπεδο που ορίζεται από τις οδούς Αλεξάνδρου Παπαναστασίου (πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου), Στρατηγού Καλλάρη και Μαλακάση και έχει έκταση 1.199 τετραγωνικά μέτρα.

Στο οικόπεδο αυτό υπήρχε από το 1927 λιθόκτιστη διώροφη κατοικία, η οποία αποτελείται από ισόγειο όροφο εμβαδού 140 μ.τ. και από πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο, εμβαδού 150 τ.μ., οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα (μεζονέτα).

Επί του συγκεκριμένου οικοπέδου σήμερα υπάρχουν μία διώροφη κατοικία με ημιυπόγειο, υπόγειο και στέγη συνολικής επιφανείας 809,19 μ.τ., ισόγειο βοηθητικό κτίσμα επιφανείας 55,15 μ.τ. και ανοικτή πισίνα 57,14 μ.τ.

Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό έγγραφο του πλειστηριασμού η συνολική επιφάνεια με κύρια χρήση είναι 252,54 τ.μ. + 275,40 τ.μ. + 222,25 τ.μ. = 750,19 τ.μ. και η συνολική επιφάνεια με βοηθητική χρήση: 36,14 τ.μ. + 22,86 τ.μ. + 55,15 τ.μ. = 114,15 τ.μ.

Ο πλειστηριασμός για την διατηρητέα οικία του Π. Ψυχικού μπορεί να έχει ανασταλεί επειδή ο κ. Μπόμπολας βρήκε τα χρήματα και πλήρωσε –κάτι που δεν έκανε με τις αποζημιώσεις των 450 εργαζομένων της Πήγασος- ωστόσο το πάρε δώσε με τη δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές, του άλλοτε εκδότη θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια, μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE