kourdistoportocali.comPeopleMedialandΗ καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία

Kυριάκος Μητσοτάκης

Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία

Διεθνοκρατείται η διαμάχη του περιοδικού ARB με τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά

Διεθνοκρατείται η διαμάχη του περιοδικού ARB με τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά. Αιχμηρή παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη

Του Αθ.Χ. Παπανδρόπουλου

Το δρόμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης παίρνει η περίφημη διαμάχη του περιοδικού Athens Review of Books (ARB) με τον πρώην ΥΠΕΞ κ.ΝίκοΚοτζιά.

Ως γνωστόν, με πρόσχημα μιαν επιστολή αναγνώστη που τον χαρακτήριζε φανατικό σταλινικό, ο κ. Ν. Κοτζιάς έσυρε το περιοδικό στα δικαστήρια ζητώντας «αποζημίωση» 250.000 ευρώ. Ως Υπουργός Εξωτερικών, επί 3,5 χρόνια χρησιμοποίησε με αθέμιτο τρόπο την κρατική εξουσία για την ιδιωτική του αντιδικία προκειμένου να συντρίψει το περιοδικό, με δικηγόρους τους I.Κ. Μαντζουράνη και Φ. Κρανιδιώτη. Μόλις πρόσφατα ωστόσο, ο διώκτης του περιοδικού ομολόγησε δημοσίως ότι «εθήτευσε στον σταλινισμό», ενώ στην αγωγή του αυτό το θεωρούσε… συκοφαντία.

Στο πλαίσιο λοιπόν της υπόθεσης αυτής και ενώ το περιοδικό συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής και κυκλοφορίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρακολουθώτο περιοδικό TheAthensReviewofBooks από τα πρώτα τεύχη του. Κάθε φορά που το διαβάζω δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κυκλοφορεί κάθε μήνα, στη μικρή ελληνική αγορά, ένα τέτοιας ποιότητας έντυπο. Το ελληνικό αντίστοιχο του TheNewYorkReviewofBooks -με τοοποίο άλλωστε συνεργάζεται – κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα και έντονη παρουσία στον χώρο της διακίνησης των ιδεών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Τώρα, στο κατώφλι 10 χρόνων κυκλοφορίας του, με υπό έκδοση το 1006τεύχος του, έχει πλέον κατακτήσει όχι μόνο διεθνές κύρος, αλλά και μια πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτοτυπία: κινδυνεύει να κλείσει διότι ο πρόσφατα αποπεμφθείς Υπουργός Εξωτερικών έβαλε σκοπό του να το εξοντώσει.

Όμως, ένα περιοδικό όπως το AthensReviewofBooks, επίλεκτο μέλος της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, η πολιτεία θα έπρεπε να το στηρίζει, όχι να το τρομοκρατεί και να το καταδιώκει με αναίσθητη χρήση των μηχανισμών του κράτους. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε πως χωρίς ελευθερία του λόγου και του τύπου δεν υπάρχει δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε τηνελευθερία του τύπου και ειδικότερα ένα περιοδικό που τιμά τα ελληνικά γράμματα. Ήδη φέραμετο θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν χρειαστείθα το ξαναβρούμε στην Ολομέλεια. Η καταδίωξη της AthensReviewofBooks είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία.Πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει.

Αν συνεχιστεί υπεύθυνη θα είναι η Κυβέρνηση. Εύχομαι στην ARB να συνεχίσει την πορεία της και να θέτει πάντα ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας και να χιλιάσει τα τεύχη της.

Δίνοντας συνέχεια στο θέμα τρεις διαφορετικές ερωτήσεις κατευθείαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Νίκος Ανδρουλάκης και Μαρία Σπυράκη με το Μιλτιάδη Κύρκο.

Συνοπτικά, οι ευρωβουλευτές ερωτούν:

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ποινικοποίηση από την πολιτική ηγεσία της έκφρασης πολιτικής κριτικής συνάδει με την ελευθερία του Τύπου;

Ποια η θέση της Επιτροπής στη δυνατότητα που δίνει η ελληνική νομοθεσία σε πολιτικούς να ασκούν συστηματικά αγωγές αποζημίωσης κατά εντύπων, ζητώντας αναντίστοιχα υψηλά ποσά ως αποζημίωση;

Αντιμετωπίζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο η εν λόγω, αλλά και παρόμοιες υποθέσεις, να εκφοβίζουν τον Τύπο, όταν μάλιστα συνεπικουρούνται από δικαστικές αποσπάσεις, που στη συνέχεια καταπίπτουν στο ΕΔΔA;

Ας σημειωθεί ότι με το θέμα αυτό ασχολείται πλέον και το διεθνές τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το οποίο απευθύνει σχετικό ερώτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου και εκπροσωπείται. Η ΕΕΔ θεωρεί απαράδεκτη τη δίωξη του περιοδικού και εκφράζει φόβους ότι παρόμοια φαινόμενα κάθε άλλο παρα προάγουν τηναίσθησητηςδημοκρατικής αντίληψης στην Ευρώπη.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

O Λύκος των Αγορών που αγόρασε ΟΠΑΠ μέσα στη καταιγίδα
ΕΚΤΑΚΤΟ>Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης;
Έχω οριστική λύση για τα κόκκινα δάνεια χωρίς πλειστηριασμούς
Ποιο Netflix; Oλα τα συναρπαστικά συμβαίνουν στο δρόμο
Θρίλερ με τον Κινέζο ασθενή που νοσηλεύεται στο Αττικόν. Είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα;
38χρονο κορίτσι το πρώτο κρούσμα του Coronavirus στην Ελλάδα
Πυρηνική βόμβα Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου;
-Aπλή γρίπη ο Coronavirus, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, υποστηρίζουν οι καθηγητές Τσακρής και Τσιόδρας
Ζωή Γείτονα>Kόρη μίας σπουδαίας οικογένειας που έχει στο DNA την Αριστεία
8 μήνες (όσο κυβερνά η ΝΔ) περιμένει ο Τσάκος μία υπογραφή από το ΕΤΑΔ για επένδυση στη Χίο!
Ο Παπαγγελοπουλος μου ζήτησε χρήματα μέσα στο Μαξίμου.Εχω ντοκουμέντα!
Υπάρχει ενδιαφέρον για τουλάχιστον δύο µεγάλες ιδιωτικοποιήσεις