kourdistoportocali.comPeopleMedialandΟι Ελληνες τηλενεάντερταλ και οι μετρήσεις τηλεθέασης

Γράφει ο Νίκος Μαστοράκης

Οι Ελληνες τηλενεάντερταλ και οι μετρήσεις τηλεθέασης

Ξεπερασμένη τηλεόραση των βλαχοστάρ και πέτσινη τηλεθέαση

Τα νούμερα της Nielsen (διαδόχου της AGB) είναι μεν τυφλοσούρτης για τα blogs, τα media shops (που μοιράζουν την πίττα των εκατομμυρίων,) τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους που ξοδεύουν τα εκατομμύρια της πίττας. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένας καταστροφικός οδηγός αλλαγής αισθητικής, γλώσσας, περιεχομένου και, κυρίως, επιβολής ανύπαρκτων “προσωπικοτήτων” που αναβαθμίζονται στην κατηγορία του “τηλεστάρ.” Για τα εκατομμύρια, τις καριέρες, τις αμοιβές αποφασίζουν κάπου 1, 300 οικογένειες που έχουν δεχτεί τον “Μεγάλο Αδελφό” σπίτι τους.

Γράφει ο Νίκος Μαστοράκης

Μια συσκευή που καταγράφει τις συνήθειές τους και κάθε νύχτα μεταδίδει στο σύστημα της Nielsen πότε είδαν, τι είδαν, πότε πήγαν για κατούρημα και πότε άφησαν την τηλεόραση ανοιχτή σε ένα κανάλι για τρεις ώρες ενώ εκείνοι έλειπαν από το σπίτι! Το σύστημα και η φιλοσοφία της Nielsen ανήκουν στα 90ς, όταν η τηλεόραση στην Ελλάδα ήταν free-to-air τηλεόραση. Σήμερα:
(1) Με τη Nova και την Cosmote TV να έχουν πάνω από 1, 000, 000 συνδρομητές ευπρεπούς βιοτικού επιπέδου (για να πληρώνουν 50 ευρώ το μηνά έτσι πρέπει να είναι.) Μιλάμε, δηλαδή, για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια θεατές (με μέσο όρο 3 άτομα ανά συνδρομητή) που βλέπουν όλα τα ελληνικά κανάλια μέσα από την πλατφόρμα και όχι από τη Digea. Όμως 3 εκατομμύρια θεατές και οι προτιμήσεις τους ΔΕΝ μετρώνται από τη Nielsen.
(2) Tα νεανικά ( “δυναμικά” όπως κακώς χαρακτηρίζονται) κοινά περιφρονούν, σαρκάζουν, ειρωνεύονται και χλευάζουν τα ελληνικά κανάλια, αδιαφορούν για τις εκπομπές μηρυκαστικών και τα δήθεν “ενημερωτικά” και καταφεύγουν στο streaming, με πρώτο το Netflix. Oταν θέλουν ειδήσεις, πολυσυλλέγουν πληροφορίες από τα portals επειδή η δυσπιστία στην αξιοπιστία των καναλιών έχει χτυπήσει κόκκινο. Όμως και αυτό το σημαντικό “σώμα” θεατών, δεν το μετράει η Nielsen.
(3) Eδω και χρόνια εφευρέθηκε από τη διαφημιστική κοινότητα ο τεχνικός όρος “δυναμικό κοινό” που προσδιορίζεται σήμερα στις ηλικίες 18-45. Όμως αυτό το κοινό, μετά το 2009 από δυναμικό μετατράπηκε σε αδύναμο, αφού είναι ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας. Ο “τυφλοσούρτης” όμως (που βολεύει τους τεμπέληδες των media shops) εξακολουθεί να επιβραβεύει τερατουργήματα τηλεοπτικής παραγωγής, επειδή τα βλέπουν… οι άνεργοι.
(4) Σημαντικό ρόλο στην αξιοπιστία των μετρήσεων παίζει η ανανέωση δείγματος, δηλαδή κάθε πότε η Nielsen αλλάζει σπίτια στα μηχανάκια της. Κατά μέσον όρο, η εταιρία δεν έχει αλλάξει σπίτια εδώ και έξι χρόνια, επομένως οι συνήθειες των 1, 300 οικογενειών είναι παγιωμένες και σπάνια αποδέχονται νέα κανάλια, άλλα δελτία ειδήσεων κλπ.
(4) Στην Αμερική, που έμαθε τον υπόλοιπο κόσμο το σύστημα των μετρήσεων τηλεθέασης, η Nielsen είναι μονοπώλιο, όμως εκεί ανταποκρίνεται στη δραματική αλλαγή τηλε-συνηθειών και μετράει όχι μόνο τη live τηλεθέαση, αλλά και τα DVR που πολλοί χρησιμοποιούν για να “γράφουν” τα αγαπημένα τους προγράμματα, όπως μετρούν πια και το streaming.
Συμπέρασμα: Οι μετρήσεις τηλεθέασης στην Ελλάδα, είναι για να κοκορεύονται οι δήθεν “νικητές,” να σταματούν τηλεοπτικές “αποτυχίες”, και κυρίως για να κάνουν λιγότερη δουλειά οι υπάλληλοι των media shops, μια που ο “τυφλοσούρτης” είναι το καλύτερο άλλοθι για να μοιράζουν την πίττα

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE