kourdistoportocali.comPeopleMedialandΑλέξης Αλεξίου

ραδιόφωνο

Αλέξης Αλεξίου

Επιστροφή στον Galaxy92 μετά από 16 χρόνια

Με αφορμή την επιστροφή του στον Galaxy92 μετά από 16 χρόνια μιλήσαμε με τον Αλέξη Αλεξίου. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια, την πορεία του μετέπειτα, τις εμπειρίες, τις προσωπικές του ανησυχίες και προβλέψεις για το ραδιόφωνο, θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Πότε ξεκίνησες να εκδηλώνεις το καλλιτεχνικό σου ενδιαφέρον από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου;

Όταν ήμουν μικρός έγραφα κασέτες με καθημερινούς ήχους (SFX) από τη φύση, βρύσες, καζανάκια κ.ά. αλλά και ζωντανή μουσική και έφτιαχνα εκπομπές με τη φωνή μου, τις οποίες διένεμα συνδρομητικά σε συγγενείς προκειμένου να αγοράζω παιχνίδια. Επίσης μάζευα τα παιδιά της γειτονιάς, τα αδέρφια μου και άλλους φίλους και παρουσιάζαμε παραστάσεις, όπου διακωμωδούσαμε κυρίως εκπομπές και διαφημιστικά τηλεόρασης. Παράλληλα είχα δημιουργήσει το περιοδικό «Αλέξης» με ποικίλα θέματα το οποίο μάλιστα θυμάμαι ότι το έγραφα όλο στο χέρι, το έδενα με κλωστή και βελόνα και κάθε αντίτυπο ήταν μοναδικό. Βλέπετε δεν υπήρχε συρραπτικό, ούτε φωτοτυπικό τότε!

Πως καλλιεργήθηκε λοιπόν αυτή σου η κλίση και σε έφερε κοντά στο ραδιόφωνο;

Στα φοιτητικά χρόνια ξεκίνησα ζωντανό ραδιόφωνο στα FM μαζί με ένα φίλο μουσικό, τον Δαυίδ Ναχμία που είναι τώρα στην ΕΡΤ. Η εκπομπή λεγόταν «Ψαροκόκαλα», που από εκτός από jingle υπερπαραγωγή (με τη φωνή της Μπέσσυς Αργυράκη), είχε πάντα 1 ξένο και 1 ελληνικό τραγούδι στη σειρά (βινύλια τότε), διάφορες πρωτοτυπίες και παιχνίδια όπως το «Αλήθεια ή ψέματα», «καλλιστεία φωνής» και πολλά άλλα. Χαρακτηριστική τότε ήταν η υποτιθέμενη συνέντευξη του Ρίτζ από την «Τόλμη και Γοητεία» τον οποίο είχα υποδυθεί και θυμάμαι είχε προκαλέσει τόσο μεγάλο ενθουσιασμό στον κόσμο, που ερχόντουσαν στο στούντιο και έψαχναν για τον Αμερικανό γόη της εποχής.

Ποια ήταν λοιπόν τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα; Είχες συγκεκριμένο είδος μουσικής που σε εξέφραζε;

Αλεξίου: Ξεκίνησα πρωινό ραδιόφωνο από τον Seven X και από τότε έμεινα αποκλειστικά στο ξένο ρεπερτόριο. Η εκπομπή λεγόταν “Wake Up” και λόγω των hits της εποχής και των πρωτότυπων διαγωνισμών, συγκέντρωνε εκατοντάδες τηλεφωνήματα του νεανικού κοινού και μάλιστα πολλών μαθητών. Αργότερα ήρθαν άλλοι σταθμοί όπως ο KISS FM στο ξεκίνημα, POP FM, εκφωνούσα τα δώρα στις «Κόντρες» του Mega με το Βλάση Μπονάτσο, έκανα διαφημιστικά σπικάζ και συμμετείχα και ως ηθοποιός.

Το 1993 δημιούργησα δικό μου studio παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών και διαφημιστικών. Έστελνα εκπομπές (σε κασέτα αρχικά) σε όλη την Ελλάδα, Κύπρο και την ομογένεια, αλλά και πολλά διαφημιστικά όπου έγραφα εγώ και η ομάδα μου στο studio. Οι περισσότεροι συνεργάτες μου μετέπειτα έκαναν καριέρες στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, θέατρο κλπ.

Από ό,τι γνωρίζουμε όμως ο σταθμός που συνεργάστηκες περισσότερο ήταν ο Galaxy. Πως και επέστρεψες;

 Στον Galaxy ήμουν για περίπου 10 χρόνια όπου και είχα την πρωινή – μεσημεριανή ζώνη 10-2. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι. Το 2002 αποφάσισα να σταματήσω το ζωντανό ραδιόφωνο ενώ το 2010 έκλεισα τη διαφημιστική επιχείρηση και ασχολήθηκα επαγγελματικά με το χρηματιστήριο. Οι παλιές αγάπες όμως δεν ξεχνιούνται…Το ραδιόφωνο πάντα μου έλειπε και συν τις άλλοις παραμένει το αγαπημένο μου μέσο, έχει ένα μυστήριο. Η τηλεόραση μπορεί να σου δίνει έτοιμη εικόνα, τη στιγμή που το ραδιόφωνο σε κάνει να την πλάσεις μόνος σου. Φυσικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μας χωρίς μελωδίες. Πήρα λοιπόν την απόφαση να επιστρέψω στο Αθηναϊκό ραδιόφωνο 15 χρόνια μετά, δηλαδή τον Απρίλιο του 2017, δοκιμάζοντας κάτι καινούριο και αυτό ήταν ο Νostos 100,6. Ενώ ήταν μια καλή «επανεκκίνηση» για μένα και η συνεργασία μου ήταν άψογη, δεν μπορώ να πω ότι η μουσική κατεύθυνση του σταθμού με εξέφραζε πλήρως. Έτσι λοιπόν επέστρεψα στα παλιά γνώριμα μουσικά «γκαλαξιακά» μονοπάτια. Από τις 3/10/2018 με ακούτε τις καθημερινές 14:00-16:00.

Τι θα ακούσουμε στη νέα σου εκπομπή;

Η εκπομπή μου παίζει μουσική Galaxy. Έτσι απλά. Τραγούδια που αγαπήσαμε και εξακολουθούμε να αγαπάμε από δεκαετίες 70’s, 80’s – 90’s που είναι και η ειδικότητά μου, 00’s αλλά και νέες επιτυχίες. Ποιοτική Pop, Rock, Soul και γενικά σχετικά εύκολα ακούσματα που ξυπνούν όμως όμορφες αναμνήσεις. Η εκπομπή απευθύνεται σε όσους θέλουν να ψυχαγωγηθούν και να μην ακούσουν τις συνήθεις ειδήσεις που αφορούν κυρίως τη δυσοίωνη οικονομική και πολιτική επικαιρότητα αλλά να πληροφορηθούν κυρίως για μουσική, για πολιτιστικές-καλλιτεχνικές προτάσεις στην Αθήνα και παράξενες light ειδήσεις από όλο το κόσμο.

Τι έχει αλλάξει από τότε;

Θυμάμαι ετοίμαζα την εκπομπή από το σπίτι, έβαζα τα βινύλια στη σειρά στην ειδική τσάντα, τα σήματά μου, τα κείμενά μου, ουσιαστικά γινόταν η παραγωγή εξ ολοκλήρου από εμένα. Δεν υπήρχε internet, δεν υπήρχαν κινητά, πόσο μάλλον smart phones και η μόνη επαφή με τον ακροατή ήταν δια αλληλογραφίας (γράμμα στο σταθμό) ή τηλεφωνικά. Όταν έπαιζα CD το ανακοίνωνα «Τώρα θα ακούσετε το τάδε τραγούδι από CD». Τώρα υπάρχουν playlists, αυτοματισμοί κλπ. με στόχο να διατηρείται ένα ενιαίο μουσικό ύφος στο σταθμό. Φυσικά όμως ο κάθε παραγωγός διαμορφώνει το γενικό ύφος της εκπομπής του ανάλογα με τη δική του ραδιοφωνική προσωπικότητα. Δεν υπάρχουν πλέον CD, λίγα βινύλια (ελπίζω να αυξηθούν και πάλι), δεν υπάρχουν μπομπίνες (κόβαμε και ράβαμε με ξυράφι για μοντάζ!!!) και cartridges για τα jingles των διαφημιστικών και σημάτων, τα οποία έπαιζαν και από απλές κασέτες τότε. Όλα παίζουν πλέον από ηλεκτρονικά αρχεία ήχου και η ροή είναι πιο εύκολη. Έχει και τα καλά της η τεχνολογία και ας μην βγάζει το «ζεστό» ήχο του βινυλίου. Τώρα μπορεί κανείς να ακούσει την εκπομπή ζωντανά, εκτός από τα ερτζιανά και μέσω internet από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, από το site του σταθμού www.galaxy92.gr. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν επικοινωνούν ακροατές από ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και γενικά την ομογένεια.

Πως προβλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα ραδιοφωνικά στο μέλλον ;

Με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε ότι ο κόσμος νοσταλγεί τα παραδοσιακά μέσα αναμετάδοσης της μουσικής  και αυτό φαίνεται από την αναζήτησή του για βινύλια και από την τάση των καταστημάτων να εμπορεύονται ξανά πικάπ. Oπότε όσο κι αν εξελιχθεί η τεχνολογία, πιστεύω ότι θα συνεχίσει να μεταδίδεται το ραδιοφωνικό πρόγραμμα μέσω αναλογικού σήματος FM. Αυτό που προβλέπω να αλλάζει στο άμεσο μέλλον, σχετίζεται με το ψηφιακό ραδιόφωνο και την έλευση του Wi-Fi internet στο αυτοκίνητο μαζικά, κάτι το οποίο θα ενισχύσει μεν το ραδιόφωνο, αλλά θα λειτουργεί πάντα συμπληρωματικά. Ο κόσμος όμως πάντα θα εξακολουθεί να αναζητάει τη συντροφιά του παρουσιαστή, θέλει να ακούει και κάποιες πληροφορίες, διαφορετικά απλά θα έβαζε σκέτα αρχεία μουσικής και το ραδιόφωνο θα είχε πεθάνει προ πολλού.

Τέλος με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο εκτός από το ραδιόφωνο και ποια είναι τα σχέδια σου;

Ο δεύτερος τομέας με τον οποίο ασχολούμαι είναι οι εναέριες λήψεις με drones και η παραγωγή video περιεχομένου. Έχω ιδρύσει τη www.flygreecedrone.gr η οποία δραστηριοποιείται σε: τουριστική προβολή, real estate, κάλυψη αγώνων και εκδηλώσεων, επιτήρηση – καταγραφή εγκαταστάσεων, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικές παραγωγές αλλά και εθελοντικά με την έρευνα & διάσωση. Η αγάπη μου για τη μουσική σε συνδυασμό με τις πτήσεις, καθότι χειριστής αεροπλάνων και ελικοπτέρων, μοιραία με έφεραν κοντά στο πάντρεμα τέχνης και τεχνολογίας που είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σας περιμένω λοιπόν τις καθημερινές 14:00 – 16:00 να αποδράσουμε μαζί από τον αέρα του Galaxy92!

 

 

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

O Λύκος των Αγορών που αγόρασε ΟΠΑΠ μέσα στη καταιγίδα
ΕΚΤΑΚΤΟ>Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης;
Έχω οριστική λύση για τα κόκκινα δάνεια χωρίς πλειστηριασμούς
Ποιο Netflix; Oλα τα συναρπαστικά συμβαίνουν στο δρόμο
Θρίλερ με τον Κινέζο ασθενή που νοσηλεύεται στο Αττικόν. Είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα;
-Aπλή γρίπη ο Coronavirus, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, υποστηρίζουν οι καθηγητές Τσακρής και Τσιόδρας
Πυρηνική βόμβα Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου;
8 μήνες (όσο κυβερνά η ΝΔ) περιμένει ο Τσάκος μία υπογραφή από το ΕΤΑΔ για επένδυση στη Χίο!
Ζωή Γείτονα>Kόρη μίας σπουδαίας οικογένειας που έχει στο DNA την Αριστεία
Ποιο Ελ. Βενιζέλος; Μόνο ανάμεσα σε Άρτα-Ιταλία κινούνται καθημερινά 50 φορτηγά με ακτινίδια
Η κυβέρνηση έχασε τη Χίο και τη Μυτιλήνη! Τεράστια η φθορά για τη ΝΔ
38χρονο κορίτσι το πρώτο κρούσμα του Coronavirus στην Ελλάδα