kourdistoportocali.comPeopleHealthΥπερτροφία του προστάτη: Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

προστάτης

Υπερτροφία του προστάτη: Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

Μετά τα 40 έτη μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά, ήπια ενοχλήματα κατά την ούρηση και με αργή εξέλιξη που δεν ανησυχούν τον άντρα που τα έχει

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η αύξηση του μεγέθους του και σχετίζεται με την εκφύλιση των ιστών, όπως ακριβώς οι ρυτίδες και τα λευκά μαλλιά, αλλά δεν είναι πάθηση.

Εγκαθίσταται πολύ αργά ξεκινώντας, σε κυτταρικό επίπεδο, από την ηλικία των 35-40 ετών. Σε αυτή την ηλικία σπάνια προκαλεί ενοχλήματα. Σιγά, σιγά μετά τα 40 έτη μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά, ήπια ενοχλήματα κατά την ούρηση και με αργή εξέλιξη που δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τον άντρα που τα έχει.

«Ανάμεσα στα 50 με 60, τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Η ακτίνα της ούρησης μειώνεται περισσότερο, η ροή των ούρων διακόπτεται και εναλλάσσεται με αντιαισθητικές σταγόνες, ενώ η ούρηση αργεί, πλέον, να ολοκληρωθεί.

Μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή μια βραδιά με φίλους και λίγο αλκοόλ, η πρωινή ούρηση καθίσταται δύσκολη και γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ όταν χρειαστεί να αναστείλει κάποιος την ούρηση (να «κρατηθεί») τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Οι περισσότεροι άντρες, στο σημείο αυτό, κάνουν μικρές διορθωτικές κινήσεις. Πολλοί αποφεύγουν να πίνουν νερό πριν από μια συνάντηση ή σπεύδουν να ουρήσουν πριν βγουν με το αυτοκίνητο στην κίνηση, αποφεύγουν το αλκοόλ ή κάποια πικάντικα φαγητά, αραιώνουν τις σεξουαλικές επαφές και γενικά υποβαθμίζουν τις επιθυμίες τους και τελικά την ποιότητα ζωής τους», επισημαίνει η κ. Ματίνα Βλάχου, MD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Διευθύντρια Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital.

Παρά τα μέτρα όμως, τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά γιατί εμφανίζονται σε μία ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και ουσιαστικά νεανική φάση της μέσης ηλικίας. Παλαιότερα, οι επεμβάσεις και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είχαν συχνά επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των αντρών, οι οποίοι, για το λόγο αυτό, απέφευγαν την επίσκεψη στον ουρολόγο. Ωστόσο, οι νέες θεραπείες όπως η μέθοδος REZUM και τα κρουστικά κύματα δεν δικαιολογούν πλέον μια τέτοια στάση.

Η μέθοδος REZUM

Είναι μία καινοτόμος ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική συρρίκνωσης του προστάτη, χωρίς αφαίρεση προστατικού ιστού, δηλαδή χωρίς χειρουργείο.

Για την εφαρμογή της δεν απαιτούνται τομές ή οπές αφού χρησιμοποιείται ο ήδη έτοιμος δρόμος της εξόδου των ούρων, η ουρήθρα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την ενέργεια του ατμού, ο οποίος διοχετεύεται ελεγχόμενα στον προστάτη και οδηγεί στη στοχευμένη αποδόμηση του υπερτροφικού τμήματος.

«Είναι μια επέμβαση μικρής διάρκειας που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή/και συστηματική καταστολή (μέθη) χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία.

Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ασφάλεια, ο πολύ σύντομος χρόνος της επέμβασης, η αποφυγή νοσηλείας καθώς και η έλλειψη επιπτώσεων στη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτή η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου, καθώς ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερους άντρες με αρχόμενη υπερτροφία, να επιλέξουν τη μέθοδο, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου REZUM, ακόμα και σε περιπτώσεις διόγκωσης του μέσου λοβού του προστάτη, την έχουν εντάξει στις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία θεραπείες των συμπτωμάτων της υπερτροφίας», αναφέρει η ιατρός.

Τα κρουστικά κύματα

Άντρες με ήπια συμπτώματα μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις εφαρμογές κρουστικών κυμάτων στην περιοχή του προστάτη, με στόχο τη μείωση των μέτριων ενοχλημάτων της υπερτροφίας.

Τα κρουστικά κύματα, ενισχύουν την τοπική αιμάτωση, μειώνουν την ιστική υποξία και τις μικροφλεγμονές. Διεγείρουν την αναγεννητική ικανότητα του ιστού του προστάτη μέσω της ανάπτυξης ινών κολλαγόνου και ελαστίνης εμποδίζοντας την περαιτέρω εξέλιξη της υπερτροφίας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε σύντομες εβδομαδιαίες συνεδρίες, είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του χωρίς κανένα περιορισμό. Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται στην περιοχή του περινέου, εξωτερικά του σώματος με τη χρήση μιας ειδικής κεφαλής που μοιάζει με αυτή των υπερήχων. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος του ασθενούς και η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια.

«Η θεραπεία μέσω κρουστικών κυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη και ασφαλής και έχει ελάχιστους περιορισμούς που αφορούν κυρίως προσθετικά υλικά όπως ο βηματοδότης, αγωγές όπως η ειδική αντιπηκτική αγωγή ή τοπικές φλεγμονές του δέρματος ή των ιστών», καταλήγει η κ. Βλάχου.

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Μετά τους επιφανείς Εβραίους καθηγητές του Columbia University έρχονται συνάδελφοί τους του Stanford University να υποστηρίξουν ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι πιο επικίνδυνα από τον ιό. Επιστολή σε Biden-Johnson
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Henry Kissinger> Είμαστε στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε
Αναβρασμός στην Apple> Ο Tim Cook απαιτεί από τις 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στο γραφείο
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ανδρέας Σταματιάδης-Ανθή Παπακώστα> Χόρεψε μαζί μου ως το τέλος του πολέμου. Σκηνοθεσία Τίγρης
Σάρωσε η εκλεκτή του Trump στο Wyoming
Αποκάλυψη New York Times> Απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα προγράμματα ανακούφισης για την Covid-19 στις ΗΠΑ
Αποκάλυψη> Η Angelina Jolie έχει μηνύσει το FBI απαιτώντας να μάθει γιατί ο Brad Pitt δεν συνελήφθη για βιαιοπραγία εναντίον εκείνης και των παιδιών της
Αντώνης Δρογώσης> Ο Αρχιτέκτονας που υπογράφει ίσως το πιο φιλόξενο ξενοδοχείο της Μυκόνου. Αυτό είναι το Atlantis
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό